Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   630 / 1388
(#) blackdog válasza speeedfire hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Ki kell szedni mert a marató nem oldja.
A leghatásosabb, ha pár másodpercig 10-20 háztartási sósavban megfürdeted majd alaposan folyóvíz alatt lemosod. Minden papír maradvány lejön mindenhonnan és dörzsölni sem kell.
(#) speeedfire hozzászólása Aug 11, 2011 /

Köszi mindkettőtöknek!
(#) Dániel X hozzászólása Aug 11, 2011 /

Üdv!

Tapasztalatot osztanék meg veletek TN191 es kimondottan maratásálló filctollal kapcsolatban. Ennyi pénzért már az ember (400 ft) rendes alkoholos filcet vesz ami sokkal jobb.
Nekem nem vált be a TN191 nem fed teljesen hiába kentem át 2-3 rétegben , nem is mindig akar fogni, kemény a hegye ellentétben egyes alkoholos filcekkel szemben. Olyan érzés mintha zsírkrétával bohóckodna az ember.
(#) koczka válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Akkor próbáld ki a edding lakkfilcet és kidobod még az alkoholosat is.
(#) vilmosd válasza blackdog hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Sosav sem oldja a papirt csak a natronlug. En gyokerkefevel szoktam letisztitani. Kulonben is savval maratok, de ha marad rajta papir alatta nem marja le.
(#) blackdog válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Lehet, hogy nem marja, de próbáld ki.
Én mióta kipróbáltam nem kefézek. Áztatás után egyből sósavba dobom és szépen lejön minden papír maradvány.
(#) Dániel X válasza koczka hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Hát az lesz.
(#) dinokal válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Pedigigen . Én úgy kezdem hogy 20% sósavba dobom a nyákot, ez lehozza a maradék papírt. Kis idő múlva hozzáöntöm a hiperoxidot, ez meg segít lehozni a felesleges rezet. Az viszont igaz hogy a két művelet között némi folyóvíz segítségével leöblítve, és hőlégfúvóval megküldve a nyákot sokkal kevesebb lenne az alámaródás.
(#) vilmosd válasza dinokal hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Biztosan igy van ha Te mondod. Nekem nincs ilyenre idom mikor sok a munka. Egyszeruen egy eros szalu kefevel lesurolom. Az lehozza a maradek papirt, es mar semmi sem akadalyozza a sav munkajat. Nalam kulonben is allandoan benne van a sav a marato edenyben, es csak szukseg eseten ontok hozza H2O2-t. Persze elo fordul hogy a kefe lehozza a nyomtatast is de akkor az a nyomtatas nem er semmit, es a sav ugy is alamarna. Akkor higito, es uj vasalas.
(#) ODU válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Gulasoftnak üzenem hogy 1 inch az 25,400051 mm
(#) vilmosd válasza ODU hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

1 Yard = 0.9144 meter. 1 inch = 1 yard/36= 25.4 mm. Ez a nemzetkozi szabvanyban van leirva.
(#) vilmosd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szoval ha a vasalast le tudom kefelni akkor nem er semmit. A furatokban bennmarado papir viszont maratas utan is ott fog rejtozkodni. Mivel hetente eleg sok panelt csinalok, nekem ez a gyakorlat valt be. Amikor le tudom kefelni a a vasalast, akkor oda ala is fog marni, mert nem volt eleg a homerseklet, es nem ragadt a festek a panelre megfeleloen. Akkor aceton es uj vasalas. Nem engedhetem meg a selejt panelt, mert altalaban eladasra keszulnek. A selejt pedig megbosszulja magat.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

[OFF] Ebből a sok kefélésből ez jutott eszembe: Pocsolyába léptem , sáros lett az új cipőm. Minden este kefélem, még is elhagyott a nőm. !
(#) gulasoft válasza ODU hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Sejtettem, de kiderült, hogy nem is ez a baj, (egyébként az a 0.0005 gyakorlatilag elhanyagolható) hanem a pdf lett nagyobb.
Simpi! Küld a jó méretű rajzot (ne gerbert hanem pdf-et, mert nem vagyok gépnél, rakjál rá egy feliratot melyik rész az emulziós rész) hétfőn leadom kedden hazafelé fel tudom venni a nyomdából.
(#) gulasoft válasza janikukac hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

ez helyesen így szól:hiába keféltem, elhagyott a nőm.
(#) storm válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

[OFF]Tanulság: Legközelebb nem lépünk pocsolyába
(#) Pigi válasza mate_x hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Véleményem szerint a Plastik 70 jobb.
(#) Pigi válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Így igaz
(#) Pulyka hozzászólása Aug 14, 2011 / 1

Jónapot Urak.
Estét inkább.

Azt hiszem kitaláltam valami olyat, ami elnyerte a tetszésemet a kémiai ónozóval szemben, ami nálam egy rakás ... .
Megfeketedett, arról nem is beszélve, hogy forrasztható sem volt a felület.
Eddig is azt csináltam, hogy a lecsiszolt rézfelületet maratás után, és forrasztóvizes lekenés után befutattam cinnel, azzal, amivel forrasztunk is.
Kicsit ronda volt, így nem volt nagy szám.
Most is befutattam a cinnel a lemart, és lecsiszolt nyákot, ahogy a nyákot lekentem minimális forrasztóvizzel, de mostmár gázégővel megmelegítettem, hogy szépen szétsimuljon a felvitt cinréteg.
Ezután den.szesszel áttöröltem a nyákot, mert úgy vettem észre, hogy ez oldja a cinben lévő gyantát, de aztán lehet, hogy nem, csak megtévesztett.
Itt is kicsit megfeketedett, de átmentem rajta mosóporral, és láss csodát úgy néz most ki a nyákom, mintha a gyárból jött volna ki.
Bizonyítéknak feltöltök pár képet.

Nincs feketedés, forraszthatatlanság, sőt, azon sem kell gondolkoznom, hogy hova öntsem ki a vegyi ónozót, arról nem is beszélve, hogy ónozót sem kell vennem, ráadásul mégtöbb ideig tart a nyák elkészítése, amitől nekem jobban tetszik, én csináltam, és nem utolsó sorban élvezem is.
Amikor a pákahegyről lehúzom a cint a szivacs szélén, ezt összegyűjtve készülthet az ónozás, és a gyantát sem kell feloldani.

És hát a képek:
(Igaz a rézfelület kissé hiányos, még van mit javítani a technikámon, de a lényeg, hogy látszdik minden, igaz nem annyira, és áthidalni sem kell.
Még mindig ragyás a cinréteg, de ha még lekenném forrasztóvizzel, mégsimább lenne a felület melegítés után. )

Üdv.Tomi
(#) gulasoft válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Kend be a gázosok által használt pasztával, melegítsd meg hasonló felületet ad, sokkal kevesebb melóval, vagy csinálj galván ónt, az meg pláne egyenletesebb.
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Hajj, azért óvatosan ezekkel a vizekkel-pasztákkal, ilyenektől kezd el szépen vezetni a nyák ott is ahol nem kellene... szívtam már ilyen miatt (igaz extrém kicsi szigetelőtáv volt). Én azt mondom no-clean flux, drága mint az élet, de biztos mint a halál ...
(#) Pulyka válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Utánanézek én ennek a galván ónnak.
..gondolom arra gondolsz, amivel a horganyzott esővíz elvezető csatornákat forrasztják.
Köszi.
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Utána le kell mosni acetonnal.
(#) gulasoft válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Nézd meg a videómat.
(#) vilmosd válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

En kizarolag gyantas szesszel szoktam a maratas es tisztitas utan kezelni a panelokat. Egyik elonye, hogy tavol tartja az oxidaciot, a masik hogy nagyon konnyen fut az on a rezen. Minden mas szer alkalmazasa idovel megbosszulja magat. A forrasztoviz (letwasser), a forrasztozsir savat tartamaz, es evek utan szepen megeszi a rezet. A plebanos (badogos) szerek savat tartalmaznak es ezt messzi kell tartani a finom elektronikai panelektol. Vas alapu anyagok forrasztasahoz termeszetesen hasznalhato.
(#) Pulyka válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Ez így igaz a forrasztóvíz savas, nem tesz jót a réznek, be is zöldül tőle, de én a rezet nem állni hagyom a f.vízben, csakis halványan lekenem, hogy fusson a rézen az ón, ezután már az ón védi az oxidációtól a rezet.

Üdv.Tomi
(#) vilmosd válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Mindenfelekeppen problema a savas folyatoszer hasznalata, mert nem tudod maradek nelkul eltavolitani. Jellemzo hibajai voltak a regi ruszki haditechnikaban a finom releknek. A tekercset valami savas tisztitas utan forrasztottak a kivezeteshez. 8-10 ev utan a forrasztasnal megette a sav a drotot, mert ugye a kivezetes mindig vastagabb volt. Szetszedes utan tisztitas, forrasztas, es utana ment meg 20-30 evig, ha ki nem dobtak, vagy ra nem dobtak egy bombat.
(#) dinokal válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Igaz! . A honvédségnél Uaz mikrobuszt vezettem, a motorján minden elektromos alkatrész hermetikusan le volt zárva. A gyújtótekercs egy alu köcsögbe volt betéve, alig lehetett hozzáférni. A csatlakozó gombákat vastagon belepte a zöld penész. Vakargatással ideig-óráig működött csak. Persze hadgyakorlat közben ette meg a rohadás. Azt mondták azonnal oldjam meg, mert a kocsi nem eshet ki. Egy bicskám volt csak! Meg is oldottam, utána viszont nem lehetett hermetikusan lezárni. Hadgyakorlat után majdnem agyonlőttek érte.
(#) gulasoft válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Hát én néztem a gázosok által használt pasztát, nem tartalmaz egy gramm savat sem. Szépen is néznénk ki, ha a fűtéscsövek pár év alatt undorító zöldek lennének a forrasztásoknál.
(#) Puzzle-Net hozzászólása Aug 17, 2011 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a nyers NYÁK lemezt, hogyan tároljam, hogy ne oxidálódjon? Illetve mielőtt elrakom az ujjlenyomatokat mivel töröljem le róla, mert ahogy észrevettem főleg ott kezd rozsdásodni?
Következő: »»   630 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem