Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 6V-os feszültség-stabilizátor
Használj 7806-t
Az stabil 6V-t ad a kimenten. DE ezt mérnem a varázsszemes topikba írtad???????? Montam h oda írd így tudunk segíteni!!!!
azért nem oda írtam mert ez nem teljesen varázsszemes dolog és nehogy legyen a modik részéről
jah és nincs 7806-os stabom itthon
A téma címét módosítottam. Kérem, hogy a helyesírásra figyeljetek!
Nemigazán, de van ráfestve egy vonal, az az oldal kell a GND felé.
Ezt helyesen írtad ide, nem pedig a varázsszemes topicba. De a helyesírásra figyelj jobban!
Azért az értelemzavaró elírásokat javítsd ki, mielőtt elküldöd az üzenetet. Annyira nem szabad kapkodni. Az elektronika amúgy is türelmet igényel, a kapkodás csak rossz alkatrészekhez, balesetekhez vezet.
Légy türelmes!
az elektronikában időm mint a tenger
csak gyorsan írtam de ezen a tevékenységemen változtatni fogok ill próbálok
Szerintem egyszerűbb lenne ha elszaladnál a boltba és vennél egy 7806 ot
köszi de már megoldottam köszi
Idézet: [b][/b] „ szdavid”
gyors voltál jól műkxik a cucc
pont 1 sőre sikerült kifognom 1 germánium diódát a szilicium meg 1 db 1N4002-es a GE-t nem tooom nincs rá írva semmi
Sziasztok!
Szerintem egy cső fűtésének édesmindegy, hogy 5 vagy 6 voltot kap. Ha mindenképpen 6V-ot szeretnél, akkor a 7805 gnd lába és a föld közé tegyél egy diódát, úgy, hogy a föld felé vezessen! Szerintem a LED nem jó, csak elviekben, illetve nagyon kis terhelő áram és elfűtendő fesz esetében, mert maximum 40mA-t bír ki, és annál többet is leküldhet a földbe az IC. Sima SI dióda nyitófesze 0,7V, így kb. 5,7V-od lesz a kimeneten. Diódának ajánlom az 1N4001-4007 sorozatból valamelyiket. Mellesleg én még nem találkoztam 1V nyitófeszű leddel, az infráé a legalacsonyabb, 1,5V. Üdv! Szerk: Ilyen hosszú ez a téma? Nekem valahogy csak az első oldalt sikerült elolvasni. Bocsi ha olyat írtam, ami már elhangzott.
Nem tudom, hogy olvastál, de az első oldal 3. hozzászólásában írtam kb. ugyanezt. Egyébként valószínűleg nem volt elég 5V a csőhöz, különben zoly15 nem indítota volna a témát.
Az meg abszolút baromság, hogy a diódának bírnia kell a szabályzó terhelését, mivel csak a referenciát adja, a terhelést az áteresztő trafó viseli.
helló
A kék led 3-3.6V. 1Voltos lelröl nem is hallottam. 5Voltos stabkocka gnd-vel sorba kettö 1n4148 katód a gnd fele. 5+0,8+0,8=6.6V kb. Megkell hütened a 7805öt mert nagy a bemenö fesz. Nézd meg a bekötést és a csövet zárlatra mart a 317sem mehetett volna tönkre 300mA terheléstől!
köszi de már nem aktuális már össze van pakolva ha érdekel hogy hogy néz ki akkor nézd meg a ki mit épített topicot!
üdv!
A stabilizátorral kapcsolatban már "lerendeztek", hi
Ezt is rosszul tudod: Szerintem egy cső fűtésének édesmindegy, hogy 5 vagy 6 voltot kap Ha egy elektroncső nem kap megfelelő fűtőfeszültséget, a katód nem képes emittálni elég elektronmennyiséget, ebből különböző problémák is adódhatnak.
Igen észrevettem. Csak ez a meleg.. Jó sikerült a készüléked. Régen a telepes véfokcsöveket fűtötték alá néhány készülékben. Egyébként nem szabad kisseb fűtőfeszültségről üzemeltetni ahogy ferci irta.
Sziasztok!
Nekem is egy 6 voltos stabilizátorra lenne szükségem csak kb. 15 amper mellett . érdeklődnék hogy jó lenne-e úgy, hogy egy 5.5 voltos zenert rákötök egy teljesítménytranzisztor bázisára, ezt pedig egy hűtőbordára?
Feltéve ha ezzel akarsz fűteni. Nem lesz túl rossz a hatásfoka? Meg egyetlen teljesítménytranzisztor ide nagyon kevés.
Ha valamely ok miatt nem ellenjavalt a PC táp akkor én arrafelé mozgolódnék (kis átalakítással)...
Nem lesz jó, mert azt a bázist árammal is el kell látni, ráadásul a kimenet levonódik 0,6-0,9V-tal a bázisból, szóval nem 5,5V, hanem 6,8V és nem lesz stabil. Vázolj pontos értékeket, miből akarod előállítani, milyen fogyasztónak.
A 15A macera lesz kicsit, azért azt kapcsolóüzemben összerakni nem feltétlenül egyszerű hétvégi feladat valakinek, aki zener+tranzisztorban gondolkozik, Ha stabIC+tranzisztor játszik, ott lehet beleszámolni túláramvédelmet az IC sajátjával, de 7806-ot nem szabad használni, 7805 pl. és ellenállásosztás, itt már lehet remote vezetéket használni, visszacsatolni közvetlen fogyasztóról.
Hali
Mellekelek egy kapcsolast ami alkalmas lehet nagyobb aramok stabilizalasara. A TIP73 helyere ajanlatos valami nagyobb aramu, es nagyobb disszipacioju tranzisztort betenni, pl 2N3442, 2N3773 tranyokat TO3 tokban. Esetleg ket tranzisztort parhuzamosan, az emitterekbe 0,1 ohm ellenallasokkal. A kimeneti feszultseg a potmeter helyere beepitett ellenallassal beallithato. Kb 6 voltot ad a 470 ohm ellenallas. A bemeno feszultseg minimum 9 V DC legyen es minimum 10.000 µF szuressel. Nem ajanlatos a bemenofeszultseget nagyon felemelni, mert nagyon megno a disszipacio a tranyon. 12 V bemenofeszultsegnel a tranyo kb 85 W-ot disszipal, 10 voltnal kb 55 W. Termeszetesen az IC-t es a tranyot ra kell szerelni valami meretes hutobordara, esetleg valami kis 12 voltos ventillatorral segiteni a hutest. Ugy nagyjabol. Udv Vili
Sziasztok.
6db AA 2200mA -es akkut szeretnék helyettesíteni hálózati tápegységgel . Ehez kellene valami kapcsolás ami lehetőleg kb 12V-ról működjön. Eddig 7806 stab Ic-t próbáltam ki csak gyenge az ellem- készülék ezt jelzi .
A 6 db akku feszültsége 7.2V,ezért tegyél a 7806 középső lábára 2 db diódát sorba,természetesen nyitó irányban,a negatívra.A 2 dióda kiadja a hiányzó 1.2V-ot.
Köszönöm így egy picit jobb de még mindig kevés . A AA akku 1,4v-ot ad le darabja így a 6db 8,4v-ra jön ki . Esetleg akkor 7808 stab ic jobb lenne ide? Vagy pedig a jelenlegi 7806 ic után kicsi az amper 7,8V-ot ad le egyébként ?
köszönöm
Köss be még egy diódát vagy egy LED-et és akkor már jó lesz a feszültséged.
Ha olyan készüléknek akarsz tápot csinálni amiben 6db AA
akkut használsz, akkor 7809-t tegyél mert nem akkura, hanem elemre számolnak, az meg 6x1,5V Vagy tegyél egy LM317-t adj lábán potival és 1,2V - 12V -ig szabályozhatod kedvedre.
Sziasztok! Nekem inkább feszültség korlátozóra lenne szükségem, a lényeg, hogy 6,2v-nál ne menjen nagyobb feszültség és 6V alatt is folyjon áram. Azonban azt se szeretném, ha a korlátozás elfűtené a drága energiát, vagy 6V alatt jelentős ellenállású maradna, (mint: l7806 vagy 1N5341B) ugyanis izzóhoz kellene. Tudnátok-e esetleg valamit ajánlani?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |