Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6V-os feszültség-stabilizátor
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Müszi válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Használj 7806-t
Az stabil 6V-t ad a kimenten.
DE ezt mérnem a varázsszemes topikba írtad????????
Montam h oda írd így tudunk segíteni!!!!
(#) zoly15 válasza Müszi hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

azért nem oda írtam mert ez nem teljesen varázsszemes dolog és nehogy legyen a modik részéről
jah és nincs 7806-os stabom itthon
(#) Moderátor hozzászólása Júl 19, 2007

A téma címét módosítottam. Kérem, hogy a helyesírásra figyeljetek!
(#) szdavid válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Nemigazán, de van ráfestve egy vonal, az az oldal kell a GND felé.
(#) Moderátor hozzászólása zoly15 hozzászólására (») Júl 19, 2007

Ezt helyesen írtad ide, nem pedig a varázsszemes topicba. De a helyesírásra figyelj jobban!
(#) zoly15 válasza (») Júl 19, 2007 /

oké többé nem fordul elő remélem csak sietek és gyorsan írtam
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Azért az értelemzavaró elírásokat javítsd ki, mielőtt elküldöd az üzenetet. Annyira nem szabad kapkodni. Az elektronika amúgy is türelmet igényel, a kapkodás csak rossz alkatrészekhez, balesetekhez vezet.
Légy türelmes!
(#) zoly15 hozzászólása Júl 19, 2007 /

az elektronikában időm mint a tenger
csak gyorsan írtam de ezen a tevékenységemen változtatni fogok ill próbálok
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Rendben, akkor ebben maradhatunk!
(#) Braf válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Szerintem egyszerűbb lenne ha elszaladnál a boltba és vennél egy 7806 ot
(#) zoly15 válasza Braf hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

köszi de már megoldottam köszi
Idézet:
szdavid
[b][/b]
(#) szdavid válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Szívesen.
(#) zoly15 válasza szdavid hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

gyors voltál jól műkxik a cucc
pont 1 sőre sikerült kifognom 1 germánium diódát a szilicium meg 1 db 1N4002-es a GE-t nem tooom nincs rá írva semmi
(#) Tom025 hozzászólása Júl 19, 2007 /

Sziasztok!
Szerintem egy cső fűtésének édesmindegy, hogy 5 vagy 6 voltot kap. Ha mindenképpen 6V-ot szeretnél, akkor a 7805 gnd lába és a föld közé tegyél egy diódát, úgy, hogy a föld felé vezessen! Szerintem a LED nem jó, csak elviekben, illetve nagyon kis terhelő áram és elfűtendő fesz esetében, mert maximum 40mA-t bír ki, és annál többet is leküldhet a földbe az IC. Sima SI dióda nyitófesze 0,7V, így kb. 5,7V-od lesz a kimeneten. Diódának ajánlom az 1N4001-4007 sorozatból valamelyiket. Mellesleg én még nem találkoztam 1V nyitófeszű leddel, az infráé a legalacsonyabb, 1,5V.
Üdv!

Szerk: Ilyen hosszú ez a téma? Nekem valahogy csak az első oldalt sikerült elolvasni. Bocsi ha olyat írtam, ami már elhangzott.
(#) szdavid válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Nem tudom, hogy olvastál, de az első oldal 3. hozzászólásában írtam kb. ugyanezt. Egyébként valószínűleg nem volt elég 5V a csőhöz, különben zoly15 nem indítota volna a témát.
Az meg abszolút baromság, hogy a diódának bírnia kell a szabályzó terhelését, mivel csak a referenciát adja, a terhelést az áteresztő trafó viseli.
(#) frank tibor válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

helló
A kék led 3-3.6V.
1Voltos lelröl nem is hallottam.
5Voltos stabkocka gnd-vel sorba kettö 1n4148 katód a gnd fele.
5+0,8+0,8=6.6V kb. Megkell hütened a 7805öt mert nagy a bemenö fesz. Nézd meg a bekötést és a csövet zárlatra mart a 317sem mehetett volna tönkre 300mA terheléstől!
(#) zoly15 válasza frank tibor hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

köszi de már nem aktuális már össze van pakolva ha érdekel hogy hogy néz ki akkor nézd meg a ki mit épített topicot!
üdv!
(#) ferci válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

A stabilizátorral kapcsolatban már "lerendeztek", hi

Ezt is rosszul tudod:
Szerintem egy cső fűtésének édesmindegy, hogy 5 vagy 6 voltot kap
Ha egy elektroncső nem kap megfelelő fűtőfeszültséget, a katód nem képes emittálni elég elektronmennyiséget, ebből különböző problémák is adódhatnak.
(#) frank tibor válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Igen észrevettem. Csak ez a meleg.. Jó sikerült a készüléked. Régen a telepes véfokcsöveket fűtötték alá néhány készülékben. Egyébként nem szabad kisseb fűtőfeszültségről üzemeltetni ahogy ferci irta.
(#) mate080 hozzászólása Máj 23, 2010 /

Sziasztok!
Nekem is egy 6 voltos stabilizátorra lenne szükségem csak kb. 15 amper mellett . érdeklődnék hogy jó lenne-e úgy, hogy egy 5.5 voltos zenert rákötök egy teljesítménytranzisztor bázisára, ezt pedig egy hűtőbordára?
(#) KTobi válasza mate080 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Feltéve ha ezzel akarsz fűteni. Nem lesz túl rossz a hatásfoka? Meg egyetlen teljesítménytranzisztor ide nagyon kevés.
(#) mugab válasza mate080 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Ha valamely ok miatt nem ellenjavalt a PC táp akkor én arrafelé mozgolódnék (kis átalakítással)...
(#) didyman válasza mate080 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Nem lesz jó, mert azt a bázist árammal is el kell látni, ráadásul a kimenet levonódik 0,6-0,9V-tal a bázisból, szóval nem 5,5V, hanem 6,8V és nem lesz stabil. Vázolj pontos értékeket, miből akarod előállítani, milyen fogyasztónak.
A 15A macera lesz kicsit, azért azt kapcsolóüzemben összerakni nem feltétlenül egyszerű hétvégi feladat valakinek, aki zener+tranzisztorban gondolkozik, Ha stabIC+tranzisztor játszik, ott lehet beleszámolni túláramvédelmet az IC sajátjával, de 7806-ot nem szabad használni, 7805 pl. és ellenállásosztás, itt már lehet remote vezetéket használni, visszacsatolni közvetlen fogyasztóról.
(#) vilmosd válasza mate080 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Hali
Mellekelek egy kapcsolast ami alkalmas lehet nagyobb aramok stabilizalasara. A TIP73 helyere ajanlatos valami nagyobb aramu, es nagyobb disszipacioju tranzisztort betenni, pl 2N3442, 2N3773 tranyokat TO3 tokban. Esetleg ket tranzisztort parhuzamosan, az emitterekbe 0,1 ohm ellenallasokkal. A kimeneti feszultseg a potmeter helyere beepitett ellenallassal beallithato. Kb 6 voltot ad a 470 ohm ellenallas. A bemeno feszultseg minimum 9 V DC legyen es minimum 10.000 µF szuressel. Nem ajanlatos a bemenofeszultseget nagyon felemelni, mert nagyon megno a disszipacio a tranyon. 12 V bemenofeszultsegnel a tranyo kb 85 W-ot disszipal, 10 voltnal kb 55 W. Termeszetesen az IC-t es a tranyot ra kell szerelni valami meretes hutobordara, esetleg valami kis 12 voltos ventillatorral segiteni a hutest.
Ugy nagyjabol.
Udv Vili
(#) zsa hozzászólása Dec 1, 2010 /

Sziasztok.
6db AA 2200mA -es akkut szeretnék helyettesíteni hálózati tápegységgel . Ehez kellene valami kapcsolás ami lehetőleg kb 12V-ról működjön. Eddig 7806 stab Ic-t próbáltam ki csak gyenge az ellem- készülék ezt jelzi .
(#) lalca válasza zsa hozzászólására (») Dec 1, 2010 / 1

A 6 db akku feszültsége 7.2V,ezért tegyél a 7806 középső lábára 2 db diódát sorba,természetesen nyitó irányban,a negatívra.A 2 dióda kiadja a hiányzó 1.2V-ot.
(#) zsa válasza lalca hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Köszönöm így egy picit jobb de még mindig kevés . A AA akku 1,4v-ot ad le darabja így a 6db 8,4v-ra jön ki . Esetleg akkor 7808 stab ic jobb lenne ide? Vagy pedig a jelenlegi 7806 ic után kicsi az amper 7,8V-ot ad le egyébként ?
köszönöm
(#) kadarist válasza zsa hozzászólására (») Dec 1, 2010 / 1

Köss be még egy diódát vagy egy LED-et és akkor már jó lesz a feszültséged.
(#) niedziela válasza zsa hozzászólására (») Dec 1, 2010 / 1

Ha olyan készüléknek akarsz tápot csinálni amiben 6db AA
akkut használsz, akkor 7809-t tegyél mert nem akkura, hanem elemre számolnak, az meg 6x1,5V
Vagy tegyél egy LM317-t adj lábán potival és 1,2V - 12V -ig szabályozhatod kedvedre.
(#) fari14 hozzászólása Máj 6, 2011 /

Sziasztok! Nekem inkább feszültség korlátozóra lenne szükségem, a lényeg, hogy 6,2v-nál ne menjen nagyobb feszültség és 6V alatt is folyjon áram. Azonban azt se szeretném, ha a korlátozás elfűtené a drága energiát, vagy 6V alatt jelentős ellenállású maradna, (mint: l7806 vagy 1N5341B) ugyanis izzóhoz kellene. Tudnátok-e esetleg valamit ajánlani?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem