Fórum témák
» Több friss téma |
De ha jól le hűtöm akkor mehet ez a táp is nem?
Mehet, de mint írtam igazán jól csak 8-16 ohm -mal. A TDA7293-hoz készült leírásban át tudod tekinteni, hogy egyes módozatokkal milyen teljesítményt lehet elérni. Bővebben: Link
Ha annál kisebb ellenállásút használok nagyobb a melegedés?
Van egy olyan érzésem jobb ha félreteszem ezt az erősítőt és építek egyet amely talál ehhez a Trafóhoz !
Jó ötlet, egyet értek
Mekkora pontosan a táp fesz? és mekkor a hangfal Impedanciája?
A legnagyobb baj az hogy nincs hangfalam ! Mondhatni én is erősítő szerelmes vagyok mar számtalan mennyiségben készítettem erősítőt! Ezt azért akarom építeni hogy itt a faluban tudjam kölcsönöztetni meg diszkóba elvinni mert elkel a jó erősítő de számoljunk 4-8 Ohm os hangfalakat ! Amit reloop ajánlott az megfelelne?
TDA párti létemre hagy ajánljak egy tranzisztorost, ami az olcsósága, és a minősége mellet súrolja az "elpusztíthatatlan" kategória határát. Bővebben: Link
Mindig is szerettem volna építeni egy Tranzisztoros erősítőt ! Azt mondjak a hangja csodalatos ! Csak nem vágtam bele mert nem volt soha egy jó kapcs rajzom ! Egy baj vele kicsi a teljesítmény !
Keresőben találtam már részeket, ahol mintha pont szóba került volna, amiről kérdezni szeretnék.
Alkotó féle nyákon összeraktam 2db 7294V-s végfokot. 4Ohm-os műterheléssel bemértem 100Hz alatti tartományban és azt vettem észre, hogy stabil tápfeszültségről mintha nem lenne lineáris a frekvencia átvitel? Létezik ez, vagy elrontottam valamit a mérésben?
Van ilyen szerintem is. Bővebben: Link
Akkor csere:
C1: 2.2uF C2, C5: 100uF Sajnos csak mezei elkó van ekkorában, wima csak nF-os... Próba idejére elmegy szerintem. Köszi!
Köszi a választ!
Közben leírnék egy érdekességet a téma olvasóinak. Régebben felvetődött, hogy mi történik, ha egy TDA7294 híd egyik IC-je lekapcsolja magát, mert túlmelegszik, viszont a másik IC még üzemképes. Nálam a jelenség a következő volt: hangszórót teszteltem, hajtottam rendesen. Azt vettem észre, hogy a membrán megindult kifelé, még akkor is, ha nem kapott semmi jelet. Tehát az az IC, amelyik lekapcsolt, valamekkora feszültséget adott ki magából, a másik pedig normálisan működött. A hangszóró pedig szólt, csak mivel a membrán nem a lineáris tartományában mozgott, kerregett, kopogott... Úgy látom, mégis van értelme egy DC feszültség figyelőt beépíteni. Másik tapasztalat: simán bírja a híd, ha a hangszórót kézzel mozgatod, vagy ha a hangszóró be van szorulva a légrésbe, és maxra feltekered. Kicsit elkezd gőzölögni a cséve ragasztása, de az erősítőnek semmi baja sem lesz. Maximum az egyenirányító híd pukkan...
C1-et nem fontos piszkálni, próba alatt lehet az R1 100k.
Ugyan ez igaz C2 -re R3 100k és R2 3,3k ellenállásokkal.
Erre a célra nem kötelező relés védelmet építeni, elég a híd két stby lábát a hiba idejére GND-n tartani.
Azt kéne tudni hány VA-es. Ennek 70%-a erősítő teljesítménnyel lehet tartósan terhelni.
De akkor hol merjem meg hogy mekkora az áram felvétele és a feszt terhelve kell merni? Azt összeszorozzuk és megvan a W? Gondolom igen Akkor Tudjuk hogy Szimmetrikus +/-42 V szűrve és az Ampert bekötöm sorba az egyenirányítás után a +Vs és -Vs el sorba ! Talán máshol kellene merni ?
A trafó terhelhetőségét a vasmag keresztmetszetéből, és a primer/szekunder huzalok átmérőjéből lehet meghatározni. Ebben nem vagyok jártas, érdeklődj trafós topicban.
Mindez azért fontos, mert a túlterhelt transzformátor le is éghet hosszabb üzemeltetés során.
És mit szólnál egy ilyenhez? És nem kell hidalni sem.
Ezt azért ajánlod mert már megépítetted és hibátlanul, stabilan működött?
Az ily módon kialakított tápáram vezérlésnek csúnya buktatói lehetnek és a 7293-nak sem biztos hogy jót tesz a +/- 56V.
Szia
Nem építettem meg!! a 7293 as topikba olvastam rólla és azt írta a ki berakta hogy nála ok minden Elnézést ha nem jó Üdv
Szia!
Jó az ötlet, érdemes lenne készíteni egy olyan nyáktervet, ahol már ez a védelem is helyet kap, nem is lenne bonyolult. Megjegyeztem!
A hidalással semmi problémám nekem nagyon is megfelel a hidalt kapcsolás is !
Kell nekem egy kellően erős erősítő mert mind kiderült az utóbbi erősítőt kar is volt megépítsem mert gyúl meg úgy forrósodik !
Ne búsulj, ugyan ezt végigjártam már. Az lett a történet vége, hogy szereztem egy toroidot amin rajta volt a primer, és rátekertem 2x26V szekundert. Ezzel normálissá vált az erősítő melegedése. Bővebben: Link
A jelenlegi trafódat durva becsléssel 300VA-esnek nézem, én megelégednék egy 2x100W-os erősítővel hozzá, mint ahogy azt ajánlottam is. Egy jó 100W-os erősítő is nagyot tud szólni. A 200W-os igaz, hogy hangosabb, de hangnyomásban korántsem akkora a különbség mint az a számok alapján várnád.
Mar meg fogadtam tanácsodat és kinyomtattam azt a tranzisztoros erősítőt és holnap világítom is le ! Stereoban készítem el !
Ha kérdés merül fel, van ilyen téma: Bővebben: Link
Hello Egy hidalt TDA 7294 (200W) mennyire tud meghajtani egy 4ohm 250W-os hangládát? Nomeg mennyire szép a hangja vele. Ez egy subláda lenne de mintha olvastam volna valami olyat hogy ez a vég 8ohmon szebben szól.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |