Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Szerintem nem. Nekem a fiók alján pihen, mióta proxxon-om van. Sokkal jobb és precízebb. Én a proxxon-t javaslom.
Üdv!
Globiz Debrecen . Itt nézz körül:
Bővebben: Link Igaz regisztráció kötelező és 10.000Ft a limit, de fél nap alatt szállítanak raktárról....
Vegyél Dremel -t nem bánod meg.
Kicsit drágább ,de jó .
A dremmel nem kicsit drágább, hanem sokkal.
Akkor ezt kell megvenni.
Csak majd amikor a 3. ilyet veszed ,akkor el kell gondolkozni... Nem a Hestore üzletét szeretném rontani ,félreértés ne essék !
Hello, tudnál mondani pontos típust? vagy linket h. hol lehet beszerezni? Köszi Stev.
Láttam én már drága dremmelben wolfram carbid fúrót, ami akkorát dobott, hogy majd hanyatt estem!
Szétszedtük és ugyan az a bele, mint a 4ezer forintos praktikeres vacaknak! A patronok is gyagyik. A proxxon drágább gépei legalább precíz kivitelűek és pontos a patronok futása is! Az, aminek alu öntvény az eleje, az tökéletes. Ott a csapágy nem műanyagban van.
Milyen paramétereket érdemes nézni ?
Hobbi célra "elegendő" a 17.000 körüli fordulatszám ? Vagy akkor már inkább a 2000 ft os golyóscsapágyas is megteszi ? Tudnátok mondani ajánlott típusokat/márkákat kérlek. Úgy 10k szánok rá ...
Pofozhatjuk a fekáliát ,mert nekem az élménynek az inverze van meg.
Ameddig nincs pénzem igazán drága szerszámra - hozzáteszem nem is nagyon kell Dremel helyett jobb - ,addig tökéletes. Hozzáteszem ,a patronokat az első befogás előtt el felejtettem és tokmányt használok. Csak annyira üt ,hogy 800 (nyolcszáz) lyukat fúrtam 1 db 0,6 os keményfém fúróval kézben (köszi H2opok) ![]()
Nekem speciel proxxon van. Típus: 50/EF Van hozzá egy fúróállvány, Típus: MB140/S és egy Befogópatron sor.
Ezt egy életre vettem, valószínű ki is bírja addig. Nagyon pontos, nagyon jó futása van.
Vaterán keress rá, kress.
Sziasztok.
Egy kérdésem lenne, ami biztos felmerült már, de nem nyálaztam végig a topikot. Vasalásos technikánál (még csak ott tartok) van-e valaki aki először fúr, aztán vasal? Van-e értelme? Azért merült fel bennem ez, mert napokban próbálkoztam a vasalással, másodikra egész szépen sikerült felvasalni, lemarattam gyönyörűen, aztán a fúrással elszúrtam az egészet. Igaz, csak 1mm-es száram van (hétfőn megyek is venni kisebbet), valószínűleg ez a fő gond (kb minden forrszemet felszedett), de félek hogy ügyetlenségem miatt kisebbel is előfordulna. Tehát, szerintetek működik az, hogy először kifúrom, aztán vasalom és végül maratom? Amíg erre a problémára nem találok megoldást kénytelen vagyok a régi technikánál maradni (terv szerint fúrok, aztán kézzel/filccel körberajzolom a pöttyöket), de ez elég hosszadalmas, és főképp ronda, szóval szeretnék továbblépni...
Azt nem tudom, hogy fordítva működik e a dolog, kicsit nyúlik a papír, így elmászhatnak a furatok, szerintem, bár kétoldalasnál is találkozik, igaz egyszerre nyúlik.
Viszont ha felkapja a fúró a forrszemet, akkor vagy életlen, vagy kicsi a forrszemed! Esetleg mielőtt belekapna az anyagba kicsit mászkál rajta.
Tény, hogy eleve eszméletlen pici forrszemekkel nyomtattam eagle-ból. Nem figyeltem, hogy 1mm-es fúróm van és volt szerintem 0,5-ös furat is.
Szerintem a hagyományos módszer a jó, először vasal, aztán fúr. Ha feljön a forrszem, akkor nagy valószínűséggel életlen a fúrószár. Használj keményfém fúrószárat. Igaz hogy jóval drágább a gagyi HSS-nél, de ezerszer tovább tart, pontosabb,stb... No és persze erősen ajánlott állványos fúrógéppel fúrni. Ha mégis az olcsó fúrót használod, akkor max 20-30 furat után cseréld a szárat, mert akkor már elkopik az éle.
Még egy jó tanács, ami szerintem segít. A forrszem közepén a pici pont nagyon kicsi legyen, épp hogy a fúró belekapjon. Én 0,3mm szoktam hagyni.
Konthában vettem direkt nyákfúráshoz ezeket a szárakat, bár csak 200-300 körül volt az ára, tehát valószínűleg ezek nem a legendás keményfém fúrók. Abban tud valaki esetleg segíteni hogy ebayen milyen néven kell rákeresni (hogy van angolul)?
Egyébként én is gondoltam arra, hogy módosítom a forrszem közepén lévő lyukak méretét eagle-ban, habár én pont hogy növelni akartam 1mm-re a kisebbeket, de rájöttem hogy nem kis munka lenne az összes használt library-t módosítani emiatt.
Nálam a forrszem "bele" 0,6 ra jön ki jól.
Akkor pont olyan ,mintha pontoztam volna. Egyébként ennél a nagy nyáknál ,amit legutóbb csináltam a következő volt az eljárás : (természetesen a tisztításokat nem írom le) 1. egyik oldalt megvasaltam 2. másik oldalt teli fújtam matt feketével (ez védte a maratásnál) 3. marattam 4. lemostam mindkét oldalt. 5. fúrtam 5-6 lyukat a maratott oldalról VIA -n keresztül helyzetelőnek. 6. vasaltam és telifújtam a már maratott oldalt matt feketével 7. megint lemostam mindkét oldalt és örültem ![]() Arra kell vigyázni ,hogy ekkora méretnél már valóban nagyot nyúlik a papír ,már csak azért is ,mert ha melegítünk egy majdnem A4-es nyáklapot ,akkor nagyon felpúposodik.
Gondolom 8. lépésnek, az öröm után jött a maradék kifúrása. Na ez még további félelmem, hogy kétoldalas nyákot hogyan fúrjak maratás után a másik oldali forrszemek kinyomása nélkül... Nagyon rossz tapasztalataim vannak szegény rézfóliával, mindig félek hogy lejön
![]()
Carbide drill bit. Így keress rá az ebay-n. Én is onnan vettem, 400Ft-ra jött ki a darabár. 10db-os kiszerelésben vannak. 3,2mm-es befogószárral. Most ezt tervezem rendelni, ez sajna kimaradt a készletből:
Bővebben: Link
Szerintem meg ne Ebay ,hanem H2opok -ot keresd meg !
140 Ft-ra fog kijönni postával ![]()
Nekem a 140Ft/db ár már gyanús... Idehaza a bolti ár 900-1200Ft/db
Ha az ár a használt fúrókra érvényes, akkor értem az olcsóságot.
![]()
Igen ,remekül lehet vele dolgozni ,egyáltalán nincs halálba használva ,biztos nem vennék újakat ,inkább ezt !
OFF vége
Küldesz egy linket ezekre a használt fúrókra? Én ebayről cirka 320ftért veszem darabját a vadi újnak, de kipróbálnék pár használtat is.
Nekem van ebből a használtból,és lehet érezni a különbséget.Az újjal kifúrva teljesen sima a furat széle,a használt hagy egy kis sorját.Ugyanazzal a géppel ugyanolyan fordulattal használva.Ennek ellenére jó vételnek tartom,mivel acélgyapottal átmenve rajta tökéletesen sima lesz a furat széle.A marók viszont kifogástalanul dolgoznak.Csak az meg eszi a gép csapágyazását. ( LIDL-ös termék...)
István |
Bejelentkezés
Hirdetés |