Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   223 / 564
(#) kralikandras válasza Csölle hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

KösziEzért tettem ki - nemismertem -azthittem viszaáll.
(#) erdgab válasza kralikandras hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Ez egy hőbiztosítéknak is mondott alkatrész,túláramnál és a ráírt hőfokot meghaladó melegedésnél is kiold,nem regenerálódik,tönkremegy mint egy üvegbiztosíték,csak cserével javítható.
(#) erdgab válasza kralikandras hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Ez a megoldás nem igazán lenne jó az invertereinkben hővédelemre,de használható és jó megoldásokat már többet is bemutattunk Tubi,dara és más fórumtársakkal,ezen megoldások pont azt teszik,amit Csölle fórumtárs leír.
(#) erdgab válasza HDD hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Mielőtt nekiállnál a megépítésnek,kérd ki Tubi véleményét,Ő pontos infóval tud szolgálni.
(#) mpisti válasza Csölle hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Igen sokszor ki kell neki kapcsolni,hogy kukába kerüljön. Ha ezt cserélni kellene,akkor felesleges lenne beépíteni,hiszen csak a motor vagy a trafó tekercseinek megbontásával cserélhető. Elvileg 10000 ki-be kapcsolást tudnak ezek az eszközök. Ezen termékekről információt itt találsz:Bővebben: Link
Amiről te írtál azt úgy hívják hogy hőbiztosíték, és kávéfőzőkben villanyvasalókban és egyéb hőfejlesztő készülékekben alkalmazzák.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Köszi István ! akkor mégiscsak jok-kicsit furcsálottam ugyanis a táp amiben vannak csak roncsolva bontható/szegecselt/.
(#) Csölle válasza mpisti hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Már cseréltem ilyen hőbiztosítékot a trafóban és az a csévetest és a vasmag között van.A csévetestbe van kialakítva egy kis rés és oda van bedugva ,nem kell megbontani semmilyen tekercset.A motoroknál is ki lehet cserélni tekercsmegbontása nélkül,már javítottam pár motort.Ez amit a Kralikandras kolléga feltett az csak egy hőbiztosíték és ha aktiválódik akkor ki lehet dobni.
(#) dara válasza HDD hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Szia.Ez egy fetes gép,nem túl gazdaságos alkatrész ügyileg.Erről TUBIT kérdezd. Nem túl jó véleménnyel van a kapcsolásról.(én sem túl drágák az akatrészek)Ha mindeképpen fetest akarsz,a maci át fetezésével próbálkozz inkább.Pár oldallal előbb leírtam.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Mielőtt elfelejteném,a fórum segítségével.
(#) Pety_ hozzászólása Aug 28, 2011 /

Helló mindenki!
Mi a véleményetek erről a kapcsolásról?
Mármint megépíthető úgy hogy múkodjon , szerintetek működne így? Ha valaki már megépítette, mondana róla véleményt?
Nekem ilyen "fapados" kellene az egyszerűsége miatt.

Köszönöm a hozzászólásokat!

inverter.jpg

(#) Csölle válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Ge Lee kollégánk erről többet tudna mondani ,Ő már megépítette és jól működik neki.Én is megépítettem de nekem valahogy nem jött be, lehet hogy én rontottam el de maradtam a MACI-nál az legalább jól működik.
(#) Pety_ válasza Csölle hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Neked miért nem jött be?
(#) Ricsi89 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Ha megnézed, ebben semmi védelem, letapadásgátló, hot-start, semmi nincs. Ez csak egy egyszerű inverter. Aki jól tud hegeszteni, az elboldogul ezzel is, de nem árt pár járulékos kiegészítőt belerakni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. lehet, hogy megépítenéd és neked tökéletes lenne, más meg átkozná azt a napot is, amikor meglátta a rajzot, mert nem tudna vele rendesen hegeszteni.
(#) Pety_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Ép ezért esett a választásom erre! Mármint azért mert egyszerű! Magamnak akarok egy kb.:120-140A-os gépet amivel 3.25-ös pálcát 15-20-szálat egymás után el tudok hegeszteni. Ilyen letapadásvédelem meg hot -start nincs a trafókban sem. Igaz kicsit fapados, de nekem megtenné!
(#) Csölle válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Pl. 24 V -nál teszteltem (de ez már van egy éve, lehet hogy több is)sokkal kevesebb amert adott le mint a Maci. A sönt meg füstölt pedig rézhűtést tettem rá.Tehát a teljesítménnyel volt a gond,de jól működött.Nem mondom le a kapcsolást lehet hogy én rontottam el valahol ,ezért mondom hogy nekem nem jött be.
(#) Pety_ válasza Csölle hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Tehát nem élesztetted fel teljesen? Tekercseket úgy csináltad ahogy leírták? IGBT-nek mit használtál? Az UCC2808-as mejik verzióját használtad?
(#) Csölle válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Az ic -UCC28089-IGBT HGTG 20N60A4D de itt próbáltam a HGTG30N60A4D a tekercsek is jók voltak a gép működött is csak marhán melegedett a sönt (szinte füstölt), a kettő között a macira jutottam.Mondom lehet hogy valamit elszúrtam inkább a Ge Lee fórumtársat kérdezd ha megakarod építeni a gépet.
(#) Cavalier válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Viszont milyen jó lenne ez MIG/MAG géphez áramforrásnak. Simán csak bele kéne rakni egy visszacsatolást, és feszültségre szabályozni, az áramkorlát meg csak védelemre lenne. Hmm, lehet, hogy ennek fogok nekiállni, ha egyszer válaszol a talibété, és lesz EE70 ferritem.
(#) kralikandras válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

A TALI BT ügyhöz:vagy ötször voltam náluk-egyszer sikerült a Zoltánnal beszélnem.Ez az agyagküldés csak melléktevékenység az ottani vásárláshoz is előzetes telefonos egyeztetés kell! Itt a kártya nyaggasd telefonon Zoltánt - nemmindég van ott!
(#) kovacs.zotya válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

15-20 szál 3.25 már elég szép teljesítmény ,komolyabb gépek is meg irigyelhetnék
(#) Ricsi89 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Csak hogy tudd. Ez nem egy egyszerű trafó. Ebben se hővédelem, semmi nincs. Persze ha van kedved kísérletezni, akkor beleépíthető, sőt bele kellene építeni, hogy nehogy egy nagyobb terhelés után füst legyen a vége. Főleg amekkora áramra kell neked. Egy trafót sokkal nehezebb tönkre vágni, mint egy invertert, ami nincs védve a felhasználó hülyeségei ellen.
(#) Ge Lee válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Mivel elég régóta használom, biztosíthatlak hogy működik. Amin változtass: a 2db 470µF helyett inkább 2db 680µF-ot használj. A tranyókra tegyél body diódát (4148-at) hogy a gate trafó tüskéit elvezesse így egyáltalán nem zavarja majd a vezérlést. A söntöt ne SMD-ből hanem 2W-os ellenállásokból csináld, jobban bírják a hőt, de csinálhatsz egy gyűrűvel áramváltót is. Ha tudsz beszerezni gyűrűt akkor a fő és a gate trafót is abból csináld.

Ha olyanok is sűrűn használni fogják akik nem értenek hozzá (nyúzzák, kínozzák mint egy sima trafót) akkor tegyél bele hővédelmet is. Ez annyiból áll hogy a hőelem vagy hőkapcsoló jelével 2V fölé kell húzni a jelenleg testen lévő FB lábat, ekkor a vezérlés leáll.
(#) Pety_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Ok!
Köszi Ge Lee!
Az anyagbeszerzés még vár az IC-re, nemtudom milyen fajta lessz nekik.
Kondit én is gondoltam hogy többet, nagyobbat rakok .
Kimenőtrafónak 2db E55 Jó lenne? Légréssel vagy nélkül?
Mi az a body dióda?
Meghajtótrafót mire, milyen tekercsszámmal tekerted(mennyi menet, mekkora átmérő, menyi tekercs)?
Az SMD nálam kilőve , még a panel készítést talán valahogy megoldom de lehet hogy előfúrt nyák lessz.
Igen valami hőelemre gondoltam én is, nem akarom mindíg télen -10-ben használní .
Esetleg amit te megcsináltál (modosítottál) rajzát nem tennéd publikussá?
Egyenlőre több nem jut eszembe.
(#) Pety_ válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Igen! Irigykedjenek!
Ha már épít az ember, akkor az a +2db IGBT és a +1kimenőtrafó már nem igazán számít, szerintem.
A lényeg hogy ne legyen bonyolult a kapcslása.
Elég kicsi gép is tudja már 108A-on a 100%Bi-t, elektródánál jó ha 70% a Bi, úgyis meg-meg áll az ember elektródát cserélní.
(#) Ge Lee válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Kondit nem kell többet rakni elég a 2 is csak nagyobb legyen. Ha már inverter, ne növeljük a méretét feleslegesen. Ha nincs más jó a 2db E55 is, annak idején 1db E55-el próbáltam ki de abba nagyon kevés huzal fért. Légrés nem kell sehova csak az alu hűtő bordái közé . A body dióda az a visszirányú dióda ami a fetben és némelyik IGBT-ben is van. A BD-n nincs, ezért kell rá kívülről. A trafókhoz szükséges adatok ott vannak a rajzon, abból ki lehet számolni (egyébként 5x13m volt az EF25-ön és 20m primer az E65-ön). Azért csináltam annak idején SMD-ből a söntöt mert valami okos kitalálta hogy indukciószegény ellenállás kell, ezért a sima nem lesz jó (ezért kell mindent kipróbálni és nem másra hallgatni még ha okosabbnak is tűnik elsőre).
Az esetleges módosításokat már leírtam egy hsz-el ezelőtt, de magától is rájön az ember ha nem lusta gondolkodni.
(#) Csölle hozzászólása Aug 29, 2011 /

Sziasztok,ma ünnep van Szlovákiában és volt időm befejezni a második gépemet.Felraknám a képeket.

meg itt

meg itt

még van

utolsó
Következő: »»   223 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem