Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagypontosságú szögmérés lézerrel, vagy más eljárással
Lapozás: OK   2 / 2
(#) lazi1234 válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Még annyi, hogy az előbbi variáció még egy CCD-vel és két lencsével kiegészítve egy mérésen belül tudja mérni a hajlított rész magasságát is.
(#) gaboca323f válasza efraim hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Ez is eszembe jutott, megfntolandó a dolog, szetintem hétfőn a tmk-soknál kezdek, megnézem mit lehet melőlük kihozni.
(#) john.taylor válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Még CNC forgácsoló pályafutásom kapcsán találkoztam, olyan optikai mérő rendszerrel amely a munkadarab levilágításával nyert képet számítógép segítségével mérte
át a legapróbb részletig.Ha igazán fontos és precíz a munkadarab akkor szerintem a munkahelynek valami hasonlóban kellene gondolkodni.A rendszer pontos nevét nem tudom ,de komoly érdeklődés esetén tudok kapcsolatot aki útba igazítást ad.Több millió forintos rendszerről beszélünk.
(#) gaboca323f válasza john.taylor hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Üdv!

A konturográfra gondolsz?

Nekem az a baj, hogy nem kéne elvágni csiszolni hozzá a darabot. Odaillesztem, megméri, kiírja.
Sajnos ma a műszakiakkal nemnagyon tudtam beszélni mert gépeket telepítenek így nem haladtam előre.
(#) john.taylor válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Üdv
igen amire én gondolok az max 400-500mm es alkatrész méret, precíziós meneteket és kontúrokat mértek motor tengejeken
(#) repairman hozzászólása Szept 15, 2011 / 4

Szia!
Jól gondolom, hogy nincs időd kísérletezgetni?
A magasságot idomszerrel lehet (nem mérni) csak ellenőrizni. Jó méret - selejt méret. Ezt lehet eldönteni vele.
A szögmérést pedig visszavezetném távolságmérésre, és hogy legyen benne elektronika is digitális mérőórával.
A tálcát nekitolod egy merőleges feületnek, és a pereméhez képest, mondjuk 2 mm-rel lejjebb megméred, milyen messze van a lemez. Ha van egy etalonod, akkor már csak a tűrést kell meghatározni, és lehet mérni.
(Ha a felhajlított perem magassága tűrésen belül van, akkor a mérőóra a 2xsin(alfa) értéket fogja mutatni. Alfa az a szög, amennyi a derékszöghöz hiányzik (itt 10 fok). 90 foknál kisebb szögeket persze így nem tudsz mérni.)
Ha nem írtam nagy marhaságot, és részletesebben is érdekel, csinálok rajzot.
Üdv
Ja, ez sem lesz pontos "mérés", csak azt tudod eldönteni, hogy tűrésen belül van-e az alkatrész.
(#) gaboca323f válasza repairman hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Üdv!

Minden ötletet meggondolok, egyszer majd meglesz a tuti megoldás, válom a rajzot.
(#) repairman válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Szia!
Idomszer, csak egy elvi vázlat, a gyakorlati megvalósítás ettől jelentősen eltérhet. És nem egy lemez szerű eszköz, hanem szélessége is jelentős ~10mm vagy több. Lényeg, hogy felfeküdjön a darab, és ne billegjen.
3 eset lehet: 1 - a darab nem megy be a hézagba -> túl magas (100°-nál kisebb a szög), selejt
2 - belefér, de a kisebbe már nem - megfelelő
3 - belefér a kisebbe is(!) -> túl kicsi (100°-nál nagyobb a szög), selejt
Végül is, ha a felhajtás állandó szélességű, a szög meghatározza a perem magasságát is.
A mérés.jpg szintén elvi vázlat, a fekete vonal két, egymásra merőleges síkot jelent. A munkadarab pereme alatt, ahol még sík a lemez meg lehetne mérni a távolságot, és ebből következtetni a szögre.
És ha tényleg nem kell pontosan tudni, hogy mennyi is a szög, csak elég annyi, hogy tűrésen belül van-e, akkor ezzel gyorsan lehet ellenőrizni. 1° eltérés már néhány század milliméteres különbséget jelent, amit ha nem is könnyen, de lehet mérni.
Ha a pontos értéket is meg kell mérni, arra nincs ötletem, de van néhány nagy pontosságú mérésre szakosodott vállalkozás, akiknek lehet, hogy van.
Ezt ötöltem ki hirtelen, remélem segített valamennyit.
Üdv
(#) gaboca323f hozzászólása Szept 16, 2011 /

Üdv!

Nem rosz az ötlet, csak nagyon sokmindenen múlhat az, hogy idomszerrel jó vagy rosz a darab, és itt dokumentálható szémszerű eredmények kellenek, nem csak jó vagy nemjó értékek.
A szög megállapítására az eredeti ötletem az lenne, hogy két lézeres távolságmérő megmérné 2 helyen a felhajlított peremet, ezzel egy háromszöget képezve. Kellene egy pices, avres program ami kiszámolja az ismert és mért adatok alapján a háromszög átfogójának szögét.
Egy kis lcd kijelzőn kijelezné, bonyolultabb esetben, usb-n kommunikálva egy géppel egy egyszerű programba bevinné.

lézeres1.JPG

(#) toreki válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Nem kötelező lézer, sima fényforrás is megteszi. Érzékelőnek először az optikai egerek szenzorára gondoltam (olcsó és az adatot könnyű kinyerni belőle), de a 16x16 pixel kevés lehet. Ehelyett egy digitális fényképező valamilyen folyamatos kimenettel, pl video. A képen az aszal két metszete látható.

A jobb oldali a pozicionálás, amikor a tárgy nekiütközik az asztal két pontjának (vagy élének). A mérő berendezés ezen pontok között van.

A bal oldal a tényleges mérőpont. A fényforrásod úgy világítja meg a tárgyat, hogy átvilágít felette is. Így az érzékelőben a tárgy széle egy éles kontrasztú vonalként fog jelentkezni. A szöget pedig egy másik keskeny réssel mérheted. A résen átjutó fény (a rés alakjának megfelelő) kontrasztos mintát hoz létre az érzékelőn. Megfelelő szórólencse választással a pontosság növelhető, mert az érzékelőn nagyobb felületre szóródik a fény. A http://www.david-laserscanner.com/ linken további ötletet tudsz meríteni.

Működhet az a megoldás is, hogy egy ledet és egy lézer nyomtató és tükrét teszed alulra, fentre meg egy scanner vonal érzékelőjét. Ekkor egy fénypont jelenik meg az érzékelőn. Hátránya, hogy a tükör pozícióját szinkronizálni kell a látott "képpel". Előnye, hogy jó beállítás esetén nem kell kiegészítő optika, mert a tükör forgása már megoldja a fény szórását, így a teljes mérési tartomány a teljes érzékelő területét bevilágíthatja.

szogmeres.jpg

(#) Geldrin hozzászólása Dec 2, 2011 /

Üdv.

Arra lennék kíváncsi, hogy milyen módszerek/eszközök léteznek egy tengely abszolút szögelfordulásának nagy precizitású méréséhez?
Olvastam korábban a rotary encoderekről, de a 0,1°-os pontosságú ipari változatok iszonyú költségesek.

Mi a véleményetek, egy lineáris forgó-potmétert lehetne erre a célra használni? Egy 12bites A/D konverterrel rendelkező PIC-kel 4096 jelszintté tudnám bontani a feszültséget, amivel nagyjából 0,087°-os felbontást kapnék (360°-os potméternél).
Az jutott eszembe, hogy a hőmérséklet változása ilyen kicsi tűréshatárnál már érzékelhetően befolyásolná a kapott eredményt.

Esetleg Gray-kódos lyuktárcsával optikai úton lehetne mérni abszolút szögelfordulást, de nem tudok róla, hogy ilyet lehet-e itthon szerezni.

Valamilyen költséghatékony módszerre lenne szükségem.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem