Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Értem. Eddig nem kerültem ilyen részletesen kapcsolatba az elektronikával, de most majd belehúzok, elolvasom a cikkeket és gyakorlok. Elvégre senki sem lehet profi állandó gyakorlás nélkül! Ezt a kivezérlőjelzőt meg azért akarom megépíteni, mert kellene valami ami feldobja a szobát.
Sziasztok!
LM3915-ből építenék kivezérlésjelzőt. Annyi a gondom, hogy az adatlap szerint max +-35V lehet a bemenő jel. Nálam viszont, ha jól sikerül az erősítő akkor 37-38V lesz max. kivezérlésen a feszültség. Mit lehet tenni, hogy ezt a gondot áthidaljam?
Szia! Építsd meg ezt. Használd a "High" bemenetét.
Szia! A relop által javasolt kapcsolást megépítettem . A bemenő jel nálam az előerősítő elé van kötve. Szépen kihajtja telefon, MP3, tuner,és a CD is.Kiválóan működik. Torzítást nem tapasztaltam.
LM 316 van benne. Ha kell a nyákrajzot megtalálod ide is feltettem.
Hello!
Nem igazán érthető, hogy tápfeszültségről beszélsz, vagy a VU mérő bementi feszültségéről. (Bár gondolom az utóbbiról) De a VU bemeneti feszültségét le lehet osztani egy feszültségosztó segítségével, és akkor bármekkora is lehet az erősítőd kimeneti jele. (Egyébként is le kell osztani akkorára, hogy a vezérlő feszültség maximuma, akkora legyen, mint az LM beállított referencia feszültsége. Nem az IC abszolút bemeneti feszültségének maximuma az érdekes..) üdv! proli007
Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban valóban elegendő egy IC a bal és jobb oldal kijelzésére? Nem értem hogyan lesz így látható, ha különbség van két csatorna között. Bővebben: Link
Hello!
Sehogy, egyszerre működik. Szerintem arra hajaznak, hogy a normál zenei teljesítményt alapvetően a basszus adja, ami szinte mindig középen van elhelyezve (nem véletlen). Így akár sztereó a kijelző, akár nem mindenképpen egyformán fog kalimpálni.. Meg lehetne oldani egy ICvel, csak a csúcs-egyenirányítóról jövő feszültséget kapcsolgatni kellene ide-oda és ezzel egy időben a jobb bal Ledek anódfeszültségét is szinkronban. De értelme nem sok lenne, mert sokkal több alkatrész - macera, mint két IC. De ez az elő fokozat egyébként is csak egy "valami" mint ahogy itt olvashatod is. üdv! proli007
Köszönöm!
Próba képpen megépítem amit Alkotóval összehoztatok. Gondolom ez teljesen korrekt lesz egy otthoni erősítőbe. Talán csak annyi, hogy 741 IC lehet-e 358 helyett?
Sziasztok!
Egy vu méter elkészítésében szeretném a segítségeteket kérni. Egy LM3916-os ic-vel szeretném megoldani vu méter részét és egy pwm meghajtóból az rgb ledek színkeverését, készítettem egy vázlatot, légyszives nézzetek rá, hogy jó-e az elgondolásom. A másik dolog, hogy az ic doksijában egy egész rakás kapcsolást közölnek de nem tudom kiválasztani, hogy melyik illesztés lenne jó a szabvány audió jel kimenetekhez.
Szia! Illesztés.
Igen ez jónak tűnik, igaz nekem csak a felére lesz szükségem, mert 1 "tornyot" szeretnék készíteni
A rajzodhoz annyit tudok hozzáfűzni: az RGB ledek katódját kötném az LM3916-ra, és az anódokat színenként a PWM vezérlőre.
Nekem is ez volt az alapötletem, de így az ic-be behatolna a pwm jel és nem tudom mit okozna ez a belsejében, az rgb vezérlő meg közös anódos ledekhez jó
Amennyiben a led tokozás kötött, akkor marad az eredeti felállás. A IC kimenetei GND-re kötött, beállítható értékű áramgenerátorok, ezt vedd figyelembe a tranzisztor vezérlésénél.
Akkor az elvi kapcsolás megfelelő a vezérléshez, vagy kell még valami?
Nem tudom milyen effektet szeretnél elérni. A jelenleginél az LM3916 vezérlésére a led csoportok kikapcsolnak. A led áramot hol szabályzod?
Egy átlagos vu méter lenne csak egy kis rgb extrával. Mostmár én is látom fordítva működne így, van valami ötleted hogy hogyan kellene megvezérelni normálisan?
Én így oldottam meg, invertál is a kapcsolás, emitter követő. 1,5A-ig jó vagyok vele Ezt a módosítást érdemes megtenni, mert egyébként mindig világítani fog az alsó LED, amikor működik a kijelzés: "Az LM3914 PIN1-es Led kimenet szivárgóárama (mikor az áramgenerátor zárva van) az adatlap szerint 150..450uA között van. A többi kimenet 0,1..10uA. Ez az oka a hibának. Ez az áram, már kinyitja a tranyót. Megakadályozni úgy lehet, ha az 1-es láb és 3-as láb (+12V) közé, egy pld. 4,7kohm-os ellenállást teszel. Ezen a maximális 450uA, 2,1V-ot ejthet csak. A két tranyó bázis-emitter feszültségének összege, hozzáadva a Led nyitófeszültségét, már több lesz, mint a 2,1V. Így a tranyók nem nyitnak ki. (Igazából a többi kimenetre is illene ellenállást tenni, de ott az áram sokkal kisebb.)
üdv! proli007"
Ha az 1-es lábra kötött tranyó BE ellenállása 22k helyett 1k lenne?
Az összes kimenetét fogom használni az ic-nek, szóval minden kimenetnél lesz 2 ellenállás és tranzisztor.
Elképzelhető, hogy jó lenne, én már nem bontom meg a Vu-tornyom. Engem nem zavar, hogy világít az alsó elem is, legalább van viszonyítási alap pont üzemmódban
Hali!
Átnyálaztam a topikot, és ahogy látom, ahány ember, annyi megoldás... Így én is szeretnék vélemény kérni. Van egy egyszerű LM386-os IC-n alapuló erősítőm, amely 5V-al üzemel. Ehhez szeretnék egy VU metert, amelynek a lelke egy LM3915 IC lenne. Találtam bonyolultabb és vér egyszerű kapcsolást is. Persze az egyszerűbbet preferálom, így kiszemeltem ezt: http://www.circuitsonline.net/schakelingen/59/audio/led-vu-meter.html Szóval, szerintetek ezt bátran használhatom? Ez is 5V-al működne. Sajnos többet nem nagyon tudok kihozni a dologból, max 7.5V-ot, de az később változni fog és át kellene miatta építeni a VU métert is akkor...
Működni fog. Pontosabban a jel ütemére villogni. Ahhoz, hogy VU méter legyen belőle, a csúcsegyenitányítót nélkülözhetetlennek tartom. Az 5V táp az LM3915-nek elegendő, viszont az említett csúcsegyenirányítóból erre a tápfeszültségre egyedit kéne konstruálni.
Értem köszi!
Sajnos egyenlőre még csak nem is villog Megcsináltam így: http://electrosuite.com/wp-content/uploads/2011/08/LM3915-Audio-Lev...er.gif 5V-al, és a poti nélkül, az gondolom a finomhangoláshoz kell. Világít az első 5 LED, fokozatosan elhalványulva, és ezen a hangjel sem változtat! Akkor is világít ha a signál be sincs kötve. Nem egy bonyi áramkör, de nem értem mi lehet a baj...
A fokozatosan halványuló ledsorból arra következtetek, hogy valamilyen jel kerül az 5-ös lábra pl. brumm. Ez lehet szűretlen táp, vagy hibás összekábelezés.
Próba panelen dugdostam össze, szépen leszigetelt huzalokkal. De most újraépítem, volt már rá példa, hogy újraépítés után jó lett valami
|
Bejelentkezés
Hirdetés |