Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   904 / 2513
(#) emersys válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A kijelentésből kiindulva , úgy érzem mégis csak jól fogalmaztam meg, hogy olykor mekkora feszültségért is fizet. (Ami nyilván el is használódik)
Idézet:
„Mifelénk (falu) gyakori jelenség, hogy igencsak elfogy a fesz a röfiből és ilyen 215V-al hasít a hálózat. A pincesor az király, ott van vagy 240V a konnektorban és dönget is az erősítő rendesen a buliban.”
.
A méretezés feladatának fontosságát a kérdező : Geperke felhasználó fogja majd mérlegelni.
Agressive-el választ adtunk már a kérdésére, s arra is kitértünk, hogy mire lenne érdemes figyelnie a kondi megválasztásakor.
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 12, 2011 /
 
Hello!
Lenne egy kérdésem: jelenleg tda 7294 el csinálok subwoofer erősítőt. Na az a kérdésem hogy 3 kimenet lessz és mindegyik ugyanazt a jelet kapja és akarok hozzá hangszóróvédő kapcsolást. Nos ezt a kapcsolást szabad módósítani ugy ahogy mellékelem, vagy kimenetenként építsem újra , (A kapcsolás a HE.hu -rol szarmazik)

rajza.jpg
    
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Helló! Az egyik út, hogy az R1 ellenállásból hármat használsz, és hárommorzés relét teszel a végére. A másik, amit használhatóbbnak tartok: minden csatorna kapjon külön védelmet.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Na akkor nem kockáztatok, megépítem 3x a normál kapcsolást.
(#) dannu hozzászólása Szept 13, 2011 /
 
Üdv
Van egy ilyen típusú erősítőm fisher rs 140. Egyik nap bekapcsoltam és a bal oldala nem szól.Szétszedtem biztosítékokat megnéztem nem voltak elolvadva . Semmi égés nyom hogy leéget volna. Négy hangfalat lehet rá kötni és az alsón se szol a bal oldali. A balance tologatásra sem reagál , kábeleket is meg mozgattam de semmi. Van valakinek van valami ötlete mi lehet a baja ?
Így néz ki az erősítő Bővebben: Link .
(#) Directors hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Ez a bekötés így jó?

bekötés.jpg
    
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Ha az előfoknak külön tápja van, akkor azt nem kell összekötni az erősítő csillagpontjával. Elég az árnyékolt vezeték harisnyáján kapcsolni a két fokozatot egymáshoz, így is kialakul a közös GND potenciál.
Ez kicsit olyan, mintha külön dobozba lennének a fokozatok.
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Köszönöm a segítségedet.
(#) DenaturáltSas hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy quad 405-ös 40W-on hajtva lenne az erősítőm, ehhez jó választás Celestion K 100 8 Ω-os, 100W-os hangszóró? Előre is köszi a választ!
Gitárhoz lenne :help:
(#) thedespot0 hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
Sziasztok. Valaki tudna egy olyan erosto rajzot linkelni vagy akarmi, ami pl az autos erositokben van. Ket fel viszonylag kishelyet foglal diszkrét alkatreszekbol is. Es kb 200 Wattot lehet kiszedni belolle 4 ohm-on. De vegulis minden vegfokrajz erdekel , csak a lenyeg h kocsiba akarom rakni majd. Elore is koszi.
(#) nagy_david1 válasza thedespot0 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Szia!

Egyik topik.
Még egy topik.
Ekkora teljesítménynél a táp is nagy figyelmet igényel. Nézz szét itt is.
(#) Elektro Boy hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
Meg tudnátok mondani, hogy A2000Vm-et mivel lehet póolni, esetleg hol lehet rendelni?
Egy 4X90W-os autó erősítőbe kellene.
A segítségeket előre is köszi
(#) Robi85 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Nem akarok hülyeséget irni, de keresgéltem a guglival, és találtam egy olyat, hogy TDA2005-el lehet helyettesiteni, már ha ez egy végfokozat IC.

Bővebben: Link
(#) Gyozo92 hozzászólása Szept 15, 2011 /
 
Sziasztok!

Habár a kábelezés pókháló, és első kérdésetek az lesz, hogy "nem gerjed?" de végre tökéletesen működik. A hűtés is jó, alig fűt, és semmi alapzaja nincs. Nem hallani, amikor bekapcsol a relé. Itt láthatjátok a megoldásom, hogy szigeteletlenül a fetek két bordára kerültek, közte a venti, ami jó megoldásnak bizonyult. Meg is lepődtem, de szinte lehetetlen küldetés túlfűteni. Kikapcsolt ventinél egy percig hajtottam majdnem maxon, és csak langyos volt a borda, pedig előtte is ment már. Eddig csak gányolás, de holnap rendbe teszem. 2x80 voltról hajtom, kb 450 wattot, de nem mértem még. Annyi boztos, hogy 500w rms hangfalat kegyetlenül megzavarja. Féltettem is kicsit a szórókat
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Idézet:
„Kikapcsolt ventinél egy percig hajtottam majdnem maxon”


Passzív hűtésnél az 1 perc az semmi. Hajtsd fél órát maxon és máris megég a kezed. Ne legyenek illúziók, mert egy ekkora teljesítményű végfok fűt és jobb, ha ez nem élesben derül ki.

Amúgy jópofának tűnik és mellesleg nekem a szépen bekábelezett erősítőm brummos volt és gerjedt is a pókhálós összehángált nagyon jól sikerült, ezért nem is piszkálom

amp.jpg
    
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Természetesen holnap rendesen meg lesz hajtva, és a ventiket is bekötöm. Egy a bordát hűti, egy pedgi a házat szellőzteti át. Ez látszik is a képen. A szomszédok miatt nem akartam már ilyenkor egy percnél tovább járatni úgy, hogy rendesebben meg van küldve. De biztos ami biztos, fog bele kerülni egy termikus védelem is, úgy mint hőmérséklet szabályozás a ventiknek. Aztán jöhet a másik oldal. A szomszédok nagy örömére...
(#) emersys válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Szia.
Azok Irfp 240-9240-es fetek amúgy?
Melyik kapcsolást készítetted el az erősítődbe?
(#) sprofan válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 15, 2011 / 1
 
Műterhelésről hallottál már? A szomszéd is ezt ajánlja...
(#) Gyozo92 válasza emersys hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
3 pár IRFP240-9240 fettel. VF szerű végfok, igen szívós, szinte tönkretehetetlen. A meghajtásban A1837, c4793 tranyák.
(#) Gyozo92 válasza sprofan hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Van itthon cekaszom, majd tekerek egyet. De számomra a műterhelés olyan, mint az alkoholmentes sör
(#) satlokk válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Miért azzal mi a gondod/bajod/.!
(#) Gyozo92 válasza satlokk hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Úgy értem:
-Egy sört kérek
-alkoholmentes jó lesz?
-Játékpénzt elfogad?

Bocsi

Szerintetek hajszárítóból bontott cekasz elég erős ehhez? Igaz ma kipróbáltam, hogy rácáfoljak azokra, akik a hűtőbordát kicsinyelték (már nem itt, hanem főleg személyesen sokan mondták, hogy ez a borda kicsi lesz neki.
Hát kb fél órát hajtottam, közepes hangerőnél, és rövid időkre feltoltam max hangerőre. A ventillátort természetesen nem kapcsoltam be (az a joli joker)
A bordák nem lettek nagyon melegek. Sőt... Amikor bekapcsoltam a ventilátort azért jó langyos levegőt fújt ki, de nagyon távol állt a forrótól az egész. Simán bírta volna még tovább. Holnap fél óra rendel max hangerőn ventilátorral, meglátjuk mi lesz. Egyébként elég alacsony, 16mA nyugalmival megy, nem is kér többet.
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Idézet:
„Egyébként elég alacsony, 16mA nyugalmival megy, nem is kér többet.”


Akkor nem csoda, hogy nem melegszik, viszont az érdekes, hogy nem is kér többet. Én azért megmérném a torzítását szobahangerőn.
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Vájt fülem van, de nem torzít szoba hangerőn. Pedig megvannak a számaim, amivel be szoktam állítani. De nem bírtam várni a próbával, lehúztam a redőnyöket, és hajrá. Éppen folyik még a próba. Hát egy másik szobába kellett zárnom a hangfalat, és így is érzem, hogy nyomja a mellkasomat. De szép langyos levegőt fúj ki, tökéletes a hűtés. Már vagy fél órája hajtom, és attól eltekintve, hogy az egész utcában ugatnak a kutyák, eddig minden rendben.
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
19mA-el semmilyen félvezetős erősítő nem képes normálisan üzemelni. Sima színusz jelet ráengedve is feltűnne szerintem, hogy valami nem stimmel, ha tényleg vájt füled lenne.
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Pedig tápáganként 16mA-el megy, és semmit nem hallok. Majd ha lesz rá módom, rákerül egy szkópra. Sajnos nekem nincs, így erre nincs lehetőségem. Egyébként meg ha van is benne egy kis torzítás, de nem hallani ki. És a nagy teljesítmény úgyis rosszabb minőségű mindig. Szóval a célnak megfelel, ráadásul szerintem elég szépen szól ilyen gagyi átalakított omnitronic hangfalon is. Egy hangszóró volt eredeti benne, az egyik piezzoelektromos, ami tönkre is ment egyből... Már csak ilyen krákogást ad ki magából.
Lehet vagy 85dB, szóval a következő célom, hog yjó hangfalakon is kipróbáljam. Mondjuk rendes eminence kappa szórókon.
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Nem kell szkóp, szoftveres spektrum analizátorral lehet a legjobban belőni a nyugalmi áramot (ARTA például). A kimenetet rákötöd a hangkártya bementére, és a programban van színusz generátor, amivel máris meglátod, hogy ilyen áram mellett (amit kb a meghajtó fokozat vesz fel) ilyen 1%-os torzítást eredményez. lassan tekered fel a nyugalmi áramot és hallhatóan kitisztul a színusz jel és azt is látod, hogy a felharmonikusok tűnnek el. Ebben az esetben hangszóróval terhelve kell mérni. egy ilyen fetes erősítőnek akár 150mA-is kellhet a legjobb torzítás eléréséhez.
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Szerintem ezt így fogom hagyni, mert igencsak jól szól. Talán ha egy jobb hangfalon ki fog hallatszani, akkor beállítom, mert a hűtés simán bírná még. De legalább a nyári nagy melegben is elmegy. Igaz már befűtötte a szobát, csak nem akarom kinyitni az ablakot
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Miért nem cekász huzalon teszteled? Azon mérni is tudnál.
Jelalakot nézni bármilyen hangkártya jó, bármelyik szoftver szkóppal :yes:
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Így jobban szeretem Gyakorlatias ember vagyok De van hajszárítóból cekaszom, majd abból tekerek párat. De így legalább hallom, hogy mit teljesít.
Következő: »»   904 / 2513
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem