Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   905 / 2513
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Azt elfelejtettem mondani, hogy azért nem melegszik az erősítőd, mert nagy valószínüséggel zárva vannak a fetjeid. Ha belövöd a nyugalmi áramot, az kb folyamatos 60-70W-os disszipációt eredményez amitől elolvad a borda.

Bassmester: Szkóppal nem látod eléggé, hogy mi is a probléma, a spektrum analizátor a legjobb.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Ja, oké... akkor nem szóltam.
Csak nehogy száműzzenek a szomszédaid
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Ezzel a disziplációval sokat szívta. Így a legjobb, főleg, hgoy nem hallani torzítást. Másik végfokon ugyan ennyi nyugalmival csomó torzítás volt. Alkatrész szórás... Szét is szedtem, mert meghalt egy fet. Talán átütött. De a másik felétis hasonlóan próbálom majd összerakni.
(#) Bassmester válasza agressiv hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Látványosabban mutatja a hangfrekis zajokat és az átvitelt, de egy nagyfrekis oszcilláció már nem nagyon érhető tetten egy hangkártyás cuccal.
(#) agressiv válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Hangkártyással nyílván nem, de van rendes spektrum analizátor is és itt most csak a torzításról volt szó, azt nem is mondtam, hogy a gerjedést a hangkártyával mérje.
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Ha te nem hallod akkor jó, de van egy olyan érzésem, hogy az önbid jobb mint a vájt füled.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Szept 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy pár Qad405-őst a rádiótechnikás könyvből lett megépítve! Észre vettem, hogy az egyik oldal érdekesen serceg... nagy hangerőn lehet észrevenni leginkább.. olyasmi a hangja mintha ki lenne nyírva a hangszóró.. a másik oldallal ugyan az a hangszóró tökéletesen szól..
(#) saraha hozzászólása Szept 17, 2011 /
 
Üdv mesterek.
Volna egy kérdésem.A linkelt amp. védelmi részében van egy "Instant SOA limiting" rész.
Ez tulajdonképpen mit is csinál,hogyan működik,véd és mit?Ugyanitt van egy optós Vi-protection(VIPROT) rész is,az mit kapcsol vagy mit kapcsolhatok le vele?
Elöre is köszi.
Arcam P1
(#) kadarist válasza saraha hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Szia!
A doksi 6-ik oldalán olvashatsz az azonnali túláramvédelemről és az többi védelmi megoldásról is.
(#) saraha válasza kadarist hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Köszi kadarist tényleg nem is figyeltem ,nekiállok lefordítani a guglival.
(#) deadlyroberta válasza sprofan hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Ez nagyon tetszik
(#) Gránátalma hozzászólása Szept 17, 2011 /
 
Üdv!
Annyi lenne a kérdésem, hogy a Quad405 iss4 be elegendőek-e a 0.5W-os ellenállások, vagy 1W-os legyen benne mindegyik??(kivétel ahol előírás a 2-3-5W)
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 17, 2011 /
 
Sziasztok kedves pákatársak. Ugye egy Yamaha ax500asom van és egy quad 405ösöm, miért van az hogy a yamaha színezi a mélyeket? próbáltam eqzni a panelján de semmi változás. magasak érdekes mód nem színeződnek.
(#) kadarist válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Szia!
Mit jelent az, hogy színezi? Torzítja, vagy esetleg más hangot is hallasz az alaphang mellett?
(#) Gránátalma válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
És ezek 0,5W-osak (második képen,4mm széles)?
Vagy a panelemen túlméretezett esetleg 1Wos ellenállások vannak most?
(#) deadlyroberta válasza kadarist hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
valamiért más a mély, nem torzít hanem mintha tenne hozzá de ha meg leveszem az eq-t(pc-n hogy csak a magas legyen akkor tökre egyforma a kettő) ha meg mélyekkel játszok el nem bírom egyformára belőni. vagyis inkább tesz hozzá ez a lényeg.
(#) Gránátalma válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Az hővezető paszta
Köszi a választ, de egyébként azok a 0,5W os ellenállatok? Ez még nem derült ki
ÉS akkor a panelen levők milyenek? Csak mert a gugli 0,5W ra dobott 5ös kerámiát is ...
(#) Alkotó válasza Gránátalma hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Mindent mindennel összekeversz, aztán ebbe jól ***
Többféle ellenállás van, mind anyagában mind méretében mind teljesítményében. Azért van némi egymásra hatás, mert általában a fémréteg kisebb mint a szénréteg (azonos teljesítményhez), illetve nagyobb teljesítményhez nagyobb méretek tartoznak.
Különböző gyártók eltérő dolgokat hoznak létre, de a legáltalánosabb "huzallábas", "kisméretű", "alapellenállások"-ról egy rövid adatlapocskát mellékeltem neked. Ez a YAGEO álláspontja, de nagyjából általánosnak tekinthető. Vedd észre, hogy ez fémréteg-re vonatkozik. A Yageonak is van még egy csomó féle ellenállása, de most hirtelen ezt találtam neked a méretekhez.
Tehát ha a hosszából indulsz ki, akkor 3,3mm=0,4W és 6,3mm=0,6W. A méretek nem véletlenül ilyenek, mert ezek jól illenek a 2 és a 3 raszteres lyuktávolságokhoz.
Visszatérve a QUAD-hoz, van ahová elég a 0,4W, és van ahová nem. Az eleve nagyobb teljesítményűnek jelölt ellenállásokon kívül, a 15V-os zénerek "előtétellenállásai" kritikusak még. Ha jól látom Urbános panelról van szó, ahol Ebben a pozícióban eleve két párhuzamos 0,6W-os-nak szokott a panelon hely lenni, de nálad ezt pontosan nem keresgéltem.
Még egy fontos, nálad a "kékek" kivételével szénréteg ellenállások vannak bent, amik 0,25W-osak ebben a méretben. Viszont ez nem túl nagy baj, mert van aki ezek hangjára esküszik.
(#) Gránátalma válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Nem az üres helyre kell ellenállás(Ott van kerámia, csak TOPra van szerelve..meg ne kérdezd miért, nem én tettem oda..De most, hogy mondtad, hogy 0,6os kell oda, ki fogom cserélni.))hanem pl R23, R20,R24 kellene.
Gyanítom fémréteg ellenállásokról van szó,meg amiket vettem is azok.
Csak azért kérdezgetek, meg azért értetlenkedek sokat ezügyben, mert egy másik panel áll szerelés alatt, és nem szeretném ha beültetés után elégne, mert alulméretezettek az ellenállások.

Kapcsolásom és beültetésem sajna nincs hozzá, vagyis ehhez a verzióhoz, (csak olyanhoz amin R32nem A B verziós...nem tudom miért van többféle urbánéknál...)
(#) Alkotó válasza Gránátalma hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Nem egyről beszélünk. Én nem firtattam miért kérdezed. Belepiszkáltam a rajzodba egy kicsit. Bekarikáztam rajta néhány ellenállást: SÁRGA=0,25W szénréteg; KÉK=0,6W (1helyen) és 2W (3helyen); PIROS=nem tudom (szénrétegnek látszik, de abból a profi, 1% változat).
Ezek nem biztosak, de így látszik a fotón.
Ha utánépítésben vagy, akkor kiindulhatsz abból is, hogy ha ebben a panelben működik, akkor vélhetően másikban is jó lesz (azonos pozíciban).
Dokumentáció nélkül ne építs semmit! Urbán adja a doksit a paneljeihez, ha meg esetleg más módon jutottál hozzá, akkor itt a fórumon is kérheted -saját témájában-, hogy küldje el valaki neked (habár ez nem túl etikus dolog).
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Gonosz kérés, de nem bánom.
Ut=50V; Uzéner=15V; Relőtét=3k3
Tehát az ellenálláson 50-15=35V feszültségnek kell esnie (és hővé alakulnia). Így 35/3300=10,6mA áram folyik rajta (ami egyébként éppen jó, mert 10mA körüli érték a cél). Ebből a teljesítménye 35x0,0106=0,371W (ha nem akarod ilyen komplikáltan, akkor P=35x35/3300=0,371W is azonos eredményt ad, csak akkor nem tudtam volna az áramra kitérni).
Aztán innen már lehet azon lamentálni, hogy 0,371W-hoz elég-e egyetlen 0,6W-os ellenállás vagy nem. Nálam 1x0,6W beépítve, +56V az üresjárati tápfeszültség, és bizony finom meleg (kb 60-70°C). Azért duplázza ezt Urbán, hogy ne legyen ez a melegedés.
(#) kadarist válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Talán intermodulációs torzítás? A régebbi integrált erősítőknél gyakori probléma. Torzítások
(#) szamóca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Az meg 8,3mA.
(#) agressiv válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Ezek ilyenek. én mértem már pár gyári erősítőt és mindegyik emelte minimum a mélyet középreállított, vagy teljesen kikapcsolt hangszín mellett. Kell egy kis csalás, ahoz, hogy jónak tűnjön a hangja ezeknek, a házimozi erősítők meg aztán főleg......

De az sem kizárt, hogy a quadban valami nem stimmel és az nem viszi át a mélyet.
(#) kadarist válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Kezdem megérteni a rövid eszemmel, hogy mit akarsz kifejezni. Tehát kiemelés van a mély tartományban.
(#) deadlyroberta válasza agressiv hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Quadal nincs semmi baj, az úgy szól mintha előtted ülne Mozart és csak neked zenélne, mély hangszereknél is azt lehet hallani hogy ez nem műanyag. Yamahánál(persze az is tranzisztoros) ott meg minthogyha hiányozna a közép tartomány és azt valahogy rácsúsztatna amelyre vagy nem tudom.Ja még valami a quadot ugy kaptam nekem kellet felújítani, normálisan összerakni még van benne hiba de az nem a hangzásba nyúl bele!
(#) agressiv válasza deadlyroberta hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Nem a végerősítőkkel van baj ezeknél a gyári erősítőknél, hanem a loudnes szerű hangerőszabályzó stb., az ami elrontja az egészet. Ha pedig már mikroprocesszoros az erősítő akkor általában ilyen semmilyen hangjuk van és zajosak is. A te Yamahád, valószínüleg a mindenféle "hangjavító" áramkörök miatt szenved.
(#) Gránátalma válasza agressiv hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
REMEK, hogy eszembe juttattad
Épp egy laudness megoldás kellene nekem.
Ki/be-kapcsolható fiziológiát szeretnék építeni a quadba még, csak nem tudom, hogy hogy kezdjek neki.

a) Passzív elemekkel alul és felüláteresztőkkel, amit egy 2állású kapcsolóra szerelek így áthidalható lenne a jelútban...és nem módosítható értékekkel, tehát statikus lenne a vágása.
b)Valami tuti kis IC-s megoldás szintén áthidalással.
Nincs ilyen kész megoldás kapcsolással?
Szerintetek?
(#) Bassmester válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Végig kell szkópolni szinusz jellel.
(#) deadlyroberta válasza agressiv hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
És ezt hogy tudom kiiktatni? Mert akkor el se adom.
Következő: »»   905 / 2513
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem