Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   84 / 200
(#) laszlokunstar válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Elvileg igen, gyakorlatilag mennyi fér rá?
(#) peter1995 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Ha letekerem a mostani szekundereket még szerintem 2x1mm átmérőjű drótból is elfér a 16 menet.
Bár ha azt számoljuk akkor olyan 4A kell max egy ágba akkor lehet elég 1 szál is de ha elfér akkor nemárt ha van több.

A kimeneten csinálnék egy osztót a mostani feszültségnek megfelelően nagyságrendileg 900+1200 ohm. Az 1200 ohmos egyik lába menjen a földre, elvileg rajta 12V-nak kell esnie. Lehet, hogy változtatnod kell rajta. A kondi a lámpás teszt idejét kibírja, kicsit izzadni fog.

Tudom nagyon kezdő kérdés de inkább kérdezek minthogy valamit kinyírjak. Így gondolod az elleállásokat ugye? Akkor a kondi marad a próbáig. Gondolom kössek feszültség mérőt a kimenetre és figyeljem hogy nem-e csinál terhelés csökkenésnél fesz kétszerezést. A dióda bírni fogja 12A200V.
Keresek ma még két ellenállást aztán holnap leterhelem mitcsinál.

így.dib

(#) Szabi1 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Én vagyok megint
Találatam 473K-s fóliakondit, az jó az egyenirányító diódák elibe, ahol a 10 ohm 3w os ellenállással sorba kötve van?

Igen, pontosan. Leginkább magadra vigyázz, a táp nem számít.
A terhelés azért érdekes ebben az állapotában, lásd hogy milyen teljesítményre számíthatsz a későbbi éles terheléssel. Rendesen meg kell izzasztani több órán keresztül. Ha meg tudod oldani a hőmérést is esetleg..
Ha elkészül a mű, következőnek ajánlanám Proli007 hőmérsékletszabályzója Hogy miért, egy halk zenénél a táp ventilátorának alig kell duruzsolnia, ilyenkor zavaró lehet, ekkor nem izzad a táp, nagyon hűtésre sincs szüksége, egy komolyabb terhelésnél viszont hűteni kell, a ventilátor zaja akkora hangerőnél már nem számít.
Régen erősítő hőmérsékletét úgy néztem, hogy készítettem termokolor festéket, ha felmelegedett fekete lett, egyébként pedig vörös volt, ilyenkor kicsit lejjebb vettem a hangerőn. Ma már nem merném megtenni, higanyvegyületekből készült.
(#) peter1995 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

473K=47000pF

Aha majd holnap terhelgetem minél jobbat. Elméletileg a rövidzár meg a túlterhelés végelme nem lett kiiktatva vagy igen? Meg bent hagyon a tápnál az izót aztán ha már nagyin iziik akkor rákukkantok a bordák hőjére.

Mégvalami. Az izzókat hogyan kössem. Ugye a 2x21W meg a 2x55W izzókat egymással párhuzamosan. De a tápra hogy kössem? Vagy mégey izzó amit sorba kötök a 2xes izzókkal és úgy a tápra, Igaz az 24V.

Sorba, párhuzamosan kötve kiég. 21V-ra kötöd a 12 V-os izzót. A közel dupla feszültség miatt kell 1 sorba a 2 egyforma izzó.
A borda feszültség alatt van!! Kézzel ne tapogasd!
(#) peter1995 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Akkor ha jól értem akötvetkező képp mondod.

Tudom hogy a borda ráz nem fogom tapizni egyszer már régebbeni sikerült. Ki volt már húzva de a kondi tárolt megfogtam egyszerre a kettőt és csípett.

No. Bekötöttem a két ellenállást a stab kocka helyett így is indul. Igaz 900 helyet 970 és 1200 helyett 1175 ohmosat találtam csak de működik vele. iagz így csak 9,7V az a 12 de működik vele.
(#) laszlokunstar válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Nem jó. 2 lámpát sorba, a rajzon 3 lámpa van 1 sorba a 2 párhuzamosan kötöttel.

Még valami nem oké. ugye ellenállás van így kéne szabálíyozzon. Kikötöttem az izzót a betápról így 24V van a kimeneten. ha egy 24V 21W.os izzót rákötök visszaeik a fesz 15,6V-ra Nem szabályozna valamiért vagy a a 24V csak az üresjáratija. Dehát kéne szabályozzon.
Esetleg a kondi kicsisgébe okozhatja ezt.?
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Kicseréltem a kondit mert majdnem felrobbant de úgyan az a helyzet. Üresbe 12,3V van az IC-n ha leterhelem visszamegy 7V-ra de nemad több kakaót a kimenetre. A 12v-os izzót rákötöm lemegy 0ra a fesz. Mintha zárlat lenne.
(#) Szabi1 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Jah tudom, csak elirtam mar almos voltam.
Szóval tettem 472-es foliakondit.
Az a kérdés, hogy ha az egyenirányítást rákötöm a tarfóra, akkor nem kell elvágni tapétakéssel ott a NYÁKot, hogy csak az egyenirányításba menjen az áram?
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 18, 2011 /

Sziasztok!

Ma reggel szépen kimentem az ócskapiacra és vettem egy becsületes "Vikings" ATX tápot, 350 wattosat. Mondtátok, hogy matt dobozosat kell venni, erre figyeltem. Ha a zöld színű (POWER ON) vezetéket leföldelem el is indul szépen, szóval működik, hála az égnek. Teljesen szokványos a külseje, elég korrektnek néz ki. Viszont a bizonyos TL ic-k helyett ebben van egy AZ339P-E1, egy AZ7500BP-E1 és egy optocsatoló. Csak a +12V-os ágra volna szükségem. Valaki részletesen el tudná magyarázni, hogy hogyan kell ezeknél az ic-knél kikapcsolni a védelmet?

Mellékelek egy pár fotót és előre is ezer köszönet!
(#) peter1995 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Milyen védelmet akarsz kikapcsolni? Ja ha van. Mgevéd a táp haláltól.

A 339 egy kompatátor a 7500 meg pin to pin a TL 494el.
(#) Abukodonozo válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Elnézésedet kérem, ha esetleg nem voltam elég világos. Azt gondolom Te is tudod, hogy ezek a tápok úgy működnek, hogy túl nagy terhelés esetén kikapcsolják a tápágakat, de legalábbis ejtik a feszültséget rajtuk. Ez szeretném kikapcsolni.
(#) peter1995 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hát ebben nem tudok segíteni ennyire nem értek hozzá. Ha túl nagy a terhelés akkor lekapcsol. Bár ez nem biztos hogy haszontalan megtudja védeni a tápot a leégéstől. De ha ki akarod iktatni valaki biztos elmondja majd hogy lehet.

Hajajj. Újból métegettem az Ic-re eső feszültségeket. A 11es lábon 15V van. De hogy az honnan hogy hogyan került oda nemtudm. A 12V 55W izzó lenullázza a feszt a kimeneten
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 18, 2011 /

Az a kérdés, hogy ha az egyenirányítást rákötöm a tarfóra, akkor nem kell elvágni tapétakéssel ott a NYÁKot, hogy csak az egyenirányításba menjen az áram?
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Akár hogy nézem minden a helyére van kötve. De mégse szabályoz. Pedig terhelsénél bőven 12V alá esik a fesz. Esetleg olyan nem lehet hogy a 5 meg a 3V-os áget is le kell terhelni? Mertmár nemtudok mire gondolni megőrjít hogy majdnem jó de mégse.

Esetleg próbájak olyat hogy egyegy ellenállással az 5 meg a 3V-ot is a 24-27V-rőlveszem?
(#) laszlokunstar válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Korábbi hozzászólásodhoz mellékelt képen látszik, hogy jól megcsináltad.
(#) Szabi1 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

De mégsincs jól. tettem egyenirányítást, a főtrafó sec részen a ket kulsore kototttem, mas erintkezest elvagtam tapetakessel, és mégis váltófeszt ad. Vagy nemkellett volna elvágni tapétakéssel?

Az, hogy már elindul nagy eredmény. Korábban mellékeltem egy képet melyen rajta vannak a 6105 IC lábain mérhető feszültségek kikapcsolt és bekapcsolt állapotban. Mivel a tápot most már ki/be tudod kapcsolni előrébb vagyunk. Méred a újra feszültségeket az IC lábán kikapcsolt állapotban. Méred bekapcsolt állapotban. Méred bekapcsolt állapotban terhelve. Ez 3 adatsor + a fent hivatkozott rajzon levő 2 adatsor. Ebből az 5 adatsorból már ki tudunk indulni.
Ne lépj tovább az átalakítással, mert további hibalehetőségeket hordoz magában.
Az SG6105-tel foglalkozó összes dokumentumot letöltöd, ami az átalakítással foglalkozik kinyomtatod, és hasonlítod a tieddel.

Akkor csinálok egy táblázatot amibe benne van az összes feszültség. Megcsinálom aztán írok. Nem megyek tovább mert hiába alakítom tovább nem leszek előrébb. Mindjárt megcsinálom a táblázatot.
(#) laszlokunstar válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Mivel a trafó föld ágát kiforrasztottad, elkülönítetted (elimináltad) elvágni nem kellett semmit. Hol van váltófeszültség? Egyenirányító után nem lehet.
(#) Szabi1 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Na szóval akkor visszaforrasztom a vezetősavot.

Nagyon helyes. Én már régen megtanultam, hogy egyszerre csak egy dolgot változtatunk, ha megy lépünk tovább, ha nem keressük azt, hogy az a lépés miért volt hibás. Könnyű visszalépni ilyenkor egy működő állapotra.
Minél több ismeretlenes egy egyenlet annál nehezebb megoldani.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Az a baj hogy mégis váltófeszt mutat az egyenirányítás, szűrés után.
Következő: »»   84 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem