Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Elvileg igen, gyakorlatilag mennyi fér rá?
Ha letekerem a mostani szekundereket még szerintem 2x1mm átmérőjű drótból is elfér a 16 menet.
Bár ha azt számoljuk akkor olyan 4A kell max egy ágba akkor lehet elég 1 szál is de ha elfér akkor nemárt ha van több.
A kimeneten csinálnék egy osztót a mostani feszültségnek megfelelően nagyságrendileg 900+1200 ohm. Az 1200 ohmos egyik lába menjen a földre, elvileg rajta 12V-nak kell esnie. Lehet, hogy változtatnod kell rajta. A kondi a lámpás teszt idejét kibírja, kicsit izzadni fog.
Tudom nagyon kezdő kérdés de inkább kérdezek minthogy valamit kinyírjak. Így gondolod az elleállásokat ugye? Akkor a kondi marad a próbáig. Gondolom kössek feszültség mérőt a kimenetre és figyeljem hogy nem-e csinál terhelés csökkenésnél fesz kétszerezést. A dióda bírni fogja 12A200V.
Keresek ma még két ellenállást aztán holnap leterhelem mitcsinál.
Én vagyok megint
Találatam 473K-s fóliakondit, az jó az egyenirányító diódák elibe, ahol a 10 ohm 3w os ellenállással sorba kötve van?
Igen, pontosan. Leginkább magadra vigyázz, a táp nem számít.
A terhelés azért érdekes ebben az állapotában, lásd hogy milyen teljesítményre számíthatsz a későbbi éles terheléssel. Rendesen meg kell izzasztani több órán keresztül. Ha meg tudod oldani a hőmérést is esetleg.. Ha elkészül a mű, következőnek ajánlanám Proli007 hőmérsékletszabályzója Hogy miért, egy halk zenénél a táp ventilátorának alig kell duruzsolnia, ilyenkor zavaró lehet, ekkor nem izzad a táp, nagyon hűtésre sincs szüksége, egy komolyabb terhelésnél viszont hűteni kell, a ventilátor zaja akkora hangerőnél már nem számít. Régen erősítő hőmérsékletét úgy néztem, hogy készítettem termokolor festéket, ha felmelegedett fekete lett, egyébként pedig vörös volt, ilyenkor kicsit lejjebb vettem a hangerőn. Ma már nem merném megtenni, higanyvegyületekből készült.
Aha majd holnap terhelgetem minél jobbat. Elméletileg a rövidzár meg a túlterhelés végelme nem lett kiiktatva vagy igen? Meg bent hagyon a tápnál az izót aztán ha már nagyin iziik akkor rákukkantok a bordák hőjére.
Mégvalami. Az izzókat hogyan kössem. Ugye a 2x21W meg a 2x55W izzókat egymással párhuzamosan. De a tápra hogy kössem? Vagy mégey izzó amit sorba kötök a 2xes izzókkal és úgy a tápra, Igaz az 24V.
Sorba, párhuzamosan kötve kiég. 21V-ra kötöd a 12 V-os izzót. A közel dupla feszültség miatt kell 1 sorba a 2 egyforma izzó.
A borda feszültség alatt van!! Kézzel ne tapogasd!
Akkor ha jól értem akötvetkező képp mondod.
Tudom hogy a borda ráz nem fogom tapizni egyszer már régebbeni sikerült. Ki volt már húzva de a kondi tárolt megfogtam egyszerre a kettőt és csípett.
No. Bekötöttem a két ellenállást a stab kocka helyett így is indul. Igaz 900 helyet 970 és 1200 helyett 1175 ohmosat találtam csak de működik vele. iagz így csak 9,7V az a 12 de működik vele.
Nem jó. 2 lámpát sorba, a rajzon 3 lámpa van 1 sorba a 2 párhuzamosan kötöttel.
Még valami nem oké. ugye ellenállás van így kéne szabálíyozzon. Kikötöttem az izzót a betápról így 24V van a kimeneten. ha egy 24V 21W.os izzót rákötök visszaeik a fesz 15,6V-ra Nem szabályozna valamiért vagy a a 24V csak az üresjáratija. Dehát kéne szabályozzon.
Esetleg a kondi kicsisgébe okozhatja ezt.?
Kicseréltem a kondit mert majdnem felrobbant de úgyan az a helyzet. Üresbe 12,3V van az IC-n ha leterhelem visszamegy 7V-ra de nemad több kakaót a kimenetre. A 12v-os izzót rákötöm lemegy 0ra a fesz. Mintha zárlat lenne.
Jah tudom, csak elirtam mar almos voltam.
Szóval tettem 472-es foliakondit. Az a kérdés, hogy ha az egyenirányítást rákötöm a tarfóra, akkor nem kell elvágni tapétakéssel ott a NYÁKot, hogy csak az egyenirányításba menjen az áram?
Sziasztok!
Ma reggel szépen kimentem az ócskapiacra és vettem egy becsületes "Vikings" ATX tápot, 350 wattosat. Mondtátok, hogy matt dobozosat kell venni, erre figyeltem. Ha a zöld színű (POWER ON) vezetéket leföldelem el is indul szépen, szóval működik, hála az égnek. Teljesen szokványos a külseje, elég korrektnek néz ki. Viszont a bizonyos TL ic-k helyett ebben van egy AZ339P-E1, egy AZ7500BP-E1 és egy optocsatoló. Csak a +12V-os ágra volna szükségem. Valaki részletesen el tudná magyarázni, hogy hogyan kell ezeknél az ic-knél kikapcsolni a védelmet? Mellékelek egy pár fotót és előre is ezer köszönet!
Milyen védelmet akarsz kikapcsolni? Ja ha van. Mgevéd a táp haláltól.
A 339 egy kompatátor a 7500 meg pin to pin a TL 494el.
Elnézésedet kérem, ha esetleg nem voltam elég világos. Azt gondolom Te is tudod, hogy ezek a tápok úgy működnek, hogy túl nagy terhelés esetén kikapcsolják a tápágakat, de legalábbis ejtik a feszültséget rajtuk. Ez szeretném kikapcsolni.
Hát ebben nem tudok segíteni ennyire nem értek hozzá. Ha túl nagy a terhelés akkor lekapcsol. Bár ez nem biztos hogy haszontalan megtudja védeni a tápot a leégéstől. De ha ki akarod iktatni valaki biztos elmondja majd hogy lehet.
Hajajj. Újból métegettem az Ic-re eső feszültségeket. A 11es lábon 15V van. De hogy az honnan hogy hogyan került oda nemtudm. A 12V 55W izzó lenullázza a feszt a kimeneten
Az a kérdés, hogy ha az egyenirányítást rákötöm a tarfóra, akkor nem kell elvágni tapétakéssel ott a NYÁKot, hogy csak az egyenirányításba menjen az áram?
Akár hogy nézem minden a helyére van kötve. De mégse szabályoz. Pedig terhelsénél bőven 12V alá esik a fesz. Esetleg olyan nem lehet hogy a 5 meg a 3V-os áget is le kell terhelni? Mertmár nemtudok mire gondolni megőrjít hogy majdnem jó de mégse.
Esetleg próbájak olyat hogy egyegy ellenállással az 5 meg a 3V-ot is a 24-27V-rőlveszem?
Korábbi hozzászólásodhoz mellékelt képen látszik, hogy jól megcsináltad.
De mégsincs jól. tettem egyenirányítást, a főtrafó sec részen a ket kulsore kototttem, mas erintkezest elvagtam tapetakessel, és mégis váltófeszt ad. Vagy nemkellett volna elvágni tapétakéssel?
Az, hogy már elindul nagy eredmény. Korábban mellékeltem egy képet melyen rajta vannak a 6105 IC lábain mérhető feszültségek kikapcsolt és bekapcsolt állapotban. Mivel a tápot most már ki/be tudod kapcsolni előrébb vagyunk. Méred a újra feszültségeket az IC lábán kikapcsolt állapotban. Méred bekapcsolt állapotban. Méred bekapcsolt állapotban terhelve. Ez 3 adatsor + a fent hivatkozott rajzon levő 2 adatsor. Ebből az 5 adatsorból már ki tudunk indulni.
Ne lépj tovább az átalakítással, mert további hibalehetőségeket hordoz magában. Az SG6105-tel foglalkozó összes dokumentumot letöltöd, ami az átalakítással foglalkozik kinyomtatod, és hasonlítod a tieddel.
Akkor csinálok egy táblázatot amibe benne van az összes feszültség. Megcsinálom aztán írok. Nem megyek tovább mert hiába alakítom tovább nem leszek előrébb. Mindjárt megcsinálom a táblázatot.
Mivel a trafó föld ágát kiforrasztottad, elkülönítetted (elimináltad) elvágni nem kellett semmit. Hol van váltófeszültség? Egyenirányító után nem lehet.
Na szóval akkor visszaforrasztom a vezetősavot.
Nagyon helyes. Én már régen megtanultam, hogy egyszerre csak egy dolgot változtatunk, ha megy lépünk tovább, ha nem keressük azt, hogy az a lépés miért volt hibás. Könnyű visszalépni ilyenkor egy működő állapotra.
Minél több ismeretlenes egy egyenlet annál nehezebb megoldani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |