Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sajna én délutánig nem tudom kimérni az enyémet, de a háromból az egyik test, a másik kettő meg mindegy, mert 2*19V váltó van. Mérd meg, hogy a pultban melyik kivezetés van testre kötve. Innen már egyértelmű lesz a bekötés.
Köszi megprobálom ja a tápnál meg az lessz a test amejikhez mérve 19 v meg a másik hoz is 19v ugye?
köszi jó lett kimértem és minden ókés.
Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy elvben lehetséges egy mikrokontrollerrel szoftveresen pendrive-ot szimulálni usb-n egy pc felé? A cél egy usb otg képes eszköz és egy mcu közötti kommunikáció lenne, a pendriveot biztos felismeri az otg így kompatibilis lenne minden további nélkül, csak azt nem tudom mennyire lenne bonyolult egy ilyen szoftver az ic-n. Van esetleg ilyen téren tapasztalata valakinek?
Hello! Kicsit tobább terveztem a PIC égetőt. Most már rajta van az LPT csatlakozó, az öt tüske, amit a PIC-re kell kötni egymás mellé került, továbbá a 78L12 GND-jére tettem két 1n4148 -at, ami felhúzza a feszültséget 12V-ról 13.2V-ra és beraktam az MLCR 10K-t. Ha valaki céláramkörről szeretné programozni a PIC-et, akkor az kösse ki az MLCR 10k-t.
Nem rossz, sőt ! Én egy picit változtatnék a 78L05-nek a lábai között 0,40es vezetéken, meg a TO92 tokos cuccok forrpontjain.
Remélem működik ! További fejleményeket is várok !
Megnéztem és nem az eredeti TO92-es macro volt benne. Kicseréltem az eredetire. Viszont így 0.3-as lett a vonal.
Na, azért is volt fura, még jó, hogy szoltam Hajrá, legyél ügyes !
Sziasztok!
Összeforrasztottam egy ilyen (az alsó) venti fordulatszám szabályzót. Valaki tudna távgyógyítani, hogy miért nem működik? Vagyis, működik, tehát forog a venti, viszont arra a nyomorult potméterre nem reagál, bárhogy tekergetem...
Nem lehet nagyon elrontani ezt az áramkört. Szerintem hibás a Potméter vagy a Tranyó.
Vagy csak "elégetted" a tranyót(vagy valamelyik másik alkatrészt).
Köszi a gyors választ!
Amennyire jártas vagyok a dologban, simán elronthatom... A tranyó alatt az IC-t érted?
Nehogy már rám fogd Én nem égettem el mandras tranyóját.
Bocsi. Láttam már ezt. Azt hittem, hogy tranyó. Hány V-ról próbálod szabályozni? Potit jól kötötted be? Ellenőrizd! Ha nem megy építsd meg újra, de ne a próbanyákról készült képek, hanem a kapcsolási rajz alapján. Ha nem megy, akkor tervezek hozzá neked nyáktervet!
13,5 V-os hálózati adapterem van, arról menne a venti.
Jól gondolom, hogy magában az, hogy a venti forog, még nem jelenti azt, hogy működőképesek az alkatrészek? Tehát, ha leégettem valamit, attól még vezet (a kérdéseimből láthatjátok, hogy a megfelelő - kezdő - topicba írtam )? A potit már mindenhogy próbáltam. Az a baj, hogy nagyon kezdő vagyok, ezért nagy segítségemre vannak a képek. A nyáktervezésre azért van szükség, hogy kimarassa az ember?
Igen? Márpedig rád akartam fogni!
Hát ehez még énis tudok neki csinálni nyáktervet .
Végül is a kapcsolási rajz már nyákterv. Nem keresztezik egymást a vezetékek...
Próbálj egy új potit! A lényeg, hogy ne legyen a két vezeték a két szélére kötve. A bal vagy jobb szélső részére ne köss semmit.
Idézet: „A nyáktervezésre azért van szükség, hogy kimarassa az ember?” Valahogy úgy. De légkötésbe is összekötheted, ha még nem készítettél nyákot. Nem forrasztottad túl sokáig valamelyik alkatrészt?
Sziasztok!
Azt hallottam, hogy régen az emberek úgy tudták, hogy az elektronok az áramtermelő(elem) + sarkától a - sarkáig vándorolnak.Később bebizonyították, hogy mindez fordítva van(a - tól a + ig áramlanak az elektronok ) Az az érdekes, hogy kezdőként amikor olvastam EZT és EZT az oldalt azt láttam, hogy a töltések a+ tól a - ig áramlanak. Most MI az igazság? Köszönöm előre a válaszokat.
Az elektronhiányos rész lesz a pozitív pólus, az elektrontöbblettel rendelkező a negatív. Tehát a negatív pólustól áramlanak az elektronok a pozitív felé.
Akkor a két említett oldalon miért láttam azt, hogy a + tól a negatívig vándorolnak?
jah, és mért van az, hogy a - pólust (földet) mindig 0v-al jelölik, a + at meg mindig a tápfesszel.(5v, 12v, 24v stb.)
Én úgy tudom, hogy a két áramiránynak külön neve van. Csak most nem jut eszembe a nevük.
Valami számomra érthetetlen ok miatt innen eltűnt a magyarázat. A technikai és a fizikai áram irány különbözőségéről.Sajnos nem emlékszem ki írta be, de hetedikes fizika anyag volt az én időmben.
A +tól --ig a technikai, a -tól +-ig a fizikai áramirány.
Valóságban a negatívból a pozitívba vándorolnak az elektronok, de az áramirány megegyezés miatt pont az ellenkezője. Azért jelölik a negatívat 0-vál mert azt vették fel nullszintnek, és így sokkal könnyebb átlátni a dolgokat. Üdv, mate_x
Egyébként nem mindíg a telep negatív polusa a nulla, elég sok helyen, pl a távközlésben használnak pozítív pólust nullának, testnek, földnek. Sok RF áramkörben is használnak pozitív pólust földnek, praktikus okokból. Pl. egy NPN tranzisztoros szelektív erősítő rezgőköre, szűrője a kollektorról kap meghajtást, akkor célszerű ha a tekercs másik vége földön van. Így lehet minimalizálni a szórt kapacitásokat.
Simán elképzelhető, hogy túl sokáig forrasztottam. Most megépítettem újra új alkatrészekből, az eredmény ugyanaz.
Egy másik fórumban is feltettem a kérdésem, és ott valaki azt reagálta, hogy nem a nem az IC középső lábához kötöttem a potit. De a képeken nem is oda köti!! Valaki megtenné, és lecsekkolná nekem a kapcsolási rajzot, hogy ugyanaz van-e rajta, mint a képeken? Itt a link, hogy ne kelljen keresgélni.
Itt meglátod a tokbekötést: Bővebben: Link
Nézd meg az adatlapon a tokhoz tartozó lábkiosztást. Eltér a kapcsolási rajzon lévőtől. Bővebben: Linkkadarist már megint gyorsabb volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |