Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektret mikrofon bekötése

Témaindító: miklosch, idő: Jan 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) clipart válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Új ECM betétet kondival leválasztottam (1mikroF) sőt a 2,2 ohm-ot is beleraktam,kiváncsi vagyok meddig működik.Köszönöm mindenkinek a sok hasznos infót
Üdv:clipart
ha két napnál tovább működik akkor jó lesz
(#) titi válasza clipart hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Ugye csak elírtad, és 2,2 k ohm-ot akartál írni?
(#) clipart válasza titi hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Igen, 2,2 kohm, csak elirtam valóban, viszont a mikrofon még most is működik, tiszta,zajmentes.Vagy ez a kis kapcsolás segített,vagy az ECM más tipusú és birja a fantomtápot, de mindenesetre köszönöm mégegyszer mindenkinek a hathatós segítséget.
A páka legyen veletek , üdv:clipart
(#) joska56 hozzászólása Nov 26, 2010 /

Van egy dinamikus mikrofonom. Létezik-e olyan lehetőség, hogy USB-n keresztül csatlakoztassam a PC-hez? Próbálkoztam keresni USB kiosztást, de nem igen jöttem rá, hogy hogyan kössem rá a mikit. Segítsetek! Köszi szépen!

Üdv: joska56
(#) kadarist válasza joska56 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Sajnos nem működik a dolog, mivel az USB digitális adatátvitelre való. Mikrofon csatlakoztatására a hangkártya "mic" bemenete alkalmas. Esetleg ha veszel egy USB-s hangkártyát, akkor azzal már menni fog.
(#) joska56 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Köszi szépen! Van hangkártyám és USB-s. Ide szeretném csatlakoztatni a mikrofont, csak a kiosztást nem ismerem. Az is megfelelne, hogy electret microfont csatlakoztatnék az USB bemenetre, mert a jack bemenetem zárlatos lett, s mivel alaplapi, nem igen szeretném megbontani.
(#) kadarist válasza joska56 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Az USB-s hangkártyák így néznek ki: Bővebben: Link A csatlakozásai egyértelműek, vagy ha nem, akkor segít a hozzá való leírás.
(#) alex1966 hozzászólása Dec 2, 2010 /

Sziasztok! A napokban jelentkezett az a problámám, hogy nem működik a fejhallgatóm mikrofonja. Igaz mivel kissé messzebb van a gép, ezért egy toldót használok hozzá. Toldó nélkül viszont megy. Természetesen kipróbáltam a toldót, tökéletes.
Próbaképp építettem egy újat azzal sem megy.
A hangkártyából 2.49V jön ki és megjelenik a toldó végén is. Ma vettem egy új fejhallgatót, de ugyan az a helyzet. Help?
(#) Novak válasza alex1966 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Milyen a fülesed csatlakozója? Külön van rajta a mikrofonnak és a fülhallgatónak egy-egy dugó? Vagy esetleg csak egyetlen dugó van a végén?
(#) alex1966 válasza Novak hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Természetesen külön (rózsaszín) jack van a mikrofonnak és külön (zöld) a hallgatóknak. Mindkettő sztereó, de a mikrofonban a középső és a csúcsérintkező rövidzárban van. A mérhető ellenállás 1.87 KΩ.
(#) Bábmester válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Csak ma regisztráltam, ezért nem tudtam új topikot nyitni, de mivel a címében kb ugyanaz a probléma, remélem itt is válaszol nekem valaki.

A lényeg az, hogy szereztem egy "Sony lavalier 166BMP electret condenser" mikrofont és rá szeretném kötni a gépemre. Úgy tűnik, hogy nem működik így magában. Gondolom kell neki valami plussz feszültség.

A konkrét kérdésem az lenne, hogy amennyiben tényleg ez a probléma, akkor hogyan kössek rá egy elemet vagy más tápot. Ha nem ez a probléma, akkor valaki elmondhatná, hogy micsoda Lehet hogy csak én bénázok...
(#) titi válasza Bábmester hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Hali!
Ajánlom figyelmedbe.
Egyébként kettő, vagy három kivezetéses a mikrofonod?
Közben rákerestem, szóval ez egy komplett mikrofon.
Ez esetben nézz szét a hangkártyád tulajdonságaiban/beállításaiban.
(#) d9thc hozzászólása Máj 14, 2011 /

Sziasztok

Szeretném segítségeteket kérni a következő problémához:
Adott egy elektrét mikrofon amit számítógép mikrofon bemenetére szeretnék kötni, egy 25 méteres kábel (árnyékolt, elég vékony belű) közbeiktatásával. A mikrofonba 1-2 méteres közelségből beszélek, de nagyon kicsi a jel, hiába aktív a micboost opció.
Találtam it a HE-n ezt, ez gondolom jó lenne elektrét mikrofonhoz, de ha megoldható valamilyen erősítéssel, akkor inkább nem használnám el a vonalbemenetet. Tudtok valami kapcsolást, amivel megoldható az miki erősítése és a mikrofon bemenetre tudom csatolni?
Előre is köszönöm
(#) mazsy hozzászólása Szept 24, 2011 /

Sziasztok!

Abba szeretném a segítségeteket kérni, hogy egy elektret mikrofont hogy tudnék üzemeltetni Behringer keverőről. Fantomtáp van benne. Ez lenne a tápja a mikrofonnak. Ha valaki tudna egy kapcsolási rajzot mellékelni nekem megköszönném.
(#) mazsy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Köszönöm a gyors választ de nekem valami konkrétabb kellene, sajna nem tudom kiszámolni az alkatrészek értékeit. Egy kész kapcsolásra lenne szükségem.
(#) karpi válasza mazsy hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Bővebben: Link
Phantom powered ..a neked valo resz.
(#) mazsy válasza karpi hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Köszönöm a linket sikerült megépítenem a Better electret microphone phantom powering circuit kapcsolást. Kiválóan működik egy apró problémám lenne. olyan a hangom benne mintha befogott orral beszélnék. Lehetne ellene valamit tenni?? Hallottam olyat, hogy egy kis kondit rakjak be párhuzamosan a mikrofonnal és segíteni fog. De mekkora legyen ez a kondi?

Segítséget előre is köszi.
(#) gammabuta hozzászólása Okt 11, 2011 /

Sziasztok,

egyszerű elektrit mikrofont szeretnék kihangosítani, az előerősítő plusz egy normális végfok építése az most kicsit macerás lenne ezért jelenleg PC-re SBLive mikrofon bemenetre dugtam, egyszerűen ráforrasztva egy headsetből kibuherált elektrit mikrofont a stereo Jack dugóra közte pedig 15méter hangfalkábel van...

Az a gondom, hogy mivel elég messze van a mikrofon és elég hosszú a hangfalkábel ami mellesleg a többi antenna, hálózat, netkábel stb. erek mellet fut elég sok zajt beszed. Ha felcsavarom érthetőre a hangerőt a hangfalam erősítőjének hangerejét és bekapcsolom a +20db mikrofon erősítést a hangkártyán akkor a hasznos hang (jel) mellet túl erős a háttérzaj és egy periódikus jel.

A kérdésem pedig az lenne, hogy valami igen egyszerű és olcsó kapcsolás vagy áramköri elem pl. jól megválasztott kondenzátor közbe/párhuzamosan iktatásával a Jack dugó felöli részen tudnám-e legalább a periódikus jelet kiszűrni, hogy valós idejűleg halgathassam a jelet.
Ha tudok erre megoldást azt megköszönném.

Főleg a periódikus zavarás kiszűrése érdekelne, de ha van egyszerű passzív mikrofon freki szűrő is az is jól jöhet.
(#) gammabuta válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Még annyit tennék hozzá, hogy ilyen mikrofon kapszulám van ami ezen a képen is látható:
kapszula

Nem forrasztottam a kivezetésre se ellenállást se kondit még, úgy kötöttem be, hogy a földet a stereo jack földjére a másik pólust a stereo jack másik két kivezetésére minkettőre közösítve kötöttem.
Lehet kell még oda valami, hogy ne zajonjon pl. 1mikor kondi vagy 4.7mikrós?
Láttam ezen a linken a képeket, de nemtudom pontosan mi az ami nekem kell ezek más bekötések teljesen:
(#) sanykaraj válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Szerintem inkább szigeteld a kábelt először vagy egy kis erősítőt hátha csak nem érnek el odáig a ez olcso éskönyü alapnak ha ez sem válik be akor le kel szigetelni a kábeltjelek
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

DE persze előbb nézd meg egy kisebb kábel darabbal hogy úgyis fen áll e a probléma ha igen még mindig megcsinálhatós a kapcsolást amit linkeltél az egy 2.2 kr és egy 1uf kondi ha jol látom de van mellet egy másik kép is ugyan az a ketö
(#) titi válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Idézet:
„Nem forrasztottam a kivezetésre se ellenállást se kondit még, úgy kötöttem be, hogy a földet a stereo jack földjére a másik pólust a stereo jack másik két kivezetésére minkettőre közösítve kötöttem.”

Itt a baj!
Olvasd el ezt, és kösd be úgy!: Bővebben: Link
(#) gammabuta válasza titi hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Köszönöm, ilyen egyszerű megoldásra gondoltam én is, holnap beszerzem a hozzávalókat!

Akkor ezek a képek ahogy mutatják úgy kellene kiegészítenem:

Tehát a mikrofon kapszula földje marad a földön, a másik kivezetés pedig az ellenálláson keresztül a középső jack pólusra megy és egy 1mikrós elkón keresztül a legkülsőre.

Ugye jól látom, hogy elkónál a pozitív láb néz a mikrofon felé és a negatív láb a jack külső pólusa felé, tehát így kell az elkót bekötni nem fordítva?

Kicsit fura, hogy nem a pozitív láb csatlakozika jackra, de ehheznem értek hogy jó.

Egyébként ez a zajt szűri vagy másban is segít majd? Mivel elkó meg ellenállás nélkül is működik érdekelne mi szerepe van ennek a 2 extra alkatrésznek.

Igen, úgy csináld, ahogy írtad!
Az egésznek pedig az a lényege, hogy a hangkártyád az ellenálláson keresztül fantomtápot ad a mikrofonnak, ugyanis ezek a kapszulák tartalmaznak egy erősítőt, egészen pontosan egy FEt-et.
Tehát a hagkártyád a csatlakozó középső érintkezőn kb. 5V-ot ad ki, így nem volt túl szerencsés összekötni a két érintkezőt.
A kondenzátor pedig ezt az egyenfeszültséget választja le magáról a hangról, vagyis ez egy csatolókondi.
Biztos láttál már olyan erősítő kapcsolást, ahol a hangszóró egy kicsatolókondin keresztül csatlakozik az erősítő kimenetére, na hasonló a szerepe itt is.

Köszönöm a magyarázatot!

Közben találtam otthon egy 100V 1mikroF elkót és ellenállásból csak 1kiloOhm és 2.6kiloOhm-osat, gondoltam a 2.6kOhmos áll a legközelebb a 2.2kOhmhoz, most kipróbálom ezzel, de ha azon tápot kap akkor a kevesebb ohm lehet nagyobb erősítés ugye?

Nyugodtan használd a 2.6kohm-os ellenállást.

Most kipróbáltam és az alapzúgás sokkal erősebb lett, nincs az a periódikus zaj de alapból van egy igen erős búgás lehet vissza kötöm direktbekötésre amíg rá nem jövök mitől van ez.

Ami még furcsa, hogy vettem egy másik mikrofont amihez adtak egy stereo jack-es hosszabítót, azon keresztül próbáltam először, de be is mértem akábelt, kiderült, hogy csak két vezeték van bekötve a hosszabítóban, a föld és az egyik pólus, de mondjuk abban az esetben lényegtelen volt mer úgyis közösítettem a jack külső 2 pólusát.
(#) gammabuta válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Csatolok hangmintát, első 10másodperc az eredeti kondi és ellenállás nélküli hang, krokodilcsipeszes vezetékkel újra közösítettem a 2 külső pólust és áthidaltam az ellenállást és az elkót.
10. másodpercben leveszem a csipeszeket, utána az új kondis elkós állapot morajlása hallatszódik, nekem az most sokkal zavaróbb és a hangfalakon is hangosabbnak tűnik. Nem tudom mit rontok el... (itt a mikrofon toldó vezetéken keresztül volt bekötve, anélkül még nagyobb a zaj és nem is férnék hozzá rendesen a hangártya hátuljához a csipeszekkel.)

Egyébként valami árnyékolás a vezetékre kelleni fog, ha az egér kábele mellette van a vezetéknek és mozgatom az egeret hangosan lehet hallani a hangját a digi jeleknek

De amúgy működik? Úgy értem, hogy ha belebeszélsz akkor szól?
(#) gammabuta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Ugye elég, ha egyerű árnyékolt a vezeték, azaz a föld úgyis a külső árnyékolással lesz összekötve azt használhatnám a földnek.

Most a kondi és ellenállás a PC felöli részen van, egyből a lengődugón de a zavaró jelek is onnnan jönnek a PCből, gondolom nem lenne az se jó, ha a kondis részt közveten a mikrofonra szerelem, akkor még egy érre lenne szükség a mikrofontól jövő kábelnél.
Arra is gondoltam a PC-től 2erű árnyékoltal egy méterre elvezetni előbb és oda forrasztani a kondis részt.

titi: kipróbálni nem tudtam, a hang jobb lett-e a kodival és ellenállással, csak az alap zajszintet, majd csak nappal derül ki akkor letesztelem, most nem zajonghatok!
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem