Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1.2V NiMH akkumulátor kisütő
Lapozás: OK   8 / 11
(#) Zsolt21 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm!
Üdv:
Zsolt
(#) tibistor hozzászólása Aug 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a proli007 által publikált izzólámpás-nyomógombos kapcsolásban a BD233-BD234 páros helyett használhatók-e a 2N2219-2N2905 tranzisztorok?
(#) proli007 válasza tibistor hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Hello!
Ezek gyors kapcsoló tranzisztorok, nem igazán idevalók. De azért megpróbálhatod. De a bekötésük is más, a nyákot át kell tervezni. Az áramerősítésük, is cseppet kicsi lesz 300mA terhelésen. (20/40 között)
üdv! proli007
(#) tibistor válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Természetesen a lábkiosztás problematikáját ismerem, és figyelembe vettem volna.
Azért ezekre a tranzisztorokra gondoltam, mert ezekből több van itthon. Bontásból származnak, nem bántam volna, ha ezáltal is fogynak.
A BD33-34 nincs spájzolva, majd veszek. Csak más, nagyobb teljesítményű BD-k, TIP-ek, meg BU-k vannak.
Izzóm van. Az értéke is megfelelő, de kicsi kis rízsszem izzókat kaptam.
Üdv: tibisztor
És Köszönöm a gyors választ!
(#) alienco hozzászólása Szept 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy kapacitásmérőn dolgozom, ahol egy PIC figyelné egy 1,2V-os cella feszültségét.
Szerintetek LM317-el, mint áramgenerátorral érdemes lenne egy db NiMh cellát kisütni? Konstans árammal dolgoznék, így a minimális feszültség eléréséig eltelt időt mérve és a konstans áram birtokában egyszerűen lehetne számolni a kapacitást.
LM317 minimális feszültsége 1,2V, ez áramgenerátoros módban is érvényes?
(#) rascal válasza alienco hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Az 1.25V az Adjust és a Vout között van referencia feszültségnek. Vin és Vout között szobahőmérsékleten 1.5V és 2.5V között esik a feszültség az áram erősség függvényében (lásd adatlap). Szóval egy akku cella és egy lm317 áramgenerátoros módban önmagában nem hiszem, hogy működik.
Szerintem a legegyszerűbb, ha ismert értékű ellenálláson keresztül meríted, és ha már úgy is PIC-el méred a feszültséget, akkor a mért feszültségből számolod. Pl 10 másodpercenként a pillanatnyi feszültséget megszorzod az időközzel (itt 10 sec) és osztod az ellenállással. Ezeket a részkapacitásokat pedig szépen összeadod amíg az akku le nem merül.
(#) alienco válasza rascal hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Már el is felejtettem az LM317-et. A megoldásod egyszerűbb, nagyszerűbb. Ezt fogom alkalmazni. Köszönöm!
(#) kisherceg1 hozzászólása Szept 11, 2011 /
 
Üdv !

Nem értek ezekhez a dolgokhoz és ezért lenne nagy szükségem a segítségre A helyzet a következő:
Van egy jó fényképezőm ( Samsung S85) ami arra szolgál hogy a gyerekeimet fotózgassam.
De ezt az utóbbi időben nem sikerült ,mert ha vakuzott is de nem mentette el a képeket, ráadásul nagyon hamar lemerült. Már voltam szerelőnél de nincs baja vettem egy új aksit (Sky 3000 NI-MH 1.2V)De ez is ugyan azokat produkálja
Mit tehetnék hogy ne kínlódás legyen és megmaradjanak az emlékek. A kisfiam 2 hónapos és még egy normális kép nincs róla.
Nagyon nagyon nem értek hozzá!!!
Eddig csak annyit csináltam hogy fel tettem tölteni, de nagyon hamar jelzet hogy kész. Meddig kell tölteni? Ki kell e sütni ? Ha igen minden egyes alkalommal? Egyszer megnyomom a kisütés gombot és már kész?Ha veszek még egyszeregy aksit, mit kell csinálnom vele hogy ne legyenek ezek a problémáink?
Ha egy fél napig töltöm akkor is egyből azt jelzi hogy akufeszültség alacsony
Kérlek segítsetek !!
Nagyon köszönöm!!
(#) Feri007 válasza kisherceg1 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Először is
nekem csak az alábbi gyártmányok akkumlátorok:
-Sanyo
-GP
-Panasonic
-Varta
Futottak még: Energizer, Duracell, Rayovac

Aztán a fényképezőgépeknek van egy vacak tulajdonságuk, hogy a fogaskerekeik, illesztéseik elkezdenek idővel szorulni. Eredmény: nagyobb áramfelvétel, leesik az akkufesz, kikapcsol.
Megoldás: jó minőségű akku, jó töltő, jó fényképező.
Továbbá meg kell próbálni alkáli elemekkel. Nagyobb a feszültségük, jobban meg birják hajtani a gépet.
(#) teddysnow hozzászólása Szept 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Én ezt a kapcsolást használom kisütőnek, kb. 9-10 éve.
(#) kivancsi4 válasza teddysnow hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Már elnézést, de ennek a kapcsolásnak a hivatalos elnevezése akkumulátor tönkretevő!!!
(#) teddysnow válasza kivancsi4 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Hehehe!
Elméletileg. Gyakorlatilag még nem sikerült vele tönkretenni vele akksit. Épp amikor csináltam a képeket akkor gondolkodtam el azon, hogy már 9-10 éves 4 db 1600-os Hama és 4 db 1800-as Duracell akksim is, és még használatban vannak.
Nem tud senki sem meggyőzni, hogy ez egy akksi gyilkos, mert nem tette tönkre a Hama akksikat, Duracelleket, Energizer-eimet éééééééééés még a 14 éves Ucar-jaim (made in usa) is még használatban vannak az elektromos fogkefékben, 1 évben 3x töltöm.
ENNYIT a mély kisütésről... Nekem működik.
(#) teddysnow hozzászólása Szept 11, 2011 /
 
Ja és még valami.
2 db GP akksi tényleg kipurcant. Az egyik 3 hónap, a másik 4 hónap után.
(#) rascal válasza alienco hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Szivesen!
(#) rascal válasza kisherceg1 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Szia!

Úgy sejtem nem akarsz bütykölni, csak azt szeretnéd, hogy működjenek a dolgok. Akkor a legjobb, ha egy olyan töltőt veszel, ami egymástól függetlenül le tudja meríteni az akkukat (és használod is ezt a funkciót), majd tölteni őket. Erre pl. ezt találtam (Bővebben: Link). Nekem nincs ilyenem, de a leírás szerint tudja amit kell. Fontos még, hogy egyforma akkukat használj egy időben a gépben. Nem tudom milyen az a "Sky 3000" akku, de olyan kínai piacos szagú. (A Google nem ismeri). Én ezt a típust használom a fényképezőgépemben (Bővebben: Link) és csak jókat tudok róla mondani. Attól jó, hogy nagyon alacsony az önkisülése, ezért ha egy ritkán használt készülékbe teszed, akkor nem jársz úgy mint a korábbi generációs akkukkal, hogy 2-3 hónap múlva magától lemerül.

Mielőtt bevásárolnál nézd (írd) meg milyen töltőd van, hogy hátha jó az, csak nem használod ki minden képességét.
(#) kisherceg1 válasza rascal hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Szia !!!
Köszönöm a gyors válaszokat!

A töltő amit most használok: Home , típusa:MW8168GS
Nem tudom hogy mond ez neked valamit , de mást nem találtam rajta ami fontos lehetne . A goole- ben én sem találtam az akkukat de itt van az oldal ahol lehet ilyet rendelni:

http://atc.atctrade.com/index.php?page=shop.product_details&flypage...mid=53

ezt használom.

Akkor szerinted már a mostani akkum nem jó , végleg lemerült? Nem lehet helyrehozni? Az újat minden töltés előtt ki kel sütni ? Mióta használod a tiedet ? Úgy kell mint a régi telefon aksikat hogy az első töltésnél kd.: 24 óráig kell tölteni?

(#) Feri007 válasza teddysnow hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A kisütődnél honnan lehet tudni, hogy kisült az akksi?
Egyébként olvass utána, én a következőket tudom:
A NiCd akksikat ki lehet 0V-ig sütni, de a gyártók nem javasolják.
A NIMH akksikat 0.8V-ig szabad kisütni, a gyártók EGYÉRTELMŰEN elkerülendőnek tartják a mélykisülést.
(#) rascal válasza kisherceg1 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A töltőd tud kisütni ami jó, egy szépséghibája van, hogy minimum két akkut együtt kezel. Ezzel az a gond, hogy ha két olyan akkut teszel bele ami nem egyforma töltöttségi szinten van (két tökéletesen egyforma meg úgy sincs), akkor vagy az egyik túl lesz merítve (és ez tönkre teheti), vagy a másik nem lesz teljesen kisütve és memóriaeffektus felléphet nála ("megjegyzi", hogy meddig lett lemerítve és következő használatnál ő is ott megáll hiába van még benne töltés). Ez utóbbira a legújabb fejlesztésű akkuk (Recyko, Enloop) már állítólag nem érzékenyek.

Megnéztem az oldalt, ahol az akkut vetted. Rá van írva, hogy kisütést igényel, ezek szerint ez még a régi fajta. Nem gond, ha sűrűn használod a géped, mert akkor a használattól hamarabb lemerül, mint önmagától tenné. Szerintem egyenlőre ne vegyél semmit, használd a töltő merítő funkcióját és nézd meg, hogy idővel javulnak-e a dolgok. (Mellékelem a használati utasítást). Nekem is olyan töltőm van ami vagy 2, vagy 4 akkut tölt egyszerre. Úgy tapasztalataim, hogy 2 akkus töltésnél, jobban feltölti az akkukat, ezért azt javaslom neked is, hogy úgy használd.
Ha új generációs akkut vásárolsz, akkor azt feltöltve kapod. Ha egy csomagban több volt, akkor valószínűleg egyforma állapotban is vannak így nyugodtan használhatod is őket együtt azonnal. Ha régebbi típusút, vagy nem vagy biztos benne, akkor merítsd le és ezután töltsd fel már első alkalommal is.

Én legalább 2-3 éve használom ezeket az akkukat. Kettő kell egyszerre a fényképezőnek, 4 van összesen. Keveset használom a gépet, ezért negyed, fél évente kell csak akkut cserélnem. Akkor a legyengült akkukat lemerítem, újratöltöm és várják, hogy pár hónap múlva ismét sorra kerüljenek.

A 24 órás töltés ezeknél már nem szükséges.
(#) alienco válasza rascal hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A Sanyo Eneloop fantázianevű akkuit fotós fórumokon csak dícsérve láttam (a 2000mAh-sat). Közeli barátom használ 4 db-ot egy vakuban. Használaton kívül alig merül, kapacitását nagyon sokáig megtartja (sok lemerülés-feltöltés alkalom) - ez a véleménye.
És állítólag nem kell teljesen lemeríteni sem, rá lehet tölteni. (Én is vettem négyet, de még nem annyi ideje, hogy tapasztalatot is szerezzek vele.)
(#) rascal válasza alienco hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Én is csak azért írtam azt az állítólagot, mert nem nyúztam annyit az akkuimat, hogy ez saját tapasztalatból kiderüljön. Másrészt lemerítem töltés előtt így nem adok esélyt a memória effektusnak. A töltést tényleg jól megtartja.
(#) kisherceg1 válasza rascal hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Valószínű hogy az a memóriás sztori a hiba, mert mindig egy kicsiit rátöltöttem és nem vártam meg hogy teljesen lemerüljön . Aztán már össze vissza kutyulódott nem csoda hogy kivégeztem, de most már okosabb vagyok és megpróbálom amit tanácsoltál , Remélem beválik .
Mindent köszönök :wave:
(#) rascal válasza kisherceg1 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Szívesen! Ha pedig végleg elromlottak az akksik, akkor a fentebb írt újabb generációsakat vedd, és kettőt-kettőt (vagy négyet-négyet amennyi a fényképezőhöz ténylegesen kell) mindig együtt használd, merítsd, és töltsd. Így remélhetőleg egymáshoz hasonló kondícióban lesznek sokáig. Ha pedig rá tudsz venni valakit az ismerőseid közül, hogy bütyköljön össze egy olyan merítőt ami egy-egy akkut önállóan le tud meríteni (pl
ezt), akkor még jobban tudsz vigyázni az akkuidra, mert akkor biztos ideális helyzetből kezdheted tölteni őket.
(#) kisherceg1 válasza rascal hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Csak még annyi hogyha lemerült, töltés előtt minden egyes alkalommal ki kell sütni?
Vagy csak akkor ha nem tudtam teljesen lemeríteni.
És ha nem használom vegyem ki a fényképezőből, vagy az nem meríti?
(#) rascal válasza kisherceg1 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
A kisütést mindig ereszd rá, biztos ami biztos. Ha már le van merülve az akku, akkor a kisütési fázis úgyis rövid lesz. Amúgy sem tudod megmondani ránézésre (én sem), hogy teljesen lemerült-e, vagy van-e még benne valamennyi szufla. A kisütő tudni fogja. (A fényképezőgép nem mérvadó, az hamarabb kikapcsol, mint amire egy akkunál azt mondjuk, hogy le van merülve.)
Gondolom van benne óra, dátum ezért valamennyire "kikapcsolva" is meríti. De ez nem sok. Az én gépem (többnyire a fiókban) 4-6 hónapig simán elvan. A mostani akkuid nagy önkisülésük miatt (naponta 2-3% ha jól tudom) jóval gyorsabban lemerítik saját magukat.
(#) szuszo hozzászólása Szept 30, 2011 /
 
Sziasztok
Valki tudna küldeni Szunyi regenerálójához nyáktervet. Megépitettem de valami probléma van. A tranyó nagyon melegszik meg a 2 omhos ellenálás is. Pedig csak 0,4A folyik rajta. Amatőr vagyok. köszönöm.
(#) proli007 válasza szuszo hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Hello!
Annak pedig az a dolga, hogy melegedjen, mert a táp és az aksi között, nagy a feszültség különbség...
Tegyél a 2ohm/5W-os ellenállást, a tranyónak meg hűtőbordát.
üdv! proli007
(#) szuszo válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Proli007
Köszönöm a megnyugtató szavakat. Csak párpercig mertem bekapcsolni az áramkört. Reflexből jött hogy biztos én rontottam el valamit. Egy magam épitette tápra kötöttem ami zárlatot jelzett ez teljesen elbizonytalanitott. Ma megkezdem a tesztelést, csapni való állapotban vannak az aksiaim. Megépitettem az általad tervezett nc-nm kisütőt, kapcsoltam rá egy órát is mint ahogy javasoltad. 2,4V izzóval 0,5A megy a kisütés.
Nagyon hasznos kis kapcsolás. Köszönet érte.
(#) szuszo válasza szuszo hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
Túlvagyok 3X regeneráló töltésen. A tapasztalatok, nem lettek jobbak! Lehet az aksikon már nem lehet segiteni
A kissebbekkel kezdtem 600maó 45% voltak és azok is maradtak! 400maó töltöttem. Baromira melegedtek meg kellett szakitanom a töltést hogy kicsit hüljenek. Ennyi. Valakinek ötlete? Mit próbálhatok még meg. Aku van bőven RC modellezek csak a rádióba kell 8 meg ugye több rádió is van szóval van gyengélkedő aksim bőven.

Még valami arra is rájöttem pakban nem az igazi a regeneráció Mivel mind más állapotban van. Van ami már forró van ami hideg tötés közben. Külön bánásmódot igényel.
(#) kopaszs hozzászólása Máj 14, 2012 /
 
Sziasztok elkészítettem egy sima töltőt most szeretnék egy kisütőt is az aksikhoz(NIMH 1.2v 4500mA)itt láttam több fajtát is de nem tudom melyik lenne jó pl:van it amit belinkeltem de 3db aksi kell hozzá most én nekem hogyan kellene ami 1 vagy makximum 2 aksihoz lehet használni ebbe kérnék egy kis segítséget. előre is kösBővebben: Linkzi.
(#) Inhouse válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Ennél egyszerűbb nincs...
akku cella kisütő

Üdv
Inhouse
Következő: »»   8 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem