Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   18 / 74
(#) subway válasza mpisti hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Nekem barna-fekete-kék-z.sárga van. És ha jól emlékszem akkor nekem a kék-fekete van l1-l2-ben... Majd holnap ránézek. Köszi a tippet. Amúgy lehet hogy elkötötték, mert ahonnan elhoztam, ott csak 4pólusú aljzat volt. Szal biztos cserélgették...
(#) mpisti válasza subway hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

A 4 pólusú aljzat az pocakos probléma. Nem ez az első eset,amikor ilyen előfordul. Aki megcsinálja a bekötést a 4 pólusú dugóba, nincs tisztában azzal a veszéllyel ami a géppel dolgozó iparost fenyegeti. Az L1-L2 egyikében sincs helye a kék vezetéknek. Az csak az "N" jelű csatlakozási ponton lehet, a gépben pedig-mint ahogy korábban írtam, a 230V-os állásban záródó érintkezőn.
A feszültségválasztó kapcsolónak kell hogy legen két közösített érintkezője, ami a bemenő és a kimenő oldalon is közösítve van. Az egyik közösített a bejövő fázisok egyike, a másik (kimenő oldali)közös pedig a hőkapcsolóra megy.
(#) maishai hozzászólása Szept 7, 2011 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Hulladékvas telepen találtam a képen látható ( 1 )transzformátorokat, melyekből kivágták a tekercseket. A 2 db trafóból szeretnék egyet építeni. Vaskeresztmetszet - a kettő együtt - 85 cm2, ablakszélesség 30mm.
Kérdéseim:
Alkalmas ez hegesztőtrafónak, ill mekkora teljesítmény hozható ki belőle?
Ha igen, a két tekercs közt mekkora légrést kell hagynom?
A képen látható ( 2-3 ), hogy az "E" és "I"lemezek egy-egy köteget alkotnak és hegesztéssel kapcsolták egymáshoz.
Maradhat így , vagy szét kell szednem és átlapolássan kell összeraknom?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
(#) subway válasza mpisti hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Köszönöm az építő hozzászólást. tegnap már csak késő este jutottam le a géphez, de . Ilyen apróság volt a probléma. Dolgozik mint az álom a gépecske. Szval a barna és a kék volt megcserélve...
(#) mpisti válasza maishai hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Ez a fajta vasmag inkább Co hegesztőnek való. A vasat ne szedd szét, mert így jobban használható, a szétszedés csak roncsolná a lemezeket. A vasmagok geometriai méreteiről egy kicsit többet írhattál volna.
(#) steve25 hozzászólása Szept 8, 2011 /

Sziasztok,
Ismeri valaki ezt a tipusu hegesztő trafót? elvileg hetra 300A
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Köszönöm a választ! Igazad van, többet is írhattam volna.
Pótolni fogom vasárnap este, ugyanis a trafó vidéken van és nem írtam fel minden méretét.
Gyanítottam , hogy Co lehetett, mert mellette találtam meg a hidakat és kondenzátorokat, melyek nagyobb részt már roncsoltak voltak.
Azonban abban reménykedem hátha sikerül egy kisebb teljesítményű trafót összeraknom, amivel 2- 2.5 mm-es elektróddal hegeszthetek.
Ugyanezen a telepen találtam hűtőlemezelt Graetz hidakat is, de semmi adat nincs rajtuk. Láttál már ilyet? Ha igen, tudsz valamit mondani róluk?
Köszönöm előre is!
Üdv!

6.JPG

4.JPG

(#) erbe válasza maishai hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Ezek szelénlemezek. Nyugodtan ott hagyhattad volna a telepen.
Ha ezek voltak a trafókon, az nem CO2 hegesztő volt. Legfeljebb akkutöltő.

Igen,láttam, -sőt használtam is hajdanán. Ez szelén egyenirányító, hegesztőgépbe nem igazán alkalmas. Ha nem vagy járatos a villamosság területén,akkor ez számodra inkább csak érdekesség,mintsem használható alkatrész. Régen akkutöltők, kisebb galvanizáló berendezések egyenirányítójaként funkcionált, de hegesztőgépekben az előtoló tápfeszültségének egyenirányítójaként és ezen kívül még sok-sok egyéb célra használták. Ha a korábbi képen feltett vasmagot MMA (elektródás) hegesztőtrafó készítésére akarod felhasználni, azt csak olyan módon lehet elkészíteni,mint ahogy a mikrohullámú sütő trafója készül. Azaz a primer és a szekunder közé mágneses söntöt kell tenni. De előrebocsátom, hogy erősen kompromisszumos gép lesz belőle. Szerintem erre kár az időt pazarolni, hiszen 10000Ft-ért ennél jobbat tudsz venni, és ez a gép neked többe fog kerülni. Én Co gépben gondolkodnék,-de a döntés joga a tiéd.
(#) maishai válasza erbe hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Köszönöm a választ! Nem , ezek arrébb voltak. A géphez sarus szilicium hidak tartoztak.
(#) maishai válasza mpisti hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Köszönöm a választ, átgondolom!
Egyébként 10000 Ft-ért mire gondolsz? Használt HETRA? Vagy OBI,Praktiker és társai?

"Használt HETRA" Igen,nem ritkán lehet venni használt HETRA-t 10000Ft környékén, és az jobb gép lesz, mint amit ebből tudnál építeni. De megérné megvenni egy leégett hetrát is, hiszen a legritkább esetben ég le a primer és a szekunder is. A leégett részt áttekered, és lesz egy elfogadható géped.
(#) mlaci96 hozzászólása Szept 16, 2011 /

Tisztelt fórumtársak !
ez a trafó alkalmas lenne hegesztőre 24 voltos 630VA os
(#) peter1995 válasza mlaci96 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

háááát. A dróttól függ.
(#) mlaci96 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

nem tudom fejből de a szekunder kb. 4X2 mm es fazonhuzal a primer szigeteléssel együtt 2.5 mm es
(#) peter1995 válasza mlaci96 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Akkor meg kell próbálni. Bár a 24V lehet kevés d epróba cseresznye. Persze mindig nézd hogy mennyire meleg a cucc.
(#) mlaci96 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

ja igy fogom kiprobálni
(#) erbe válasza mlaci96 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Túl kicsi és nem arra készült. A gyújtófeszültség túl kicsi, illene 50-55 V között lennie. Ügyes hegesztő 35-40 V-tal is ívet tud fogni, de leírásodból ez nem derül ki. A trafó tekercseinek csatolása szoros, a pálcás hegesztőhöz meg laza csatolás kellene, ami eső karakterisztikát eredményezne. 630 VA az 24 volton ~26 A. Ha ennek dupláját számoljuk a hegesztés kis kitöltési tényezőjével, 50 A-rel legfeljebb 2-es pálcával lehet hegeszteni.
(#) mlaci96 válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

24 volttal lehet ívet fogni de az áramerősség az jobban aggaszt . Én már fogtam ívet 24 volttal.
(#) erbe válasza mlaci96 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Én is tudok ívet fogatni 24 volttal, de az olyan is.
Elfogadható minőségű hegesztéshez kevés.
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

"Én már fogtam ívet 24 volttal."
És készítettél varratot is vele? Mert nem egyenlő egy jó kiadós szikra, és egy hegesztési céllal létrehozott ívfogás.
Valaha úgy tanultam, hogy a váltóáramú ív begyújtásához minimum 33V kell. Tehát a 24V csak szikracsiholáshoz elég - szerintem.
(#) mlaci96 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

vékony anyag volt
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Ha már ívfogásról van szó, mindegy,hogy 50mm vastag durvalemezen,vagy 0,4mm vastag finomlemezen történik. A hegesztőív az hegesztőív, a szikra pedig szikra. Hajdanán én is tettem kísérleteket 24V-os trafóval, bár az 1000VA-es volt, mégsem sikerült vele fenntartható ívet fogni. Nem mondom, hogy 1-1 másodpercig nem sikerült fenntartani,de az a hegesztőívhez nem hasonlított. Nem a vita kedvéért írom le mindezt, hanem azért, mert már nagyon sokszor és nagyon sokan tettek különféle kísérleteket arra,hogy a jelenleg ismert, - a hegesztés fizikai alapjaival nem egyező módon valósítsanak meg hegesztésnek látszó műveletet. Természetesen nem azt akarom ezzel mondani,hogy a 24V kevés a hegesztéshez, hiszen a MIG-MAG hegesztés is hegesztés,és már 15V-nál is működik. De MMA technológiával, szabadkézből a 24V kevés az ívgyújtáshoz, és a hegesztőív fenntartásához az egészen bizonyos.
(#) jozs hozzászólása Szept 27, 2011 /

Azt szeretném megkérdezni hogyan lehetne EI magos trafót hegesztőtrafónak megtekerni?
(#) mpisti válasza jozs hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Az E-I mag inkább Co hegesztőnek való,de különféle trükkökkel alkalmassá tehető elektródás hegesztésre is.
Némi információt elárulhatnál a magról, pl. a méreteit, pakettvastagságot, ablakméretet stb...
(#) jozs hozzászólása Szept 27, 2011 /

Tisztelt mpisti!
A jellemzői: három oszlopos minden oszlop 7cm széles 7cm ablakkal közöttük a pakettvastagság 10.5 cm.
Sárgászöldes színű lemezekből, egyébként háromfázisú trafó volt valamikor.
Az ablakok magassága 17cm, és az összes híd is 7cm széles rajta.
Végül is az elrendezésre gondoltam ,hogyan alakítsam a primert szekundert és ez miben módosítja a menetszámokat.
Egy szaki azt mondta ,hogy annak idején a közpső oszlopra rakták a primert , a két szélsőre megosztva a szekundert.
Vajon igy nem lesz e nagy túlzottan a szórás, és kevés a tejesítmény átvitel.
És arról mi a véleményed, hogy az E mag három oszlopán helyezkednek el a primer és szekunder tekercsek és a tetején vízszintesen elhelyezkedő I
mozgatásával lehetne a teljesítményt szabályozni.
Egyébként nagyon szépen köszönöm a "gyújtófeszültség emelésében nincs semmi extra"
hozzászólásodat, azóta átalakítottam a hegesztőt és szépen viszi a bázikusat lehet vele awizni is.
(#) hadhazik hozzászólása Okt 5, 2011 /

Sziasztok!
TIP Ts150 trafóval kapcsolatban érdeklődnék. Adatai szerint 150 A-ig terhelhető. Eddig 2,5-es pálcával használtam, kb. 3-4 után a hővédelem lekapcsolta. Beépítettem egy ventillátort, azzal talán tovább bírja a terhelést, De! Megméregettem a vasmagot, 45*75 mm-es a középső oszlop, ez 1139 VA teljesítményre elég, vagy valami különleges ötvözetet találtak. Létezik, hogy 150 A-nél 7,6 Volton üzemel az ív?
Nincs egy kicsit eltúlozva ez a 150 A ?
(#) mpisti válasza hadhazik hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

"Nincs egy kicsit eltúlozva ez a 150 A ?"
Elvileg nincs. A 150A a trafó rövidzárási áramára vonatkozó adat, tehát nincs köze a valóságos íváramhoz.Azaz a 150A nem a maximális hegesztőáramra vonatkozó paraméter. Ennek a gépnek a megfelelő munkatartománya 50-60A környékén van, de mivel igen vékony-ráadásul alu- huzalból tekerték,emiatt aztán relatíve kicsi terhelőáram hatására is erősen melegszik.
Ebben az árkategóriában viszont jobbat ne várj.
(#) jozs hozzászólása Okt 5, 2011 /

Akkor esetleg valakinek nincs tapasztalata hogyan lehet EI magból hegesztőt tekercselni?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) peter1995 válasza jozs hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

A mikró trafó is EI. Szóval nem egymásra hanem egymás mellég. Bár az EI nem a legjobb hegesztőnek.
Következő: »»   18 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem