Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Nekem barna-fekete-kék-z.sárga van. És ha jól emlékszem akkor nekem a kék-fekete van l1-l2-ben... Majd holnap ránézek. Köszi a tippet. Amúgy lehet hogy elkötötték, mert ahonnan elhoztam, ott csak 4pólusú aljzat volt. Szal biztos cserélgették...
A 4 pólusú aljzat az pocakos probléma. Nem ez az első eset,amikor ilyen előfordul. Aki megcsinálja a bekötést a 4 pólusú dugóba, nincs tisztában azzal a veszéllyel ami a géppel dolgozó iparost fenyegeti. Az L1-L2 egyikében sincs helye a kék vezetéknek. Az csak az "N" jelű csatlakozási ponton lehet, a gépben pedig-mint ahogy korábban írtam, a 230V-os állásban záródó érintkezőn.
A feszültségválasztó kapcsolónak kell hogy legen két közösített érintkezője, ami a bemenő és a kimenő oldalon is közösítve van. Az egyik közösített a bejövő fázisok egyike, a másik (kimenő oldali)közös pedig a hőkapcsolóra megy.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Hulladékvas telepen találtam a képen látható ( 1 )transzformátorokat, melyekből kivágták a tekercseket. A 2 db trafóból szeretnék egyet építeni. Vaskeresztmetszet - a kettő együtt - 85 cm2, ablakszélesség 30mm. Kérdéseim: Alkalmas ez hegesztőtrafónak, ill mekkora teljesítmény hozható ki belőle? Ha igen, a két tekercs közt mekkora légrést kell hagynom? A képen látható ( 2-3 ), hogy az "E" és "I"lemezek egy-egy köteget alkotnak és hegesztéssel kapcsolták egymáshoz. Maradhat így , vagy szét kell szednem és átlapolássan kell összeraknom? Segítségeteket előre is köszönöm! Üdv!
Köszönöm az építő hozzászólást. tegnap már csak késő este jutottam le a géphez, de . Ilyen apróság volt a probléma. Dolgozik mint az álom a gépecske. Szval a barna és a kék volt megcserélve...
Ez a fajta vasmag inkább Co hegesztőnek való. A vasat ne szedd szét, mert így jobban használható, a szétszedés csak roncsolná a lemezeket. A vasmagok geometriai méreteiről egy kicsit többet írhattál volna.
Sziasztok,
Ismeri valaki ezt a tipusu hegesztő trafót? elvileg hetra 300A
Köszönöm a választ! Igazad van, többet is írhattam volna.
Pótolni fogom vasárnap este, ugyanis a trafó vidéken van és nem írtam fel minden méretét. Gyanítottam , hogy Co lehetett, mert mellette találtam meg a hidakat és kondenzátorokat, melyek nagyobb részt már roncsoltak voltak. Azonban abban reménykedem hátha sikerül egy kisebb teljesítményű trafót összeraknom, amivel 2- 2.5 mm-es elektróddal hegeszthetek. Ugyanezen a telepen találtam hűtőlemezelt Graetz hidakat is, de semmi adat nincs rajtuk. Láttál már ilyet? Ha igen, tudsz valamit mondani róluk? Köszönöm előre is! Üdv!
Ezek szelénlemezek. Nyugodtan ott hagyhattad volna a telepen.
Ha ezek voltak a trafókon, az nem CO2 hegesztő volt. Legfeljebb akkutöltő.
Igen,láttam, -sőt használtam is hajdanán. Ez szelén egyenirányító, hegesztőgépbe nem igazán alkalmas. Ha nem vagy járatos a villamosság területén,akkor ez számodra inkább csak érdekesség,mintsem használható alkatrész. Régen akkutöltők, kisebb galvanizáló berendezések egyenirányítójaként funkcionált, de hegesztőgépekben az előtoló tápfeszültségének egyenirányítójaként és ezen kívül még sok-sok egyéb célra használták. Ha a korábbi képen feltett vasmagot MMA (elektródás) hegesztőtrafó készítésére akarod felhasználni, azt csak olyan módon lehet elkészíteni,mint ahogy a mikrohullámú sütő trafója készül. Azaz a primer és a szekunder közé mágneses söntöt kell tenni. De előrebocsátom, hogy erősen kompromisszumos gép lesz belőle. Szerintem erre kár az időt pazarolni, hiszen 10000Ft-ért ennél jobbat tudsz venni, és ez a gép neked többe fog kerülni. Én Co gépben gondolkodnék,-de a döntés joga a tiéd.
Köszönöm a választ! Nem , ezek arrébb voltak. A géphez sarus szilicium hidak tartoztak.
Köszönöm a választ, átgondolom!
Egyébként 10000 Ft-ért mire gondolsz? Használt HETRA? Vagy OBI,Praktiker és társai?
"Használt HETRA" Igen,nem ritkán lehet venni használt HETRA-t 10000Ft környékén, és az jobb gép lesz, mint amit ebből tudnál építeni. De megérné megvenni egy leégett hetrát is, hiszen a legritkább esetben ég le a primer és a szekunder is. A leégett részt áttekered, és lesz egy elfogadható géped.
Tisztelt fórumtársak !
ez a trafó alkalmas lenne hegesztőre 24 voltos 630VA os
nem tudom fejből de a szekunder kb. 4X2 mm es fazonhuzal a primer szigeteléssel együtt 2.5 mm es
Akkor meg kell próbálni. Bár a 24V lehet kevés d epróba cseresznye. Persze mindig nézd hogy mennyire meleg a cucc.
Túl kicsi és nem arra készült. A gyújtófeszültség túl kicsi, illene 50-55 V között lennie. Ügyes hegesztő 35-40 V-tal is ívet tud fogni, de leírásodból ez nem derül ki. A trafó tekercseinek csatolása szoros, a pálcás hegesztőhöz meg laza csatolás kellene, ami eső karakterisztikát eredményezne. 630 VA az 24 volton ~26 A. Ha ennek dupláját számoljuk a hegesztés kis kitöltési tényezőjével, 50 A-rel legfeljebb 2-es pálcával lehet hegeszteni.
24 volttal lehet ívet fogni de az áramerősség az jobban aggaszt . Én már fogtam ívet 24 volttal.
Én is tudok ívet fogatni 24 volttal, de az olyan is.
Elfogadható minőségű hegesztéshez kevés.
"Én már fogtam ívet 24 volttal."
És készítettél varratot is vele? Mert nem egyenlő egy jó kiadós szikra, és egy hegesztési céllal létrehozott ívfogás. Valaha úgy tanultam, hogy a váltóáramú ív begyújtásához minimum 33V kell. Tehát a 24V csak szikracsiholáshoz elég - szerintem.
Ha már ívfogásról van szó, mindegy,hogy 50mm vastag durvalemezen,vagy 0,4mm vastag finomlemezen történik. A hegesztőív az hegesztőív, a szikra pedig szikra. Hajdanán én is tettem kísérleteket 24V-os trafóval, bár az 1000VA-es volt, mégsem sikerült vele fenntartható ívet fogni. Nem mondom, hogy 1-1 másodpercig nem sikerült fenntartani,de az a hegesztőívhez nem hasonlított. Nem a vita kedvéért írom le mindezt, hanem azért, mert már nagyon sokszor és nagyon sokan tettek különféle kísérleteket arra,hogy a jelenleg ismert, - a hegesztés fizikai alapjaival nem egyező módon valósítsanak meg hegesztésnek látszó műveletet. Természetesen nem azt akarom ezzel mondani,hogy a 24V kevés a hegesztéshez, hiszen a MIG-MAG hegesztés is hegesztés,és már 15V-nál is működik. De MMA technológiával, szabadkézből a 24V kevés az ívgyújtáshoz, és a hegesztőív fenntartásához az egészen bizonyos.
Azt szeretném megkérdezni hogyan lehetne EI magos trafót hegesztőtrafónak megtekerni?
Az E-I mag inkább Co hegesztőnek való,de különféle trükkökkel alkalmassá tehető elektródás hegesztésre is.
Némi információt elárulhatnál a magról, pl. a méreteit, pakettvastagságot, ablakméretet stb...
Tisztelt mpisti!
A jellemzői: három oszlopos minden oszlop 7cm széles 7cm ablakkal közöttük a pakettvastagság 10.5 cm. Sárgászöldes színű lemezekből, egyébként háromfázisú trafó volt valamikor. Az ablakok magassága 17cm, és az összes híd is 7cm széles rajta. Végül is az elrendezésre gondoltam ,hogyan alakítsam a primert szekundert és ez miben módosítja a menetszámokat. Egy szaki azt mondta ,hogy annak idején a közpső oszlopra rakták a primert , a két szélsőre megosztva a szekundert. Vajon igy nem lesz e nagy túlzottan a szórás, és kevés a tejesítmény átvitel. És arról mi a véleményed, hogy az E mag három oszlopán helyezkednek el a primer és szekunder tekercsek és a tetején vízszintesen elhelyezkedő I mozgatásával lehetne a teljesítményt szabályozni. Egyébként nagyon szépen köszönöm a "gyújtófeszültség emelésében nincs semmi extra" hozzászólásodat, azóta átalakítottam a hegesztőt és szépen viszi a bázikusat lehet vele awizni is.
Sziasztok!
TIP Ts150 trafóval kapcsolatban érdeklődnék. Adatai szerint 150 A-ig terhelhető. Eddig 2,5-es pálcával használtam, kb. 3-4 után a hővédelem lekapcsolta. Beépítettem egy ventillátort, azzal talán tovább bírja a terhelést, De! Megméregettem a vasmagot, 45*75 mm-es a középső oszlop, ez 1139 VA teljesítményre elég, vagy valami különleges ötvözetet találtak. Létezik, hogy 150 A-nél 7,6 Volton üzemel az ív? Nincs egy kicsit eltúlozva ez a 150 A ?
"Nincs egy kicsit eltúlozva ez a 150 A ?"
Elvileg nincs. A 150A a trafó rövidzárási áramára vonatkozó adat, tehát nincs köze a valóságos íváramhoz.Azaz a 150A nem a maximális hegesztőáramra vonatkozó paraméter. Ennek a gépnek a megfelelő munkatartománya 50-60A környékén van, de mivel igen vékony-ráadásul alu- huzalból tekerték,emiatt aztán relatíve kicsi terhelőáram hatására is erősen melegszik. Ebben az árkategóriában viszont jobbat ne várj.
Akkor esetleg valakinek nincs tapasztalata hogyan lehet EI magból hegesztőt tekercselni?
Válaszokat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |