Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Valamit félreértettél. Sem a számítógépben, sem körülötte nem szokott hangszóró trafó lenni. Akkor milyen trafód van? Ezért kérünk legalább fényképet róla.
Ti nem értitek De nem is annyira lényeges.... Vannak számítógépes külső hangdobozok?nak nevezett valamik, abban van egy parányi hálózati. Tehát spirik kolléga témaindító kérdésére a válasz: NEM
Helló !
Lenne egy elméleti kérdésem: Ha a végfokcsövet katódkövetőről hajtom meg, akkor mindegy hogy előtte az előfokcsöveknek mennyi volt az impedanciájuk ? Értsd úgy, mint mondjuk a "leggyengébb láncszem" elméletet, csak itt az utolsó a leggyengébb. Szóval nem számít hogy mi volt előtte. Vagy esetleg akkor is számít hogy nagyimpedanciás csövek voltak a katódkövető előtt ? Kösz !
köszönöm szépen
Jogos. Ha lehet, AC, erre tervezték a mai csöveket. De ha kell a DC fűtés, jóminőségű kondi (110 fokos), nem drága, meg jócskán túlméretezni (4700 uF, 25 V. Kerül vagy 100-200 forintba, 20 évig jó lesz. 1 sör ára
Attól függ, mire kell. Fűtésre még jó lehet ha 12V felett ad le valamivel, de persze abszolút nem használható .
Ha ilyen irányú igényed van és csak mondjuk előfokot szeretnél vagy egy ECL86 SE-t: tessék venni egy régi akármilyen csöves rádiót (nyilván amiben van hálózati trafó). Ezekben a hálózati azért a 6,3V mellett többnyire valamilyen formában nyújtja a legalább 250V-ot is és kis szerencsével kimenőd is lesz mindjárt. Ez kétszer és párezerből van egy komplett sztereó végfok. Egy érdekesség. Vaterán valaki ad EZ80 csőért egy ezrest is. Na de akkor kérem az olyan rádióért, amiben van minden EZ80-tól végfokig, miért nem ad 500ft-ot? Erre tessék gombot varrni.
A Vaterán adtam el egy VT csöves rádiót, a végfok működött, ECL86, stb, egy hosszú dakszli. ADTAM még hozzá 1 ugyanolyan kimenőt, és hálózatit. Mindösszesen 2 ezer HUF-ért.!! A Vatera nagyon változó. Kitartás és szerencse szükségeltetik hozzá. Pár hónap múlva csak a hasonló rádiót 4000-ért vitték el
szia van régi rádiom tv, csövesmajd ügyeskedek, nagyon köszike.
A tiéd hogy sikerült? Jó hangja van? Milyenek a tapasztalataid? Nehéz megépíteni? Tudom sok a kérdés, de eléggé beleéltem már magam. Még soha nem hallottam szólni egyet sem.
Laci szerényebb attól, hogy elmesélje, de a tavalyi Amatőr Építők találkozón az egyik legjobb hangú erősítőnek mondták.
szép napot mindenkinek. kimenő trafó.jók e a fel irások?
Ha tippelnem kéne, akkor PCL86 kimenők. Nekem is van kettő ilyen.
Szia.Igen köszönöm a válaszokat.
Elmesélni nem fogom de megéri a fáradságot és a belefektetett nem kevés anyagot és a rengeteg munkaórát is.
Idézet: „A tiéd hogy sikerült? Jó hangja van? Milyenek a tapasztalataid? Nehéz megépíteni?” Sorban kezdeném az enyém a képeken látható módon sikerült , lehetett volna szebb is de sajnos itt vidéken nagyon nehéz olyan embert találni aki minőségi festést tud produkálni , ez a dobozolásra vonatkozik csak . A belsőséget azt szintén láthatod az szintén az én elképzelésem szerint és az adott kapcsolás és a felhasznált alkatrészek szerint tevődik össze . A kapcsolási rajz az a Zoli / CHZ / érdeme hisz nekem számolt és tervezett kapcsolást sőtt a kimenő trafókat is ő számolta amiket a fleta tekert meg és én összeraktam . A hangzása az azt mondani szép ezt nem én mondom , sokan hallották és sokan dicsérik . A tapasztalataim ezzel kapcsolatban szinte ugyan azok mint más egyéb erősítő építésnél , itt is előfordulhat szinte minden és itt talán a nagyfeszültség ami riasztó és veszélyes lehet hisz a 2X500 Volt nem játék . A megépítésére szintén annyit tudok mondani hogy semmi extra ami megnehezítené az építkezést , jól előre elgondolt és megtervezett belső , kölső kialakításnál semmi zavaró tényező nem jöhet be , így nekem ez az építkezés mondhatni nem nagy durranás . A beüzemelés beállítás műszerezettség nélkül szinte lehetetlen de nem reménytelen , annyit elárulok még hogy én az első körben szinte csak egy multiméterrel és a fülemmel álítottam be de a végén azért a saját magam megnyugtatása végett műszeresen is ellenőrzött. Bátran merem ajánlani az után építést amennyiben van jártasságod a csöves erősítők terén , egy kezdőnek már lehet nagy falat mert ez nem az a kategória hogy csak összedobom és máris szól . itt kell némi tapasztalat és jártasság ezen a téren .
Jaj most látom rosz helyre címeztem a hozzászólásomat , a válasz : Hakkee kollégának
Csak kiváncsiság kedvéért ezek hangra mennyire jók...éppen nekem is van elfekvőbe
Arra készültek, tehát arra valók.
Ez összetett kérdés és persze szubjektív. Leszögezem, hogy szerintem nem szólnak rosszul, sőt, meglepően hangos lehet, de megvannak a maga korlátai. Nem ez volt az első erősítőm, hanem egy GU50-es.
PCL86ból elkészítettem djhans kapcsolását és hallgattam egy darabig, de nekem ez inkább érdekesség volt, a múltkor kaptuk szét egy próbahallgatás után BULL1988-al. Sose kapott rendes hálózatit, pedig dobozra kész volt. Érdemes megépíteni, de ez olyasmi, amit ha építesz akár egy EL84 PP-t (ez szól most is itt), akkor már kevés lesz, főleg a mélytartomány és dinamika. Ettől függetlenül persze zene és hangszórófüggő is a dolog. Összegezve: megépíted és nagyon tetszeni fog, majd továbblépsz valószínűleg és kész, de ettől még nem lesz rosszabb.
Ilyen volt. Egyébként most tervezem, hogy lehet mégis összerakom egy kisebb dobozban. Ezt már majdnem két éve csináltam (ide is fel volt töltve). Kicsit azóta átépítettem.
PCL86 -hoz készültek, nem máshoz.
Persze be lehet nevezni rollerrel egy bicikli versenybe, de a végeredmény nem kétséges. Összehasonlítani a krumplit csak krumplival lehet
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni csöves erősítővel kapcsolatban. Jelenleg 2db EAG AE110-est újítok. A problémám az lenne, hogy kicsit brummos mind a kettő. Az első amire gyanakszom az az lenne, hogy az előfok elég kicsi 10mV-os jelből állít elő 1,2V-os jelet. Ez elvileg 120x-os erősítés. Azt szeretném elérni, hogy 300mV-os bemenet mellett legyen az előfok kimenete 1,2V. Ami ugye csak 4x-es erősítés, és sokkal elfogadhatóbb. Ebben kérném segítségeteket, miként változtassak az előfokban. Belinkeltem a kapcsolást: Kapcsolás Válaszotokat előre is Köszönöm!
Szia, kezdésnek dobd ki a C1-es kondit, ha még mindig sok az erősítés akkor elhagyhatod az első triódát is alternatívának, hogy lásd, szükséges-e az első fokozat erősítése.
(Ilyenkor vedd ki a C2-t és a 7-es pontra rakd a bemenetet). Üdv.
Sziasztok! kaptam a minap egy csöves rádiót a doboza elégé ramaty állapotba van kiszereltem belőle és most erősítőként szeretném használni szerintem nagyon régi lehet mert még csöves egyenirányítása van!! Arra gondoltam hogy a rádió részt kiszedem belőle mert ugyebár már azon nem tudok fogni semmilyen adót és valahogy úgy szeretném meg csinálni mint a hogy Ti szoktátok meg csinálni hogy lehessen látni a csöveket mert nekem nagyon tetszik hogy ahogy este "világit"!! a 2db varázsszemet meg csinálnám kivezérlés jelzőnek !!És még az lenne a kérdésem hogy ebben most ECL84 van hogy lehet e helyettesíteni ECL86 al ??vagy ha valakinek lenne otthon elfekvőbe a 2 cső közül szívesen cserélnék vele!! Mert későbekeiben szeretnék hozzá építeni még egyet ha meg találom a másik kimenőtrafómat hogy sztereó legyen!! A segítséget előre is köszi!!
Sziasztok, a Rádiótechnika 2010-es évkönyvében megjelent egy 25W erösítö 6P3SZ csövekkel, akinek meg van lenne szives feltenni a kapcs.rajzot. Köszi.
Arra jutottam, hogy a PCL86SE nem lesz felkészítve fejhallgatóra, inkább csinálok külön egy fejhallgató erősítőt.
Ezen az oldalon találtam megfelelőt, a "Morgan Jones" erősítő optimalizálásával foglalkoznak: Bővebben: Link Onnan is a legutolsó verziót néztem ki, mi a véleményetek róla? Bővebben: Link White-féle katódkövetőn alapszik, és a mutatott verzió alkalmas az én 32 ohmos fejhallgatóm meghajtására is a leírtak szerint. Kapna frankó csöves tápot pl. EZ80-al, aztán 3 E88CC-vel meg is lehetne csinálni a sztereó erősítőt. Csak fene drágák ezek az E88CC-k Idézet: „És még az lenne a kérdésem hogy ebben most ECL84 van hogy lehet e helyettesíteni ECL86 al” Bizonyos, hogy inkább EL84 van benne, ez könnyen beszerezhető, vagy kiváltható az Orosz 6P14P-vel (6?14?). A közelebbi cső pedig valószínűleg EABC80 lehet, melynek C része az előfok. Az természetesen nem igaz, hogy nincs mit fogni a rádióval. Az AM sáv mindhárom hullámhosszán számtalan adó található. A hátlapon valószínűleg van gyárilag kialakított hangfrekvenciás bemenet, melyet általában a PU gombbal lehet aktiválni.
Bocsi!! Tényleg EL84 van benne Igen a közelebbi cső EABC80 meg van a hangfrekvenciás bemenet működik is semmi baj nincs vele működik rendesen nagyon jól szól szép hangja van azon gondolkozok hogy restauráljam vagy csináljak belőle egy erősítőt úgymond csak az a baj hogy a doboza össze van törve!! mint mondasz restauráljam vagy csináljak belőle egy erősítőt??
Csinálj belőle egy erősítőt .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |