Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sajnos, az elektronika világában a matek, és a fizika ismerete elengedhetetlen követelmény. Enélkül csak sötétben tapogatózás esete forog fenn.
Sziasztok,
Tina-ban hogyan tudom az átmenűfuratos alkatrészek furat/forrszem átmérőjét állítani? (ugyanez SMD pad-ekkel kapcsolatban szintén kérdés). Tudom, hogy van Tina topic is, de ott sajnos nem kaptam választ. köszönöm.
Hello. trafónál a cm2 és a W között mennyi a váltszám? Arra gondolok hogy 1cm2 az hány W.
Ilyen, hogy váltószám nem létezik. Van azonban transzformátor méretezés, ahol a megfelelő adatok birtokában ki lehet számolni a transzformátor többi adatait. Vannak trafóméretező programmok is, nézz körül a trafós topikokban, A HE keresője segít.
Ó köszönöm a segítséget az electro technikával kicsit hadilábon állok,de nem is hiszem hogy valaha majd ki kell számoljam sulin kívül Pl: az R32 hatásfokát vagy igen?
Az csak attól függ mivel is szeretnél foglalkozni. Ha például bálna vadász leszel biztosan nem lesz rá szükséged. :yes:
Sziasztok!
Én azt szeretném megkérdezni, hogy kell bekötni egy 4*45 wattos erősítőbe a sztereó kivezérlés jelzőt? Hova és hogy kell kötni?
Szia!
Én az előfok után raknám, a végerősítő előtt. De ez attól függ, hogy milyen érzékeny a kivezérlésmérőd. Üdv! Balázs
Sziasztok!
Teljesítmény szabályzót szeretnék építeni, de több különböző eszközzel is használnám, ezért kérnék segítséget hogy milyet is lenne érdemes építeni. Szeretném használni forrasztó pákával, fúrógéppel, dekopír fűrésszel, sarokcsiszolóval, hőlégfúvóval. Egyenlőre ennyi gépről lenne szó. Más eszközt szerintem nem nagyon használnék teljesítmény szabályozva. A legkisebb forrasztópáka 30W-os, a legnagyobb hőlégfúvó 1000W-os. Hogy lenne érdemes ezeket hatékonyan szabályozni? Előre is köszönöm a segítségeket! Kerestem erre a témára a topikban, és a fórumon is, de nem találtam sok hasznosat, ezért gondoltam megkérdem.
Sziasztok!
LED-et szeretnék impulzus szerűen használni NiMH ceruzaakku cellákról. A tervezett LED adatai: - Bulb type: XMLAWT-0-1A0-T60-00-0001 - 1000-Lumen ultra bright white light output - Working voltage: 3.0~3.5V - Working current: 3000mA - Aluminum plate: 20mm Jelenleg 3db 1.2V nimh-ról tervezem meghajtani, ami majd tötéstől függően 3.6-4.6Volt, de nem tudom mennyi amperre lennének képesek az átlag nimh aksik. Arra gondoltam ceruzaaksiról lehet nem is kell ellenállás, mert ez a LED hosszú távon is vígan elvisel 3.8Ampert is (és akár 12voltot is egyes tesztelők szerint), gondolom egy NIMH aksi nem is bír ennyit egyszerre leadni. Van aki 0.2ohmos ellenálláson keresztül kötötte be a 3db nimh aksira és az írta 0.76volt feszültség esett a leden tehát az 0.76volt/0.2ohm azaz 3.8 amper és ez a helyes ellenállás. Jól számolt az illető és a feszültségeséshez kell az ampert kiszámolni nem az áramforrás feszültségéhez ugye? Kell egyáltalán a 0.2ohm ellenállás? Úgy tervezem, hogy külső vaku helyett használom majd fényképezőhöz, a vakupapucs csatlakozót kötöm sorba ezzel és az akkupakkal és ezredmásodperces impulzusokra lesz csak megtápolva.
Üdv!
Építek valamit, amihez szükségem lesz külső hőmérséklet figyelésre/mérésre. LM35-ös hőszenzorra gondoltam, de elakadtam az adatlapja értelmezésében. Segítségetek szeretném kérni ebben. A csatolt képen írja, hogyha (-) értéket szeretnék mérni kell a szenzornak egy szimetrikus táp is, de sajnos adatokat nem ad meg. Mennyi legyen a tápfeszültség, mekkora az R1-es ellenállás értéke? Előre is kösz a választ! Dávid
Közben rájöttem, lehet a legegyszerűbb, ha ampermérővel megnézem az adott NiMH aksik "ellenállás nélkül" (azaz csak az ampermérővel sorba kötve) mekkora áramot adnak le.
AAA: 550-750mA AA: 3.2 Amper (régi cellák voltak kéznél, korszerűbbek lehet többet is bírnak) Sajnos azt nem tudom, az ampermérő a multiméterben és a vezeték hány ohmnak felel meg.
Sziasztok!
Létezik olyan relé, ami úgy kapcsol, mint egy kapcsoló? Hogy egyik állásban sem kell folyamatosan húznia.. Hanem, mint ahogy egy gombot megnyomok-elengedem, bekapcsol, aztán megint benyomom-elengedem, kikapcsol. Szóval van olyan, hogy elég, ha csak egy pillanatig húz be-elenged a relé, és másik állásba kapcsol, majd abban a helyzetben marad addig, míg megint behúz-elenged?
Hello! Alapvetően mi a különbség a fólia, a kerámia, a multilayer és a tantál kondenzátor között? Ezek közül csak a tantálnak van polaritása, ugye? Ja és egy áramkörbe, ha oda van írva, hogy 100nF, akkor a négy közül akármilyen lehet?
Fólia kondenzátor: Értéktartó, kicsi hőmérsékleti tényező, kicsi veszteség. Szűrőkbe, pontos hangolást igénylő áramkörökbe való.
(Multilayer) Kerámia: Kicsi ESR, nagy hőfokfüggés, nem pontos (páratartalomtól, légnyomástól, stb függő) érték, nagy szórás. Táp hidegítésére jó. Tantál: Nagy kapacitás kis helyen, kicsi ESR, nagy szórás az értékekben. Táp hidegítésére szolgál, de nem viseli a tartós, nagy válófeszültségű összetevőt (egyenirányító utáni puffernek nem jó). Alumínium, elektrolit kondenzátor: Közepes méret, nagy kapacitás, közepes ESR. Idővel (száradás miatt) csökken a kapacitás és nő az ESR. Jól bírja a periódikus töltést kisütést. Egyenirányító utáni puffernek való, de jó még fokozatok közötti csatoló kondenzátornak (egyenáramú elválasztás) is.
Köszönöm!
Szóval ami csak addig marad úgy, míg a tekercs áram alatt van, az monostabil. Ami utána is úgy marad, az bistabil? Láttam 2 állású bistabil kapcsoló relét, és a rajzán van 1, és 2 tekercses. Gondolom, az 1 tekercses egyszerre kapcsolja a 4-6-8, és 13-11-9-es lábakat, a 2 tekercsessel pedig külön lehet vezérelni egyikkel a 4-6-8-as lábakat, másikkal a 13-11-9-et. Jól gondolom?
Szia. Nekem ez elég balesetveszélyesnek tűnik. Ez a mérés sikeresen megolvaszthatja/kigyújthatja a szigeteléseket. Plusz ahol esetleg szikra van, ott robbanhat is. De biztos van aki szakszerűbben le tudja írni.
Az ampermérő sehány ohm-nak nem felel meg. 5-10W-os ellenállással kéne mérni.
Ampermérő bekötésének 3 feltétele: -helyes polaritás -az ampermérőt sorosan kell kötni egy fogyasztóval -méréshatár betartása. A képletet nem tudom. Az I=U/R szerintem nem jó, mert azzal nem azt méred, hogy mennyit tud leadni az áramforrás, hanem, hogy mennyit fogyaszt az ellenállás.
Üdv mindenkinek!
Megépítettem a fájl mellékletben található kapcsolást, amely egy 12VDC motor PWM szabályzója. Működik, csak az a gondom vele, hogy zúg tőle a motor, akkor is, ha minimumon van. Az lenne a kérdésem, hogy a zajt mivel tudom ki szűrni (mert elég zavaró), illetve mit módosítsak rajta, hogy minimumon ne adjon ki semmilyen áramot. Előre is köszönöm a segítséget!
Minimumon gondolom nem forog. Ha nem forog, de mégis zúg, az azért van, mert rezgeti a motort, de nem eléggé, hogy forogni tudjon. Szerintem törődj bele én nem foglalkoznék vele.
Na igen ám.. Csak autóba lenne a fűtőmotorhoz. Nem hiszem, hogy akárkinek lenne kedve egész úton a nagyfrekis zúgást hallgatni.
Ja értem. Akkor nem tudom, hogyan lehetne megoldani.
Köss a motorral párhuzamosan egy 47-100 µF-os kondenzátort. Ha még azután is zúg, akkor növeld a kondenzátor értékét.
"Sajnos azt nem tudom, az ampermérő a multiméterben és a vezeték hány ?nak felel meg."
Ezt egy másik műszerrel lehet lemérni, vagy jó esetben megtalálod a műszer doksijában.
"Van aki 0.2ohmos ellenálláson keresztül kötötte be a 3db nimh aksira és az írta 0.76volt feszültség esett a leden tehát az 0.76volt/0.2ohm azaz 3.8 amper és ez a helyes ellenállás."
Ezt nem így kell kiszámítani, de ha a 0,76V az ellenálláson esett, és nem a LED-en (az volt a rajta mérhető feszültség), akkor jó a számítás. (Valószínűleg nem a LED-en esett ekkora feszültség, mert nincs olyan LED, ami ekkora feszültségen rendesen világítana.) Én a védelem miatt használnék soros ellenállást, de ilyen kicsi feszültségről működtetni ezt a LED-et, mindenképpen problémás. Az akku merülésével nagyon fog változni a fényereje, akár ellenállással, akár anélkül.
Sziasztok!14 éves vagyok és most hogy így jön az őszi szünet kitaláltam egy jó kis dolgot: van egy USB-s vezetékes webkamerám és ezt szeretném vezeték nélküli videó rögzítővé tenni , de elektronikai téren nem vagyok felvilágosítva..., ebben kérném a segítségeteket, olyanra gondolok hogy átlehessen másolni vagy küldeni a számítógépre..
Segítségeteket előre is köszönöm!
Egy kis segítség kellene!
Most vettem észre, hogy a labortápomba beépített LCD kijelzők a megvilágítás felől elkezdtek feketedni. (Olyan mint amikor egy kvarckijelző betörik és fekete lesz) Először egy kis folt volt, aztán egyre terjed. Először az egyiken, majd a másikon... Nem ütöttem oda semmihez. Kb 2 órája megy a táp, rá van kötve egy fesz.szabályozó, de senki se nyúlt hozzá. Kikapcsoltam pár percre a tápot, és a folt eltűnt, de huzamosabb üzem után megint előjön. Mitől feketedhet az LCD? (a fotón nincs még folt, csak azért tettem fel hogy ráismerjetek a mérőmodulra)
köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Valószínű, hogy rosszúl számolt aki íra a LED-en feszültségesés alapján az ellenállás és amper számítást. Gondolom a legbiztonságosabb lesz ezek szerint, ha sorba kötök mégis egy nem túl nagy ellenállást (max 2ohm és akkor 6voltnál sem mehet 3 amper fölé az áram) és esetleg párhuzamosan a ceruzaaksikkal egy kondenzátort (pl. 0.22F aranyfüst), hogy az impulzus használat során legyen honnan pufferolni is (remélem ez nem meríti tartósan az aksikat majd).
Ez szerintem neked mid elektronikai téren mind pedig informatikai téren is túl bonyolult lenne, de semmiféle képen sem egy hetes projekt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |