Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   247 / 489
(#) janocsi válasza Kovadam hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Szia Kovadem!

Bocs hogy beszólok, de a propeller hogyan kap tápfeszültséget bázis nélkül? Esetleg direktben valami réz körgyűrűn, szénkefén, vagy golyóscsapágyon?
A résoptót simán berakhatod, az tökéletesen megfelel, (jó a reflexiós is), vagy Hall szenzort is rakhatsz a propellerre, alatta egy kicsi mágnes amely a megszakítás kapcsolgatását végzi majd körönként.
(#) Kovadam válasza janocsi hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Igen direkt hajtásra gondoltam!
(#) Kovadam hozzászólása Okt 21, 2011 /

Valahol a vicsys féle propeller clock-hoz,bázishoz,távhoz fellelhető valahol beültetési rajz,alkatrészlista vagy esetleg beimportálható kosár?
Köszöntem
(#) Hp41C válasza Kovadam hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Szia!

Rés opto: Az első propellerem rés opto érzékelővel működik, a ventilátor kör alakú házára készítettem egy vékony rést. Két ok miatt nem igazán jó megoldás: nagy szélzajt termel. A másik a HALL érzékelővel felépített példányokban is előjön. A bázis a leállításkor előbb kikapcsolja az infra led -et, vár 5 másodpercet, aztán kapcsola le a forgást. A rotor még teljes sebességgel és táppal érzékeli, hogy megszünt az index jel, és letiltja a kijelzést. Így nem látható a leállás alatt a széteső kép...

Bázis: Szerintem mindenképen ajánlom, hogy a PC kapcsolattal rendelkezőt építsd meg (csak két tranzisztorral több, mint az eredeti). Ugyanis segítségével a bázis összes paramétere kiolvasható, megjeleníthető, állítható. Működik RTC nélkül is, de azt is megéri beletenni - legalábbis rátervezni a panere, majd később legyen hova beültetni... Segítségével az infra távirányító csomagjai dekódolhatók.

A csúszóérintkezős megoldás hangos, kopik, a leválló fémes részek bekerülhetnek a csapágyba és az áramkörbe is.
(#) Kovadam válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Köszönöm
PC-s változatot hol találom?
Alkatrészlista fellelhető valahol bázishoz és propellerhez,távhoz?
(#) Kovadam válasza Kovadam hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Bázisét közben megtaláltam itt a topikba de a propelleré és a távé még kellene!
Akinek megvan kérem tegye fel ide mellékletbe!
Köszönöm szépen
(#) Hp41C válasza Kovadam hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Nem jelenthet ekkora gondot leolvasni az alkatrészeket a rotor és a távirányító kapcsolási rajzáról...
A távirányítóhoz vegyél még két gombot és két 100k ellenállást. A topikban megtalálod a lapozós verziót is (16 készüléknek készülékenként 64 parancsot lehet vele küldeni). Jobban jársz, ha 3 db ceruzaelemről járatod a távirányítót, a 7805 hamar "lezabálja" a 9V -os elemet. 7805 helyett az LP2950-5, LM2950-5 is használható, sokkal kisebb saját fogyasztással rendekezik.
(#) pcroland hozzászólása Okt 22, 2011 /

Hello! Valaki nem tervezett SMD propeller órát, amihez van nyákterv és HEX is? Csak arra lenne szükség, hogy számokkal és "mutatókkal" is ki tudja írni az időt. Feliratokra és dátumra nincs szükség. Ha van az se gond. Láttam itt szép SMD paneleket, de nem találtam tervet.
(#) Hp41C válasza pcroland hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Szia! Válogass kedvedre valót...
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Gondolom full SMD-re gondold, a ledeket is beleértve...
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Olyan is van köztük... Milyen verzió, mekkora méretű led-ek, stb...
(#) pcroland válasza vicsys hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Igen, olyanra gondoltam.
Hp41C: Köszi! Letöltöm az összeset és átbogarászom
(#) pcroland hozzászólása Okt 22, 2011 /

Megtaláltam EZT. Erre gondoltam. Jól látom, hogy ehhez nem kell tekercselnem, mert érintkezői vannak? Ehhez nincs valahol cikk? Kéne hozzá .hex, leírás, stb...
(#) Hp41C válasza pcroland hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Szia!
Azok az érintkezők nem a táp átvitelére szolgálnak, hanem arra, hogy a táppal és a motorral ki lehessen egyensúlyozni a forgó alkatrészeket. Tekercselni ehhez is kell... Nincs róla (még) cikk...
(#) pcroland válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

De azok az érintkezők hogyan egyensúlyozzák ki? És ha az egyensúlyban van szerepük, akkor miért kell hozzáérjen a propeller nyáknak a közepén lévő 3/4-edes körökhöz? Amin az érintkezők vannak, annak az áramkörnek nem kell forognia, ugye? Nagyon nem értem, hogy mit hogyan...

Ez a rotor három részből áll: A motor forgórésze a szekunder tekerccsel, a táp panel és a rotor kijelős panelje. A hármat együtt kell kiegyensúlyozni. A három felrögzítő furat háromféle képen engedi meg rögzíteni a táp panelt és a kijelzős panelt. Összesen 9 lehetőséget biztosít a kedvezőbb súlyeloszlás megtalálásához.

Az érintkező sávok azt biztosítják, hogy a táp panel kivezetései mind a három rögzítési pozícióban a rotor panel megfelelő vezetékeivel érintkezzenek.

A panel felületén levő 35 - 70um vastag fóliából készült csúszóérintkezők igen hamar elkopnának...

Nem nagyon értem. Vicsys-é egyszerűbb, csak az nem smd. Lehet inkább azt fogom megépíteni. Ahhoz csak a forgó LED-es panel kell a szekunderrel és a bázis, az álló primerrel. Amúgy az SMD-t ki tevezte? Mert sok ember feltöltötte a terveket...
(#) patexati válasza pcroland hozzászólására (») Okt 23, 2011 / 2

Szia! Neked a mellékletben lévőt ajánlanám.. Ez az elko és a TSOP kivételével SMD.. A 886 kicsit bonyolultabb.. Ezek teljesen ki vannak dolgozva és működnek is jó pár fórumtársnál.. Nézd meg a képeket a fórumban és érdemes beleolvasni is.. Használd a keresőt! Ha belevágsz segítünk! Kell némi gyakorlat az SMD beültetéshez bár ez 1206 méretű alkatrészeket tartalmaz amit nem nehéz beszórni..
(#) pcroland válasza patexati hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Köszi! Ez tetszik, de .hex is van hozzá? Azt olvastam, hogy a bázis mindegy. Végül is a bázis csak a primert és a LEDet vezéreli. A 886-t ki tervezte? És ezt ki tervezte? Lesz belőlük cikk?

A pic -es újabb propeller verziók paneljeit Patexati tervezte, a programokat pedig én írtam / módosítottam. A dsPIC -es kivétel, Kly fórumtársunk tervezte, programozta. Tervezem egy összefoglaló cikk írását, de még nem volt annyi időm...

Rendben, örülni fogok. Úgy is elöbb a nixie órámat építem meg. Addigra biztos kész lesz a cikk.
(#) tomics76 hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok.Érdeklődnék,hogy a HDD motorvezérlő paneljén a BD 242-es tranzisztor jó-e? Mert az emitterre megy a táp.feszültség. HDD_Vez_TDA5144.GIF
Köszönettel:tomics76
(#) patexati válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 24, 2011 / 1

A PNP tranzisztoron hova máshová mehetne a táp?? Persze,hogy jól van! A bázis vezérlésével enged át az emiter-ről a collector-ra. Az NPN tranzisztor emitere meg általában GND-n van egyszerű kapcsolásban..
(#) tomics76 válasza patexati hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Szia .Köszi a válaszod ,közben én is utána néztem.(hiányosak az ismereteim)
(#) kly hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok

Elnézést kérek mindenkitől ,hogy mostanában nem vagyok hatékony a levelek és kérdések megválaszolásában. Mentségemre szóljon ,hogy egy költözés és házfelújítás projektben vagyok elfoglalva így nem sok időm marad hobbizni ill fórumozni.
Műhelyem jelenleg bedobozolva van a pincében .....no de majd a hosszú téli estéken....

Szóval írjatok kérdezzetek nem tűntem el csak nagy lett a delay. Fejlesztés sem lesz abbahagyva.

Hp41C remek ötlet a cikk frissítése , én is elkezdtem régebben egy újat írni aztán rájöttem hogy a programírás jobban megy és megkértem vicsys-t hogy írja meg helyettem, akkor úgy volt meg is írja, de hát neki sincs ideje így abbamaradt az egyész ,pedig nagyon kéne már aktualizálni a jó öreg propclock tudáshalmazt ami itt összuegyűlt.
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Szia! Született pár propeller az biztosLehet válogatni ki építeni akar egyet.)
(#) vicsys válasza kly hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Tekintettel arra, hogy Alain Delon (állan dölon) új dolgokat varázsolsz bele, nem lehet cikket írni. Illetve lehetne, csak mindig ki kellene egészíteni. Majd a hosszú téli estének, jól megcsináljuk...
(#) Arpika92 hozzászólása Okt 26, 2011 /

Sziasztok. A bazis illetbe a prpeller bekotese igy ban e ahogy berejzoltam a kepeken? Es a propellernel az a par lyuk amit szinten be jeloltem az csak ossze koti a ket oldalt? Es a taviranyitoba igy jarnak az alkatreszek?
(#) Hp41C válasza Arpika92 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Szia!
Rorot panel: Ahol a pdf rajzon a kék vonal barnával folytatódik, ott a két oldal össze kell kötni. Ez lehet egy alkatrész kivezetése, amit mind a két oldalon forrasztani kell, de vannak önálló átvezető furatok is, ezeknél a furatba egy levágott kivezetés darabot kell tenni és mind a két oldalon be kell forraszani. A trafó szekunder tekercsének kivezetései valóban a két - két 1N4007 dióda közös pontjaira meg, jobb lenne gyorsabb diódát használni: UF4007, SF18G ...
(#) Arpika92 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Koszonom szepen a segitseget.
Következő: »»   247 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem