Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   89 / 200
(#) peter1995 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Oké köszi az infót.
(#) Geri86 hozzászólása Okt 14, 2011 /
 
Idézet:
„üdv
Parancsolj itt vannak a kisérletre szánt táp képei.Jól látszik rajta az általam készitett trafó,a kicserélt diódák és kondenzátorok.A tranzisztorok csak kábelen csatlakoznak a panelhoz,mivel sok sok kisérletezés után jutottam egy megbizható tápig el.Kisérletek alatt egy párszor cseréltem a tranzisztorokat mivel többször is károsodtak.A diódák a nyák aljára lettek becinezve,hisz mint mondtam csak kisérleti példány de üzemképes.szimetrikus +-37 voltot ad kb 20+20ampér terhelhetöség mellet.De a trafót nemcsak áttekertem hanem nagyobb feritmagot is kapott,de ez nemfeltétlenül fontos.Maradhat a régi is.A képen llátható fehér kis trimerrel álitottam be a feszültség magasságát,miután megvolt kicseréltem fix ellenálásra mert nekem erösitöre kell a táp.Ha szabájozható tápra van szügség akkor a TL494 ic 2 es lábán található feszültség osztó ellenállásokat ki kell dobálni és bekötünk oda egy trimert,22k ?osat,a közepe megy az ic 2 es lábára,az egyik széle a gnd re,a másik pedig az ic 14 es lábára,ott stabilizált referencia fesz van pont +5 volt.Igy lineárisan tudod szabájozni a kimeneti feszültséget 1,5 volttól teljesen 29 ig,ha nemtekered át a trafót.A feszültség szintje függ attol hogy mijen maximális feszültséget álitassz be a tl494 1 es lábán.Ezt ugy teszed,hogy az 1 es lábon található ellenálást ami a gnd re megy kidobod és beteszel hejére egy 10k os trimert.Ezután az 1 es lábrol megy még egy ellenálás a +5 voltba,ezt lekötöd és átteszed a + 12 voltos ágba.A trimeren beálitod a +29 voltot,tovább ne tekerd,csak addig mig nem hallod hogy hangosodik a trafó,ekkor egy kicsit vissza kell venni belöle.Nagyjábol ennyi.”


Megpróbálom ezt ATX-es tápon hátha jó lesz.
(#) dudzsi hozzászólása Okt 14, 2011 /
 
Sziasztok!
Átszeretnék alakitani egy tápot erre. Az lenne a kérdésem, hogy innen mi az amit tutira kilehet szedni, hogy utána el is induljon a táp? Sajnos már jártam ugy hogy utána az istenért nem akart indulni. A másik kérdés az átalakitásnál, hogy a TL494 16 lábánál ha vannak ellenállások azokat kikel venni vagy nem? Mert a táp rajznál földre van huzva de ami tápokat néztem ott ellenállások vannak.
A másik nagy kérdése ha jol értem a rajzot a GND az nem azonos a táp GND-jével?
Elöre is köszönök minden válszt.
(#) scooby_ hozzászólása Okt 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Van lehetőség ennél a tápnál /a ferrit trafó áttekerése nélkül/az 5V és a 12V-os feszültséget külön feljebb emelgetni? A 12V-ból nekem pontosan 12,6V,míg az 5V-ból 6,3V kellene nekem elektroncsövek fűtésére. Lehetséges ez? Mit csináljak,valaki le tudná nekem írni lépésről lépésre?
(#) peter1995 válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Milyen IC van benne?
(#) scooby_ válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
KIA494 ha jól látom,de ez megfelel a jól megszokott TL494-nek.
(#) dudzsi válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Hát én a te helyedbe felhuznám a feszültséget és beraknék 2 LM317-t. Azzal pontosan betudod állitani a két feszültséget. Aza baj, hogy ha huzod az egyiknek a feszültségét akkor meg a mésik is utána és lehet hogy ha már elérted a 12,6V-t de a másik meg csak 5,6V.
(#) scooby_ válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Szerintem ha a visszacsatolással játszadozok egy kicsit,lehet,hogy megoldható. LM317 az felejtős. Jelen esetben a 12,6V-on egy cső 1A körüli fűtőáramot vesz fel,ebből lesz benne 4. LM337 nem bírná el,ha 4-et tennék mindnek külön,akkor is iszonyatosan melegedne,esetleg indulásnál tönkre is mehetnek,mivel akkor többet vehet fel mint 1-1,5A.
(#) dudzsi válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Igen, késön kapcsoltam hogy mihez is kell. Még nem kisérletezgettem igy a visszacsatolással, de egy probát megér. De lehet hogy ahogy elkezded huzni lefog tiltani szóval azt lehet hogy ki kell iktatni vagy azt is modositani kell.
(#) scooby_ válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Ha jól emlékszem,15V-ot sikerült egyszer kihúznom belőle a védelem kiiktatása nélkül. Ha nagyon szükség lesz rá,akkor kiiktatom. Ezt a visszacsatolásos dolgot még át kell gondolnom.
(#) erbe válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Nyomjad fel az 5 V-ot 6,3-ra, mérd meg, mit ad le a 12-es ágon és tegyél vele sorba néhány megfelelő áramú normál diódát, amíg a terhelésen !!! leadott feszültség beáll a 12,6 V-ra. Kb. 2,5 V-ot kell levenned, terhelésen talán 3 dióda is elég lesz.
(#) scooby_ válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Ha más megoldás nem akad,akkor ez lesz.
Ha minden igaz,a 12V-os ágon olyankor 13,3V kell,hogy megjelenjen. Ez azt jelenti,hogy 0,7V-ot kell leejtenem belőle.
(#) Inhouse válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Mivel az 5V-os ágra szabályoz, le fog esni az a 12V-os ág, még lehet, hogy kevés is lesz...próba, és lehet, hogy szerencséd lesz és a feszültségek pont beállnak a terhelésre.

Üdv
Inhouse
(#) dudzsi hozzászólása Okt 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Valami történt a tápommal mert átalakitottam erre. Csak hogy gondolt eggyet és leeset a feszültség 2,8-3 V-ra. Bármit csinálok ez a max ami kijön. Már probáltam a cikkek között lévö átalakitásnál a 2 lábhoz poti és a referenciát állitom, de csak annyit értem el hogy lefele tudom szabályozni. Mi lehet a gond? Meghalt a 494-s?
(#) erbe válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
6,3/5= 1,26
Ennyiszeresére kell emelned az 5 voltot.
12*1,26= 15,12 V ???
(#) scooby_ válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Igazad van!
Ma megcsinálom az átalakítást,a többi meg majd eldől.
Egyenlőre még azt sem ártana tudni,hogy a táp működik-e? A biztosítékot már valaki patkolni akarta, feltételezem a tetején lévő forrasztóónról,bár látszatra nincs semmi baja sem annak a biztosítéknak. Na mindegy,lesz ami lesz! Majd jelentkezem még ha nem boldogulok.
(#) scooby_ válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Az egyes lábon lévő osztótag felső tagját átkötötted a 12V-hoz? Ha ez megvolt,az alsó taggal párhuzamosan köss egy 22k-s trimmert.
(#) dudzsi válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Igen ez meg volt. Müködött is. Most ha nincs semmi bekötve a 12V-hoz akkor is 2,8V a max ha bevan akkor is. Egyik pillanatrol a másikra csinálta ezt és azota akármit csinálok nem tudom feljebb vinni a feszt.
(#) DJ Tacki válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Én a helyedben szisztematikusan keresnék hibát. Meg kellene nézni hogy a 494 hibaerősítő bemenetein, illetve a kimenetén(3-as láb) mekkora feszültségek vannak, illetve a 4-es lábon mekkora fesz van. Ezekből ki fog derülni hogy valami korlátozza a 494 kitöltését(túláram, túlfesz védelem), vagy esetleg tényleg hibás az IC.
Ha végképp nincs ötleted, akkor én felvennék az IC-ről egy teljes feszültségtérképet, tehát melyik lábon mekkora fesz van. Ezeket leírod, majd az adatlap alapján, esetleg szimulátorral ellenőrzöd, hogy annak kell-e ott lennie. Ha minden stimmel, és mégse azt csinálja amit kellene, akkor lehet IC-t cserélni és/vagy tovább vizsgálódni (kimeneti kondik, schottky,stb...).
(#) dudzsi válasza DJ Tacki hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Oké köszi, holnap majd méricskélek eggyet.
(#) scooby_ válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Legyél vele óvatos! Én épp most nyírtam ki egy tápot pont evvel. Elkezdtem felhúzni,erre a primer oldalon a dióda hid,két ellenállás,és feltételezem mind két tranzisztorom és egy 1N4148-as tönkrement. Ez van,ha lusta az ember elővenni egy 60W-os izzót. És még az ütő is majdnem megállt bennem,mert nem számítottam rá,és elég nagyot szólt!
(#) dudzsi válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Azért oda figyelek. Bár jártam már ugy hogy a elfelejtettem cserélni a -12V kondiját és felhoztam. Volt is nagy durranás. Még jo hogy ilyenkor mindeg fejjellefele van a nyák igy nem repül el semmi. DE igen ez nem gyerkjáték.
(#) scooby_ válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Így van,nem gyerekjáték,és költséges is. Én is akkor most cserélhetem az összes cuccot a primer oldalon.
(#) bankimajki hozzászólása Okt 25, 2011 /
 
Sziasztok, úgy tudom hogy a PC tápok az 5V-os ághoz képest szabályoznak. Nos arra lennék kíváncsi, hogy mennyi tartalék lehet a régi típusú 200W-os AT-s tápokban, megoldható hogy egy kis átalakítással (Pufferkondik cseréje és az 5V-os ág módosítása) a +12V-ot +15V-ra a -12V-ot -15V-ra emeljem? (Nem szimmetrikus terheléssel lenne. (+15V 2A, -15V 1A) És kellene az 5V ugyanúgy 5A-rel max. Bár ez utóbbi gondolom csak fesz. csökkentés árán jöhet képbe (7805+tranyó), mivel gondolom egy kicsit át kell verni a tápot, és akkor az 5V-os ág feszültsége is emelkedik. Ha valamit nem jól gondolok javítsatok ki. És a fő kérdés hogy kivitelezhető vajon? És az is érdekelne hogy hogyan vannak ezek megtekerve. (Már szedtem szét párat, de nem igazán emlékszem rá.) A szekunder kört könnyű átalakítani? Utóirat: a 7805 tranyó kiegészítéssel mégsem jó, mert nincs annyi plussz, mint amennyi a dropout fesz.-e az IC-nek.
(#) Antal Miklós válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Szia. elég sokat átalakítottam. Érdemes lenne ismerni a táp típusát. Sajnos csak részebn igaz amit irtál, mert a kimenő feszültségeket mindegyik táp figyeli és a Táp OK jelet csak akkor adja ki, ha mindegyik rendben van. DE át lehet verni, ill át lehet alakítani. A kimenő fesz emelése nem gond, tehát a +12v > 15V ra nem gond, de a +5V is el fogg menni, hiszen a tekercselés közös. A +12 ill -12V együtt állítod, hiszen ugyanaz a tekercselés csak a középleágazásos trafó kimenetére hogyan kapcsolod a diódákat. Közös katód akkor + feszültség stb. A különböző terhelés csak a dióda típusában játszik szerepet. Ha táp tipust megadod többet tudunk segíteni.
(#) Ge Lee válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
A kondikat nem kell cserélned mert a 12V-os ágon 16V-osak, az 5V-os ágon pedig 10V-osak vannak.
A visszacsatolást átkötöd az 5V helyett a 12V-os ágba, beállítod a 15V-ot, az 5V-os ágra (ami olyan 6,2V körül lesz) pedig teszel pluszban 2-3db soros diódát. Ennyi.
(#) bankimajki hozzászólása Okt 25, 2011 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek az infókat. A doksit valamikor már olvastam, de köszönöm. Sok hasznos dolog van benne. Nem otthon vagyok. (Pénteken megyek haza és előre szerzek infókat.) De úgy emlékszem hogy a legtöbb kallódó tápomban nekem is TL494-es van. Ezzel már több kapcsolásban és autóerősítőknél is találkoztam, úgyhogy valamennyire ismerem. A lényeget megtudtam, miszerint nem kell a trafóval vacakolnom. A 16V-os puffereket én azért kicserélem 25V-osra, mivel 70%-nál nem szoktam nagyobb feszültséget kapcsolni az ELKÓ-kra. (Menjünk biztosra, mivel egy elég nagy értékű eszközt fog hajtani ez a táp, így még teszek mögé zéneres védelmet.)
(#) dudzsi válasza DJ Tacki hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Talátam egy hibát amit én csináltam, a Tl494 3 lábánál kiforsztottam a kondit. Visszaforrasztottam de igyis csak max 4V jött ki. Viszont ma elkezdtem nézegetni most meg csak 1.2V a max !? Megmértem a lábakat hogy hol mennyi a feszültség. 1- 260mV, 2- 5V, 3- 134mV, 4- 1,18v, 5- 1,33V, 6- 4V, 7- 0V, 8- 1,48V, 9- 0V, 10- 0V, 11- 1,48V, 12- 12,98V??, 13- 5V, 14- 5V, 15- 740mV, 16- 0V.
Ezek az értékek 1,2V maxnál voltak. Mennyire normálisak ezek?
(#) Ge Lee válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Nem teljesen. A DT (4-es) lábnak 0V-on kell lenni, ha ott 1,18V van, akkor kb. 27% körül lehet a max. kitöltés. A 13-14-15-ös lábak elvileg mindig össze vannak kötve, a 15-ösön is 5V-nak kéne lenni, bár a mért értékkel is mennie kéne. Ha van szkópod nézd meg az IC kimeneteit.

Az 1,2V akkor szokott lenni a kimeneten, ha az egyik kapcsolótranyó szakadt. Mérd meg mind a kettőt, mert ha valóban az és így járatod akkor tönkre fogod tenni a másikat is.

Ilyenkor jönne jól egy 200V körüli áramkorlátos táp. :yes:
(#) dudzsi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Igen igazad van a 4-s lábbal kapcsolatban. Nem is gondolkodtam rajta csak mértem. De megnézem majd miért is annyi ott a fesz. A 15-s láb azért nincs oda kötve a többihez mert én erre alakitottam át.
Következő: »»   89 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem