Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   20 / 74
(#) mpisti válasza jozs hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Az a kis feszültség az kb. 120-130V, tehát nem annyira kicsi. A trafimet fejhez viszont jobb a nagyobb feszültség.
(#) jozs válasza mpisti hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ettől féltem kicsit , még annyit kérdeznék, hogy mit tudsz szólni , hogy ha műanyag szigetelésű vezetékkel tekercselném meg a szekundert 20-25 négyzetmiliméteressel, folytó trafón nekem hűtés nélkül is bedobozolva is bír 100A áramot, vagy ne probálkozzak vele esetleg valahol olcsó fazonhuzalt lehet e vásárolni?
(#) mpisti válasza jozs hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
A műanyag szigetelésű vezetéket nem javasolnám, ha lehet akkor inkább fazonhuzalt használj. Tudom hogy drága, de sokkal kisebb hely kell neki, és a szigetelése sem olvad le róla 70 fok környékén. Régen én is használtam műanyag szigetelésű vezetéket-jobb híján. De miután összeolvadt egy csomóba, többet soha nem használtam, inkább vettem rendes tekercselőhuzalt.
(#) jozs válasza mpisti hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Véletlen nem tudod hol lehetne venni , és ha véknyabban kapok amíg feltekerem nem perceg le a zománc, hogy ajánlatos véknyabbal tekerni?
(#) mpisti válasza jozs hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Hol lehet beszerezni?
A neten beírod a keresőbe hogy fazonhuzal, és kapsz egy csomó linket. Én is így szoktam beszerezni, törekedve arra,hogy a lehető legolcsóbb beszerzési forrást megtaláljam- kis tételben való vásárlás mellett.
Attól ne félj hogy a zománc lepattog,ez csak akkor szokott bekövetkezni, ha a huzal nagyon megmelegedett és le akarják csévélni, majd újra fel. Illetve a kétkomponensű lakkal való lakkozás után már nem használható újra fel, mert a legtöbb esetben lepattog a zománc.
(#) satlokk válasza mpisti hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Szerintem a fazon huzalnál nincs jobb,nekem is ebből van a szekunder tekerve és kiválóan müködik.nem melegszik,igaz nemtul olcsó de meg éri nagyon!
(#) mpisti válasza satlokk hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Megfizethető áron valóban a legjobb. Ha a profi gyártóknak megfelel, akkor bizonyára nem lehet rossz. A műanyag szigetelésű vezetéknél klasszisokkal jobb. És van belőle üvegselyem szigetelésű is,ami 200 fokig hőálló.
(#) jozs hozzászólása Nov 2, 2011 /
 
Tudnék venni 1.3 as átmérőjű kétszer lakkozott huzalt (200celsius hőállóság)
ebből, hogy tudnék 6 szállal egyszerre tekerni tekercset praktikusan?
(#) mpisti válasza jozs hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Megint akadozik a net, immár harmadszor írom a választ.
A lényeg: kiszámolod hogy egyszálasan milyen hosszú huzal kell. Keresel 6 db csévét, és a csévékre feltekered az adott hosszúságú huzalt , mindegyikre egyet. Majd a 6 szál huzalt egymás melléfogva feltekered. Az egymás mellé tekerés fontos, mert csak így tudod helytakarékosan és villamosan is perfekt módon elkészíteni a tekercselést. Nem egyszerű, de megoldható. A lényeg, a huzalok ne keresztezzék egymást, mert ez később sok bosszúságot fog okozni.
(#) jozs válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Akkor nem szabad megsodorni sem, ha jól értem?
Esetleg akkor vékony cérnaszerű pamut zsinórral 10-15 centinként összefoghatom, vagy más módon egymáshoz rögzíthetem?
(#) mpisti válasza jozs hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Ha az egészet előre összesodrod, az úgy jó lesz, de nagyobb helyet foglal. Ha viszont egy sorba fektetve tekered, akkor teljesen felesleges összefogatni, mert csak bonyodalmat okoz.Ha már a csévén van, ott már nincs szükség arra,hogy össze legyen fogatva, mert az egymás melletti menetek egymást tartják. Ha van helyed a csévén ,akkor inkább sodord össze.
(#) bope hozzászólása Nov 5, 2011 /
 
Szevasztok!
Mellékelem a képeket. Ha bekapcsolom kiveri a biztit. Rendesen működött, mielőtt elszált, semmi rendkivüli melegedés előtte.Eléggé rafinált a tekercselése, kapcs rajzot nem találtam hozzá. Igaz, régi darab, de nekem a ház körül elég volt. Pénzem nincs másikat venni, a gagyikért meg nem adok 20ezret, ez is tudott annyit. A vasmag keresztmetszete 39x62 mm, ablak méret, 39x112 mm. érdemes e megtekerni, huzalom, pénzem nincs.
De van sok, több trafóra elegendő 29x0,22 sodrott csupasz réz vezetékem, sajna 4,5-5,2 méteres darabokban. Bélésselyem 10 kilónyi, és rengeteg időm!
Szerintetek, meglehet tekerni vele, befér az ablakba, van remény hogy működni fog.
Lehet hogy egyszerűsíteni kellene a tekercselés kialakítását, mert szerintem nagyon kínaiasan néz ki!
Semmi kívülről látható hiba, esetleg a letekert rezet újraszigetelve felhasználhatom?
(#) jozs válasza bope hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Nem látjuk a képeket, de ha sikerül óvatosan szétszedned pl. ha pamutszigetelésű a huzal,vagy zománcszigetelésű és nincs lakkal impregnálva könnyen szétszedhető akkor, ha megtalálod a zárlatot okozó darabot, és ha meg tudod reparálni akkor lehetséges, hogy nem is kell új huzalt venni hozzá.
(Már javítottam igy pamutszigetelésű dróttal tekert hegesztőt.)
De előtte nagyon nézd meg kívülről látsz e valami hibát, és csak utána bontsd szét, lehet hibás kapcsoló is dugalj is, meg egy csomó alkatrész, ha nem vagy járatos az elektronikában akkor inkább nézesd meg hozzáértővel.
(#) bope válasza jozs hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Bocsi de valamiért nem sikerült a melléklet csatolása!?
Megoldottam másként, itt vannak a linkek:
Hetra_adattablaHetra_oldal4Hetra_oldal3Hetra_oldal2Hetra_oldal
Szerintem nagyon másként méretezték, mint itt a szakirodalom és a fórumtársak írják. Nagyon "kihegyezett" konstrukció.
Ennek ellenére 2,5 pálcával 60-as szögvasat rendesen lehetett vele hegeszteni. amikor a kazánomat csináltam vele (6 éve) 5-6 pálca után 15-25 perc szünetet diktált a hővédelme. Ha nem zsinórba hegesztettem vele nagyon ritkán kapcsolt csak le.
Maximum amit tudott, hidegen indítva, 100 Amperes állásban, 3,25-ös pálca, 2 és fél darab egymás után szünet csak az elektróda csere ideje.
Ha 90-100 Ampert kitudnék hozni belőle, nekem príma lenne. A huzal amivel gyárilag tekerték, lakkal együt mérve 1,55 mm. Több szálat is megmértem.
Valószínű, hogy több szálas a tekercselés.
Alul van a primer, a felsőn a szekunder, de a primerből van még a szekunderre is tekercselve. Jól szét osztották a primer tekercset.
(#) bope hozzászólása Nov 6, 2011 /
 
Szevasztok!
Ha hőlégfúvóval melegítem a tekercselést, letekerhetem könnyebben, hogy a huzal megmaradjon. Harminc éve tekerhették a TRAKIS-nál. Nem tudom akkor milyen anyagot használtak a tekercsek telítésére. Jó volna ha a huzal megmaradna, még ha imitt-amott sérül is a szigetelése. A huzal 1,5-ös, párhuzamos (iker)szálakkal van tekerve a csévékre.Az alsó része a tekercseknek telítve van a beszáradt lakkal.
Ő lenne az:
(#) mpisti válasza bope hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Néhány Hetrát újra tekercseltem már, de huzalt még nem sikerült visszatekernem. hajdanán megadták a módját az impregnálásnak, nem az volt a lényeg, hogy a garanciális időt túlélje a gép. megpróbálkozhatsz vele, de sok reményt ne fűzzél hozzá. A 2x1,5mm átmérő a primeré lehet, a szekunder ennél lényegesen nagyobb keresztmetszetű huzalból van. A Hetra a szekundert 3x2,5mm átmérőjű huzalból szokta csinálni, vagy profilhuzalból . Mindkét verzióval találkoztam már.
(#) bope válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Köszi a gyors választ!
Minden huzal 1,5-es és gyári tekercselés. A primer 2 szálasan van tekerve, a szekunder viszont 4 szálas! Szétszedtem már azóta a trafót és a vasmag is kettőben van már. Letekerem majd a meneteket ahogy lejön a huzal, mindegy, legalább a cséve maradjon egészben az kell. Megpróbálom sodrottal megtekerni az van elegendő, csak a szigeteléssel együtt (bélésselyem) beférjen az ablakba. Jó játéknak tűnik, tekertem már kisebb trafókat néhányat, de ez meg a sodrott réz nekem is új lesz.
(#) mpisti válasza bope hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Az a 4 szálas szekunder nem párhuzamos a két oszlopon?
Nem tételezném fel,hogy a szekundert 7mm2-es huzalból készítenék. Azt írtad, készítettél már kisebb trafót. Akkor van némi rálátásod a dologra. Legelőször azt kell kideríteni,melyik oszlopon van a zárlatos tekercs,és melyik lehet az. Ezt egy megfelelő teljesítményű (legalább 400VA_es)12V-os trafóval megteheted. A szétbontott trafó szekunder tekercsére adsz 12V-ot . Ha az oszlopon levő tekercs, vagy a tápláló 12V-os trafó erősen melegszik és búg, akkor ott a zárlat. Ha nem melegszik,akkor az adott oszlop jó. Ha a szekunder jó, akkor a másik oszlopot visszateszed a helyére,- de nem rögzíted- és rákapcsolod a szekunderre a 12V-ot ismét, de már egy ampermérőn keresztül. Ha a másik oszlopon levő primer a zárlatos, akkor az ampermérő néhány A áramot fog mérni, és a vasmag le akar rázkódni a gerjesztett oszlopról.
(#) bope válasza mpisti hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Köszi a választ!
Ha visszacsusszansz a topikban a (#1064133) alatt találsz belinkelt képeket a drágáról. Itt látszik, hogy az oszlopok vízszintesek és a felsőre van tekerve csak a szekunder, ahogy írtad a 4 szálasan összefogva és feltekerve.DE NEM párhuzamosan, (nincs osztott szekunder) Az alsón van 3 csévére osztva a primer, gondolom a (kapcsolón keresztül sorba kötve) és kihozva a megcsapolások.De ez folytatódik a felső oszlop szekunderére kívülről rátekercselve. A primer 230 v Ki és Be , a tekercselés két vége az megvan. A kapcsoló alapján még össze kell válogatnom a közbenső végeket.
Az az érzésem hogy az eső jellegű karakterisztikát, azon kívül, hogy külön rakták a primert és a szekundert, még valamilyen induktív fojtó tekercs trükkel oldották meg. A primer egy részét rátekerte a szekunder tekercs közepére 3/4-ed szélesen. A tekercselés irányait még meg sem néztem, lehet hogy itt is van trükk!
A sikeres javításnak akkor alapfeltétele a pontos menetszám és tekercs elhelyezés betartása és a tekercsvégek, tekercselési irányok eredeti kapcsolásnak megfelelő bekötése. A huzal keresztmetszet gondolom fölfele eltérhet, ha befér az ablakba. Gondolom én!
Ez a kisfeszültségü megtáplálás amit írtál ez nem ugrott be hirtelen nekem Pedig régen csináltam , amikor a kis trafókat ellenőriztem. KÖSZI!
12V 400W az nincs, de van 24 és 42 800W és egy 2,5 KW toló ellenállásom.. ezekkel megtudom táplálni a tekercseket és tudok mérni és tesztelni. Próbaképpen egy 230V 60W-os izzón keresztül sorbakötve ugyan megtápláltam... az izzó teljes fénnyel világított, vasmagra zárlat nem volt, izzó nélkül direktbe viszont lőtte a 20 Amperes automatát. Ma vagy holnap próbálkozok tovább. Mégegyszer köszi a tippeket!
(#) mpisti válasza bope hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Külön fojtó nincs, a trükk csupán a tekercselésben rejlik. Az alsó oszlopon a 3 különálló csévén levő tekercs tárcsás elrendezést akar szimulálni, ugyanis a tárcsás elrendezésnek nagyobb a szórása. A fokozatváltás pedig úgy történik,hogy ahány menetet kikapcsol az alsó tekercsfélen, a szekunderre tekert primeren annyit bekapcsol.Így a kimenet üresjárási feszültsége nagyjából változatlan marad, de a csatolás változása a trafó ívfeszültségének a változását,ezen keresztül a hegesztőáram változását is okozza. Tehát minél több menetet kapcsol be a szekunderre tekert tekercsrészből és kapcsol ki az alsóból annál erősebb lesz az áram. Mindez úgy, hogy közben a primer menetszám amin áram folyik, gyakorlatilag változatlan.
(#) toths hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Laikus vagyok, lehet, hülye a kérdés:
Házi készítésű trafóm egyik primer tekercse leégett. (170 menet 2x 1,8-es átmérőjű huzalból).
Mi történne, hogyan viselkedne a trafó, ha pl. 2.0-es huzallal tekercselném meg?
(#) Gafly válasza toths hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Sokkal jobban
Például nem melegszik annyira.
Persze ha elfér egyáltalán...
(#) toths válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Ez akkor is mehet, ha csak az egyik primert tekercselem 2.0-ással, a másik marad, 1.8-as? A két pr. sorba van kötve.

trafó.JPG
    
(#) illesoszkar hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
de vigyázz mert ha két primer tekercsed van és az egyik kissebb keresztmetszetü az sokkal jobban melegszik
(#) mpisti válasza illesoszkar hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Egyetértünk. A 2x1,8-as huzal több mint 5mm2, a 2-es 3,14mm. Ha az 5mm2 leégett akkor annak oka van. Meg kellene először keresni az okot, s aztán végiggondolni a csökkentett keresztmetszettel járó kockázatot.
(#) Gafly válasza mpisti hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Mint mindíg igazad van.
Automatikusan arra gondoltam hogy picit nagyobb huzallal tekercselné újra.
Az hogy 2x1.8 -> 1x2.0mm meg sem fordult a fejembem
Abban is igazad van, hogy hegesztő trafó "csak úgy magától" nem szokott leégni. Kivéve ha kölcsön van adva
(#) toths válasza mpisti hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Én úgy gondoltam, hogy marad az eredeti 2x1.8-as, a leégett primer tekercset pedig 2x2.0-ssal tekercselem. Ez így mehet?
Ami a leégés okát illeti: tippelem, hogy cca 2,5 órán át tempósan adtam neki... és mivel "középkorú" (35 éves), semmilyen védelme nincs.
(#) illesoszkar hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
egy hegesztő trafó a leg primitívebb készülék és egyszerü csak anyag kell bele a vasmag akkor jó ha minimum 60 cm2 de ha nagyobb az sem baj.a primer tekercs 300 menet 2.2 átmérővel de 2.8 a legjobb és a háromszáz menetből visszafelé 30 menetenként négy leágazás kihozól.. de ha 400 voltal is akarod akkor eléje tekersz 200 menetet ezt tulajdon képpen kicsit vékonyabból is tekerheted pl ha 2.8 tekered a 220 részt ezt akár 2.2 ből tekerheted.a szekunder tekercset minimum 25 mm2 de legjobb 40 50 között. ha ezzel csinálod egésznapos üzembe dolgozhatsz vele 220-ról 3,25 elektródával 400 voltrol 4-es elektródával. de ha csökkented a méreteket az üzemidőt élettartamot is
(#) illesoszkar hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
de ha egyenáramut szeretnél csinálni akkor könnyeb dolgod .elég 10 mm2 huzal a szekunderre kétoszlopra elosztva oszloponként 65 menet egy irányba 65 szembe az induló pontot összekötöd a másik oszlopon ugyan igy,és mind a négy induló összekötöd és egy negativ testü nagytelj.diódát rákötsz a négy szálra külön külön egy hütőbordára szerelt pozitiv testelésü diódára kötöd és 1/8 ra simitott áramot kapsz,megközelited a háromfázisu gréct... az előbbire is 65 menet szekunder ajánlott.65-70 volt gyújtó ami ivfogásnál felugrik 75-80-ra nem ragad ugy a pálca.egyennél még jobb
(#) erbe válasza illesoszkar hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Ajánlanám, először olvasd végig a fórumot, majd a "Magyar nyelvtan" könyvet! Ha utána még mindig van hozzászólni valód, ám lássuk!
Következő: »»   20 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem