Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   373 / 840
(#) kovacsj válasza kovacsj hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Folytatom az előzőt. A GSM modullal lehet valami, mert ha kiveszem a forrásból, akkor természetesen megy amit a végtelen ciklusba írok. Atmega128 a uC, és hívni is lehet a modult (Quectel M10) és SMS-t is kap (+CMTI: "SM",12). Ezt látom a terminálon. De a végtelen ciklus el sem kezdődik, pedig így nem tudom ellenőrizni az SMS-eket. Még olyan problémám is van, hogy ha bekapcsolom az INT1-et, akkor el sem indul az egész. Ha a TXCIE-t kapcsolom be, akkor sem. Lehet, hogy a feszültségszintekkel lesz a baj? A bekapcsoló gomb a PD4-en van, az RI a PD1-en (ez lenne az INT1), az EMERG_OFF pedig a PD0-n. Az RX1-TX1 pedig a PD2-PD3-n értelemszerűen.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kovacsj válasza kovacsj hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Nem adtam fel.
Ha kiveszem ezt a két sort:
const char smstarol[] = "AT+CPMS=\"SM\"\r\n";
const char smstorol[] = "AT+QMGDA=\"DEL ALL\"\r\n";

És a hozzá tartozó átvitelt, akkor beindul.

Csak még nem jól működik.
(#) sikolymester válasza mrgrassy hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Jó választás. Gyakorlatilag bármelyik AVR programozható vele a tudomásom szerint.
Ha profi szintig akarod magad fejleszteni, akkor figyelmedbe ajánlom ezt. Ez az amit én használok, eddig nem volt különösebb gondom vele. Amivel többet tud mint a dragon az az, hogy 32 bites AVR-ek is programozhatóak vele. Kis kompakt fémháza van.
(#) TavIR-AVR válasza mrgrassy hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Igen, alkalmas. DE: Ha az USBre dugod ra es utana kontakthibad van a tapon: a dragon megsul. Egy Texas IC nem birja a kikepzest rajta, mely aátkötéssel javítható (nem garanciális a hiba)

Bővebben a dragonról:
Bővebben: Link
(#) Dudus válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

A régebbi tervezésűeknél volt ez a hiba, ha jól tudom már áttervezték és az újakkal nincs gond. A hiba valóban vagy átkötéssel vagy a kapcsolóüzemű táp vezérlőjének cseréjével, plusz néha a tápot kapcsoló FET cseréjével otthon is javítható. A PWM vezérlő nem egy hálás darab forraszthatóság szempontjából, de megoldható.

Én nagyon szeretem, az egyik leghasználhatóbb programozó, szerintem. A HV része pedig megváltás ha kizártad magad.

-szerintem!-
(#) varttina hozzászólása Okt 31, 2011 /

Sziasztok!
Létezik olyan AVR, amelynek van legalább 4 db analóg 10 bites (DAC) kimenete? A PWM nem jó.
(#) sgt válasza varttina hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Hogyne létezne . Az Xmega A3, A4 sorozatában egy DAC van két választható csatornán. Az Xmega A1 sorozatában kettő darab DAC van, aminek 2-2 csatornája van. Ezek az DAC-ok 12 bitesek, és 1 Msps.

Bővebben: Link Bővebben: Link utolsó linknél ha minden igaz van személyes átvétel Óbudán.
(#) varttina válasza sgt hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Egy infra távirányító jelét akarom dekódolni, és ennek megfelelően négy különböző feszültségértéket előállítani. Az Xmega szerintem túl erős erre a feladatra, de ha nem találok mást, akkor jó lesz.
(#) sgt válasza varttina hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Nem fogsz találni mást. AVR-ben nincs más. PIC-nél talán van egy amelyikben van egy 10 bites vagy tán 8 bites dac, de csak egy.

Ha nem akarsz Xmegát venni, akkor érdemes olyan DA-t keresni, amibe több DA van egy tokon belül, és akkor kis helyen megúszod.
(#) varttina válasza sgt hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Köszönöm! Utánanézek, hogy melyik jön ki olcsóbban, és hogy mit tudok hozzá beszerezni.
(#) mrgrassy válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

akkor maradok ennél csak nem láttam semmi leírást hozzá ott az oldalon és külföldről meg nem szeretnék rendelni
köszi mindenkinek
ha kész a led kockám akkor majd rakok fel képeket
(#) sikolymester válasza sgt hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Korábban komoly gondok voltak az xmegák DAC moduljaiban. Gyakorlatilag nem működtek. Az újabbakban ez a szilikon hiba javításra került. Csak azt kell elkerülni, hogy az ember egy szilikon hibás xmegát kapjon raktárról.

Erről viszont csak egy módon lehet meggyőződni: Jtaggel ki kell olvasni a revízióját.
(#) sgt válasza sikolymester hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Ez nem hangzik valami túl biztatóan , mert amit szeretnék építeni, ott szinte mindene használva lenne. Ext interrupt, ext source counter, DAC, ADC, PWM, timer stb... Valószínűleg a msc-nél veszem meg, vagy esetleg a farnellnél. Mert árban e téren nincs különbség. Nézelődtem, hogy JTAG vagy valami hasonló mennyibe fáj hozzá.

Találtam egy ilyet, de a JTAG csak 32k flash méretig működik .
(#) Reggie válasza kovacsj hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Az init vegen vegtelenciklus van, mert a valtozod 8 bites, te meg 20000-ig szeretnel elszamolni vele.
(#) Reggie válasza varttina hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Gondolom taviranyito lesz. PWM+Alulatereszto szuro?
(#) varttina válasza Reggie hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Mivel egy előerősítőben lesz, nem nagyon akarok PWM-et, félek, hogy valahol bezavar, de lehet, hogy az lesz a vége. Csatornánként két-két LED-LDR optocsatoló végzi a hangerőszabályzást. Mivel elég eltérő a karakterisztikájuk ezért 4 különálló csatorna szükséges, hogy meg legyen az együttfutás, és az állandó bemeneti impedancia. Tudom léteznek digitális potméterek, de nekem ez a megoldás jobban tetszett.
(#) sikolymester válasza sgt hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

A dragonok 32K -s kódkorlátja már jó ideje fel van oldva. Tehát akármekkora kód méretet képes programozni/debuggolni.
(#) Reggie válasza varttina hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Ertem. Hat, ha PWM mellett dontesz, akkor kelloen nagy frekit valasszal es azt ugyis kiszuri az erosito, de amugy sem lenne hallhato.
(#) kovacsj válasza Reggie hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm, Reggie! A nagy igyekezetben fel sem tűnt ez nekem. Viszont ebben az esetben nem kell ragaszkodnom a Fleury-féle uart library-hez, hanem visszacsinálhatom a sajátomat. Mert azt jobban értem.
A jövőbe vetett hitemet adtad most vissza! :
(#) Reggie válasza sgt hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Letoltottem, igy elerheto az avr.reggie.hu cimrol. Ha rakattintasz, akkor kb 2 perc mire elindul a letoltes, mert az apache valamiert vegigolvassa elobb a fajlt. Mar dolgozok a problema megoldasan.
(#) Reggie válasza kovacsj hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Nincs mit, sok sikert
(#) Reggie válasza Reggie hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Problema megoldva
A library-t ki is tomoritettem, hatha csak bele akar nezni valaki.
(#) mrgrassy válasza sikolymester hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

köszi szóval akkor jó lesz nekem minden féléhez
(#) zombee válasza varttina hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Léteznek külön IC-s DAC áramkörök, én egy ilyent tudnék elképzelni. A PWM egy előerősítőben szerintem búgna.
A munkahelyemen egy vezérelt tápegység 12 bites I2C-s DAC-ről megy, elég olcsó darab!
Most típusszámot sem tudok mondani, annyira emlékszem hogy MCP-valami, a chipcad-en találsz!
Hátránya hogy csak 1 address lába van, de ha "chip select" módon használod akkor 2+4 lábbal meglesz,
esetleg egy dekóderrel(74hc138) a címzés 4 helyett 2 lábbal megvan...

A 16 bites timert 10 bites módban el tudom képzelni, 20MHz mellett a PWM kb. 19kHz lenne.
Sajna a kisebb AVR-ekben csak 2 ilyen kimenetet tudnál használni. mega64 helyett pedig egy kis xmega is jobb...
(#) zombee válasza mrgrassy hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Kezdőknek inkább valami olcsóbb, utángyártott programozót tudnék ajánlani.
A dragon egy kezdő kezében nem hiszem hogy ki fog tartani addig amíg profivá nem érik.
Egy STK500 vagy AVRISP-mkII egy profi kezében is hatásos eszköz, a dragont pedig - szerintem - ráér
később is megvenni, amikor a képességeit ki tudod használni.
Ráadásul akkor már biztosan jobb és olcsóbb lesz mint a mostaniak.
(#) mrgrassy válasza zombee hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

köszi az ötlete először az oldal kapcsolásaiban meg található 10*10*10-es led kockát szeretném meg építeni
és ehez kell programozot szereznem
(#) sgt válasza sikolymester hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

15,5k + Áfa nagyon jó ár egy Dragonért, és egy Xplain fejlesztő panelért szvsz. Köszi az infót. . Ha esetleg valami érdemlegeset tudnál mondani az xmegákról, azt nagyon megköszönném.
(#) sgt válasza Reggie hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Eddig 120-170k-val jött, de már feltornászta magát 300k köré . Az avr-es letöltő helyenél még így is ezerszer gyorsabb az ő 1-5kB/s-hez képest... Amerikaiak tuti hogy most akadtak rá , ez olyan mint az ubuntu kiadáskor.

Ezer köszönet érte!!!
(#) Reggie válasza sgt hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Inkabb nalad lehet valami. Nekem az atmel oldalarol 20kbyte/s es 4.5mbyte/s sebesseg kozott ingadozott.
(#) UbiLinux válasza kovacsj hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Nem ismerem ezt a modemet, de használtam 3 féle másik GSM modemet. Mindegyikre jellemző volt az, hogy a válasz nem jelenti azt, hogy modem készen áll a következő parancsra. Az OK csak annyit jelent, hogy megértette a parancsot és nekiáll végrehajtani. Márpedig ha a befejezés előtt újabb parancsot kap, meghülyül.
Azt várnám én is el tőle, hogy csak akkor nyugtázzon, ha készen van, de sajnos mindhárom gyártó a fentiek szerint, csak a parancs értelmezésére válaszolt, hogy "értettem, nekilátok". Hogy aztán ez mennyi idő, az parancsfüggő és mindig ki kellett tesztelni.
Hogy valóban erről van-e szó, tegyél képtelenül hosszú 1 sec-os időket a parancsok közé. Ha így végigmegy, akkor lehet nekiállni és lefaragni az időkből. Lesz, ahol 20msec elég és lesz, ahol több száz msec várakozás kell, míg újabb parancsot adhatsz neki.
Következő: »»   373 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem