Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Folytatom az előzőt. A GSM modullal lehet valami, mert ha kiveszem a forrásból, akkor természetesen megy amit a végtelen ciklusba írok. Atmega128 a uC, és hívni is lehet a modult (Quectel M10) és SMS-t is kap (+CMTI: "SM",12). Ezt látom a terminálon. De a végtelen ciklus el sem kezdődik, pedig így nem tudom ellenőrizni az SMS-eket. Még olyan problémám is van, hogy ha bekapcsolom az INT1-et, akkor el sem indul az egész. Ha a TXCIE-t kapcsolom be, akkor sem. Lehet, hogy a feszültségszintekkel lesz a baj? A bekapcsoló gomb a PD4-en van, az RI a PD1-en (ez lenne az INT1), az EMERG_OFF pedig a PD0-n. Az RX1-TX1 pedig a PD2-PD3-n értelemszerűen.
Előre is köszönöm a segítséget!
Nem adtam fel.
Ha kiveszem ezt a két sort: const char smstarol[] = "AT+CPMS=\"SM\"\r\n"; const char smstorol[] = "AT+QMGDA=\"DEL ALL\"\r\n"; És a hozzá tartozó átvitelt, akkor beindul. Csak még nem jól működik.
Jó választás. Gyakorlatilag bármelyik AVR programozható vele a tudomásom szerint.
Ha profi szintig akarod magad fejleszteni, akkor figyelmedbe ajánlom ezt. Ez az amit én használok, eddig nem volt különösebb gondom vele. Amivel többet tud mint a dragon az az, hogy 32 bites AVR-ek is programozhatóak vele. Kis kompakt fémháza van.
Igen, alkalmas. DE: Ha az USBre dugod ra es utana kontakthibad van a tapon: a dragon megsul. Egy Texas IC nem birja a kikepzest rajta, mely aátkötéssel javítható (nem garanciális a hiba)
Bővebben a dragonról: Bővebben: Link
A régebbi tervezésűeknél volt ez a hiba, ha jól tudom már áttervezték és az újakkal nincs gond. A hiba valóban vagy átkötéssel vagy a kapcsolóüzemű táp vezérlőjének cseréjével, plusz néha a tápot kapcsoló FET cseréjével otthon is javítható. A PWM vezérlő nem egy hálás darab forraszthatóság szempontjából, de megoldható.
Én nagyon szeretem, az egyik leghasználhatóbb programozó, szerintem. A HV része pedig megváltás ha kizártad magad. -szerintem!-
Sziasztok!
Létezik olyan AVR, amelynek van legalább 4 db analóg 10 bites (DAC) kimenete? A PWM nem jó.
Hogyne létezne . Az Xmega A3, A4 sorozatában egy DAC van két választható csatornán. Az Xmega A1 sorozatában kettő darab DAC van, aminek 2-2 csatornája van. Ezek az DAC-ok 12 bitesek, és 1 Msps.
Bővebben: Link Bővebben: Link utolsó linknél ha minden igaz van személyes átvétel Óbudán.
Egy infra távirányító jelét akarom dekódolni, és ennek megfelelően négy különböző feszültségértéket előállítani. Az Xmega szerintem túl erős erre a feladatra, de ha nem találok mást, akkor jó lesz.
Nem fogsz találni mást. AVR-ben nincs más. PIC-nél talán van egy amelyikben van egy 10 bites vagy tán 8 bites dac, de csak egy.
Ha nem akarsz Xmegát venni, akkor érdemes olyan DA-t keresni, amibe több DA van egy tokon belül, és akkor kis helyen megúszod.
Köszönöm! Utánanézek, hogy melyik jön ki olcsóbban, és hogy mit tudok hozzá beszerezni.
akkor maradok ennél csak nem láttam semmi leírást hozzá ott az oldalon és külföldről meg nem szeretnék rendelni
köszi mindenkinek ha kész a led kockám akkor majd rakok fel képeket
Korábban komoly gondok voltak az xmegák DAC moduljaiban. Gyakorlatilag nem működtek. Az újabbakban ez a szilikon hiba javításra került. Csak azt kell elkerülni, hogy az ember egy szilikon hibás xmegát kapjon raktárról.
Erről viszont csak egy módon lehet meggyőződni: Jtaggel ki kell olvasni a revízióját.
Ez nem hangzik valami túl biztatóan , mert amit szeretnék építeni, ott szinte mindene használva lenne. Ext interrupt, ext source counter, DAC, ADC, PWM, timer stb... Valószínűleg a msc-nél veszem meg, vagy esetleg a farnellnél. Mert árban e téren nincs különbség. Nézelődtem, hogy JTAG vagy valami hasonló mennyibe fáj hozzá.
Találtam egy ilyet, de a JTAG csak 32k flash méretig működik .
Az init vegen vegtelenciklus van, mert a valtozod 8 bites, te meg 20000-ig szeretnel elszamolni vele.
Gondolom taviranyito lesz. PWM+Alulatereszto szuro?
Mivel egy előerősítőben lesz, nem nagyon akarok PWM-et, félek, hogy valahol bezavar, de lehet, hogy az lesz a vége. Csatornánként két-két LED-LDR optocsatoló végzi a hangerőszabályzást. Mivel elég eltérő a karakterisztikájuk ezért 4 különálló csatorna szükséges, hogy meg legyen az együttfutás, és az állandó bemeneti impedancia. Tudom léteznek digitális potméterek, de nekem ez a megoldás jobban tetszett.
A dragonok 32K -s kódkorlátja már jó ideje fel van oldva. Tehát akármekkora kód méretet képes programozni/debuggolni.
Ertem. Hat, ha PWM mellett dontesz, akkor kelloen nagy frekit valasszal es azt ugyis kiszuri az erosito, de amugy sem lenne hallhato.
Nagyon szépen köszönöm, Reggie! A nagy igyekezetben fel sem tűnt ez nekem. Viszont ebben az esetben nem kell ragaszkodnom a Fleury-féle uart library-hez, hanem visszacsinálhatom a sajátomat. Mert azt jobban értem.
A jövőbe vetett hitemet adtad most vissza! :
Letoltottem, igy elerheto az avr.reggie.hu cimrol. Ha rakattintasz, akkor kb 2 perc mire elindul a letoltes, mert az apache valamiert vegigolvassa elobb a fajlt. Mar dolgozok a problema megoldasan.
Problema megoldva
A library-t ki is tomoritettem, hatha csak bele akar nezni valaki.
köszi szóval akkor jó lesz nekem minden féléhez
Léteznek külön IC-s DAC áramkörök, én egy ilyent tudnék elképzelni. A PWM egy előerősítőben szerintem búgna.
A munkahelyemen egy vezérelt tápegység 12 bites I2C-s DAC-ről megy, elég olcsó darab! Most típusszámot sem tudok mondani, annyira emlékszem hogy MCP-valami, a chipcad-en találsz! Hátránya hogy csak 1 address lába van, de ha "chip select" módon használod akkor 2+4 lábbal meglesz, esetleg egy dekóderrel(74hc138) a címzés 4 helyett 2 lábbal megvan... A 16 bites timert 10 bites módban el tudom képzelni, 20MHz mellett a PWM kb. 19kHz lenne. Sajna a kisebb AVR-ekben csak 2 ilyen kimenetet tudnál használni. mega64 helyett pedig egy kis xmega is jobb...
Kezdőknek inkább valami olcsóbb, utángyártott programozót tudnék ajánlani.
A dragon egy kezdő kezében nem hiszem hogy ki fog tartani addig amíg profivá nem érik. Egy STK500 vagy AVRISP-mkII egy profi kezében is hatásos eszköz, a dragont pedig - szerintem - ráér később is megvenni, amikor a képességeit ki tudod használni. Ráadásul akkor már biztosan jobb és olcsóbb lesz mint a mostaniak.
köszi az ötlete először az oldal kapcsolásaiban meg található 10*10*10-es led kockát szeretném meg építeni
és ehez kell programozot szereznem
15,5k + Áfa nagyon jó ár egy Dragonért, és egy Xplain fejlesztő panelért szvsz. Köszi az infót. . Ha esetleg valami érdemlegeset tudnál mondani az xmegákról, azt nagyon megköszönném.
Eddig 120-170k-val jött, de már feltornászta magát 300k köré . Az avr-es letöltő helyenél még így is ezerszer gyorsabb az ő 1-5kB/s-hez képest... Amerikaiak tuti hogy most akadtak rá , ez olyan mint az ubuntu kiadáskor.
Ezer köszönet érte!!!
Inkabb nalad lehet valami. Nekem az atmel oldalarol 20kbyte/s es 4.5mbyte/s sebesseg kozott ingadozott.
Nem ismerem ezt a modemet, de használtam 3 féle másik GSM modemet. Mindegyikre jellemző volt az, hogy a válasz nem jelenti azt, hogy modem készen áll a következő parancsra. Az OK csak annyit jelent, hogy megértette a parancsot és nekiáll végrehajtani. Márpedig ha a befejezés előtt újabb parancsot kap, meghülyül.
Azt várnám én is el tőle, hogy csak akkor nyugtázzon, ha készen van, de sajnos mindhárom gyártó a fentiek szerint, csak a parancs értelmezésére válaszolt, hogy "értettem, nekilátok". Hogy aztán ez mennyi idő, az parancsfüggő és mindig ki kellett tesztelni. Hogy valóban erről van-e szó, tegyél képtelenül hosszú 1 sec-os időket a parancsok közé. Ha így végigmegy, akkor lehet nekiállni és lefaragni az időkből. Lesz, ahol 20msec elég és lesz, ahol több száz msec várakozás kell, míg újabb parancsot adhatsz neki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |