Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   160 / 1210
(#) _Peti_ hozzászólása Nov 2, 2011 /

Építeni szeretnék egy áramkört, amibe PIC16F84 kell, ami 12 MHz-en ketyeg. Ehhez használhatok P16F84A-t is, vagy csak P16F84-20 jó?? Csak a hex fájl van megadva hozzá
(#) vicsys válasza _Peti_ hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Természetesen az utóbbi.
(#) loldma hozzászólása Nov 2, 2011 /

Sziasztok!

Most találtam egy nagyon jó dolgot, a neve Android IOIO, usb-n keresztül kapok egy csomó io portot, meg pwm-et, és ez nekem jó Két dologgal van problémám, egyik az az, hogy most épp out of stock, azaz nem tudok mostazonnal rendelni, a másik pedig az, hogy picit soknak érzem az 50$-t érte jelenleg. Támadt is egyből az ötlet, hogy akkor kéne csinálni egy IOIO klónt, adnak is hozzá diagramot, meg hexfilet, meg eagle filet, csak azt nem mondják meg pontosan, hogy milyen PIC kell hozzá. A mellékelt PDF-ről azt lehet leolvasni, hogy pic24fxxxdax06. A kérdés az az lenne, hogy bármely verziót használhatom, ami pic24f családba tartozik, DA van a típusnevében, és 06-ra végződik, vagy ezzel próbálják védeni a klónozás ellen? A másik pedig az, hogy adnak hozzá firmwaret, ami gyakorlatilag egy pic hex, ebből ki lehet bányászni valahogy, hogy mihez való?

Előre is köszi,
Márk

IOIO-v15.pdf

(#) Poostmaster válasza loldma hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

A kérdésed jó.
Ha nem tudod mire való, miért akarsz kiadni érte 55 USD-t?
Szerintem ez valami Androidos telefonnal vezérelhető valami. Mitől olyan szuper dolog ez neked?
(#) icserny válasza loldma hozzászólására (») Nov 2, 2011 / 1

A szoftver több változatban készült, PIC24FJ128DA106 és PIC24FJ256DA206 is van megnevezve Bővebben: Link

Ez az eszköz host-ként viselkedik, és az androidos telefon egy hozzá kapcsolódó device lesz. Ha nem erre van szükséged, akkor most felejtsd el!
(#) attis71 hozzászólása Nov 2, 2011 /

Sziasztok!

Készítettem egy solar vezérlőt PIC16F84A-ra. Kezdő PIC-es vagyok, megnéznétek Nekem, hogy esetleg van-e valami hibája a programnak? Mivel csak kapcsol majd egy relét( Led_1) belső óra jel gondolom elég neki, a bemenetek Magasra vannak állítva. Előre is köszi.

Üdv: attis71

Solar.fcf

(#) vilmosd válasza attis71 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

A 16F84A nem rendelkezik belso oszcival. 16F628A igen. A program ha jol latom flowcodeban keszult. Inkabb abba a topikban kellene kerdezni.
(#) attis71 válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Értem, köszi a választ!
(#) Crea hozzászólása Nov 2, 2011 /

Sziasztok!

Segítsetek kérlek, miért van az pic18f2620-nál, hogy használhatatlanok a B port kimenetei pickit2-vel debuggolásnál a mellékelt képen látható, hogy LATB kiküldi de PORTB nem reagál (( miért csinálja? (C18)

ee.jpg

(#) loldma válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Köszönöm icserny, sokat segítettél. És igen, erre van szükségem
(#) loldma válasza Poostmaster hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Megértem, hogy sokan nem tudják, hogy mit akarnak, jelen pillanatban én igen. És mint írtam, nem azt nem tudom hogy mire való, hanem hogy miből épül fel, ha azt nézzük, a kérdésem lényege az volt hogy melyik pic van ebben a lapban, valamint direkt azért kérdeztem, mert nem akarok kiadni érte 50 usd-t.

Egyébként ez egy olyan board, amire usb-n keresztül rádugod az androidos telefont, és egy java api-n keresztül tudod fejleszteni. Mi lesz belőle? Tank. És miért így? Mert így tudom használni a kamerát, a gyorsulásmérőt, a gps-t valamint a 3g/wifit, hogy irányítsam.
(#) icserny válasza Crea hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Idézet:
„hogy használhatatlanok a B port kimenetei”
Ne viccelj! Nem a kimenet rossz, hanem a beolvasásod! Pedig az adatlapban benne van: "On a Power-on Reset, RB4:RB0 are configured as analog inputs by default and read as '0'"
(#) Crea válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

de ha kimenetnek állítom inicializálás közben, vagyis minden reset után lefut a TRISB=0b00000001?
(#) icserny válasza Crea hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Ha kimenetnek állítod, az csupán azt jelenti, hogy a LATB-be írt adat kijut a kivezetésekre. A PORTA regiszter olvasása ilyenkor is a lábak aktuális állapotát olvasná, de ha az analóg funkció engedélyezve van, akkor hivatalból nullát olvasol helyette.

Le kell tiltani az analóg funkciót ezeken a lábakon. A B portnál ezt legegyszerűbb már a konfigurációs biteknél elintézni a következő direktívával:
  1. #pragma config PBADEN   = OFF       // PORTB<4:0> digitális I/O-ként inicializálódik

Egyébként amit a PIC18F4550-ről a PICCOLO-projektben összeírkáltam, az 90 %-ban a PIC18F2550-re is hasznosítható. A fő különbség az, hogy itt nincs D meg E port.
(#) Crea válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

köszönöm , soha nem olvastam még át teljesen azt 400 oldalt de egyrecsak azt érzem mégis átkellene...
(#) watt válasza Crea hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Idézet:
„soha nem olvastam még át teljesen azt 400 oldalt”

Minek is azt, majd itt újra leírják neked. Mennyivel egyszerűbb...
(#) Crea válasza icserny hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Túl korán örültem... hát sajnos még mindíg nem kerül ki az adat PORTB-re sőt, olvasni se tudja a TTL szintű jeleket :S
(#) icserny válasza Crea hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Kár, hogy azt sem tudjuk, hogy mit csináltál!
(#) dawe69hun hozzászólása Nov 4, 2011 /

Helló! elkezdtem PICel foglalkozni és irtam egy programot microPascal PRO ban.a pic villogtat egy ledet, be is kötöttem mindent de nemmegy :S nemtudom mi a hiba teszteltem a programomat és a kapcsolásomat isisszel és ott működik... segítsetek légyszives.

1. program asd;
  2. begin
  3.   TRISB.2:=0;
  4.   PORTB.2:=1;
  5.   REPEAT
  6.       PORTB.2:=0;
  7.       DELAY_ms(250);
  8.       PORTB.2:=1;
  9.       DELAY_ms(250);
  10.   UNTIL 1=0;
  11. end.

a kód lefordítva:
  1. _main:
  2.  
  3. ;jólesz.mpas,3 ::                 begin
  4. ;jólesz.mpas,4 ::                 TRISB.2:=0;
  5.         BCF        TRISB+0, 2
  6. ;jólesz.mpas,5 ::                 PORTB.2:=1;
  7.         BSF        PORTB+0, 2
  8. ;jólesz.mpas,6 ::                 REPEAT
  9. L__main1:
  10. ;jólesz.mpas,7 ::                 PORTB.2:=0;
  11.         BCF        PORTB+0, 2
  12. ;jólesz.mpas,8 ::                 DELAY_ms(250);
  13.         MOVLW      82
  14.         MOVWF      R12+0
  15.         MOVLW      41
  16.         MOVWF      R13+0
  17. L__main6:
  18.         DECFSZ     R13+0, 1
  19.         GOTO       L__main6
  20.         DECFSZ     R12+0, 1
  21.         GOTO       L__main6
  22.         NOP
  23.         NOP
  24. ;jólesz.mpas,9 ::                 PORTB.2:=1;
  25.         BSF        PORTB+0, 2
  26. ;jólesz.mpas,10 ::                 DELAY_ms(250);
  27.         MOVLW      82
  28.         MOVWF      R12+0
  29.         MOVLW      41
  30.         MOVWF      R13+0
  31. L__main7:
  32.         DECFSZ     R13+0, 1
  33.         GOTO       L__main7
  34.         DECFSZ     R12+0, 1
  35.         GOTO       L__main7
  36.         NOP
  37.         NOP
  38. ;jólesz.mpas,11 ::                 UNTIL 1=0;
  39.         GOTO       L__main1
  40. ;jólesz.mpas,12 ::                 end.
  41.         GOTO       $+0
  42. ; end of _main

Bocsi csináltam rajzot is elfelejtettem hozzárakni és nemtudom módosítani az előzőt : *

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
(#) dawe69hun válasza dawe69hun hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

* Törölve ! A képet a gépről tallózuk be, a válaszablakban a lehetóség !
(#) röntgen válasza dawe69hun hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Szia,
Úgy látom a program rendben, viszont a PIC MCLR lábát ne hagyd lebegve, lehet így megfogja a működést. Mivel aktív alacsony a reset jel, ezért én kondit le a GND-re, egy ellenállást fel VCC-re tennék. Mondjuk 220-470nF, 10-100K.
(#) watt válasza röntgen hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Kondi max 10n, ellenállás 10k.
(#) Hp41C válasza dawe69hun hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Fordítsd meg a LED -et...
(#) slogan válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Szia !

Valóban ez volt ,köszönöm !

Üdv : István
(#) dawe69hun válasza röntgen hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Köszönöm. Holnap kipróbálom

Lehet az, hogy tönkretettem a PICemet? Vettem Hestore.hu-n 16F627A típusú PICeket és addig buheráltam, hogy egyszer csak azt éreztem, hogy felmelegedett, és ezután amikor a programozóba helyeztem és letöröltem róla az adatokat a meg szokott 3FFF ek helyett 0 kat láttam és ez meg is lepett, és ezután nemtudtam rá programot tenni.
(#) Hp41C válasza dawe69hun hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

Szia!

A felmelegedés nem jelent jót... Ha a PGD lábon a kimenet tönkrement, akkor a kiolvasott adat lehet csupa 0... Az is megtörténhetett, hogy a beprogramozott kód kiolvasásvédett, így is minden adatot 0 -nak olvas a programozó. Ha még a Vdd nem érte el a 4.7V -ot a programozóban, a teljes törlés sem volt sikeres.

Egy törlés Vdd > 4.7V tápnál még segíthet...
(#) Zserigta hozzászólása Nov 5, 2011 /

Hello mindenkinek.

Kérdésem. Van egy PIC16F887-I/P 20Mhz-s PIC-em.
Meg lehet valahogy oldani, hogy csak 4Mhz-vel dolgozzon 5V-on?
(#) brato válasza Zserigta hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

4 MHz-es quartz - ot tegyél rá és állitsd XT-re
Következő: »»   160 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem