Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   127 / 380
(#) erbe válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Minél több szigetelést, elválasztó lapot raknak egy tekercsbe, annál vékonyabb huzalból fér el a szükséges menetszám. Ezzel pedig a melegedés csak növekszik.
(#) gabe76 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Üdv, én nem hinném, hogy sok különbség lenne a melegedés terén. A második esetben a szekundernek tényleg kisebb helye lesz, ahogy erbe is írta.
Viszont a rajzon szereplő bekötés szerintem nem jó, ha sorba kell kötni, akkor az egyik tekercs végét a másik elejével kell összekötni.
(#) DonThomasino hozzászólása Okt 19, 2011 /

Van egy kis régi trafóm.
220V- 18V 1A /24V 2.5A
Következő számsor van rajta. 540.018 Bv-160-0-00479 60VA WSW

Ez alapján lehetséges beazonosítani? Valami leírást szeretnék hozzá.

Köszönöm
(#) pucuka válasza DonThomasino hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Mit szeretnél még? Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy minden adat rá van írva. Ritkán van ez így, van egy cikkszám, és passz.
Van egy 60 W -os trafód, aminek a primer tekercse 220 V, és van két szekunder tekercse. Az egyik 18 V/1 A, a másik 24 V/2,5 A. Nyilván a második szekunder vastagabb drótból van tekerve.
(#) DonThomasino válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Az érdekelne a 220 as oldalon hány AMPER t vesz fel a hálózatból. Egy biztosítékot szeretnék elé rakni.
(#) pucuka válasza DonThomasino hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Teljes terhelésnél 0,2727 A -t. Mivel a biztosítéknak csak túláram esetén kell működnie, 0,63 - 0,8 A lomha biztosítékot használhatsz.
(#) DonThomasino válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Értem nagyon köszönöm,a segítséget.
(#) DonThomasino hozzászólása Okt 22, 2011 /

Hogy lehet az hogy egy gyári 24v os trafóból 27v jön ki? Nem értem...
Hogy lehetne ezt 24V re csökkenteni?

Köszönöm
(#) DonThomasino válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Pákával ennyi működés közbe.

Vártam. Igen 220V os a trafó lehet akkor az a gond.
Nem lehetne inkább a dugó hoz tenni vmit? Nem igazán tudom szétszedni.
Árt ez a pákának?

Szépen megy vele, csak engem idegesít egy kicsit a dolog. Félek, hogy hosszú távon megbosszulja magát.
Nincs valami ötleted, hogy lehetne megpróbálni 220V al?
Rámérnék és egyből kiderülne.

Köszönöm
(#) pucuka válasza DonThomasino hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

No para. hosszú távon se lesz semmi baja, a pákában levő szabályzó úgyis kiszabályozza. Egyébként nem olyan nagy az eltérés, számold csak ki, ha a 220 V -os primerre 230 V -ot adsz, mekkora lesz a szekunder 24 V -ból. Ezek a feszültségek ún névleges feszültségek, amelyeknél hallgatólagosan hozzá kell számolni +/- 10 % -ot, és ha ezen bellül van, akkor minden rendben.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Nov 3, 2011 /

Sziasztok!

Erősítőt szeretnék építeni, és van néhány trafóm, ami alkalmas lehet rá.
Megmértem, amit tudtam, de azt megsaccolni sem tudom, hogy ezek hány VA-es trafók lehetnek. Tudna valaki segíteni ebben? Leírom a trafók szekunderfeszültségét, súlyát, méretét(MxSZxH cm), hogy honnan van, és csatolok egy képet.
Előre is köszönöm a becsléseket.

1. 36VAC, 1,22Kg, 7x6x7, régi T V.
2. 28VAC, 2,5Kg, 10x9x9,5, talán szkóp.
3. 37 és 41 VAC, 4,2Kg, 9x10x10, régi erősítő.
4. 14,4VAC, 0,4Kg, 4x4,5;5, adapter.
5. 19,68; 36,78; 28, 56VAC, 2,4Kg, 9x8x9,5, mátrixnyomtató

A hatodik trafón nem tudom biztosan, hogy melyik a primer és szekunder. A vastag drótok ellenállása 0,6R, a vékonyaké 29R. Melyik lehet a primer?

Mindenkinek köszönöm a segítségeket.
(#) (Felhasználó 51715) válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Még kép:
(#) (Felhasználó 51715) válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Még kép:
(#) ujfalusi válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Valahogy a vas kereszt metszetét jó lenne ha megmérnéd mert abból lehet kiindulni.
(#) (Felhasználó 51715) válasza ujfalusi hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Sajnos azzal nem tudok szolgálni, marad az éles teszt: vagy kibírja a trafó, vagy nem. Azért köszi.
(#) liderces hozzászólása Nov 4, 2011 /

sziasztok! Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy vannak hegesztő gépek amik 220-ról és 380-ról is működnek. Nekem is lenne egy co gépem és 380-ról megy gyárilag. Be lehet ezt kötni 220-ra? Van a belsejében egy nagy trafó három tekercsel. Gondolom van egy csillagpontja valahol közösitve? A három tekercsre meg megy a három fázis? Be lehet ezt kötni 220-hoz? köszönet a hozzászólásokért üdv
(#) pika75 hozzászólása Nov 7, 2011 /

Hali, van egy mikrosutobol kibanyaszott trafom, a sec tekercse leegett, es ki is dobtam belole. Kellene egy masik sec tekercs ra, de nem tudom hogyan szamoljam ki.(kb 15 eve nem tekercseltem trafot). Azonkivul, mivel mikrosutobol van, min 600w-os, de meretre nem adnek 300w-nal tobbet neki. Valami kulonlegesebb anyagbol lenne a vasmagja? A primer es sec tekercsek kozott, az ablakban volt egy -egy vasdarab. Szamit az a teljesitmenynel?
(#) szendi001 válasza pika75 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

A mikróban akarod használni vagy másra? Ha az első akkor vegyél lomistól trafót nele.
A vas számít, mágneses sönt. (ne vedd ki )
A szekunder helyére kell próbából 5 menet, mérd meg, aztán, ha mondjuk 3 voltot mérsz akkor becsülhető a kívánt menetszám.
(#) pika75 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Szia, nem a mikroban akarom hasznalni, hanem egy gepkocsi akkutoltoben. Valamifele menetszamito kepletre azert lenne szuksegem, mert az E es az I elemek kulon vannak, a heggesztest elfureszeltem (meglepoen konnyu volt), es amikor osszerakom, az elemek osszeszoritasat csak egyszer szeretnem megcsinalni. A magneses sont ha hianyzik milyen hatassal lesz a teljesitmenyre peldaul?
(#) szendi001 válasza pika75 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Ok értem. Mágneses sönt nélkül üresjáratban 2 ampert felvesz... Az kell bele mindenképpen.
A sönttel a jelleggörbéje is jobb lesz töltőhöz. Ha a primerrel kötsz sorba egy 230 Voltos izzót, akkor nem kell sönt.
Kb 1,2 1,5 menet kell egy volthoz. Tekerj fel 24-28 menetet az akkutöltőhöz, hegesszed rá a I magokat. H sok a volt akkor lefele könnyen lejön az a néhány plusz menet. Ha elektronikus töltőt akarsz akkor megy úgyis nagyobb feszültség kell. Hely van bőven. 300 Wattnál többet ne kívánj tőle. Akkor nem melegszik. 4mm2 es drót jó hozzá, akár flexi is... ha nincs más. Egyébként akkutöltőhöz nem kell szétfűrészelni a vasat, ki lehet fúrni a szekundert és beletekerni a lukba a pár menetet. Csináltam így ponthegesztőt 100mm2-es kábellel két menet...
A másik amit tehetsz, hogy ideiglenesen szigszalaggal összerakod hegesztés nélkül 5 próba menettel. Ne ijedj meg búgni fog, de meg tudod mérni a voltonkénti menetszámot. Aztán akkor már tekerhetet is a valós menetszámmal. Számolni nehéz, mert agyon van gerjesztve a kínaiak által ez a vas, csak becsült számítás van.
(#) erbe válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Akkutöltőhöz a mágneses sönt tökéletes, hiszen áramgenerátoros (-hoz hasonló) üzemmódot produkál. Menetszámító képlettel ne nagyon próbálkozzál, mert már sokan mondták, hogy nem jó. Pedig jó, csak nem úgy, ahogy...
A primer tekercs eléggé csupasz, a menetek és a sorok nagyon jól megszámolhatóak. A menetszám 255-265 körüli a legtöbb esetben. Ezt nem árt néhány (akár 10-20) menettel megtoldani, mert elég magas az üresjárati áramfelvétel, könnyen leveri bekapcsoláskor az automatát. Ezután már a megnövelt menetszámból számold vissza a szekunder menetszámot és mehet a töltő. A trafó tágas tekercselési tere lehetővé teszi, hogy ha véletlenül elszámítottad magad, bele tudj fűzni néhány plusz menetet. Alaposan lakkozott tekercsből kihúzni már problémásabb. Kisebb, 12 V (14 V) 15-20 A-es töltőhöz azt a 18-20 menetet még az összehegesztett vasmagba is bele lehetett volna fűzögetni. Ha kicsit vastagabb huzallal tekered és combos diódáid vannak, még bikázni is jó.
Nem túl rég áttekertem egyet 24 V 800 W-ra. 33,33...A !!! Tartós üzemre.
(#) pika75 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Megmagyaraznad kicsit ezt a sontos-izzos dolgot? Ilyen sontot csak mikrosutos trafokban talaltam, mashol nem. Ha a primerrel sorba kotok egy 220v-os egot, azon ohatatlanul feszultsegeses lesz, raadasul a leadott teljesitmeny valtozasaval egyenesen aranyosan.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

pika75!
Elcsúszott az előbbi hozzászólásom. Neked szántam.
(#) pika75 válasza erbe hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Gondoltam.Sebaj. Es koszi.
(#) erbe válasza pika75 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Amíg nem voltak megfelelő elektronikai szabályzóelemek, sok helyen alkalmazták a mágneses söntöt. Akkutöltőket is gyártottak egykor vele, de ma is sok hegesztőtrafóban megtalálható. Még a szabályozható változata is. A mágneses sönt kisebb veszteséget okoz, mint a soros égő, a hálózatba induktív fázistolást visz.
(#) szendi001 válasza pika75 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Az izzónak pont ez a lényege. 2 db 100 wattos izzót szoktak párhuzamosan kötni, és ezt sorba a trafóval. Kiváló áramkorlát és rövid zár védelem. A töltő áram majdnem lineáris a teljes töltés alatt. Az izzók csak narancssárgán izzanak. Ekkor nem kell sönt, de magasabb szekunder menetszám kell. kb 30

44 Ah-s akksit 4 amper körül illik tölteni, nem kell 15 A, de bikázni előny a 800W
(#) pucuka válasza pika75 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

A 230 V -os hálózat alapvetően feszültség generátor. A biztosíték megszakításáig bármekkora áramot kivehetsz belőle, a feszültsége nem változik. De vannak esetek, amikor az áramot kell állandó értéken tartani, ilyen az akkumlátor töltés, hegesztés, vagy javításnál, ahol fennáll a rövidzár veszélye. Ilyenkor kell áramgenerátort használni. Ezt lehet előállítani, pl. egy előtét izzóval, ami a kivehető áramot a névleges teljesítményének megfelelő áramra korlátozza. Nagy előnye még, hogy nemlineáris a karakterisztikája, a hideg ellenállása sokkal kisebb, mint melegen. Lehet még előtét fojtóval is korlátozni az áramot, de ez lineáris. A mágnessönt pedig a primer és a szekunder tekercs közti csatolást változtatja a terhelés függvényében,a mágneskörbe való ki - be tologatásával a szekunder tekercsből kivehető áramot lehet szabályozni. Roppant strapabíró dolog, ezért is alkalmazták hegesztőkben, akkutöltőben.
(#) pityu_18 hozzászólása Nov 11, 2011 /

Sziasztok.Szétbontottam egy HIFi berendezést amiben volt egy elég nagy trafó.Azt szeretném megkérdezni hogy hogyan lehetne megmérni mennyi feszültséget szolgáltat.
Az érdekelne hová kell tenni a multiméter mérőtüskéit?
Következő: »»   127 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem