Fórum témák
» Több friss téma |
Ha jóll tudom a dimmer az olyan berendezés ahol egy potenciméterrel betudom állítani a kívánt fényerőt.
Én csak azt szeretném megoldani, ha bekapcsolom a csillárt, akkor lassan növekedjen a fényereje a maximumra, kikapcsoláskor pedig lassan halványuljon el.
Van egy csillárom, benne 3darab Ledes körte(mindháromban kondenzátoros előtét ellnálás van), ezt szeretném átalakíttani.
SZia!
Igen a dimmer erre szlgál, de van egy ramp érték is, ami meghatározza, mennyi idő alatt fusson fel a fény - vagy éppen le. Ha ugyanazon az értéken áll és csak be és kikapcsolsz, akkor azt a hatást kapod amit kívántál. Kondis előtéttel rendelkező LEd lámpával nem fog működni. Nekem is van, profi (Schrack) dimmerrel próbáltam - szörnyű volt a működés. Van dimmelhető LED-es lámpa - 14000Ft ért...... Sajnos jelenleg a LED-es dimmelés a legdrágább ... hacsak nem alacsony feszültségűvé alakítod a csillárt, mert ez esetben egy sima táp + áramgenerátoros vezérlés. És úgy maguk az izzók sem lesznek drágák. Napelemes táplálással, meg még olcsó is lehet
Értem, nézegettem ezeket a 12Vos LEDeket de elég keveset találltam, és amit találltam az is mind MR16os foglalat volt, ilyen foglalatot hol tudnék szerezni? Létezik E14,E27 -> MR16 átalakíttó?
12Vos LEDek főleg milyen foglalatban vannak?
SZia !
Keress pld. autótechnikai izzókat. AZok 12V-oask és olcsóbbak a tömegtermelés miatt a foglalatok is.LED-ek: Link, Foglalatok
Van 9 db ledem. Kb 14V-on esznek 700 mA-t. Ezeket szeretném használni az udvaron a mostani mozgásérzékelős halogénlámpa helyett. Hogyan lenne a legegyszerűbb megoldani? Ha sorbakötöm őket, akkor nagyon villognak a majdnem130V-os nyitófesz miatt. Ha csak hármat kötök sorba és ebből hármat párhuzamosan, akkor a 2,1 A-hez egy 35 mikrós kondi kéne, az meg elég nagy mérető lenne. Talán valami motorindító kondi... Vagy csináljam meg valami törpefeszültségű fehérled meghajtóval?
Idézet: „nagyon villognak a majdnem130V-os nyitófesz miatt.” Ez butaság. A rossz kapcsolás technika miatt villognak. (egyutas egyenirányítás és/vagy szűretlen feszültség) A 14V 0,7A az gondolom, 10W-os POWERLED. Ezeket csak áramgenerátorról szabadna hajtani, ha 2-3 év múlva is akarod használni! Létezik kapcsoló üzemű áramgenerátor közvetlen hálózatra is és kisfeszültségre is.
Sziasztok
Csináltam egy alap (230V - kondi - graetz - ledek) led-es lámpát. A kondi 100n és a graetz után a 16 db soros led árama 4,7mA (valószínűleg több, mert nincs szűrőkondi). Konnektoros fogyasztás mérő 2 Wattot jelez ki. Teljesen jól világít, 150Ft-os kínai bicikli lámpából vannak kiberhelve. A mozgásérzékelő (amire rákötöttem) reléje kikapcsolt állapotban szivárog (volt olyan energiatakarékos ami villogott), mert halványan világít. Ez nem gáz? Nem lehet belőle baj?
Szia! A relén valószínűleg zavarszűrő kondi van. Le kéne műteni.
Tényleg, ez eszembe sem jutott. Megnézem, ha nem sikerül akkor csak annyi lesz a hátránya, hogy csökkenti az élettartamát és "tekeri" a villanyórát?
Az élettartam rövidülés, és az áramfogyasztás elhanyagolható mértékű Más bajt nem igen okozhat.
Sziasztok!
Szerintem a legolcsóbb megoldás, ha készen veszel 298 Ft a Globiznál kapcsolóval - tokozva. Csak bedugod.
Szia! Hat és fél éves a kérdés, kapcsolj "idő szerint csökkenő"-re.
Upsssz!
A fene vigye el! minden alkalommal beállítom és mindig visszaáll - igaz most operát használok. Bocsánat - ettől még igaz
Sziasztok!
Kínai led-es spotlámpából van kb. 200 db 5 mm-es fehér ledem. Arra gondoltam, hogy beépítem egy mozgásérzékelős fényvetőbe. A mellékelt elrendezést szeretném használni. Milyen megoldást javasoltok ennyi led megtáplálásához 230 V-ról? Köszönöm a segítségeteket!
Szia! A 12x18 elrendezés kötött? A led nyitófeszültségének tükrében lehetne 2x100 vagy 3x70?
Kb ez az az elrendezés, ami kb. maximálisan belefér egy 150 W-os fényvető házába.
Több sort lehet sorbakötni, hogy ne 12*18 led legyen, hanem 6*36, stb.
150-170V-ra állítanék össze ledsorokat. Nem többre, hogy a hálózati feszültség ingadozás "csak" háromszoros mértékben változtassa meg a ledáramot. Egyenirányító hidat alkalmaznék, és R+C taggal állítanám be az áramerősséget. Mekkora a világító diódáid nyitófeszültsége, és a megengedett legnagyobb tartós üzemi árama?
5 mm-es fehér led.
Szerintem 3.5V nyitófeszültség és 10-15 mA áram.
Az elrendezésedhez igazodva 54 ledet kötnék sorba, 36-nál túl rossz a hatásfok. Ebből lenne 4 ág 190V nyitófeszültséggel. A maradék 40V-on folyó 60mA áramra 670 ohm 5W ellenállás, vagy 4,7µF fóliakondi kondi adódik. Mindez függvénye a pontos nyitófeszültségnek.
Helló!
Nem teljesen tiszta, hogy ez a R-C tagos dolog hogyan működik. Ha nem 230V-ról lenne szó nem okozna problémát a led-ek bekötése, de nem akartam trafót, használni. Ezért kértem a segítséget. Reloop: köszönöm a kapcsolási rajzot! A 47 Ohm-os ellenállás milyen teljesítményű legyen?
A tervezett 60mA mellet 0,17W hőt termel, 0,6W-ost ajánlok.
A 4,7µF kondi elméletben 60V csúcsfeszültséggel találkozik, 100V-ost elegendőnek tartom. Javaslom több párhuzamos darabból rakd össze, ezzel állítható a fényerő, és talán olcsóbb is. Mielőtt alkatrész vásárlásba fogsz készíts több ledből 10-15mA-re próba kapcsolást, és határozd meg az 58 led nyitófeszültségét. 190V-tal számoltam, ha ettől lényegesen eltér jelezd. Szerk.: A kondenzátornak váltóáramú körben ellenállása (reaktanciája) van. Nincs olyan hőfejlődés mintha ohmos ellenállást használnánk. A 47 ohm csillapító szerepű.
Ha elolvasod ezt az oldalt akkor talán lesz fogalmad a méretezésről - elég jól ki van vesézve.
A kicsi teljesítmény ellenére nem ajánlott a 0,6W-os ellenálás (inkább 2W-os). Sokan nem tudják, hogy az ellenállásnak nem csak teljesítmény határadata van hanem feszültség is. Továbbá a bekapcsolási tranzienst is jobban tűri a nagyobb teljesítményű ellenállás. Reloop: némi pufferkondi a DC-re nem ártana, hogy ne villogjanak 100Hz-el a ledek, nem?
Szia! Köszönöm a linket Skori cikkéhez. Ebben benne van a válasz a kérdésre. Kár volt agyalnom rajta.
A villogást azért látom másként, mert tudtommal a szem 1/70 másodpercig megőrzi a felvillanás képét, köztes szünetekkel is folyamatosnak látja. Az érzékelt fényerő közelebb áll a felvillanáskorihoz mint az átlagoshoz. A járműiparban gyakran használnak négyszögjelet a ledlámpák meghajtására. Illene egy linkkel szolgálnom a témában, ezt majd pótolni fogom. Pár évvel ezelőtti RT évkönyv közölt erről érdekes leírást. Idézet: „.....köztes szünetekkel is folyamatosnak látja. Az érzékelt fényerő közelebb áll a felvillanáskorihoz...” Tévedés. A szem nagyon jól átlagol. A fényerőérzet nemlineáris, azonban ez a a nem villogó üzemre is igaz ugyanúgy. Vagyis a fele fényerőt, a felénél nagyobbnak látjuk. Viszont a villogó fény sokkal jobban fárasztja (rontja) a szemet, és a mozgó tárgyak másképp látszanak. Továbbá "stroboszkóp hatás" is kialakulhat, ami forgó tárgyak észlelését rontja, és így balesetveszélyt okozhat. Idézet: „A járműiparban gyakran használnak négyszögjelet a ledlámpák meghajtására.” Valóban így van. Az okai pedig: - Divat, dizájn (=baromság) - A pwm egyszerübb megvalósítása a teljesítmény szabályozásának - A led fényének szine kevésbé változik a teljesítmény függvényében ha pwm vezérléssel szabályozzuk. (a korszerűbb ledekre ez már kevésbé igaz) Tehát attól még hogy használják nem feltétlenül az az optimális megoldás, egy gyártónak más a motivációja mint annak, aki egyszerüen csak jót akar csinálni. Még annyit illik hozzátennem, hogy a pwm frekvenciája nagyon nem mindegy, a nagyobb freki (kHz-es nagyságrand) kevésbé rossz, de azért nekem a szűrt DC meghajtás a sziompatikusabb.
Utána jártam. Egészen jól emlékeztem a forrásra: 30 éves a LED Dr. Madarász László cikke, mely az RT ÉK '03 105. oldalán említi az impulzus vezérlés hatásait. Ha az ott leírtak tévesek, elnézést kérek.
Jó lenne egy link rá... Olvasatlanul nem tudok nyilatkozni róla.
Viszont a korszerű ledek hatásfoka kis áramok mellett jobb, mint nagy áramok esetén. Ebből (szerintem) az következik, hogy egy mai powerled folyamatos 500mA-es áram mellett jobban fog világítani, mint mondjuk 1A-en de 50%-os pwm-el hajtva. Ugyanakkor sok helyen olvasható olyan állítás, hogy a kis kitöltési tényezőjű jellel hajtott led jobban világít - ebből szerintem csak annyi igaz, hogy a villogás miatt jobban észrevhető, és talán messzebbről. De ha azt nézzük, hogy egy adott területet mennyire világít be, és mennyire teszi láthatóva az adott térrészt, akkor bukik ez az elmélet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |