Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 97
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Az egyik megoldás egy egy menetes csatoló hurok, és a PLL a poti helyén adja vissza a feszültséget. Amúgy oda lehet tenni egy elválasztó FET- et, több megoldást is kipróbáltak a fórumozók.
(#) Panhard válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Ok, egyenlőre PLL nélkül fogom éleszteni, elvileg holnap jön meg a kristály. Már csak az hiányzik.
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

En mindenfele illesztest kiprobaltam. Eloszor csak az erdekelt hogy eppen mukodjon, aztan jott az instabilitas, aztan hasznaltam emitter koveto fokozatot,.. Aztan rajottem hogy kell csinalni egy rendes erositot , ami elsosorban azert jo mert nem terheli be a VCO-t, kissebb lesz a faziszaj, masodsorban stabil kicsatolast lehet megvalosaitani vele. Nalam a PLL kulon modulon van, es az LMX PLL bemeneti impedanciajarol annyit tudtam hogy 40..100 ohm, ezert csinaltam egy ~100 ohmos kimeneti impedanciaju erositot DG MOSFETtel, es 75 ohmos kabel darabbal kotottem be.
(#) Panhard hozzászólása Nov 12, 2011 /

Élesztettem a vevőt, működik. Egy kis adót ráhangoltam 137Mhz-re, annak a jelét veszi, de nem tudom hogy kellene beállítani, mert egyik hangolható tekercs sem változtat semmit. Szerintem az L6-os tekercsem nem jó. Majd bontok valahonnan egy gyárit. Az IC 20-as lábán az oszcillátor jele, az több vagy kevesebb 10.7Mhz-el a vett jeltől?

vevo.jpg

(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Meg kell nezni, hogy nem- e a kf oldalrol szedi ossze a 137 es jelet. Igazabol a kis adot korrekten osztva a bemenetre kellene kotni koaxon at, ugy hogy az ado fem dobozbol nem lat ki.
Vettem par ilyen tekercset tegnap, pontosan ehhez a vevohoz, a teteje kezzel is csavarhato... a korabbi szendvedes miatt. En rarakom a Feri fele wobblert aztan jelentkezem.
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Vettem mini tekercstestet. Eredetileg 30 Mhz es tv KF. Át tekerve és 22 pFü et mellé csatolva ilyen az SWR je. Feri javasolta a hideg hangolást mérőhíddal. Egy hangolt kör kb 1 perc...
Rendeltem MC3362P t is.

137.GIF

(#) Panhard válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Honnan rendeltél MC3362P-t?
(#) pucuka válasza Panhard hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Novak fórumtárs árult ilyeneket az apróban.
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Gyöngyösön a helyi boltban. Rendeltem 3- at, ha Novak kollégának nem lenne, keress meg. Van "P"s és sima verzió is, ki akartam próbálni mindkettőt, de szerintem semmi különbség nem lesz.
(#) Panhard válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Én is Novak kollégától vettem. Csak kíváncsi voltam honnan lehet még beszerezni.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Elkészültek a mini tekercsek. Holnap összeakasztom a 3 tagú sávszűrőt a woblerrel. Megjönnek a kurrens alkatrészek is.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Ez erositovel egybe epitve vagy kulon szuro? Ha kulon szuro, makkora ki/bemeneti impedanciaval rendelkezik? Ha nem csinalsz rendes illesztest a muszer/detektor fele nem kapsz realis atviteli fuggvenyt. Max annyit er a meres, hogy latszik rezonanciara vannak-e hangolva az LC -k.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Szia! Ez a francia vevő szűrője. Az első tekercset terheli a FET a másik felén pedig egy kéttagú szűrő van. Le van zárva az a fele is. Az már elég lenne ha sávközépen vannak a körök.Bővebben: Link
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Sok sikert. A 2.2 k-val rontja le a Drain korben levo LC Q-jat, ott nem lehet tul nagy Q, mert gerjedest okoz.
(#) Panhard hozzászólása Nov 18, 2011 /

Kicseréltem az L6-os tekercset, egy gyárira, jó lett. De a BF960-as sávszűrő rész nem biztos, hogy jól működik, mert erősebben veszi a jelet, ha a sávszűrő után kötöm az antennát. A BF960 G1-es lábán 44mV van, nem kevés ez?
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 18, 2011 /

jelmaximumra kellene húzni a köröket. Zajmaximumra is lehetne hangolni, de ha a körök távol vannak a névleges frekitől, akkor ez utóbbira nehéz.
Én a wobbler mellett döntöttem. Megjött a két IC is, szóval tesztelek, és szólok hogy alakult.
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

G1-es labon nem az RF jelnek kellene lennie? A munkaponti feszultseg 4V koruli a megfelelo G labon.
(#) Novak válasza Panhard hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

A 44 mV igazából sem G1-re, sem G2-re nem jó. A G1 egyenáramú szempontból le van földelve, tehát ott gyakorlatilag 0 V-ot szabad csak mérned. G2-n pedig nagyjából a tápfeszültséged 1/3-a kell, hogy legyen, kb. 4 V.
(#) Panhard válasza Novak hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Hát ezért gondolom, hogy a BF960-as rész nem működik, átnézem mégegyszer, cserélek fetet is.
Most lett kész az antenna, majd lefotózom. Melyik műholdat érdemes figyelni? Most jön NOAA18 és NOAA15.
(#) Panhard válasza Panhard hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

NOAA18-at gyengén hallottam, NOAA15-öt nem.

Kicseréltem BF960-at BF961-re, jó lett. G2 fesz: 4,63V
(#) Novak válasza Panhard hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Az tökéletes! Akkor nincs más hátra, mint behangolni az LC köröket, beleértve a 455 kHz-es KF trafót (ez utóbbin is sok múlik, már ami a képminőséget illeti).
Én építettem egy kis FM adót, 137,5 MHz-re, és azzal hangoltam be a szűrőket. Elvittem olyan messze a vevő antennájától, hogy épp csak tudjam venni a jelet. Így már szépen ki lehetett hangolni a köröket, egyszerűen, fülre.
Utána, amikor már élesben jött valamelyik hold, már nem is kellett bántani egyiket sem.
(#) Panhard válasza Novak hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Így fogom csinálni, van kis adóm nekem is.
Mellékletben képek az antennáról.

Alakul ez Megvan az első kép.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Sziasztok! Elkészült az én vevőm is. Csak a 455 ös szűrőre meg a kvarcra várok még. A sávszűrőt fülre hangolni nagyon nehéz szerintem. 1 menet kb 15 Mega változás 1 pF szintén. Végül is ilyen lett a 3 hangolt kör átvitele kapacitás cserék után:
A PLL lel való házasítás jön most.

u. i: az amplitudó nem kalibrált, csak a jellegét állítottam be!

137 szuro.GIF

(#) Panhard hozzászólása Nov 20, 2011 /

Az MC1458-as IC-nek mi a szerepe az áramkörben?
(#) szendi001 válasza Panhard hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

AFC a dolga, hangolva a diódát követi a műhold frekvenciáját, amely a sebességéből adódóan változik az idő függvényében.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Hany dB erosites van ?
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Jelen állapottal nem tudom korrektül megmérni. Kalibrálnom kell a szignállal a digitális wobblert és a szignállal megkínálva a bemenetet tudnék számolni erősítést a mérőerősítőt detektálásra használva.
(#) Panhard hozzászólása Nov 23, 2011 /

Sziasztok, Egy kérdés: ha PLL-t kötünk a vevőre, akkor az AFC tud rendesen működni? Én még nem próbáltam, de szerintem nem. Jelenleg egy 10 fordulatú poti és egy frekimérő (amihez mindig hozzá kell adni 10,7MHz-et) van rákötve, jól lehet vele hangolni.
Próbáltam az antennát kitenni a tetőre, de nem volt jó a vétel. Sokkal jobb, ha az antenna kézben van, nem függőlegesen, hanem vízszintesen, és úgy forgatom, keresem meg a legjobb vételt. Mellékletben az eddigi legjobb kép. Érdekelne, hogy nektek milyen antennátok van. Üdv!
Következő: »»   61 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem