Fórum témák
» Több friss téma |
Az egyik megoldás egy egy menetes csatoló hurok, és a PLL a poti helyén adja vissza a feszültséget. Amúgy oda lehet tenni egy elválasztó FET- et, több megoldást is kipróbáltak a fórumozók.
Ok, egyenlőre PLL nélkül fogom éleszteni, elvileg holnap jön meg a kristály. Már csak az hiányzik.
En mindenfele illesztest kiprobaltam. Eloszor csak az erdekelt hogy eppen mukodjon, aztan jott az instabilitas, aztan hasznaltam emitter koveto fokozatot,.. Aztan rajottem hogy kell csinalni egy rendes erositot , ami elsosorban azert jo mert nem terheli be a VCO-t, kissebb lesz a faziszaj, masodsorban stabil kicsatolast lehet megvalosaitani vele. Nalam a PLL kulon modulon van, es az LMX PLL bemeneti impedanciajarol annyit tudtam hogy 40..100 ohm, ezert csinaltam egy ~100 ohmos kimeneti impedanciaju erositot DG MOSFETtel, es 75 ohmos kabel darabbal kotottem be.
Élesztettem a vevőt, működik. Egy kis adót ráhangoltam 137Mhz-re, annak a jelét veszi, de nem tudom hogy kellene beállítani, mert egyik hangolható tekercs sem változtat semmit. Szerintem az L6-os tekercsem nem jó. Majd bontok valahonnan egy gyárit. Az IC 20-as lábán az oszcillátor jele, az több vagy kevesebb 10.7Mhz-el a vett jeltől?
Meg kell nezni, hogy nem- e a kf oldalrol szedi ossze a 137 es jelet. Igazabol a kis adot korrekten osztva a bemenetre kellene kotni koaxon at, ugy hogy az ado fem dobozbol nem lat ki.
Vettem par ilyen tekercset tegnap, pontosan ehhez a vevohoz, a teteje kezzel is csavarhato... a korabbi szendvedes miatt. En rarakom a Feri fele wobblert aztan jelentkezem.
Vettem mini tekercstestet. Eredetileg 30 Mhz es tv KF. Át tekerve és 22 pFü et mellé csatolva ilyen az SWR je. Feri javasolta a hideg hangolást mérőhíddal. Egy hangolt kör kb 1 perc...
Rendeltem MC3362P t is.
Novak fórumtárs árult ilyeneket az apróban.
Gyöngyösön a helyi boltban. Rendeltem 3- at, ha Novak kollégának nem lenne, keress meg. Van "P"s és sima verzió is, ki akartam próbálni mindkettőt, de szerintem semmi különbség nem lesz.
Én is Novak kollégától vettem. Csak kíváncsi voltam honnan lehet még beszerezni.
Elkészültek a mini tekercsek. Holnap összeakasztom a 3 tagú sávszűrőt a woblerrel. Megjönnek a kurrens alkatrészek is.
Ez erositovel egybe epitve vagy kulon szuro? Ha kulon szuro, makkora ki/bemeneti impedanciaval rendelkezik? Ha nem csinalsz rendes illesztest a muszer/detektor fele nem kapsz realis atviteli fuggvenyt. Max annyit er a meres, hogy latszik rezonanciara vannak-e hangolva az LC -k.
Szia! Ez a francia vevő szűrője. Az első tekercset terheli a FET a másik felén pedig egy kéttagú szűrő van. Le van zárva az a fele is. Az már elég lenne ha sávközépen vannak a körök.Bővebben: Link
Sok sikert. A 2.2 k-val rontja le a Drain korben levo LC Q-jat, ott nem lehet tul nagy Q, mert gerjedest okoz.
Kicseréltem az L6-os tekercset, egy gyárira, jó lett. De a BF960-as sávszűrő rész nem biztos, hogy jól működik, mert erősebben veszi a jelet, ha a sávszűrő után kötöm az antennát. A BF960 G1-es lábán 44mV van, nem kevés ez?
jelmaximumra kellene húzni a köröket. Zajmaximumra is lehetne hangolni, de ha a körök távol vannak a névleges frekitől, akkor ez utóbbira nehéz.
Én a wobbler mellett döntöttem. Megjött a két IC is, szóval tesztelek, és szólok hogy alakult.
G1-es labon nem az RF jelnek kellene lennie? A munkaponti feszultseg 4V koruli a megfelelo G labon.
A 44 mV igazából sem G1-re, sem G2-re nem jó. A G1 egyenáramú szempontból le van földelve, tehát ott gyakorlatilag 0 V-ot szabad csak mérned. G2-n pedig nagyjából a tápfeszültséged 1/3-a kell, hogy legyen, kb. 4 V.
Hát ezért gondolom, hogy a BF960-as rész nem működik, átnézem mégegyszer, cserélek fetet is.
Most lett kész az antenna, majd lefotózom. Melyik műholdat érdemes figyelni? Most jön NOAA18 és NOAA15.
NOAA18-at gyengén hallottam, NOAA15-öt nem.
Kicseréltem BF960-at BF961-re, jó lett. G2 fesz: 4,63V
Az tökéletes! Akkor nincs más hátra, mint behangolni az LC köröket, beleértve a 455 kHz-es KF trafót (ez utóbbin is sok múlik, már ami a képminőséget illeti).
Én építettem egy kis FM adót, 137,5 MHz-re, és azzal hangoltam be a szűrőket. Elvittem olyan messze a vevő antennájától, hogy épp csak tudjam venni a jelet. Így már szépen ki lehetett hangolni a köröket, egyszerűen, fülre. Utána, amikor már élesben jött valamelyik hold, már nem is kellett bántani egyiket sem.
Így fogom csinálni, van kis adóm nekem is.
Mellékletben képek az antennáról.
Alakul ez Megvan az első kép.
Sziasztok! Elkészült az én vevőm is. Csak a 455 ös szűrőre meg a kvarcra várok még. A sávszűrőt fülre hangolni nagyon nehéz szerintem. 1 menet kb 15 Mega változás 1 pF szintén. Végül is ilyen lett a 3 hangolt kör átvitele kapacitás cserék után:
A PLL lel való házasítás jön most. u. i: az amplitudó nem kalibrált, csak a jellegét állítottam be!
AFC a dolga, hangolva a diódát követi a műhold frekvenciáját, amely a sebességéből adódóan változik az idő függvényében.
Jelen állapottal nem tudom korrektül megmérni. Kalibrálnom kell a szignállal a digitális wobblert és a szignállal megkínálva a bemenetet tudnék számolni erősítést a mérőerősítőt detektálásra használva.
Sziasztok, Egy kérdés: ha PLL-t kötünk a vevőre, akkor az AFC tud rendesen működni? Én még nem próbáltam, de szerintem nem. Jelenleg egy 10 fordulatú poti és egy frekimérő (amihez mindig hozzá kell adni 10,7MHz-et) van rákötve, jól lehet vele hangolni.
Próbáltam az antennát kitenni a tetőre, de nem volt jó a vétel. Sokkal jobb, ha az antenna kézben van, nem függőlegesen, hanem vízszintesen, és úgy forgatom, keresem meg a legjobb vételt. Mellékletben az eddigi legjobb kép. Érdekelne, hogy nektek milyen antennátok van. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |