Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Az alábbi módon jössz rá: Le kell tölteni mindkét cső adatlapját. Össze kell nézni a bekötéseiket. Aztán össze kell nézni a fűtő feszültséget (ami ebben az esteben 6,3 Volt) majd a fűtés pontos bekötését.
Ezek után már csak a meredekség marad fő paraméterként, de ha a korábbiak stimmelnek a ketyere szólni fog. Én is csak az adatlapok letöltése után tudnám megmondani a kompatibilitást. Így keresd google-ban "ECC 180 datasheet"
Köszi a választ. A bekötés rendben, én arra lennék kiváncsi hogy valakinek van e tapasztalata a cserével kapcsolatban, mivel több helyen az adatlapján zárójelben hol az ECC81 hol az ECC 83-mat jelölik.
Melyik csőre gondolsz?
Nos, felteszem, az ECC81-re. Szóval ha fogod a csövet és a fenekét magadfelé fordítod (ebből állnak ki a fémpöckök, amik igazából lábak ). Itt van egy szünet. Ettől az óramutató járása szerint: 1:1-es anód (a rajzon a felső T alakú bigyó) ez jön a nagyfeszültség felé 2: 1-es rács (a rajzon a szaggatott vonal a két bigyó között) ide jön a bemeneti jel 3: 1-es katód (a rajzon az alsó bigyó, aminek görbül a vége) ez jön a föld felé 4: fűtés 5: fűtés 6: 2-es anód.... 7: 2-es rács... 8: 2-es katód... 9: fűtés közép Ha 12,6V ról fűtöd, akkor ezt a 4-es és 5-ös lábra kötöd, ha 6,3V-rr-ól, akkor összekötöd a 4-es és 5-ös lábat és erre a közös pontra és a 9-esre adod a kakaót. Ez elég részletes volt, azt hiszem. tessék beírni a keresőkbe a csövek típusát és biztos, hogy az első találaton már rajta lesz rajzal, hogy mi a bekötés. (Az ECC csövek amúgy is ÁLTALÁBAN az a-g-k-f-f-a'-g'-k'-s(f) analógiát követik.
Köszi!!
Helló!
Kérdésem most a PY88 és a hasonló csövekkel kapcsolatos. Ha normál egyenirányítóként használom - anódtápba - akkor mik a paraméterei? Én abban a hitben éltem, hogy 7kV-ot kibír (nyilván nem 220mA mellett), de normál feszültségeken simán elketyeg nagy áramokkal (250-350Vac-okra gondolok). Nemrég megjelent a rádiótechnikában egy cikk, ahol anódkésleltetőként szerepel (Müszi oldalon lévő kapcsolásához hasonlóan) és ott a szerző 250Vac határt írt. Mi az igazság? Nekem egy ideig ment kettő EY88-ról a GU50SE, ahol 2*320Vac-ról dolgozott.
Minden egyenirányítónak van egy nyitó, és egy záróirányú karakterisztikája. Egyenirányításnál (kapcsolásnál) lényeges a záró irányú feszültsége, aminél a cső még nem üt át. Ennek két értékét adják meg, az egyenfeszültséget, (a PY, EY -nál) az impulzus csúcsfeszültséget is, ezt azonban időre korlátozzák többnyire.
Ha hálózati egyenirányítónak használod, akkor ez a paraméter nem érdekes, csak az eredeti booster dióda felhasználásban. Nyitó irányban a max áram az érdekes, amennyit a katód károsodás nélkül elbír. a nyitott diódán, mikor a max nyitóirányú áram folyik át rajta, akkor pár. esetleg tizennéháy volt esik rajta. Késleltető diódaként, mivel nyitó irányban van a körben, tulajdonképpen nem is kap soha záróirányú feszültséget, ezért csak az a fontos, hogy a katódárama nagyobb legyen, mint az anódtápból felvett összáram.
Értem a dolgot. Olvastam külföldi oldalakon, hogy van valamiféle szivárgó árama a fűtés felé (nem célszerű testelni a fűtést). Ott úgy ajánlották kifejezetten táp egyenirányításra, hogy két ilyen cső kiválthat egy EZ150-est, ezért zavart meg a magyar cikk.
PY88 adatlap Itt van egy bizonyos Vb illetve Vbo adat. Ez pontosan mit jelent?
Az EZ150 egy meglehetősen combos cső. Mivel ennek a max terhelhetősége 550 mA, a PY -é 220, (igaz csúcsban 550) csak szűken tudja kiváltani a 2 db. A PY fűtés-katód feszültsége 220 Veff, ezért a fűtést nem célszerű testelni, különösen az eredeti üzemmódjában, ahol a fűtés-katód feszültség csúcsban nagy lehet. A TV -ben is a soros fűtés láncban a legmesszebb van a testtől.
Az Ubo az üresjárási tápfeszültséget jelenti, az Uo pedig az üzemit. Ha megnézed az EZ idevonatkozó karakterisztikáját láthatod az összefüggést, csak a PY -nál nem adták meg, csak a sarkokat.
Üdv! szeretnék egy kis segítséget kérni. rég meglévő csöveimet válogatom és van egy miniatűr foglalatú csövem amiről már minden felirat lekopott. Kérdés: be lehet azonosítani valahogy?
Ha belelátsz, akkor azonosítani tudod az elektródák kivezetéseit. Ezekután egy csőkatalógusból összehasonlítod, hogy melyikre passzol. Ha több cső is van aminek azonos a lábkiosztása (előfordul), akkor áramkörbe kapcsolás után, jellemző paraméterek mérésével és azonosításával tudod megoldani. Pl. csővizsgáló.
értem kösz a tippet! lesegettem én volt is eszembe de aztán folytattam az építést(csöves erősítő dobozkialakítás) remélem betudom azonosítani jólenne ha végpentóda lenne
Ha EL90/6AQ5, EL95 akkor az végpentóda, ezek fordultak elő nálunk. Ez a cső hosszabb is kicsivel mint a többi kb. 6 cm. Az adatait az adatlapból kinézheted. Sajnos mindkét cső ugyanolyan lábkiosztású, talán a 6AQ5 egy kicsit combosabb, a fűtésük kissé eltér. Abból rá tudsz jönni, melyik.
Üdv!
Valaki be tudná nekem rajzolni, hogy mi micsoda ezen a cső rajzon?
Üdv.Egy régi magnót szeretnék elindítani,s kezdeném a csövek ellenőrzésével.Kérdésem az lenne ,kiszerelve az ecc83 illetve ecl 81 lámpákat hogyan ellenőrizhetem hogy működőképesek-e,mekkora ellenállást kell mérjek és mik között?
Ne azzal kezd!
1.) Takarítsd ki. 2.) Elöregedett alkatrészeket javítsd meg (gumigörgő, stb). 3.) Ha szemrevételezéssel minden OK és mechanikusan minden működik akkor szóljál ismét (ezzel el leszel egy darabig ).
Értem! Kösz megnézem, egyébként még mellé megpróbálom azt hogy fénykép alapján is nézem ha találok jó minőségűt mert van minden csövön 1-2 apró jel ami megkülönbözteti őket pl: volt 1 pcl86-os csövem ill van is.. meg volt egy ami ugyancsak felirat nélküli külsőleg semmit nem vettem észre köztük. kivéve hogy a feliratnélkülin a két csövet (c,l) elválasztó fémlapka (talán árnyékolás) felül kilátszó részén lyuk van, míg a pcl86-nál ugyan ez lyuk nélkül van négyzetrácsos "mintával" ezután jó lámpa mellett nagynehezen kivettem hogy a cső pcl85-ös és ezután összehasonlítottam egy másikkal és beigazolódott a ganúm hogy ilyen pró jelek is segítenek
Köszi.Mechanikailag okés, működik,azonban találtam egy megéget ellenállást amiről ki kellene derítsem mekkora,találtam a netten egy kapcsolási rajzot amit nem tudok annyira kinagyítani hogy láthassam. http://www.radiomuseum.org/r/messge_zwo_bg23_bg_23.html
Nem egy bonyolult kapcsolás, ki is lehet deríteni az értékét, ha beazonosítottad a pozícióját. De ha nagyon fontos a kapcsolási rajz, akkor regisztrálsz, kifizeted, és máris tied.
De ez már inkább a múzeális topikba való.
Hali! na kiderült 1T4 vagy 1T4T ..... kár bár majd jólesz valamire
Olyan sok helyre nem, változó meredekségű cső telepes rádiók KF -jeibe.
hozzávetőleg ismerem a típust ezért is csüggedtem mikor megtudtam. talán egy egyszerűbb vevőt lehetne építeni de ink elteszem sose tudni mikor kerül a kezembe egy telepes vevő amibe épp ez kell
Sziasztok! Fotocellát lehet bontani valamilyen könnyebben beszerezhető elromlott eszközből?
Üdv! Minap beszereztem 80 darab csövet, pusztán a postaköltséget kellett fizetni. Van 1-2 cső amiről nem nagyo találtam semmit pl:
12sg7 gt,tgi1-3/1 6p15p(helyettesítés kellene) 5u4gb(gyártási időszak) sg1p (gyújtófesz) valamint 6j1p,6h1p, 6p36c, 6h23p ezeknek melyik a megfelelője? És még egy kérdés: ebl21 es végcsőhöz lehet e használni af3 , uf9 vagy 12sg7 csövet előerősítőnek. a többi cső nagyjából átlagos miniatűr csövek+novál pl ecl80 pl82 pl500 a csövek nagyrésze dobozában van a papírjával. ha ezeket neten vettem volna mennyibe fájna? Remélem nem írtam túl bonyolultan kösz a segítséget!
100 Ft tól mondjuk 500 Ft darabja. ELadni nem illik az olcs cuccot, esetleg ajándékozz belőlük tanulóknak
6H23P ~ ECC88
6P36C talán PL500 vagy PL504 5U4G ez egyenirányító, jól használható. 6P15P ez EL83 talán, PP-ben helyettesíti kb. az EL84-et, de nem azonos, inkább csak hasonló (más célra készült, én szkópokban láttam, illetve szert tettem egy darabra, aminek a dobozára is felfirkantotta az előző tulaj, hogy szkóp). A TG tirátron lehet. A 6H1P ~ ECC85, de ezt is fenntartással kell kezelni, viszont jó meghajtócső. Ennek vadi új ára kb. 200Ft . Majd mások pontosítanak (tessék rákeresni neten).
Üdv! kösz a leírást így hogy írod a 6p36c-re olyan mintha a pl500as ra hajazna annak is a 6,3-voltos verziójára(ha van olyan és jól emlékszem) Szendi001 nem tervezem eladni gyűjtöm a csöveket 120 darab van eddig. Bnőm öccsének viszek majd 4 darabot ajándékba a többi marad
Az5u4g-t rádióvilágon 3900-ft ért osztják :O már megéte a postaköltséget. Már csak 1 illetve 2 kérdés marad a 12sg7 mire használható rem nem csak rádió kf-re.. mert tetszetős cső. Ebl21 et akarnám meghajtani de ef22-m nincs helyette vmi oldscool cső? pl af3 ? Vagy ech21? vki tipp?
6P15P=EL83, 6Zs1P=EF95, 6N1P=ECC88, 6P36S=EL500, 6N23P=E88CC, SG1P=STV150/30, 12SG7=CV694=VT209.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |