Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Hello! Ha négy vezetékes (csak most néztem) akkor gond egy szál sem.. Itt a megoldás. üdv! proli007” Köszönöm szépen! (meghajlás ) Jövő héten szólok az eredményről
Sziasztok
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami kb 50 hz-es négyszögjelet ad,s a kitöltési tényezőt én állítom pl egy potméterrel,mondjuk 10-től 90 %-ig. Az 555 segédprogramjába hiába irok különbözö adatokat, az 50%-os kitöltéstől nemnagyon tér el. Megoldható ez az 555-el?
Én is észrevettem, hogy csak 50-től 100%-ig lehet állítani. Lehet valami inverter kell.
Hello!
Építsd meg ezt a kapcsolást, és akkor oda állítod, ahova akarod. És függetlenül a frekit a kitöltéstől. üdv! proli007
Igen,utólag gondolkodtam a dolgon s arra rájöttem h 2db 555-re lesz szükségem,de igy a konkrét kapcsolást nem tudtam volna kitalálni. Kösszépen a segítséget!
Hello!
Meg lehet oldani egyel is, de így sokkal korrektebb, és csak egy IC-vel több. üdv! proli007
Üdv!
Lenne itt 3 kapcsolás és nem igazán tudom mit is csinálnak. Megfejtéseket előre is köszönöm.
Hello!
Kicsit kereshettél volna. - Metronom: a zenéhez használt ütemet adó "óra", vagy is beállított ütemmel katog. - CW a régi Morse ütemjelekkel kommunikáló eszköz. Egyik egy Morse gyakorló billentyűzethez, a másik egy vevő, mely az antennán vett billentyű leütésre csippan egyet. ...---... avagy SOS üdv! proli007
Tehetsz 556-ost is.Bővebben: Link
Szép jó estét mindenkinek!
Az alábbi kapcsolást találtam neten: http://pcbheaven.com/circuitpages/555_Breathing_Pulsing_LED/ és az érdekelne hogy az a kapcsolási rajz,azokkal a paraméterekkel amik meg vannak adva jó-e...és tényleg ugy működik-e mint a videón...Mivel eléggé kezdő vagyok a szeren ezért fordulok a tapasztaltabbakhoz...És még az lenne a kérdésem hogy az a két tranzisztor nem-e helyettesíthető bc547-essel...csak mert mindegyik npn tranzisztor...vagy van jelentősége a típusnak konkrétan ebben a kapcsolásban?Röviden ennyi lenne a kérdésem...előre is köszönöm hogy segítetek! Tisztelettel: Kovács Attila
Hello!
Miért ne működhetne. A tranyók is jók lesznek bele. De a táp ne legyen se több se kevesebb, mint 5V, mert akkor a dióda-tranyós meghajtó szintillesztése nem lesz megfelelő. üdv! proli007
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ további szép estét
Hello!
De ez helyett a "kritikus tranyós fokozat" helyett, inkább ezt építsd meg, jobban illeszkedik az 555 1,66V..3,33V kimeneti jeléhez. Akkor nem kell az ellenállásokat cserélgetni, ha más a Led nyitófeszültsége. üdv! proli007
Nekem pont az lenne a lényeg ami a videón is látszik...hogy nem simán villog,hanem felerősödik,és elhalványul...és állítható a periódusideje....és lehetőleg ne mikrokontrolleres legyen...mert az nekem még macerásabb :S meg költségesebb is S:
Én megépítettem, és tökéletesen működik. Ha úgy állítod be a potikat, stroboszkópnak is jó.
Nagyon szépen köszönöm
Strobi nem kell...van olyan kapcsolásom de azért köszönöm azt is További szép estét
Sziasztok!
Elnézést az esetleges tudatlanságomért, kissé fapados az elektronikai tudásom Egy olyan áramkörre lenne szükségem, ami mondjuk 5 percenként megszólaltat egy csipogót fél másodpercre. Ha jól néztem akkor az 555-össel ezt meg lehetne csinálni. Ha esetleg tudtok valami ehhez hasonló kapcsolást linkelni azért nagyon hálás lennék Köszönöm előre is..
Hello!
A fél másodpercet lehet késleltetni 555-el, de az 5 percet aligha. De nézd meg ezt hátha szimpatikusnak találod. Mindössze a C4 helyett egy 10µF-ot kell beletenned. üdv! proli007
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy 555 4db IRF540-et meg tud-e hajtani és ha igen mekkora gate ellenállást válasszak? A választ előre is köszönöm!
Szia!
Mekkora lenne a kapcsolások közti sebesség? Nagy frekvencia esetén már adódhatnak gondok.
Max 1-2 KHz.
Szerintem akadálytalanul meghajtja az 555 a 4 FET-et még ezen a frekvencián. Esetleg ha van oszcilloszkóp közelben akkor ellenőrizheted a jelalakot. A FET-ekkel mit kapcsolnál?
Sziasztok!
LED Dimmer -t kerestem a neten és rátaláltam egy ilyenre. 15W -os, 12V -os LED szalag lenne vele vezérelve. Kérdéseim: - Működik rendesen az a kapcsolás? - Mekkora a max. bemeneti fesz.? - Hogyan lehet maximálni a kimeneti feszt.? - A C1 -nek és C2 -nek mennyi az értéke? - A GND -nek van valami szerepe, be kell kötni valahova? - A terhelhetőség csak a tranyótól függ? Köszönöm
Szia.Igen működik.A max bemeneti vesz 16-18v lehet de gondolom ic típus függő.Nem értem mit akarsz maximálni a kimeneti veszülcségen.A tranzisztor által kapcsolt feszültség a tápfeszülcség is egyben.Az hogy mekkora áramot kapcsolsz vele az tranzisztor függő.De jobb egy fettet kapcsoltatni vele takarékosabb főleg nagyobb áramoknál.c1-c2-értéke100n és 10n valószinüleg.A c1 kondenzátorral tudod a villogási frekvenciát álitani míg a potival a kimenet kitöltési idejét.Gdn a negatív feszt persze lekötheted ha egy fém dobozba rakod ösze a doboz oldalához pl egy csavarral.Gdn-nek ezen kapcsolásnál nincs túl sok jelentősége talán erősítőknél árnyékolás vagy zavar védelem véget.
A terhelhetőség a tranyótól függ. De készítheted mondjuk irfz44-gyel az 50Amperrel is terhelhető.Annyi biztos elég lesz,csak a bekötésre vigyázz.
Köszi a választ!
Van egy AC11,5V -os kapcs üzeműm, amit ha egyeirányítok lesz kb. 15V. De ha ezt a 15V -ot eresztem a LED -ekre, jó eséllyel megdöglenek, ezért akarnám a max. kimeneti feszt. leszabályozni. Írtad, hogy a C1 kondival lehet a villogás frekvit szabályozni....akkor ez most nem folyamatosan világít, hanem villog? Olyan túl nagy terhelés nem lesz, max. 12V 1,3A. A tranyó helyére egyszerűen berakok valami kisebb teljesítménű FET -et, pl. IRF510 -t?
Alkottam hozzá egy NYÁK -ot, bár nem vagyok róla meggyőződve, hogy nincs rajta hiba...
Villog 131Hz/s sebeséggel.A kitöltés kb 1%-99%-ig szabályozható.Igy szabályozza a fényerőt.ledeket miért nem kötöd soros párhuzamos rendszerbe rendszerezve.
Hello!
- Van hiba a nyákon, az 555 8-as lába nem kapja meg a plusztápfeszültséget, a tranyó emittere, pedig nem kapja meg a negatívat. -A tranyó helyére berakhatod a Fet-et. Legfeljebb az R2 ellenállást érdemes lecserélni egy 47ohm-ra, hogy a Fet gyorsabban tudjon kapcsolni. - "De ha ezt a 15V -ot eresztem a LED -ekre, jó eséllyel megdöglenek," Ennek így semmi értelme, a Led-eken nem a feszültséget, hanem az áramot kell beállítani. Ezt elvégzi a soros előtét ellenállása. Ezt kell helyesen méretezi, és a Led típusa és tápfesz szerint megválasztani az ellenállásokat. Vagy is több Led-et is érdemes sorba kötni ahogy a rajzon is látható. - Így van, ha a PWM frekvenciája gyorsabb mint a szemed észlelési sebessége, akkor fényerő változásnak látod a PWM jelet, ha lassabb, akkor villogásnak látod majd. - Ezek szerint a tápod egy halogén égőhöz készült táp, de azt ellenőrizni érdemes, hogy szereti-e az egyenirányítót és az ezt követő pufferkondit, és az 1,3A terhelő áramot. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |