Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1500 / 3993
(#) Piszkos hozzászólása Nov 19, 2011 /

A műveleti erősítők kimenete rövidzár védet? Ne5532 konkrétan. Mivel az adatlapon megvan adva a max kimenő áram, jól gondolom, hogy a belső ellenállás korlátozza a maximális kimenő áramot, és nem tud leégni emiatt?
(#) pucuka válasza David.zsombor hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Nem egyszerű a kérdésed. Valamiféle radart kellene építened, próbálkozhatnál mozgásérzékelő radarral, 10 GHz -es sávban találhatsz ilyet.
(#) David.zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Előbb megnézem a róka adót... De ha jól tudom az csak sípol.

A térerőmérővel nem tudod meghatározni, hogy milyen messze van az adó, a vevőtől. Térerősség méréssel sem a távolságot, sem a kisugárzott teljesítményt nem lehet mérni.
A róka adó vevő is csak az irányt mondja meg. A távolság mérése a radaroknál a kisugárzott, és a visszavert jel fáziskésésén, nagyobb távolságok esetén időkülönbség mérésén alapul.
Pozíció mérése pedig passzív módon, több egymással szinkron kisugárzott jelek fáziskülönbségeiből számolható, pl. GPS. A módszerek pontossága, felbontása erősen frekvencia függő.

Ajjaj úgy érzem elég lesz nekem a róka adó. De azzal hogy határozok meg irányt?

A vevőnek van hangfrekvenciás kimenete, amin vagy a hangmagasság, vagy a pittyegések sűrűsége arányos a vett térerősséggel. A vevőre van csatlakoztatva egy irányérzékeny antenna, és ezt addíg forgatod, amíg a legnagyobb térerősséget nem kapod. Az adóhoz közeledve szintén nő a térerő. Ezt a sűrűsödő pittyegések, vagy a hang masasodása jelzi. A többi gyakorlat kérdése.

Nekem pont ilyen kéne Tudsz esetleg kapcsolásokat?

Így, most csípőből nem, de a Rádiótechnika újságokban jelentek meg időről időre. Onnan kutakodhatsz. Én is csak ezt tenném.

Van az valahol online?

Köszi.
(#) dodkii hozzászólása Nov 19, 2011 /

Sziasztok!
Egy napelemmel működő tápforrást szeretnék készíteni, amely stabilizált, és 0 - 5V között állítható a kimeneti feszültsége. Fontos, hogy 0-tól lehessen szabályozni, és akár 3A-t is elbírjon. A napelemből 12V-ot tudok kiszedni. Tud valaki konkrét kapcsolást, vagy tanácsot adni ez ügyben?
(#) Frankye válasza dodkii hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Hány darab napelemre gondoltál, és mekkora felületűre? A 3A-t napelemekből kihozni...
(#) jdani hozzászólása Nov 20, 2011 /

Hali. Tudna Nekem valaki segíteni? Lenne egy 0,6Vos jel, amit PICre szeretnék kötni egy tranyón keresztül, hogy az az érték, a PICnek log.1es értékkel feleljen meg. Tehát hogy a PIC attól a jeltől kapcsoljon a kimenetén, mondjuk egy LEDet.
(#) davidovics hozzászólása Nov 20, 2011 /

Sziasztok!
Van egy MYAUDIO MP3 lejátszóm és mindig amikor olyan 15(csak megközelítő értéket mondtam) celsius alá megy a hőmérséklet akkor elkezd berregni.(mint amikor lefagy a gép zenelejátszás közben és csak akkor megy tovább ha beletekerek,de utána megint belekezd)
Az lenne a kérdésem,hogy mi okozhatja ezt a hatást,mert így ha kimegyek az utcára már nem is tudom hallgatni a zenét,mert mindig berreg.
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Lehet, hogy egy tranyónak is kevés lesz. Használj komparátor IC -t, ami a PIC tápfeszültségével működik.
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Én próbáltam BC547essel, és kicsit furán működött. Úgycsináltam hogy bázisra a jel. E a földre, a C meg a PICre. A PIC lábán mg egy felhúzóellenállás. Egyszer ment, egyszer nem.
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Miről jön ez a 0,6 V? Valami skicc jó lenne
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Autóban, központizár és riasztóegységről, egy külön kimenet, ami arra szolgál, hogy kinyissa a hátsó rakodóteret. Furcsa hogy csak 0,6V jön rajta.
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia!
A 0,6V kevés egy szilícium tranzisztor kinyitásához. Inkább egy alacsony feszültségről működő komparátor kellene. Milyen típus az a PIC? Pl. egy 16F628(A) -ban eleve van két komparátor....
(#) dodkii válasza Frankye hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

1db napelem, 100W-os, ezt az áramerősséget bírja. bármilyen áramot ki lehet hozni napelemekből, csak felület kérdése.. tudsz esetleg valamilyen kapcsolást javasolni?

Ez nem egy nyitott kollektoros kimenet, amit csak fel kellene húzni a pic tápjára egy ellenállással?
(#) jdani válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Egész véletlenül ez pont 628A

A jelet az egyik komparátor bemenetére vidd, a másik bemenete lehet külső feszültség, vagy a belső Vref referencia kimenete is. A jel digitális értéke a komparátor regiszteréből olvasható ki. A komparátor használatához a bemeneteit analóg módban kell hagyni.: Ld. komparátor üzemmód regiszter.
(#) bbalazs_ válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Bocs, az nem vetelenul egy open collectoros kimenet lesz? Ha aktivalva van, akkor pont akkora fesz esne a tranyon...
(#) Frankye válasza dodkii hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Gyakorlatilag bármely labortáp kapcsolás megfelel a célnak, én ezt megépítettem, jól működik. A felső határba simán beférsz, az alsó határ 0V, és kapsz áramhatárolást is.
(#) Bukall hozzászólása Nov 20, 2011 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy tudnátok-e akkumulátor diagnosztikára példát mondani nekem. Kéne írnom róla egy tanulmányt. Mint savas, úgy ionos akkukról is szó van, tehát jöhet bármilyen. Kapacitásvizsgálatró, savszintmérésről már írtam, de nagyon nincs több ötletem, hogy mik lehetnek még, pedig biztos van. Nem feltétlen kapocsfeszültség vagy áram mérésre gondolok.
Köszönöm előre is!
(#) pucuka válasza Bukall hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Keress akkumlátor gyártók honlapján adatokat, töltési, kisütési módszereket, élettartam, és egyéb infókat.
(#) sanykaraj válasza Bukall hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Nekem is ez volt a feladatom én Gergely István elektrotechnika könyvét olvastam és a google , ha érdekel rakok képet de nem csúcs minőség
(#) Bukall válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Persze érdekel.
Köszi a tippet! Meg is van a könyv, csak méllyen volt, el is feledkeztem róla. Elég röviden van ismertetve, de legalább hasznos és érthető!
A gyártókat is megéri nézegetni.
Következő: »»   1500 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem