Fórum témák
» Több friss téma |
Mekkora a kábelhossz, ami a központ és a kezelő között van? Ne kommunikációra, hanem tápellátásra használd fel. Az adatkommunikációnak nincs energiafelhasználása, ellentétben magával a kezelővel. Ha a kezelő megkapja a megfelelő tápot, akkor a kommunikáció is stabilabb lesz.
Adott a vegre ugy mukodo rendszerem, ahogy szeretnem 1832-es kozpont ket particio. Szirena nelkul van egyelore a szomszedok legnagyobb oromere, csak a gsm kommunikator van rakotve igy tesztelem. Az elso pgm kimenetet hozzarendeltem az elso particiohoz, a masodikat masodikhoz [551 552]-ben. De barmelyik particioban riasztas tortenik mind a ket pgm-et kapcsolja. Eloszor azt hittem a gsm kommunikator rossz, kikotottem a pgm2-ot, igy termeszetesen csak az egyik ertesites jott meg. Viszont, ha az elso pgm-et kikotottem annak ellenere, hogy particio egyben volt a riasztas akkor is kapcsolt a masodik kimenet. Fogtam az [552] -t uresre allitottam, akkor is jott a pgm2-rol a kimenet. Aztan fogtam, az egesz rendszerbol kikapcsoltam a particio kettot [201]-ben. De riasztas eseten szinten kapcsolt a pgm2, ami mar nem is volt hozzarendelve semmilyen particiohoz.
a pgm attributumok [501], [502] 10-esre vannak allitva. Mi lehet rosszul allitva, vagy csak siman meghulyult a rendszer?
Akkor nem jol ertelmeztem amiket elottem irtatok, hogy ha vekony a kabel-> nagyobb a feszultseg eses -> lassabb, bizonytalanabb lesz a kommunikacio? Vagyis mindenki a 0,5-kabelt az adat kommunikacional hasznalja el, nem a tapellatasra. mondjuk egy 4x022 + 2 x 0,5 kabel eseten? Mind a harom kezelo a kozpontba van bekotve, ( sikeresen a leheto legtobb kabelhosszal sikerult kitalalnom igy kb, kettonel 17m a mellekepuletnel kb 25 meterre van a kozponttol. Csillagpontosan kotve.( Ahogy a mellekepuletes dolgot megleptem kezelo plusz zonajarol lekerult az ajtonyitas, a szabad ket vezeteken bevittem a kozpontba az ajtokat, erezhetoen lassabban jut el az agyaig az info, hogy kinyitottam az ajtot, legalabbis kesobb csipog.)
A 2x0.5 az tápellátásra kell használni. A feszültség esés a kezelő táplálásánál lényeges, stabilitás miatt.
A kábelhossz beleszól a kommunikáció gyorsaságába DSC-nél. (meg még pár típusnál)
Ok. Bar konkretan nem tudom mit jelent a stabilitasi problema. gondolom pl beirom a kodot es nem fogadja el hiaba jo, nem csipog amikor kellene neki stb. De ilyennel szerencsere nem talalkoztam.
Az igazi nagy problemam 1105659 hozzaszolasban van ![]()
25 méter, az nem távolság simán a 022 kábelen is el kell, hogy menjen minden. Ha gondolod a tápot erősítheted, a plusz két érrel. Más lesz a gondod.
Milyen attribútumok vannak a PGM1, és PGM2-nek?
Vagy01 vagy 12 legyen beállítva. Ezután az 551-552-ben a partícióhoz kell állítani.
Az 501-ben nézd meg, az alapbeállítások nincsenek-e elállítva.
Betörés és tűz kimenet esetén az 501-502-ben, 1, 2, kikapcs. a 3. a GSM modulnak megfelelő kimenet, alapban zárt, vagy nyitott kontakt. A gyári az alapban nyitott, ha zárt kell, a 3. bekapcs.
Mindig a táp a fontosabb, mivel minden eszköz energiát vesz fel. Ha nincs megfelelő feszültség, vagy az energiafelvételkor ingadozik, akkor nem lesz stabil az eszköz. Pl. a kezelő kommunikációkor is vesz fel többlet energiát, a fesz. ingadozás befolyásolhatja az átvitelt. De 25méteren nem lehetne probléma. Ami DSC-nél a mai napig gond, az a több kezelő, illetve busz eszköz gyors lekezelése. minél több buszos eszköz van, annál lassabb a kommunikáció. Partíciózásnál még inkább előjön ez a probléma. Régi 5020 központnál volt komoly lassulás, volt 6 kezelő, 6 paríció, három bővítő, és olyan szinten belassult a rendszer, hogy majdnem a használhatóság határát súrolta. Ezt a 1616-1864-nél valamelyest orvosolták, gyorsabb központi chippel. gondolom azért nem lett jóval gyorsabb, mert akkor kompatibilitási gondok léphettek fel a modulokkal, amit gyk. változatlan formában gyártanak már jó pár éve.
Ha gyors központot akarsz, akkor Paradox.
Koszi szepen, kiprobaltam, most mar jol mukodik!
Elobb nem pontosan irtam le a beallitast. Nagyot akartam fogni ezert a 009-ben allitottam be 10-re mindket kimenetet. Majd az 501-ben 1,2,3,4,7 opciokat kapcsoltam be. Bar azt tovabbra sem ertem, hogy a fenti beallitasokkal miert kapcsolgatta mindig a 2-es pgm-et.
Be tud-e ugy lassulni a kommunikacios busz, hogy ha arra kotom pl az ajto nyitaserzekeloket, illetve az ajtora is van rairanyitva egy infra kovetobe, ha hirtelen bevagom az ajtot, mire felnezek mar az infra is lat, van-e esely arra, hogy a kozpontba elobb jut vissza az infra jele, mint a kezeloje, ezert beriaszt a kozpont?( amig igy volt kotve nem fordult elo, de )
A garazsban mar atkotottem kulon zonara az ajtot is, de sikerult mar olyan gyorsan felcsapnom az ajtot, hogy riasztas lett a vege, mert elobb jelzett az infra, mint ahogy az ajtora kotott zona infoja visszajutott volna a kozpontba. Az ajtonal harom nyitaserzekelo erzeko sorba van kotve. a vegen van az eol. Vagy teljesen mas problema lehetett:?
Van mégegy apróság, amiről nem írsz, pedig fontos: a sodrott érpáras összeköttetés a kommunikációhoz. Ez biztosítja a zavarvédelmet a soros vonalon. Ugyanis ennél a megoldásnál ellenfázisba kerülnek a zavaró jelek, így oltva ki egymást. Ha sima vezetéked van pld. 0,22-es riasztókábel - nos az nem kimondottan a hosszú távra elvihető kommunikációra van kitalálva. Az árnyékolás a kifelé csatolást lerontja ugyan és befelé sem enged zavart (jó földelésnél), de a rendszer saját impulzusai amik a köpeny alatt keletkeznek - belerondítanak a kommunikációba - például az érzékelők jelei. Nem beszélve az itt felhozott feszültségesésről. Ennek az a szummája, hogy leromlik a jel/zaj viszony azaz közel hasonló nagyságrendűvé válik a zavarójel és a kommunikáció jele - Na ez a gond.
Sziasztok egy kérdésem lenne: hogy lehet beindittani a 1616-os és 18xx-es központokat csak aksirol 230 nélkül???
Üdv Syn7h37ic!
Látom tapasztalt vagy riasztó programozásban. Nagy szivességet szeretnék kérni tőled. Eddig kizárólag dsc-ket kötöttem, s szeretnék kipróbálni paradoxokat is, de nem igazodom el a programozásában. Olyan szinten kellene kis instrukció, mint a dsc esetében pl. időbeállítás, zónaprogramozás, tlm kikapcsolás, stb... billentyűzet segítségével. (pl*8 5555 .....) Ha esetleg fel tudnánk más módón is venni a kapcsolatot, örülnék neki. Érdekelne a pc-s programozás is. Lényegesen kezelhetőbb, mint egyébként billentyűzetről? szlavikti kukac free mail hu
Akku negatívot kb 2 másodpercre az aux- ponttlal kell összekötni.
PC-ről sokkal-sokkal egyszerűbb a Paradox programozása. Billentyűről sem bonyolult, de szokni kell a másféle gondolkodásmódot. SP szériánál, ha nincs rádiós modul, akkor elég az E55-E65 leírást használni, mert abban nincs az RF rész benne. Gyakorlatilag ugyanaz a programozása az E55-nek, mint az SP szériának.
Felhasználói szinten is egyszerű, lakásokban talán még jobb,is mint a DSC.
Központ típus? Zóna kiosztás? Érzékelő bekötési módok (NC EOL Deol, egyszeres zónák, vagy duplikált, ha duplikált, soros, vagy paralel) Belépési-kilépési idők?
telefonos átjelzés lesz, ha igen saját, vagy távfelügyelet. Nélkülük nehéz. Ha ezek megvannak, akkor ok.
Paradox 728 ultra, 2 zóna+1 szabotázs a tampereknek, egy késleltetett, egy azonnali. Ellenállásokkal kötöm fel az érzékelőket, külön zónára a tampert, szintén ellenállással. Belépés késleltetéspl 30 sec, kilépés is kb 30 sec. Sziréna idő 2 perc. Idő, dátum beállítás, kommunikáció( TLM) kikapcsolás. Telefonos átjelzés nem lesz, de érdekelne, hogyan kell beállítani. Érdekelne, hogy kell több particiót létrehozni, pl estére élesíten a garázst, a lakást viszont nem. Azt hallottam, be lehet kötni úgy is, hogy a tampereket nem kell külön zónára kötni?!
Ne csinálj külön tamper kört. Főleg 3 érzékelőnél felesleges. DEOL.
Partíciózni felesleges, éjszakai módot állíts. A DEOL bekötés a 728-738 programming PDF 12. oldalán a Figure 7 bekötés. Az elejéről: Belépés programozói módba: enter install kód. (282828) 049 szekció: 030 050 szekció: 030 052 szekció: 002 088 szekció 9 bekapcs, ha 4 jegyű kódokat akarsz 0 bekapcs stay bekapcs 7 bekapcs 8 bekapcs enter ha zóna 1 késleltetett, a zóna 2 azonnali, akkor: 104 szekció: 2 bekapcs. bypass engedély: 124. szekció. Kijelölöd azokat a zónákat, amelyiket kiiktathatóra akarod. Otthoni élesítési mód, pl. zóna 1 otthoniban kikapcs, teljes módon bekapcs, zóna 2 otthoniban is és teljes módban is éles: 116 szekció 1 be A nem használt zónákat le kell zárni ellenállással! Pont az Esprit központokat nem szeretem használni, mert már régen elavultak, és nem programozhatóak közvetlen adatkábellel, csak modemmel. ill. modem szimulátorral, és a program is DOS-os.
A lassulásról még egy kis adalék. Ma dobtam fel egy 1864 központot LCD szöveges kezelővel, és két bővítővel. A rendszer érezhetően lassult a két modullal. Csak 1db. kezelő van, az is 2 méterre a központtól.A zónabővítő modulok a központban. Minél több buszos eszköz van a DSC-n, annál inkább lassabb lesz. Sajnos ezt a problémát nem nőtte ki az új központ sem, gyorsult ugyan valamennyit az 5020-hoz képest, de nem eleget.
Sziasztok.
Segitséget szeretnék kérni riasztó ügyben mert még soha nem láttam de szeretném magam megoldani. Ami van.DSC PC1565 központ,6db DSC BV201 mozgásérzékelő,4db DSC AC-100 ablaktörésérzékelő,egy sziréna a központ dobozán és egy DSC STIM külső sziréna.Bontott cuccok. Napok óta bújom a fórumot és azért már van valami fogalmam a riasztós kifejezésekröl.Leszedtem már dokumentációkat is. A kérdésem pedig nehéz kiolvasni bárhonnan is és ezért kérnék szakemberek véleményét.Mit kössek hová?Melyik zónára?Melyik PGM-re?És hogyan,milyen funkciókat programozzam??? Tehát adott a 6db mozkásérzékelő hat külön hejségbe.A 4db ablaktorés jelzőt a hatbol négy mozgásérzékelő mellé szeretném föltenni.És szeretnék még egy fénysorompót (de lehet veszek hejette mégegy kisállatvédett mozgásérzékelőt) ami az udvarban volna elhejezve.És ezt az egy érzékelőt szeretném minden éjszaka aktiválni úgy hogy a lakást nem. Hogyan osszam szét a zónák közt az érzékelőket?És hogy olgyam meg a tampereket? Segitségeteket előre is köszönöm.
Az 1565 központ Maximum 8 zónát tud lekezelni, ekkor két kezelőre is szükség van. Egy kezelő esetén 7 zónád van, 6 a panelen, és egy a kezelőn. Így nem úszod meg a sorosítást.
Azt kell végiggondolni, hogy mit kell sorosítanod, tehát melyek lesznek azok a helyiségek, amelyek egy zónára kerülnek. Ezt neked kell eldöntened. A bejárati zónát lehetőleg ne sorosítsd, azért, hogy csak egy késleltetett zónád legyen. Kültérre csak speciális kültéri mozgást vegyél, különben hiába kisállat-védett a mozgásérzékelőd, rengeteg vakriasztásod lesz. A doksiban benne vannak a bekötési variánsok. Tampernek mindenképp a kettős ellenállással lezárt rendszert javaslom, mert egyrészt a szabotázskör így nem foglal zónát, másrészt könnyebb a hibakeresés is. Ha DEOL bekötést sorosítasz, a sorosított eszköz zónáján kívül a tamperkört is sorosítani kell, tehát a rásorosított érzékelő 6 vezetékkel fog csatlakozni a négy vezetékes eszközhöz.
Szia.
Köszönöm a túl gyors választ.Még nekem is végig kell gondolni a dolgokat. Tehát a mellékelt rajzod alapján bekötöm a mozgásérzékelőt és az ablaktörésjelzőt sorosan DEOL-ba.Ebböl lessz négy pár és elfogyott 4 zónám. 5 zóna lessz a bejárati ahol a billentyűzet lessz egy érzékelővel DEOL-ba kötve.Ezt fogom késleltetni. 6 zóna lessz a kültéri.Még nem eldöntött hogy sorompó vagy érzékelő.De ez később is ráér. 7 zónát a billentyűzetre kötöm EOL-ba egy mozgásérzékelővel.Itt csak simán sorbakötöm az érzékelő kapcsait a tamper-al és igy elvileg minden hejségem le van fedve. A kültéri riasztót pedig a PGM2 re gondoltam bekötni. Hogyan programozzam hogyha a 6-os kültéri zónát éjszakára aktiválni akarom?Ez az udvart figyelné.De csak a lakásban tudom inaktiválni a riasztót.Vagyis amikor bemegyek az udvarba akkor ez érzékel de mire kinyitom a lakást és kiriasztok....Ezt hogyan szokás megoldani? Az üzembehelyezői könyvböl idézek "DEOL. Ez az opció csak alapállapotban zárt (NC) ér-zékelő berendezések és kontaktusok esetén választható. Egy zónához csak egy NC kontaktus kap-csolható, egy hurkon több érzékelő berende-zés, vagy kontaktus nem megengedett" Ha a te rajzod alapján sorositok DEOL-ban akkor baj nem lehet?
PGM2-re csak kétvezetékes füstérzékelőt tudsz kötni. Illetve mást is, de ezt a bemenetet nem tudod ki-be kapcsolni, mert 24 órás tűz zóna, így állandóan éles.
Ha otthoni élesítést akarsz, akkor azokat a zónákat kell otthoni üzemmódra állítani, amelyek nem kapcsolnak be ebben az üzemmódban. A DEOL bekötés a szabvány szerint egy érzékelőre igaz, de a rajz szerint sorosítva rendesen fog működni. Annyit csinál mindössze, hogy a mozgásérzékelők NC és tamper pontjai sorosan kapcsolódnak. Ez az alap DEOL működést nem befolyásolja, csak annyiban, hogy nem tudod megállapítani, hogy a sorosított eszközök melyike riasztott, csak azt, hogy abból a zónából jött jelzés. Célszerű az otthoni élesítést egy gyorsbillentyűre programozni, ez a gyári alapértelmezett szerint a 2. funkciógomb. 1555KRZ kezelő esetén, a számgombok 2 mp-nél hosszabb nyomva tartása a funkciógomb. Így, ha hosszan nyomod a 2. gombot, akkor stay módban élesedik a riasztó, és a stay módban kizárt zónák nem fognak riasztani. Ha stay mód van egy DSC-n beállítva, akkor a kód beütésével is stay módban kezd élesedni egészen addig, míg egy normál késleltetett zóna nem ad jelzést a bekapcsolási idő alatt. Ha egy késleltetett zónát ekkor megsértünk, akkor átvált normál teljes élesedésre. Ez szerintem nem túl szerencsés, mert nem minden esetben teljesül, hogy biztosan átbillenjen a rendszer normál teljes élesedésre, illetve simán csak kóddal sem mindig teljesíthető az otthoni üzemód. (elhelyezési gondok az érzékelőknél) Ezért szintén egy funkciógombbal kényszeríthető a teljes élesedésre. Így használni kell két funkciógombot, alapesetben az 1. a teljes élesítés, a 2. a részleges, otthoni mód. Kikapcs mindig kóddal. Tehát a kültéri érzékelőt mindenképp egy normál zónabemenetre kell kötni, és az eszköz elhelyezésétől függően vagy azonnali, vagy késleltetett módra kell programozni. A DSC tud kétféle késleltetési időt is, így akár az udvari érzékelő lkésleltetési ideje lehet jóval hosszabb.
A jelek szerint sosem fogyok ki a problemakbol
![]() A kapunal a csak csengofunkciora hasznalt infrasoromponal meg sosem volt olyan, hogy ne a beallitott csipogo hangot adja ki a kezelo. (ugye 4 fele beallithato zonankent) A mellekepuletnel az 1-est hagytam, igy ott is mindig a megfelelo hang szolal meg zonaserteskor. De vegre beallitottam a bejartnal is (ajtocsere volt) oda egy harmadik csipogast allitottam be, csak itt van hasznalva a kezelo "ingyen" zonaja. Bizonyos esetekben altalaban nyitaskor, (pontosabban nem sikerult behatarolnom mikor), nem a beallitott hang szolal meg (konkretan a 2-es) hanem az egyes default csipogas. Mi lehet ennek az oka? Mind a ket bent levo kezelon beallitottam a megfelelo hangot, ha eppen a rossz hang szolal meg, akkor mindket kezelon a rossz hang szol. Bizom benne nem itt jon elo pont a tulvekony vezetekkel kotottem be a kezeloket ![]() Koszi.
Pont a kezelő tárolja a csipogási opciókat, így nem teljesen a központtól függ.
Ez igaz, vegulis a kis agyaban kellene ezt megoldania a kezelonek. Lehet, hogy nyomnom kellene ra egy resetet (amire ra van kotve az ajto) hatha eszhez ter.
Egyeb otlet esetleg? Atallitom a 4. hangra, megnezem ott is produkalja-e. Ha mas megoldas nem lesz akkor itt lesz a deafult hang, akkor nem tunik fel, ha rosszat jatszik le ![]()
Köszönöm a válaszod.Sokat segit.
A sziréna bekötését még segits nekem tisztázni.Mellékeltem a tipusát.Ha jól sikerült kipókoznom az eddigi bekötést akkor az igy nézett ki. GND=Aux- +N =Aux+ -A =BELL- S2 =egy soros ellenállással a PGM2-be S =a központ ajtaján lévő nyitáskapcsolóra,a kapcsoló másik lába pedig az AUX+ ba volt kötve Ez a bekötés igy működhet?Vagy te mit ajánlanál? Még egy kérdés.Hallottál már egy Tacskó IT201 nevezetű ősrégi risztórol? |
Bejelentkezés
Hirdetés |