Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Foxit PDF editort szoktam használni ilyen célra, de van több féle is. Keress rá a neten arra, hogy PDF editor.
Köszi a tippet. Nem tudod hogyan kell beírni a serial-t? előjön egy ablak ugyebár és kéri, hogy másoljam be a pcrkey.txt-be ami van. Rosszul értelmezem?
Így nem tudom. Ha nem sikerül keress másikat, van egy csomó ingyenes progi.
Hello
Hát igen. Szégyellem is magam, mert már megvettem 1 hónapja, és a pinyóban tárolom. Megmondom. Azért nem csináltam még semmit vele, mert nem tudom mivel oldjam meg a 80, és a 160 fokot hozzá. Tudom mondtad, hogy vegyek egy sütőt a vakerán, de nem találtam ott se. Az meg hogy építsek egyet, az még hosszabb projekt lenne. A hengert is meg vettem már, de ahogy nézem a képeiden, nem ez a módszer lesz a befutó. Még mindig látszik a hengerelés struktúrája (pöttyös szerű). Azt találtam ki, hogy van itthon egy nagyon sűrű sárgaréz drótszövet. Azt kellene ráfeszíteni egy keretre, és ahogy szitázáskor szokták a festéket fölhordani, úgy fölvinném. Valószínű, hogy úgy is fog látszani a struktúra, de sokkal apróbb, és szerintem nem is nagyon észrevehető lesz. Van itthon egy PC tápom, azon olyan, mintha ilyen lenne a lötstop. Nem tud valaki olyan sütőt, ami nekem jó lenne? Neked mi lett a végleges módszer ehhez a végeredményhez? -Bekevered a trutyit, vársz fél órát, -felhordod 80 fokon szárítod fél órát (Mennyire önterüló ez a cucc? nem nagyon ugye?) -Levilágítás. Ott mennyi a minimum idő a te ledjeidhez? Az én fénycsövem kb ugyanolyan intenzitású, mint a ledjeid. Erről beszéltünk régebben. -Előhívás. Ugyan az a sűrűségű mosószóda elég mint a DRY fóliához használatos? -160 fokon beégetés. Mennyi időn keresztül is? Jól írtam? Kiegészíted, ha valamit rosszul tudok? Kössz.
Mézszerű,
Kb, mint a dry, de ki kell próbálni, Igen 0 perc volt, ha jól emlékszem Gulasoftra.
Küldtem neked priviben okosságot ez ügyben.
Úgy látom utána kell olvasni ennek a technikának. Mostanában nem sok időm volt a fórumozásra, és bevallom ebből egy kicsit ki maradtam. A videót láttam. Ha ilyen gyorsan megy, akkor jó módszer.
0 perc levilágítás? Ezt elírtad.
A "mézszerűt" gondolom az önterülős kérdésemre írtad. Azt tudom, mert gulasoftnál eléggé szenvedtünk a kiszereléssel. De hogy aztán hogy terül el, na az a kérdés. Akkor az előhívóm ok, a sütőm még megoldatlan. Aki tud sütőt szóljon.
30 perc beégezés. Kicsit kimaradozik a 3-as Gulasoft azt mondta, hogy mézszerű. Sorba válaszoltam, hogy rövid legyen
Teljesen ugyan úgy megy minden mint a videón , gyors tiszta , és tuti .Én ezek után csak ezt fogom használni , amit Gulasoft tól kaptam az nagyon sokáig elég lesz nekem .El nem adok belőle senkinek az is biztos .
Na utána néztem ennek a wood fémnek, vagy BizmutÓnnak. 95 fok az olvadáspontja. Ennyi a trükk ebben a módszerben. Azzal később lehet gond, ha a sima ónnal forrasztáskor keveredve, csökkenni fog a forrasztásom olvadáspontja. Előfordult már, hogy kiolvadt az üzemi hőtől egy dióda, vagy egy fet.
Mit gondolsz erről? Elenyésző a vastagság ahhoz? Van még valakinek eladó?
Nos erre azt tudom mondani , hogy a felvitt réteg az nudli ahhoz , hogy ilyet okozzon , hogy kiolvad , mert forrasztáskor több lesz sokkal a forrasz anyag , és az már nem olyan fokon olvad.Különben én forró levegős állomással adtam neki , és bizony ha nem akartam , hogy több időt töltsek , hogy szépen eldolgozzam a felületet bizony oda kellett adni a 350 - 400 fokot , de mihelyt kicsit odébb mentem , akkor a már elhagyott rész irtó hamar meg is kötött , és szépen nem szét folyva stb
Metallo-Globusnál kapható, de csak délután kettőig, mert hamar elfáradnak Nem is értem, miért nem déltől 6-ig vannak
Köszönöm szépen megkaptam az okosságot
Tökéletes, pont ez kellett nekem már rég. Szép napot!
került vagy 2 percembe:Bővebben: Link
Azért ez szemmel nem ennyire látszik szerintem. 600dpi-vel scanneltem, csak nagyobb lett mint 2 mega, ezért a jpeg-et kicsit rontani kellett.
Engem jobban zavar a festék ami a szivacsban marad. Persze a nátriumhidroxid kihozza, de ott pazarlás van. Nagyon nem önterülő, miközben hengereltem ha rajta hagyom a szivacsot és fejjel lefelé fordítottam volna sem esett volna le. Lehet kicsit higítani kéne. Ahogy írtam keverés, fél óra pihi Felhordás, 5 perc pihi (kesztyűt vegyél, mert nem nagyon jön le a bőrről ha nagyon összekened magad, vagy csak sok acetonnal) Itt jön a szárítás, sajnos a sütőm termosztátja nem erre való, ha 90-nél kapcsol ki, 60-nál kapcsol be úgyhogy egy hőmérővel figyeltem, és ki be kapcsolgattam, ha lesz időm elszaladok a boltba, veszek egy digitális hőcsippet, van egy kapcsolásom amivel fel lehet programozni a pc-ről, és ki be kapcsolgat egy relét, és azzal megoldom. (ha jól emlékszem ds1820 vagy ilyesmi) A panelnak martam egy keményfába egy nútot, abban áll függőlegesen, a festék nem csorog le attól nem kell tartani. Raktam be egy pc tápventit légkeverésnek (80 fokon még nem olvad meg) 30 perc után elég kemény volt a réteg, hogy ne ragadjon a maszk bele. Én 10 percet adtam mind a két oldalnak, de csak azért mert a nyomdai maszknak mindegy, és az uv-től nagyon kasán bekeményedik. Ezt ki sem sütöttem. Egyébként leírás szerint 30 perc 160 fokon, ha ez 200 szerintem attól sem megy a falnak, ehhez már nem akarok hőt mérni, mert azt nem bírja a hőcsipp. Hogy mennyi a minimum azt nem tudom, leírásban amit belinkeltem, benne van. Előhívás ugyan az mind a dry, de nagyon fontos, hogy 40 fok vagy akörül legyen az előhívó, mert különben elég nehéz előhívni.
Üdv.
A minap (egy kis kihagyás után) újra nyákot gyártottam. A furatok készítésével kérnék tanácsot. Én állványos (praktikeres) fúrógéppel szoktam fúrni, kézzel szépen aláigazítom a panelt a hegy alá. Eddig nem volt gond, de most hogy 40 lábú IC-ket kell beültetni, rájöttem nem is olyan könnyű pontosan egyenes vonalban kifúrni a lukakat. Egy nagy panelnál már jojózik a szemem... Esetleg érdemes valami sablonfélét használni, vagy vezetősín? Ti hogy csináljátok? (CNC-m nincs)
Amíg nem volt cnc addig, így kézzel és szemmel. Amikor egy panelen több mint 100 luk volt akkor untam meg és építettem egy fa cnc-t. Most már a 2 fémet építem.
Végre újra van A4-es FR4-es nyák az Elektrokonthában! 1145Ft-ért vettem most darabját. Legutóbb mikor itt nyákokat vettem akkor kb pont feleennyibe került, úgyhogy most nem vagyok boldog...
Tudtok valami költséghatékonyabb nyák-beszerzési forrást? Esetleg meg kellene próbálkozni egy nyákgyártó cégnél hogy adnának-e el szűz nyáklapot. Biztos hogy olcsóbb lenne mint a boltban. Mondjuk ők tuti hogy csak hatalmas méretű panelokat adnának (vagy kis hulladékokat), de én a munkahelyemen fel tudnám darabolni pneumatikus vágógéppel.
Elszaladt az euró, drágább minden, ezen nem kell csodálkozni. Az ötlet jó lehetne, de minek adnának neked, mikor ők is elhasználják. Max. ismeretség útján, de ahhoz nagyon fent kell ismerni valakit.
Még nincs összerakva a laminálóm, de a haveromnak gyorsan kellene egy panel. Gondoltunk egyet, hagyjuk a fotó eljárást és próbálkozzunk meg a vasalással. Az LCM3 panel volt az áldozat. A vasalót fél állába tekertük, próba....nem ment át a rajzolat. Vasaló teljes kraft, így már oké. Annyi lett a gond hogy a festék kicsit szétterült és a sűrűbb rajzolatnál majd nem összeér. A gondom az, hogy a sűrűbb rajzolat közül nem tudtuk teljesen ki pucolni a papír maradványokat. Az lenne a kérdésem, hogy a marató anyag a papír maradványok alatt kitudja-e marni a panelt? Körömkefével már nem mertük jobban sikálni, mert egy-két helyen már lekapta a festéket.
Tanácsot szívesen fogadok, előre is köszönöm.
A kettő közötti hőfok kéne.
A papírmaradékokat 5%-os sósavban finom kefével el lehet távolítani. Utána már csak H2O2-t kell mellé önteni és mehet a maratás. Persze előtte nem árt átnézni, hátha retusálni kell valahol.
Keresd H2opok topictársunkat.
A napokban olvastam, hogy 1,5mm vastag, üvegszálas, kétoldalas, A4-es nyákot 10-es "csomagban" postával 6500 pénzért kaphatsz tőle. Az e-mail címet nem írjuk ki nyíltan, mert a spammerbotok vadásznak ezekre! Arra van az adatlap. Frankye
Itt valamivel olcsóbb..Bővebben: Link
Én a helyi kisboltban veszem az egyoldalas 3/4 A4-es nagyságú lapot ha jól emlékszem 400 ft-ért, de nem sok van az öregnek. Félek emelkedni fog. Jól jönne sokunknak egy beszerzési forrás. Néztem de nem találtam eddig.
Sziasztok
Egyetlen szépséghibája annak a nyáknak, hogy nem A4-es. A szabvány A4 méret 219x297mm amit kedden kaptam a konthában az pedig 275x200 körüli volt mind a négy. Nem a pár mm számít (jó, persze az is), hanem az a gáz, hogy nem fértem el rajta... Szóval mindenképpen jó lenne valami megbízható beszerzési forrás.
Én körömkefével szoktam neki adni. Ha leakar jönni jöjjön le akkor és filc-el kitudom javitani. De ha már kimaratod akkor azt nem tudod kijavitani!
Szélesebb vonalaknál ez működik, de egy TQFP vonalai nem nagyon szeretnék...
Tedd bele sósavba azt egy ecsettel mosd le vele.. Ha van hiba az is előjön
Köszönöm a segítséget. Holnap reggel megcsinálom. Ez az első vasalásos munkám és nem gondoltam hogy a papír szívat meg. Próbálkozni fogok másik fajtával is hátha lesz olyan amelyik gond nélkül lejön.
Sziasztok!
Bővebben: Link ezt a fajta nyákot használta már valaki? Régebben kérdeztem, de állítóllag nátriumhidroxiddal kell előhívni, de nekem csak mosószódám van. Az nem jó? Továbbá mennyire különbözik a levilágítási idő a fényérzékeny fóliától? |
Bejelentkezés
Hirdetés |