Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
OIRT-on így semmit, de tükörfrekvencián jönnie kellene egy pár adónak, illetve majd konverterrel szeretném használni.
A hullámváltót mint már írtam kitisztogattam mindet, az érintkezők épnek tűnnek, mozgatva sem indul el FM üzemmódban, meg sem mukkan. Tegyük fel, hogy a KF-nek semmi baja, viszont az ECC valamiért nem rezeg, akkor is lennie kellene ennél is a szokásos FM alapzajnak vagy nem? Szerintetek a KF-et lehetne úgy tesztelni, hogy az ECH81 rácsára (természetesen csatolókondival) egy modern tunerből átvezetném a KF jelet, vagy az ennek sovány lesz?
Sajnos lehet hibás az EBF is, meg a hozzá kapcsolódók-C48, C49, C50, C51 is(KF erősítő szabályzás), valamint ezek R...kapcsolódóik.Ritka hiba, hogy a KF primer(-ek) menezárlatos(-ak), mert rajtuk van az anódfesz- ez csak akkor derül ki, ha nem lehet jól hangolni.Valójában mindezt jó szignálgenerátorokkal lehet aránylag jól behatárolni.
(Jelenleg éppen egy Pacsirtá-val görcsölök hasonlóan) Ha a skála mozgatása közben serceg, azt a forgókondi zárlata okozhatja. Ha az a tuner működik, lehet, hogy megoldás!
A forgó úgy néz ki nem zárlatos, műszerrel is mértem, meg feszt rákapcsolva is néztem, szerintem inkább a leszedő-kefék lehetnek KH-sak.
Az EBF nem valószínű hogy hibás (bár nem is kizárt) de egy alig használt darab van benne, direkt cseréltem az eredetit. Holnap ellenőrzöm az RC tagokat amiket írtál. Szemet szúrt nekem, hogy az URH modulban van egy 4,7pF-os kondi a C7-el párhuzamosan az oszcillátor-körben, ez a rajz szerint nem kerámia, hanem papír/fólia kondi. Ezeknek a régi epoxi kondiknak minden megnövekedett őrült módon idővel a kapacitása, ha ez is epoxi, és nem a sima fólia típusú akkor esetleg az is okozhatja, nem? Nem tudjátok véletlenül, hogy ez az adott kondi az a barna epoxi típusú (amiről az előbb írtam) vagy más? (nem akarnám feleslegesen lekínlódni az L alakú burkolatát az URH modulnak.
A forgórész leszedői ált. nagyon jó kontaktust adnak-hacsak az innen jövő testvezeték nem.Az EBF környezetét -szerinzem- nézd át!A 4,7pF az biztos, hogy kerámia, nem hiszem, hogy hibás lenne!
Sziasztok.
Végre le tudtam fotózni a rádiócskáimat. Íme: (van egy 380V/230V-os trafóm. Ezt használhatom fordítva szerintetek?)
Különösen a Pacsirtát irígylem.A trafó biztosan fordítva is beköthető, de mit akarsz 400V-al működtetni?
Az 565V csúcs lesz, nem 540V. 230V van a röfiben...
Talán rádióadót?
Nah, sikerült előbbre jutni a Pacsirta URH részével, úgy néz ki beindult
FM generátor hiányában összedobtam egy mini OIRT transmittert, ezt egyből be tudtam fogni vele 68MHz környékén, de csak nagyon gyengén, később kiderült, hogy az ECH81 foglalata KH-s, miután kitisztítottam, kicsit összébb hajlítgattam a lábakat egyből lett térerő és már nem is recsegett. Viszont olyan probléma van még vele, hogyha pont az adó "közepére" hangolok (a varázsszem maximális térerőt mutat) akkor elnémul, csak akkor szól normálisan, ha egy picit félre van hangolva, ezt mi okozhatja szerintetek? A másik kérdésem pedig, hogy nem tudom milyen ennek az érzékenysége/tükörfrekvenciás elnyomása, de sokan írták, hogy tükörfrekvencián simán fognak vele néhány FM2-es adót, én viszont egyet sem találtam vele. Üdv: Laci
Elszámoltam, 565V :hide:
Körzeti csöves műsorszórást RH-n és KH-n
Üdv!
"Lájkolom" a T328-at, (illetve mindegyiket), nekem is van egy!
Erre az elnémulásra én bizony (főleg a 2.)KF problémára gyanakszom (C62, R28). Hogy tükörfrekin éppen hallható-e valami, az nagyon sok minden függvénye. A KF jel kinyerhető egy másik gépből, de meg kell oldani az FM modulációt is, hogy indikálható legyen a hangolás. Az FM érzékenység:10uV, keverőrácsról:25uV, EBF rácsról:1,1mV.
Tükörfr.-s elnyomást nem szokás URH műsorszóró sávban definiálni.
Üdv mindenkinek.Került hozzám egy látszólag müködő Terta 425 készülék,de nem tudok pár dolgot:a rajta létező sávokon foghatok e ma valami adót konvertor nélkül.ha igen akkor kell e valami antenna neki?Bekapcsolva zúg,kissé változik tekerésre de semmi több.Lámpái látszólag fűtenek,néhány ponton mértem feszültséget rajz alapján és szinte találnak.(pl 3OO v helyett csak287...)
A 2. KF-ben az aránydetektorban van egy trimmer, ami min. állásban van, gyakorlatilag ütközésig állítva, ellenállása 1 Ohm körüli (nemtudom ,hogy hozzányúlt-e valaki vagy gyárilag), nem lehet hogy emiatt némul el pont mikor az adóra lenne hangolva?
Más: Alapbúgás milyen szinten normális a Pacsirtánál? Mert van egy nem túl erős de hallható 50Hz-es búgás, nem erősen zavaró de ha lehet megszűntetném. A puffert kimértem, bőven megvan az 50µF-os kapacitása, de próbára azért bedobtam helyette 2 új 47µF 400V-ot, ez sem segített a búgáson, inkább hajszálnyival rosszabb lett.
Üdv. A készülék csak AM sávokon működik, vagyis hosszú-közép-rövid. Hosszúhullámon (legalább is mifelénk) nincs fogható adó, középhullámon a Kossuth (Solti adó) fogható, és pár helyi állomás, esetleg Román, Szlovák vag y Orosz-nyelvű adók. Röviden még van nyüzsgés, ott sok adó jön, legtöbb valamilyen arab nyelven. A készülékhez kell antenna, 15-20-m vezeték, padlásra, teraszra, kertbe kifeszítve, vagy valami nagyobb fémtárnyhoz kötve (dojler, radiátor stb.) AM rádiónál a konverter fogalma nem értelmezhető.
A jelenség mindenképpen az aránydetektor hibájára utal, valószínű elhangolódott. Sajnos ilyen öreg készüléknél nem lehet bízni abban, hogy a gyári beállítások még míndíg jók, pláne ilyen magas frekvencián, hiszen az alkatrészek öregszenek, a műanyag tekercstestek vetemednek, a vezeték oxidálódik, a vas anyaga vegyileg változik stb. Tehát nem lehet elkerülni a hangolást.Ezen kívül hibás lehet a két germánium dióda is, hiszen ezek különösen hajlamosak az "öregedés"-re, valamint a két hidegítő, illetve a csatoló kondik is. A kismértékű alapbúgást szerelési hibák is okozhatják, túl közel van a hangszóró a hál. trafóhoz, próbáld ki külső hangszóróval, vagy kidobozolva, hátha úgy nem búg.Esetleg meg lehet cserélni a hangszóró kivezetések polaritását. Üdv
Sziasztok!
Ha minden jól megy boldog tulajdonosa leszek egy pár Videoton DC-2016 hangsugárzónak. Viszont az idő vas foga ezek szivacs peremén is nyomot hagyott... Lehet hozzá kapni peremet? Lehetőleg olyat,ami nem ront a hang minőségén.
A baloldalsáv hangszóró javítás árlista menüpont.Bővebben: Link
Janó bácsi - jókat írtál.Még annyi, hogy az a trimmerpoti csak az AM elnyomást állítja, ált. koppig (szemből) balra van tekerve, jól beállítani úgy érdemes, ha a sasszi a dobozban van, és az aljalap is (testelésekkel is!) a helyén. Aránydetektor dióda hibával én még nem szembesültem, de persze lehetséges.Sajnos-ezt a gépet igazán jól csak szignálgenerátorral lehet javítani, ill. hangolni.
Nekem van 1172 FM szignálom, ha el tudod hozni a sasszit, a hangolást valamikor meg tudjuk oldani(privát!)
Egy adót sikerült bezörgetnem,a radio romania aktualitate,ez tudtom szerint 5OO-7OO khz között van,a másik sávokon pedig semmi,lehet az antenna rövid.
A diódák nem hibásak,(félreérthetően fogalmaztam, bocs.) csak öregszenek, (oxidálódnak) kismértékben változik a záróírányú kapacitásuk, ami elhúzza a rendszert, ezért is hangolódhat el, az aránydetektor.
Ha a készülék rendben van akkor az antenna hüvelybe egy csavarhúzót dugva, csak kézzel érintve is kell hogy jöjjön a Kossuth.
Először is köszönöm a sok választ!
Szóval akkor szerintetek nem valamilyen fizikai hibára kell elsősorban gyanakodni (pl. hibás kerámiakondi valamelyik KF-ben megnyúlt ellenállás stb.) hanem idővel ez is elhangolódott (mint általában sajnos minden régebbi tuner)? Egyébként az alkatrészeket amiket gkari kolléga írt a fentebbiekben ellenőriztem, mind jónak tűnik, illetve ellenőriztem a többi kerámiakondit is a KF-ek környékén, azok is jók mérésre. A rajzon az EBF 1-es lábán lévő rácsához 65V van feltüntetve, rámértem, nálam itt 130V van AM üzemmódban, az R15 (68K) rendben, ilyen mértékű eltérés még normális lehet valamilyen okból?
Gyenge (vagy semmi)jelnél szerintem normális, ha jól tudom, ez a cső változó meredekségű. A C48 is kritikus, volt, hogy 20pF lett jó a 22 helyett.
Tisztelt kollégák. Ma délelőtt a vásárba vettem ezeket a csöveket, de sehol nem találok róluk semmi adatot. Ha valaki tud segíteni, megköszönném.
A csövek: 2db Irene super felíratu DO 14 tip. cső 1db Vatem feliratu DGP 3 tip. cső 1db Philis, Minivatt A441 tip. cső
Bocs, de az is lehet, hogy az első számozása nem DO 14, hanem D 014.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |