Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Hozzám került (pénzt adtam érte) egy Vaillant VUI 280-7 kazán, otthon belenézve a primer hőcserélőn fekete sárszerű anyagot találtam a szélén, ez mi lehet? Ráadásul a hőcserélő néhol szép zöld ![]() Köszönöm
Gratula a Vaillant kazánodhoz!
Jó kazán, de valószínűleg nem volt karbantartva. A fekete lé, a régi rendszer maradványa - vasiszap, ami a csővek és a radiátorok oxidációja miatt rakódott le a lemezes hőcserélőben. A zöld szín, a kazán sokszor hideg állapotú üzemelése miatt van. Begyújt a láng és sokáig a szivattyú hideg vizet hoz vissza a kazán hőcserélőre. A mellékelt képet nézve az égő is elég koszos lehet.
Hát ja eléggé koszos, de remélem mégsem lyukas? Vagy mitől kerül oda a vasoxid?
Szia, amint írtad is, lehet, hogy a leszerelésnél kenték össze a hőcserélőt, vagy nem...
![]() A zöld szín még nem akkora baj, mint az a fekete trutymó...
Szia
Nekünk van egy junkers zwse 24-5MFA Ceraclass acu kombi cirkónk. Az a baj vele, hogy mikor bekapcsolom a fűtést nem sokkal utánna elkezd ugrálni az egész, már kb 2 éve. Mi lehet vele????????
Szia, ugrálás alatt mit értesz? Fizikailag rezeg, morog, vagy a hőmérséklet ugrál?
Igen fizikailag ugrál rezeg a falon, mintha le akarna ugrani.
Menet közben meg kéne keresni, hogy melyik elem okozza a rezgést, pl. a keringtető szivattyú, valamelyik szelep, ventilátor stb.
Férjem már szétszedte, de semmi. Szelepet cserélt rajta. Lehet levegős a rendszer?
De az is lehet, hogy meglazult csavar miatt, már nem stabil a falhoz rögzítés vagy a burkolat nem jól illeszkedik és felerősíti a belső rezgést.
Természetesen lehet levegős is, attól is lehet hangja. Azt elvileg hallod is, indítás után hallható, hogy "csurog"-mozog a víz a rendszerben (csöveknél-radiátornál).
Sajnos akkor több ötletem nincs, a leírtakon felül...
![]()
Koszos a fűtőköri hőcserélő Andrea!
Azt kellene kitisztítani. ![]()
Szia!
"Ha a víz hidegebb, magasabb hőfokon tartja a kazánvizet." Honnan tudja , hogy "hidegebb" a víz, ha nincs érzékelő a HMV oldalon? Ebben a víz oldali áramlásérzékelő csak az áramlást érzékeli, vagy a rajta átfolyt víz mennyiségét is méri- mert még én szétbontva nem láttam. Így ugyan is akkor érthető lenne, hogy az aktuálisan bemenő hideg víz mennyiségét figyelembe véve, ahhoz számolva egy képlet alapján szabályozná a megtermelt hő mennyiségét ( milyen teljesítménnyel üzemeljen a kazán ), így kapnám meg azt a HMV hőfokot, amit beállítottam. A szekunder oldalon kinyert hőt vagy a primer oldalon belépő hőfok emelésével, vagy a szekunder oldalon egységnyi idő alatt átmenő folyadék mennyiségének csökkenésével tudom elérni (HŐFOK LÉPCSŐ ) Bocs, ha egy kicsit értetlen, aprólékos vagyok, de a dolgok mélyebb része is érdekel, nem csak a felszín. Egy másik kérdés: ebben a kazánban, vagy más háztartási méretű készülékekben, van olyan típus, amelyik az indítási folyamat alatt tömörség ellenőrzést is végez a gáz oldalon? Ezt azért kérdem, mert kezdő készülék szerelőként mondta egy szerelő, hogy ebben a kazánban - nem volt gyújtás, hibára állt- tömörségi vizsgálatot csinál a gáz mágnes szelep, vagy a gázmotor. Később én ezt szétszedve- mind a kettőt- semmi olyat nem látok. Van benne egy mágnes szelep ( nyit, vagy zár ), és egy gázmotor, ami a gáz mennyiségét szabályozza- Más nyomáskapcsolót, stb nem látni. Köszi a segítséget.
Köszönöm a hozzászólást, a segítséget! Az NTC működését ismerem- azt, hogy igazából ezzel mit kezd a kazán elektrinikája az már más kérdés- nem vagyok ebben profi ( kezdő készülék szerelő vagyok ). Olvasd el kérlek a "TORO"-nak küldött üzeneteimet, nem akarom ismételni önmagam. Köszönöm!
A háztartási méretű kazánoknál nincs tömörség vizsgáló!
Ennek költsége nagyobb mint a kazán ára. Csak a gázégőknél kerül beépítésre, ott is adott teljesítmény felett. Egyébként elég az "A" fokozatú gázszelep. Ha ez nincs, akkor a "B", de abból kettő db. egymásután beépítve! A Vaillant VUW kazánok melegvíz rendszere is így épül fel, mint amit írtál. Az áramlás kapcsoló (aquasensor) egyben méri a víz átfolyás mennyiségét is. Ez szoftverrel kinézhető. A lemezes hőcserélő primer oldalán a kazánköri rendszer üzemel 2 db. NTC-vel. A szekunder ég, ha hideg - akkor a primer is hűl és emelkedik az NTC-k ellenállása = nő a gázégő nyomása és fordítva. Ötletes, talán ez a legjobb megoldás!
A jelenlegi kazánokban (60-65%) SIT 845-, a többiben (30%) Honeywell VK4105 M-, s a maradékban Honeywell motoros gázszelep van. Ezek a szelepek dupla tekercsesek, így ha az egyik fenn akad - a másik még zár!
Helyesbítés:
A szekunder oldalon kinyert hőt úgy tudom megemelni, hogy vagy a primer oldalon belépő hőfokot emelem, vagy a szekunder oldalon egységnyi idő alatt átmenő folyadék mennyiségét csökkentem (HŐFOKLÉPCSŐ ) .
Nem, mert mint írtam, horribilis a költsége a kazánárhoz képest!
Dupla szelep!
"Nem, mert mint írtam, horribilis a költsége a kazánárhoz képest"
Hol, mikor írtad ezt , hogy horribil az ára? Nekem nem jött tőled ilyen irányú válasz. Köszi.
A probléma itt kezdődik!
Az, aki ezt mondta, hogy gáz tömörségi vizsgálatot végez, regisztrál szervizes volt, agy nagy BP-i cégnél. Na ezek után ugyan kinek higgyen az ember? Amikor én is ilyen suliba jártam, ott is olyan gyakorlati oktató volt, akitől jobb volt semmit sem tanulni. Ez a baj, hogy kevés a jó szaktudású SZAKI, mint akik a régi időkben voltak. Nincs idő beletanulni, és nincs kitől tanulni. Szakmai gyakorlati oktatás egyenlő a nullával. Még a szaktanfolyamokat, továbbképzéseket tartók is ( tisztelet a kivételnek )- ha pl M.O-i hivatalos képviselete legyen is az- szakmailag megkérdőjelezhető tudással rendelkeznek- tapasztalatból mondom. Régi mondást idézve, aki tudja csinálja, aki nem, az tanítja. Persze a hobbielektronika fórum részvevői- akiknél látni a szakmai hozzáértést- kivételek, és ez úton is köszönet jár nekik.
Amikor én kezdtem a SZAKMÁT (1973!) a tüzeléstechnika a kezdetek kezdetén volt! A telefon olyan volt, hogyha valakit vidéken hívni akartál, előtte 2 nappal kellett a Postán megrendelni. Nem volt kitől mit ellesni, csak a saját kárán tanult meg sok mindent az ember.
De erről sokat lehetne írásban-szóban értekezni! Egyébként az a baj, ha valaki egy cég kazánjainak szervizese, elszáll vele a világ! (Tisztelet a kivételeknek!)
Szia briki!
Sok nagy levegőt vettem. Mint kezdő készülék szerelő, légyszíves használd a logikádat is. Az áramlás kapcsoló egy érzékelő, semmi esetben sem mérő műszer. Több fajtája is van, rotoros , mégneses stb. Csak az átfolyó vizet érzékeli, azt nem tudja mekkora annak mennyisége. Ha vízmozgás beindítja egyszerűen csak kapcsolni tud egy áramkört. NTC:. az 1 NTC-s készülékekben a mérés fűtési oldalon indokolt, független attól, hogy a hmv hány fokos a gázmodulációt a fűtővíz hőmérséklet alapján érzékelésével, végzi,állítja be. Azaz a fűtési oldalt azon a hőfokon tartja, amit beállítottál. Tovább: Gaztömörségi vizsgálatot a háztartási készülékek nem végeznek, ez a megközelítés kissé bizarr. A gázkészülékek bálelithatóak max és minimális terhelésre. Ha ezek jól vannak beállítva a kazán tökéletesen végzi a dolgát. Hiba esetén mindig a külső érzékelők ellenőrzésével kezdünk. NTC, hőkorlátozó Stemco, áramlás-nyomás kapcsoló, stb. Zárt kazánoknál további hibalehetőségek is vannak. Még egy apróság a kazán használati utasításában az is benne van, hogy egy perc alatt mennyi víz melegítésére képes, nem árt erre odafigyelni. Most ennyire jutottam, kérdezz nyugodtan, ha valamit nem értesz.
Ahogy a gazszeres írta: van aki cserél, és van aki javít. Sokaknál a szakma annyi, hogy kicserélem- és nem is tudja mit cserél igazán, és az a valami hogy is működik- nem csak a gázos szakmában. Sokaknál nem divat gondolkozni, logikázni- erről még a mostani világtrend is leszokat. Fogyasztó társadalomban élünk.
TORO, GAZSZERES
Az jó, ha még az ember vesz levegőt! Örülök, hogy hármasban ilyen jó elbeszélgetünk- próbáltok segíteni. Most vagy én vagyok ....., vagy hiba van a vonalban. Én is csak olyan áramlás érzékelővel találkoztam, ami csak az áramlás meglétét ellenőrzi, nem pedig mennyiséget, de sosem lehet tudni alapon kérdeztem .... Röviden összefoglalom akkor, milyen következtetésre jutottam:, és az alapvető kérdésemre még mindig nem tudom a választ! Azért is mert pl 1 liter 100C°- os vízből tudok 50 C°-at csinálni, ha beleöntök 1 liter 0C-°-at, de úgy is 50 C° lesz a víz, ha beleöntök X liter 30C° vizet. Mindkét esetben primer kör hőfoklépcsője 50 C°.Ebből az elvből kiindulva ha a kazán nem ismeri a szekunderen bevitt víz hőmérsékletét, és a kilépő HMV-t sem méri, honnan tudja a HMV hőfokát- ha az átfolyt víz mennyiségét sem méri? 1. Az NTC adatai alapján szabályozza a fűtési előremenőt az elektronika- csak HMV-módról beszélek!!- amire a kazán HMV hőfoka van állítva???? vagy a FŰTÉS hőfokára állítva???? Hőcserélő lemezein keresztül a primer kör átadja a hőt a bejövő hideg víznek Meleg víz lesz belőle- de mi is érzékeli, hogy annyi fokos-e az HMV-m, amennyi be van állítva értéknek? A primer kör hőfoklépcsője akkor is (pl 20 C° ) annyi, ha a szekunder oldali belépő 10 C°, és akkor is annyi, ha a belépő víz 1 C° (na jó, tudom minél közelebb van a primer kör hőfoka a szekunder hőfokhoz, annál rosszabb a hőcserélő hatásfoka, és így nem lesz annyi a hőfoklépcső, ez esetben a 20 C° ). A hőcserélőnek is van teljesítménye, amennyi hőt át tud adni rajta. Egyébként gondolom ez már nagyon is részlet kérdése már, hogy is van ez a HMV - nem is akarok senkit ezzel tovább bosszantani. Ha majd lesz más értelmes kérdésem, jelentkezem. Köszönöm!
Semia 24F. Fűtés üzemmódban tökéletesen üzemel. HMV módban, ha a mosogató csap félig van nyitva, tökéletesen üzemel. Ha viszont a csap teljesen nyitva, kiáll a kazán hibára. A csap 10 méterre a készüléktől, 5 rétegű 20-as csővel szerelve, 1 vízvételi hely ( a mosogatónál ). Túl nagy a hőkülönbség a primer kör NTC-jénél ( lehet nincs berakva az a kis áramlás szabályzó kör alakú műanyag lap) ? Új készülék 2 hónapos. Gondolom NTC hiba nem lehet, mert akkor se fél csap állásban, sem fűtési módban nem üzemelne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |