Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Egyet tavaly a szembe szomszédom ki tett a kuka mellé. Talán még működött is. Olyan hibátlan volt kívülről, mint az új. Húsz évig a padláson figyelt, de tavaly kitették a szűrét. :yes:
Kisgeri hozzászólásához szerettem volna fűzni.
Tudom én, csak a valós értékét szerettem volna megvilágítani.
Ezt a vaterás illetőnek is el kéne juttatni az agyáig.
Ezt már lehet törlik as modik!
Nem hiszem, hogy ilyen gonoszak volnának.
Hát azért igen jó állapotú 403-ast ennyiért kifogni nem épp gyakori. Valamennyivel többért jutottam hozzá évekkel ezelőtt ehhez. Ezért Te is adnál többet nem? Azóta már működik is.
Hát ez tényleg makulátlan. Szép! Gratulálok hozzá. Kedvet is kaptam egy ilyenhez, ugyhogy ünnepek közt megalkuszom a kiszemeltre, ha még meg lesz.
Üdv! Ismét írok. Egyenlőre végeztem a velencével éjszakába nyúlóan dolgoztam vele de megérte mert sokat haladtam. Ami még hiányzik az egy forgatógomb mivel az egyik nem eredeti. Valamint fent elől kopott a politúrozás, de egyenlőre ahol lakom nem lehet sellakot kapni...:S (az előző tulaj szerint ennyiért még ő nem politúrozná át) Egy fél méteres dróttal tökéletesen vehető a Kossuth.
Hello srácok!
A minap kaptam egy 50-es évekbeli RFT Meiningen rádiót. Kívülről egész jó állapotú, belül viszont a komplett hangolóresz hiányzik. Kaptam jakard-szálat, ami jó lesz skálahúrnak, azonban hiányzik a mutató! Tudna valaki képet feltenni (esetleg agy skiccet a méretekkel), hogy készíthessek egy újat? Előre is köszi! És boldog karácsonyt!
Kedves Fórumtársak!
Mindenkinek Boldog Karácsonyt és szép, öreg rádiókban gazdag Boldog Új Esztendőt Kívánok! (A képen a saját T328-asom van, amikor megvettem 2010. május 23-án). Vales
Mit értesz az alatt, hogy hiányzik a hangoló rész? Ennek a készüléknek nincs forgókondenzátora, a tekercsekben csúszó vasmagokkal lehet hangolni, és ha hiányzik a 2 tekercs, meg a vasmagok, akkor nem a skálamutató a gond, hanem ezek pótlása. Legyártani ugyanis nem lehet, speciális tekercseléssel van készítve, és a vasmagok sem lehetnek akármilyenek. Jó lenne egy kép a belsejéről, akkor többet tudnánk mondani róla. Üdv.
Emailben küldtem neki képet az én Meingenemről. Én is képeket kértem.
Hello!
Valóban nem fogalmaztam valami jól. A lényeg hogy a vasmagok , a húrok és a mutató hiányzik, valamint a tekercsek meg vannak rongálva(szerencsére a csévék hibátlanok). Húrnak való már van, a tekercsekkel majd elbíbelődöm, ferriteknek utánanézek a kacatok között, a mutatót kellene pótolni.
Üdv! a Vtrgy r946 fl felújítását végzem és míg várom a dobozhoz szükséges dolgokat addig a belsejét javítom. A gondom az lenne hogy van az antennabemenetnél egy tekercs többféle tekercsadatot találtam de nemtudom benne van e mert a tekercs méretei nem egyeznek egyikkel sem. A kapcs. rajzon bekereteztem. Ha valaki tudná a menetszámát, valamint hogy a kezdeti pont az antennára avagy a földre megy megköszönném ( a tekercs le van szakadva, a kezdeti pontból 0,5cm-nyi vezeték maradt a javításra, ami ha nem sikerül akkor tekerni kell vagy másikat beszerezni)
Megoldható. Ez a tekrenc(a 100pF-al) egy KF-re hangolt szűrő, hogy a rábigó az antennán ne sugározzon KF jelet kifelé(majd kell is KF jelminimumra hangolni).Szereld ki a tekercset(10x0,05 litze), a maradék vég pici, égő denszeszes fürdő(e topikon már korábban leírt módon)-vel ónozhetó, bármilyen dróttal így hosszabítható. A kezdet megy a 100pF felé. A mellékletben ez a "KF szűrő tekercs".
Köszönöm! Ez mindent megoldott. Levázoltam magamnak a kapcs rajzot, a tekercsadatokat stb és így ezzel az infóval meglett az "elkallódott" tekercs is. Még valahol van egy leágazás-leszakadásom de abból össz 2 van mert a kf trafók serlegben vannak ha jól emlékszem kizárásos alapon marad 3 tekercs ami már a kapcsolásból majd kibukik. Mégegyszer köszönöm kellemes ünnepeket!
Köszönöm! Így már skála húrozni is tudok hogy megvan a rajza (próbáltam letölteni korabeli rádiótechnikát de pont ezek az oldalak nem voltak benne) Egyébként a forgókondi valahol zárlatos remélem szét tudom szedni vagy más nem lesz cserepéldány. A hangerősítő része már él (szerencsére a trafóról a madár vagy az egér csak a papírt csipkedte le a tekercselés ép)de anno átalakították el84-re. Nem tudom meghagyjam e így vagy visszacsövezzem ebl-re.
Zárlatos forgókondi javítható.
Legfőbb titka az hogy megtisztítod, azután nézni, nézni és nézni... Szikráztatni is lehet de nézni akkor is kell. Ha meg nézed, akkor... Leginkább kaphatott egy pofont különösen a szélén, vagy beleesett valami. Mindkettő szemet szúr...
A tisztítás megvolt.Este jön a szétszerelés. A készülék nagyon gyatra állapotban került hozzám (r946 szimfónia) képet valahol küldtem róla igaz vga kamerásat tudok csak de látszik rajta hogy tiszta pókháló volt, benne madárfészekkel(még csak nem is egér)a kondi két szélén kiállt a lemez de van beljebb is pár ami ha fél mm-el is de eltér. Kb félig beforgatva hallatszik hogy súrlódik.A csövek üzemelnek, a kf szűrőn kívül minden tekercs a helyére került(az is folyamatban) egy hosszúhullámú tekercset kivéve mert abba belecsípett a madár ezért több helyen szakadt, újra kell tekerni, valamint skálázni mert a skálahúrt is megette valami és skálaizzónak egy 230v-os 15w os kiségő volt betéve.... röviden ennyi + a doboz ami más téma még mert anyagot várok hozzá.
Ha EL 84 van benne akkor alul látsz valahol 2 db germánium diódát beforrasztva? Mert az EBL 21-ben benne van a demodulátor és az AGC funkciót ellátó dióda is. Visszaalakításnál erre is figyelj!
Persze az a helyén van oa1161. Ha az rf rész jó lesz és végre valahára majd fog valamit akkor visszaalakítom mert zavar de egyenlőre szólaljon meg a rádió rész. (no meg az el84-et tudom másra is használni)
Persze. előbb szóljon így aztán a visszaalakítás. No meg könnyebb jó EL84-et szerezni mint EBL21-et.
Amit küldtem, az az RT1959/10. számban van. Az összes RT(és RTÉK, meg sok más)letölthető(egyenként):Bővebben: Link, valamint:Bővebben: Link-"Elektronika" mappából.
Na igen. Mondjuk jelenleg mindkettőből 1 db van igaz az ebl 21-em még nem volt használva. Ezt majd meglátjuk később rendszeresen használva nem lesz ez sem a velence is 2x volt bekapcsolva eddig míg megmutattam. Majd később tervezek egy urh-sat beszerezni amihez könnyű csövet szerezni az jó lesz műhelybe "hangulatkeltőnek". gkari letöltöttem az 59 -es rt-t tényleg abban van.
Üdvözletem. Nem tudja valaki, hogy mi lehet ez a készülék?
Mikrodyn felirat van elöl, és a kis táblácskáján,:Röntgen-u. elektromed. Apparate felirat látható, és 2db EL34 van benne.
Esetleg, ha a sasszi aljáról is láthatnánk képet, többet lehetne tudni.
Sziasztok!
Íme a jövevények. Mindkettő szépen működik, nagyjából pontosak is. Mit javasoltok, miként tudnám a réz alkatrészeket újra fényessé tenni komolyabb súrolás és karcolások nélkül?
Üdv !
No ez bíz irígylésre méltó két darab ! Nagyon szépek. Öreg T. |
Bejelentkezés
Hirdetés |