Fórum témák
» Több friss téma |
Anno nekem sem volt jó a fényerő szabályzó, az IC csere megoldotta. Az izzásról, ha túlhajtod akkor izzani fog az elektróda. Nekem is szokott, viszont ez csökkenti a cső élettartamát.
Lehet az lesz hogy veszek minden icből 2dbot, a biztonság kedvéért.
A túlhajtás annyira nem érdekes, mert ügye most nem is megy a fényerőszabályzás, meg aztán olyan sokat úgyse fog menni egy évben.
Oké köszönöm a segítséget, az agyalás azért segített kitalálni mind a 2 dolgot. Le is írom mik azok, hogy hátha tanul más is.
Első gond, nem stabil villogási sebesség: én 2 darab nyákon építettem meg a bika kapcsolást, egy a kis fesz résznek másik a nagynak, és a biztosítékon, meg a csatlakozón találkoznak. Első tesztkor amikor kész lett a kisfesz rész, megnéztem ment is rendesen, stabil a villogás (egyedül a turbo mód nem megy, de szerintem a kapcsolás rajz rossz és ebben a formában nem mehet). Aztán megépítettem a nagyfesz részt is, a cső és a gyújtótekercs nélkül, még mindig megy rendesen. Majd bekötöm a tekercset, (tanulság 1: 6kvos tekercset próbapanelen, messzebb kell tenni mint fél cm, mert a nem használt fémrészeken is átcsap, szerencsére jó helyre.) és elkezdett beszaggatni a stabil villogásba random módon. Most ahogy teszteltem felcseréltem a 230as vezetékeket a nagyfeszrész bemenetén, és megszűnt ez a gond. Azt nem tudom miért de megjavult. Másik gond meg az ismert fényerőszabályzás. Itt meg ma betettem egy zárt dobozba, ahol csak kis lyukon lehetett belátni, és rájöttem hogy megy a fényerőszabályzás, csak a max fényerőt a még mindig elviselhetetlen szintre csökkentette csak. Itt kezdet az a gondolatom lenni hogy a rajzon 330ks poti van, de én csak 250ksat pakoltam be mert, nem találtam a boltokban 330k körülit. Nosza sorba kötöttem egy 47ks ellenállást a potihoz, és 290k körül már nézhető a cső, szóval nem árt ha követi az ember a leírást. Itt is csak azért vontam le hibás következtetést, mert a sebességnél is csak 250ksat pakoltam be, viszont ott a kisebb ellenállás a lényeges, itt meg a nagyobb kell, most már ezt is tudom.
Sziasztok.kaptam rokontól 2db kis' 500w strobit,viszont mind2 hibát produkál!
egyik egyáltalán nem villog,levéve a burkolatot,a glimlámpa villog szépen,viszont az izzón semmi! A másik érdekesebb,az meg vagy 30 mp-et és aztán nem villog tovább,de belül a glimm továbbra is!pár pillanatra kihúzom,visszadugom,néha megjavul,néha nem! Tanácstalan vagyok! Tirisztor probléma lenne?
Szia, én legelőször a mindkettőben a villanőcsövet cserélném, mivel ezek is el szoktak fáradni, ha ez nem segít akkor mérd át a gyújtó trafókat hogy nem e szakadtak, utána a tirisztorokat, de azok szerintem jók mivel a glimm villog tehát adja a gyújtást.
a 2 fekete dobozra gondolsz?Miket kell mérjek rajta,és melyik lábain?először találkozom ilyesmivel,kezdő vagyok! Köszönöm! Az izzó vadiúj benne,bár ami régen benne volt,az valamivel kisebb volt,az baj lehet?
Jobb volna ha jobban szétkapnád mivel így ne sok minden látszik rajta, lehet hogy az a két fekete dobozka valamelyike rejti a kis gyújtó trafócskát, esetleg egy gyártót és tipust tudnál mondani hátha van a neten szervíz doksi. Amúgy ezek a villanócsövek hasonlóan kényesek mint a halogén izzók, szabad kézzel nem igazán érdemes szerelni mivel kvarc üvegből vannak és elég magas hőfokon dolgoznak és a kézről rákerült zsírtól is tönkremehetnek, elpattan az üveg és kiszökik a vákuum, és az ütögetést rázkódást is nehezen viselik.
Tud valaki olyasmi kapcsolást, hogy ha mély hangok vannak akkor nyitva tart egy relét? Hangvezérléshez kéne, lényegében ha vannak mély hangok, akkor a strobi belső időzítőjét a tekercsre tegye. Sajna a fényorgona+opto páros nem az igazi, vagy szétszedi a jelet, amitől a cső nem jókor fog nyílni, vagy ha máshova kötöm akkor meg kevés feszültséget enged át.
Miért ponnt relé?Túl lomha, kattog, zavart kelthet stb. Szerintem inkább opto csatit tegyél bele.
Idézet: „fényorgona+opto páros nem az igazi,” Hát az biztos nem! Legalábbis tovább kell fejleszteni...
Nekem jó opto is, csak kéne valami kapcsolás, mert nem igazán találok. Mindegyik villogásra jó, és nekem olyan kéne amivel tartani tudom legalább egy kis ideig.
Hello!
"olyan kéne amivel tartani tudom legalább egy kis ideig." Oké, de mit? üdv! proli007
#1129619 Itt írtam, a strobi belső időzítőjét akarom bekapcsolni, kikapcsolni mély hangokra. Szóval mondjuk 10Hzen megy az időzítő, de nincs ráengedve a gyújtásra, majd ha jön a mélyhang, akkor az rákapcsolja relé,opto segítségével.
Hello!
Optoval is meg lehet oldani, csak konkrét rajban lehet segítséget nyújtani. Minden esetre először is kell egy kapcsolás, ami a mély hangokra működteti az opto Led diódáját. (Mint egy led-es fényorgona.) Aztán a fototranyóval már lehet kapcsolgatni a 10Hz-es időzítőt. üdv! proli007
Köszönöm az eddigi válaszokat, már majdnem megoldódott, még kéne egy kis segítség.
Miközben vártam a választ (sajnos szilveszter közelsége sürgetett :S)találtam egy subhoz készült auto on/off kapcsolást, ami bekapcsolja a subot majd 20 perc után ki, ha nem kap jelet. Csatoltam a kapcsolást is, a pirossal karikázott részt kihagytam mert az felelős hogy várjon mielőtt kikapcsolna. Ezt rákötöm a subhoz menő vonalszintű jelre, ezzel megvan oldva a mély szűrés, igaz csak 100hz alatti, de a fényorgona gondoskodik a többi csatornáról. Ha jelet kap azonnal bekapcsol, viszont ha nincs jel még tartja 3secig. A kérdés hogy melyik kondi felelős ezért? (c1,c2,c3) És mit tudok csinálni? Most így hirtelen itthon van még 2db 1uf kondi, vagy max még be tudok tenni valahova egy ellenállást ha az kell. Ötlet? Előre is köszönöm.
Tedd bele a 10megást (R11) !
Ha ezekután netán rosszalkodna miatta akkor a C4 helyére is kell pár nanoF..
Köszi, már közel a teljes siker szerintem.
Most betettem a 10Mes ellenálást, ha felvan tekerve a zene akkor jól megy megfelelő frekivel, ha halkabb a zene akkor elkezd a zenére villogni, és ha nincs zene akkor azonnal abba marad. Ügye onnan indult az egész hogy az optot a gyújtótekercs optoja elé tettem, jó is volt csak szétszedte a jelet, utána meg akartam szakítani optoval az ick negatív lábát (lényegében elvettem a tápot, csak a sinus megy bele az egyik icbe folyamatosan), de itt már nem volt jó az opto, gondolom valamelyik karakterisztikája gátolja, itt jött a képbe a relé, mert az lényegében egy db vezetéknek felel meg ha be van kapcsolva (legalábbis gondolom). Most relével, szintén a tápot veszem el az icktől, most így megy, majd holnap megnézem hogy meg tudja e tartani a fényerőséget, a cső, és nem kezd el önálló életet élni. De ha esetleg nem lesz jó akkor még holnap kísérletezek pár ellenállás, 1uf kondi társaságában.
Üdv!
Az lenne a kérdésem ,hogy a He kapcsolások között található Strobi kapcsolás működik-e? Illetve az lenne még a kérdésem ,hogy hogyan kell Bekötni a gyújtó tekercset ha Így van a 3 lába: van egy közös: közösből 1-re :11 ohm közösből 2-ra:0.5 ohm 1-ből 2-ra :11.8 ohm Akkor hogyan is kell?
Nah megvolt a nagyüzem, érdekes volt.
Elsőnek folyamatosan leverte a fő automatát, aztán 1x ki kellet cserélni benne a 10Amperes biztosítékot, mert valamiért nagyobb lett a fényereje. Aztán 3-4 óra folyamatos menés közben megadta magát a cső, és vitte magával a kapcsolót is. Egyébként a csőnek így utólag számolva 2óra 40 percet kellet volna bírnia, gondolom a csökkentet fényerő megnövelte az időt. Viszont itt jön a kérdés, mert ez így nagyon nem gazdaságos, hogy 3 óra alatt elfogy. Nézegettem neten a Gamma xop 15öst, ami 14k, de elvileg ez már 1milla villanást bír (az omni csak 100.000at), persze hivatalos infot nem találtam. Tudna valaki mutatni nekem valami, jobb csövet, esetleg olyat amit már próbált és jól bírja.
4 éve használom az omni csövet, még mindig kifogástzalan. A megszakítót nekem is leverte, de elépakoltam jópár ellenállást (soros párhuzamos tagokkal) így már nem veri le. Bár 2db p4-es hűtőborda közzé van befogatva meg a ventillátor is kell neki. De így kifogástalanul működik.
Mármint egy darab csövet használsz 4 éve? Mert akkor a leírás hazudik, de nem kicsit.
Szia! egy 1500-as cső nekem is 3 éve megy.. ha nem atomvillanásosdit játszol vele és az elektródákat nem égeted szét akkor sokáig bírják.
Hát akkor csak nekem nem volt szerencsém. Nem volt hajtva nagy fényerőn, és sérülést, se feketedést nem lehet látni az elektródákon. Nah akkor majd a következő.
Sziasztok!
Mekkora kapacitást javasoltok egy XOP 15 csőhöz 600V-ra, amivel némi élettartamot is várhatok tőle??? Nem szempont a cső maximális kihajtása, fázishasításos meghajtástól elzárkózom.
Sziasztok. Szeretnék építeni egy stroboszkópot de nem tudom hogy fogjak hozzá. Vagyis az oldalon talált kapcsoláshoz nem tudok minden alkatrészt beszerezni. Tudtok ajánlani valami működő kapcsolást? Köszönöm.
A cső elég érzékeny, ha kézzel hozzáérsz (zsírosodik) már az is csökkenti az élettartamot. Egyébként az enyémre is 100ezer villanás volt irva azóta jópár éjszakát végig dolgozott. Enyhén már kormos a cső az elektródáknál.
Kicsit bővebben is írhatnál, mik az elképzeléseid, mekkora buliba akarod stb. Van itt pár kapcsolás, ha nincs X alkatrész akkor meg kell nézni mivel lehet helyettesíteni.
Szia!Nekem 5*100µF (~450V motorinditók)volt betéve a cső elé,2,5 ohm 200W ellenállással(4*10 ohm 50W) töltögetve.Persze gyorsabb villogásoknál a fényerő alig volt nagyobb mint a normál kockastrobié,mivel ekkora kondibankot már időbe telik feltölteni 600V-ra.
Kicsit át is kellett alakitsam,tettem elé egy fázishasogatót is,igy ki tudtam használni az 1500W/s csövet.Mikor nem kellet a napfényesség,csak a kondik villantottak. Saját épitésű ütemvezérlővel 5 évig működött a cső,aztán már nem.Nem volt kedvem rákölteni,igy lerovancsoltam.
Nem igazán fogtam meg a csövet. Én csak egy kis fehér részt látok a 2 elektródánál, de amikor vettem már akkor is volt 2 csík ami körbement és kb 1mm volt.
Végülis panaszkodni nem tudok, mert a 100ezret teljesítette ami rá volt írva, de ez így nagyon kevés. (néztem SMG strobit, 1500watt, 50hz, és 20milla villanás, igaz az már nem ez a "gagyi" kategória, de azért lehet látni hogy van élet 100k felett. ) Egyébként elég koszosak ezek az omnilux termékek. Vettem ezt a csövet meg egy 75Wattos UV lámpát, annak az üvege is koszos volt főleg a tetején. (Persze tudom ennyi pénzért mit várok. ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |