Fórum témák
» Több friss téma |
Én BD911/912 vagy TIP2955/3055 párost szoktam alkalmazni, ezek több másodperces rövidzárt is kibírnak. De, ha már javítod a masinát, a kicsatoló 2200µF 25V-os kondenzátort mindenképpen cseréld ki 2200-3300µF 63V-os típusra a saját érdekedben! Ha ezeket beszerezted, írj privát üzenetet, és elárulom, hogy pár másodperc alatt hogyan lehet ezekből a végfokokból élvezhető hangzást előcsalni!
Lehet hogy olyat veszek mert ami most van az nagyon melegedik...
Én zöldfülű vagyok, úgyhogy még egykét dolog nehéz
Van két végfokpanelem Cleopatra rádióba, talán működnek is, ránézésre kicsit leharcoltnak tűnnek, de egyben vannak. Ha valakit érdekel, írjon! *
0 hangerőnél melegszik nagyon, vagy csak, ha megdolgoztatod? Ha 0 hangerőnél melegszik, akkor túl magas a modul nyugalmi áramfelvétele! Nézd meg a VT27-VR21-VR29 alkatrészeket.
Te peti, ma tarháltam kondikat, axiális elko, mint ami eredetileg is volt bennük, sőt még ugyanilyenből 2 másik is volt, szóval mind3-at kicseréltem, beteszem, egy ideig jó minden, kikapcsolom, majd pár óra múlva be és ugyanaz, szóval a műv erősítőt is majd cserélem, ja meg megvettem az összes 22µF-os kerámiakondi helyére 22 db újat, ha legközelebb lesz 1-2 szabad órám akkor mindet cserélem, biztos ami biztos alapon.
De a műv erősítő UA 747CN típusú, még nem néztem utána ez milyen, de szerinted az eredeti 741 PC helyett megteszi?
A 747 nem jó a 741 helyett, mivel a 747 a 741 iker változata, ezért nem lábkompatibilis!!! A TL061-071-081 viszont lábkompatibilis!
ha szólt ha nem akkor is melegedett, de mostmeg kipukkant a meghajtó tranyó(de a bd 243 bd 244 végtranyóval nem melegedett, csak kipukkadt a meghajtó)
Ja köszi, épp lestem is hogy úgy néz ki a bekötése mintha tükrözték volna az eredetit.
Hát gyakran előferdül hogy hülye az eladó a témához. Amúgy ebben még a 741 is olyan tokban van ami 14 lábas és abból 6 nincs kihasználva, beforrasztva se. Korai gyártmány... Varicap elemekkel szerinted érdemes szórakozni? vagy aok maradhatnak?
Ilyen hibát okozhat még az O-C váltókapcsoló kontakthibája is. Mivel ez végzi az AFC váltást is. Én alapból ki szoktam merni az O-C váltó kört a rádióból és marad az egész CCIR-re hangolva, így felszabadul egy kapcsoló, amit a loudness áramkör kapcsolgatására szoktam felhasználni
Üdv!
Nekem van 1 ilyen videoton cleopatram eddig gyönyörű szépen szolt de most a bal oldali végfok el szált és füstöl azt szeretném meg kérdezni hogy ilyenkor az eléget ellánálásokon kívül csak a két tranzisztort kell csak ki cserélni? előre is köszi
Ha füstölt, akkor elég sok mindenki el szokott szállni :
A végtranzisztorok BD243A/244A (Ilyent nehogy vegyél bele!!!) Helyette BD911/912!!! A meghajtók: VT05 BD139, VT32 BD140 A védelem: VT10 BC182 helyette BC337, VT22 BC212 helyette BC327 A nyugalmi áram stabilizátor VT 27 BC182 helyette BC546B vagy BC337. Néha el szokott menni a nagyjelű erősítő is VT37 BD139 is! A felsorolt ajánlott helyettesítők lábkompatibilisek az eredeti alkatrészekkel! Ilyen hiba a kicsatoló kondenzátort is megviseli, vagy éppen ez okozza. Ezt mindenképpen cseréld ki, de nem 25V-osra mint eredetileg van, hanem 63V-osra!!!!!!! Ha a telepközepet nem tudod beállítani a kicsatoló kondi + lábán (99%!!!), akkor cseréld ki a VR20 ellenállást 33k-ra.
Köszönöm a segítséget még 1 kérdésem lenne hogy a végfokot azt egyszerűen ki lehet venni a a helyéről?
Cleoból kivehető a végfok (is), hisz modulokkal szerelt, csak a végfoktranzisztorok amelyek a hátsó hűtőbordákon nyugszanak, rövid vezetékkel vannak forrasztva. Tehát azt el kell távolítani. Meg jól feljegyezni, hogy mi hová való.
Üdv!
Pár napja beszereztem egy ilyen csodát. Annyi baj van vele hogy a rádió része meg sem szólal, se FM se AM részen még csak nem is sistereg. Ja meg nem világít(az égők kiégtek) Valaki tudna segíteni? Köszi!
Elsőre ellenőrizd a 15V tápot.
Az AM / FM isostat kapcsolón is nézd meg, itt szokott beégni az érintkezője és nem kapcsol. Ez a hiba kapcsoló csere nélkül is javítható FM kapcs. soron találsz fel nem használt sort (nincs bekötve, csak forr pontok vannak 3db) amihez 3db vezetékkel párhuzamosíthatod a hibás kapcsoló szakaszt.
Sziasztok!Nem vagyok műszerész,csak konyítok 1 kicsit hozzá.Nekem is van 1 cleóm.A műszerek nem működtek.Csak kontakt hiba volt.A rádiója elég tré volt.Ha bekapcsoltam,kb 1 fél óráig mászott el a sáv.5-6 mhz-et.Kicseréltem a trimer potikat,a 10 voltos zénert,a bf241-et. Mértem 15 volt meg van.Most szól de 1-2 mhz-et még mászik.A térerőség mérő ,megse moccan,az AM sáv nem szól,csak sistereg.Stereó led is csak néha villan fel,pedig tisztán szól.Ezt már javították,mert nem BD243A/244A avégfoka.Mik lehetnek a bajok?A hangerőpotit lehet még kapni valahol?
Igen, láttam a múltkor a vaterán zsír ú hangerő potit 2100Ft-ért ha jól emlékszem.
Namost az égők jók, de akkor sem világít, a kapcsoló szerintem meg rossz, mert amikor bemnyomom akkor 2őt pattan, szeritem kapcsolócsere.
A skála akkor világít ha rádióra kapcsolom?
Az izzókat az MGPU és a Magnó bemenetválasztó kapcsolja, de csak a "régebbi" modellekben. 1980-tól állandóan világít az összes izzó.
Az FM modulodat szerintem újra kellene hangolni Potméterem nekem van 2db, keress meg privátban és megegyezhetünk!
Skálaizzó bekapcsoláskor világít.
Leírtam világosan, hogy a kapcsolót nem kell feltétlenül cserélni, 3db vezetékkel javítható.
A skála akkor világít ha rádióra kapcsolom?[quote]
Szia ha neked Cleod van (RA 6380) akkor erösítő módban a skála világitás kialszik és csak a kivezérlésmérök világitásai müködnek.
Nekem még van 1 db új és 1db bontott, de hibátlan A többit privátban, ha érdekel!
Sziasztok Videoton Cleopatrahoz keresek végfokot és hangszóró kimenetet! Ha valaki tud segíteni, írjon.
*
A skála rendben van. Most olyan problémám van, hogy nem egyszerre mozognak a kivezérlésjelzők, és mondjuk ha kicsit feljebb csavarom a hangerőt, akkor a magas hangoknál főleg a jobb oldali jelző nagyon kitér. Meg kb 3-mason már ki is van vezérelve az egész. Valaki valami ötlet?
Én a helyedben legelőször a kijelző áramkörében lévő ellenállásokat, és a négy trimmer potit nézném meg. Talán úgy lehetne egyszerűen eldönteni, ha tök ugyanazt a hajtást kapná a két oldal. Ha amúgy a két csatorna hangján füllel nem érzel eltérést, akkor ott kell lennie a problémának. Kétcsatornás dologról lévén szó, lehetne másol az erősítőkben is bőven probléma, de azt szerintem hallanád is.
Én a helyegben megnézném a műszereket is, mert erősen hajlamosak a szorulásra! Ha szorulnak, keress meg egy öreg órásmestert, aki jóban van a mechanikus órákkal!
szerintem csak be kell állítani, nem hallok semmi különbséget. hogy állítsam be a trimmereket?
Olvassál vissza pár oldalt, mert már valakinek felraktam a műszerek beállításának a leírását, ha nem találod, küldjél egy emailcímet privátban és elküldöm a teljes dokumentációt!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |