Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Ez egy irányított antenna, tehát a befogni kívánt router vagy access point felé kell majd néznie. Csatlakozó és toldó iránt itt nézz körül: Bővebben: Link
Nézd meg a képet. A ponttal megjelölt részél kell lekaparnod a lakkot és oda kötheted az antennát. De ne felejtsd el az árnyékolást a testre kötni. a ponttal jelölt résznél kezdődik az antenna, azért oda.
Remélem segítettem. B.U.É.K
Ott csak az antenna sugárzó része kezdődik, előtte ott az illesztő tag. Ráadásul az sugárzó rész is meglehetősen egyedi kialakítású. Honnan tudod ilyen bátran állítani, hogy oda kötheted az külső antenna 50 ohmos csatlakozóját? Esetleg a vakok bátorságával. Én nem tenném, bár valami lesz, de hogy jó nem, az biztos.
Szia . köszi a segítséget a kábel közepét azt látom hova de hova az árnyékolást??
Ez azért már nem villanyszerelés. Ezen a frekvencián már régen minden vezetékdarab tápvonalnak tekintendő, és mm -ek is számítanak. Nem beszélve az illesztésekről ami reflexiókat okoz, a reflexiók állóhullámokat. Így nagyon könnyen megesik, hogy látszólag mindent bekötöttél, a vége mégis az, hogy nem sugároz semmit. A koax árnyékolását például max 2 mm rel lehet elvinni a középső értől, de ez is már határeset. Műszerek hiányában pedig nem lehet tudni, hogy mi történik.
Ezért mondtam(tuk), hogy inkább vegyél olyat, aminek van külső antenna csatlakozója.
Pont azért, mert ott a csatolótag, ami elvileg szűri a nem kívánt frekvenciákat. De ha az nem jönne be akkor az elé.
Nemrég csináltam ilyet, mert nekem nem volt elég a hatótáv és jó lett. Nem láttam különbséget az elé vagy utána kérdésben.
Nem szűr az a világon semmit, hanem két számunkra ismeretlen impedanciát illeszt.
Megmondaná valaki melyik koax kábelt használjam külső antennához ?? Mi a vastagsága és mi a jelentősége? Ha vastagabb vagy vékonyabb ??
Ha megnézel egy táblázatot, minél vékonyabb egy koax kábel, annál nagyobb a méterenkénti csillapítása. Ezért használnak pigtail kábeleket a vastag, kiscsillapítású kábel bekötésére a nyomtatott áramkörbe. A másik tényező, hogy azonos vastagságú kábelek között is van kiscsillapítású, speciális dielektrikummal.
Otthoni használatra (5-10méterig), a H155-ös megszokott felelni. Ez elég könnyen szerelhető. SMA csatit is kapsz hozzá...
A nullára van kötve minden árnyékolás. Pl az a fémlap ami árnyékolja az eszköz nagyfrekis részét.
Mondasz valamit, akkor az illesztőtag elé kösse az antennát.
Üdv: Ki tudja ,a D-link vireles router DI -524es adja a jelet vagy veszi is??
Adja is, és veszi is a "jelet", különben nem működne. De az nem mindegy, hogy egy hálózatban milyen szerepet képes betölteni.
@katt
A helical antenna illesztésednél jól látom, hogy az illesztő dróttal a reflektor lemez és az antenna spirál rövidre van zárva? Van valami linked az illesztésről? Nekem a háromszög réz lemezzel van illesztve, de valszeg nem jó, mert a illesztés nélkül is kb ugyan ott van a nyeresége. Egyébként nekem a helical antenna biztosította a nagyobb átviteli sebességet, még kisebb nyereség mellett is gyorsabb a kapcsolat mint a dual biquad-om esetén.
Igen, rövidre van zárva. Az illesztőtag kb. egy félkörív, egyik vége megy a koax meleg pontjára, másik vége pedig a reflektorra. Ide egy réz csavart tettem, aminek egész kicsire lereszeltem a fejét és ehhez forrasztottam az illesztőtag végét. A spirál az illesztőtagba csatlakozik be, egyszerűen odaforrasztottam. Én próbáltam mindenféle helyre becsatlakozni a spirállal, de nem láttam számottevő különbséget. ( nincs műszerem és akkoriban a régi AP nem mutatta a jel nagyságát, tehát nem tudtam még kb sem megítélni ) Még az sem zavarta a működést, hogyha a spirál meglazult a csövön és már régen nem 3 cm-re voltak egymástól a menetek, meg nem is feküdt fel a csőre, stb. Szóval ez az antenna még romos állapotban is nagyon jól megy. Azt a háromszög alakú illesztést én is kipróbáltam, egyáltalán nem működött.
Ennek az antennának az eredeti leírását a Terminál Fórumon olvastam, egy "laza" nevű hozzászólótól. Érdemes elolvasni az egész topicot, ha jól emlékszem talán 3 oldal az egész. Miből gondolod, hogy kisebb nyereségű volt mint a biquad? Ha igen, akkor hogyan létezik az, hogy nagyobb sebességet biztosít? Én azt veszem észre, hogyha a mikrohullámoknak olyanja van, akkor néha szakadozik a jel. És kisebb jel mellett ez sűrűbben fordul elő. A kisebb jel meg attól van, hogy kisebb az antennanyereség. A tieden mi az a plexi izé a végén? És szigetelőszalaggal ragasztottad le a meneteket? Nincs annak túl nagy vesztesége ezen a frekvencián? Nem kell oda semmi, megáll az magától is, még a hőtágulás sem zavarja. Én lefestettem lazúrral, hogy ne legyen annyira feltűnő az eresz alatt. Egyébként, nagyon stabil.
Az AP-m szerint a a dual-biquad 40-45dB volt, Helix csak 35-40 (ezzel a rossz illesztéssel). Mégis helix-el a netspeed többe mér ~19/12,5 mbps és stabil (kb 100m re van az AP egy vasbeton falú panelházban). A szigszalagot beraktam a mikróba, nem melegszik, szóval alig lehet csillapítása. A PVC cső egy menetes szárral van ráhúzva a reflektorlemezre, ahhoz kellett valami a végére amibe kapaszkodik és nem csillapít. A gyerek játékai között találtam a plexi félgömböt. Mondjuk középen az M4-es fém menetes szár nem biztos hogy használ a nyereségnek.
Holnap leveszem, megcsinálom a te illesztésedet, meg felrakom normálisan. Ami biztos, hogy nálam marad a helix.
Igen, de a 40...45 dB az minusz! Vagyis a 0 dB alatt van a jelerősséged 40...45 dB-lel. A helixnél meg csak 35...40 dB-lel van alatta. Van közöttük 5 dB a helix javára. Azért az elég sok. Igaz, az antenna is sokkal nagyobb.
Valahogy szedd ki azt a mnetes szárat. nem hiszem, hogy jó a cső közepén egy fém rúd. Ha beltérben van, akkor nem zavaró a szigetelőszalag, kint előbb-utóbb lemosná az eső. Bent viszont ronda... Csináld úgy a kezdetét, ahogy a fotómon van, garantáltan nem jön le és nem kell a meneteket rögzíteni semmivel sem. Akkor ez egész jó, a vasbeton ház kellőképpen árnyékol, bár ha kinéz az ablakon a helix, akkor nem gond neki az sem. Amit nem szeretnek az antennák, az a foncsorozott, fokozott hőszigetelésű ablakok. A vékony fém foncsor tökéletesen elnyeli a sugarakat. Nekem bő 1 km az áthidalt távolság, igaz, mindkét antenna kültérben van. Sajnos, most már megnőtt egy fa a kertben, kissé útban van, de nem nagyon veszem észre a hatását.
Igen, ez az. Én annyiban tértem el a leírástól, hogy nem tettem bele az egészet egy 110-es pvc csőbe. Így biztosan nem annyira időtálló, de még nem vettem észre különösebbet, pedig néhány éve már megy. Szerencsére fejmagasságban van, könnyű szerelni.
Talan jol jon ez a bemert project: http://www.ab9il.net/wlan-projects/wifi3A.html
Most olvastam egy masik projectjeben, ami le is dobbentett. Egy 2-3m (nem kicsi) parabolaval lehet par tucat kilometerrol (vagyis tobb mint 6km!) wifi kapcsolatot letesiteni. http://www.ab9il.net/wlan-projects/wifi3.html
Szerintem nem jók a méretek. Sem a csőátmérő, sem a menetemelkedés. A másik, hogy egy helixnek a talpponti impedanciája 130 ohm körül van. Ezt kell illeszteni az 50...60 ohmos koaxhoz, meg a router bemenetéhez, ami szintén ilyesmi értékű. Ebben az elrendezésben nem látok semmilyen illesztést... A lapos huzal érdekes, talán a nagyobb sávszélességre való törekvés indokolja. E nélkül is jó, bőven tudja azt a 300 Mhz körüli sávszélességet még vékony dróttal is.
Hát, a pár tucat az mondjuk 3 x 12 km. Amit én olvastam az 50 km volt egy 100 cm körüli offset tükörrel. Egy ekkora parabolát már rögzíteni is kell rendesen, nagyon kicsi a nyílásszöge, tehát, nagyon érzékeny a beállításra, nagy a szélellenállása, stb. Biztos lehet ilyet csinálni...Néhány km-ig biztosan elég egy helix, esetleg kettő párhuzamosan kötve. Ez elméletileg 3 dB nyereséget jelentene, de ennél fontosabb, hogy a talpponti impedancia 65 ohm körül lesz, tehát nem kell impedanciatranszformátor, nincs ebből eredően vesztesége. Csak azért nem csináltam ilyet, mert csak halvány sejtéseim vannak a a spiráloktól a koaxig menő mechanikai elrendezésről. Ha valaki tud ilyet, akkor belinkelhetné. A másik, hogy elég ronda lenne... két cső... már ezt az egyet is kalasnyikovnak hívják...
A Link az van...Wifi_antennák_Fr...
Jó, de ebben nincs benne, hogy hogyan kell összekötni két helixet.
Ez az egész konzervdoboz-wifi antennásdi olyannak látszik, mintha egy csőrezonátor lenne. Vagy tévednék?
Sziasztok! Én egy kb 3km-es wifi linket szeretnék készíteni városban, 5Ghz-en.
Az adó és a vevő is egy Ubiquiti Airgrid M5 27dBi nyereségű grid antennába épített AP lenne. Az AP-t egy 4 emeletes ház tetején helyezném el, a klienst pedig egy kertesház tetején kb. 6m magasságban. Rálátás nincs, néhány 5 emeletes ház legfelső szintje belelóg. Szerintetek sikerülne összehozni?? Köszönöm a válaszokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |