Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   386 / 507
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 4, 2012 / 1
 
Hali!
Rossz úton haladsz...Nem így kell megcsinálni .
Kell egy 220V-os halogén ízzó.Azon keresztül egyből az akksit kell tölteni.Továbbá kell egy terhelő ellenállás,és egy elektronika.Ha az akksi eléri a 14,5V-os feszültséget,az elektronika rákapcsolja a terhelő ellenállást az akksira,és mondjuk pár másodpercig rajta hagyja.
Nálam semmi elektronika,csak egy feszültség emelő...
Még nem volt akkora szél,hogy telenyomja az akksit...
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia Barret
Több dolgot nem értek a hozzászólásoddal kapcsolatban. Van nekem az a 220 volt, 1,2 amper, 700 fordulatú egyenáramú generátor: Stabil Kabé . Félépítése a következő: forgórész, két szénkefe, két álló vasmag, amelyiken négy tekercs. Mindegyik vasmagon van egy kicsi és egy nagy menetszámú tekercs. Minden állótekercs sorba van kötve a másikkal. A legvégén maradt két drótvég az állótekercsek kimenete, amelyik a szénkefékre vezet. Ez a generátor két sarka.
A dinamóra rákapcsolok egy 220 volt, 100 W-os égőt és utána megpörgetem 700 fordulat/ perc-el, az égő szépen világit. Ezt a kísérletet ha megismételem egy 12 V, 21 W-os izzóval, az izzó szála alig pirosodik be, tekerhetem akár milyen gyorsan. A dinamó 700 fordulatnál 1,2 amperre képes, az izzónak 1,75 A kell. A gerjesztés mindig akkora a dinamónak, mint a kimeneti feszültség, ha rákötök egy akkut, az leterheli a kimeneti feszültséget az akku szintjére, és a gerjesztés is csak annyi. Végeztem egy kísérlet. Rákapcsoltam az akkut és bekötöttem az ampermérőt. megpörgettem a dinamót olyan fordulatra, hogy már rég 220 voltot adott volna normális esetben, de csak 0,68 amperrel töltött. A halogén izzó, amit tanácsolsz, hány wattos? A te szélgenerátorod hány voltot ad, hogy emelőre van szükséged?
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Az enyémben is van "lyuk". A lapátokat tudom forgatni, mivel csőből van a száruk. Tudom variálni három, hat vagy tizenkét lapátosra. Most a hatlapátos verzió van fent. Jelenleg 2,5-3 m/sec szél van, kb 90-et forog, ami kb. 25V és 25Watt a bojler betéten. Hát nem sok... A csatolt fotón a 12 lapátos verziót látjátok.

PB300004.JPG
    
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Hali!
Az enyém 0-40V között termel,és 13A-es.
Azért kell a fesz emelő,hogy már kis szélben is töltsön.
Mert kb 140-es fordulattól tölt direktben.Alatta is termel áramot,DE az akksi feszültségét nem éri el.
Emelővel már kb 90-es fordullattól tölt.
Ja,ez permanens mágneses,nem kell gerjeszteni.
Most éppen fújdogál a szél néha töltöget

A tiedet nem tudod átalakítani permanens mágnesesre?
1 próbát megérne!
(#) gaspa hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Üdv
Én is haladok az építéssel,a szekrénybe újabb elemek kerültek:jobb felső részen egy zavarszűrő egység,alatta a két AC fogyasztásmérő,amelyek a napelem és szél inverter hálózatba táplálását mérik.Ezek impulzus kimenetei szolgáltatják az adatokat az internetes adatgyűjtőnek.Bal felső sarokban a napelem invertere/EHE-N3KTL az első kínai inverter amit az elmü elfogad/,jobb alsó sarok,az újra hadrendbe állított szél inverter.Legalul a PC mellett jobbra a 4 csat. analóg adatgyűjtő,mellette a DC teljesítménymérő,amelynek analóg kimenete van.Ezek már a rövid idejű analóg adatrögzítéshez készültek.Már a szélsebesség mérő is fent van az interneten,a diagramban szürkével az 1m2-en elméletileg kivehető teljesítmény is ábrázolva van,kifejezetten azoknak akik szélenergiával akarják a háztartásuk energiaszükségletét biztosítani.A következő helyen érhető el: wea.biosolar.hu/drones/3/ .Az analóg adatrögzítést most tesztelem,nemsokára írok róla.
(#) weend válasza gaspa hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia!
Ötletes ez a C-sines salgo villamos szekrény. Látszik, sokat dolgoztál a rendszereden, gratulálok!
(#) gaspa hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Az analóg adatrögzítésem elemei:első képen a rotor fordulatszám érzékelője,meglepően egy reflex optóval és LM 2917 frek/U konverterrel analóg jelet ad,a bordásszíj kerék fogait érzékeli,annak ellenére,hogy azok fekete színűek.Sokkal jobb jelet szolgáltat mint a fölötte lévő,mágneses bróbálkozásom,bár az is működött.Második képen lévő panelen van a szélmérő elektronika,amely analóg és impulzus jelet is szolgáltat,az utóbbit az internetes gyűjtőnek.Ezen a panelon még egy fáziskimaradás érzékelő is van,amely már az egyik kimaradása esetén is lekapcsol a hálózatról,és beállítható idő után visszakapcsol.Már említettem a 4 csat analóg adatrögzítőt és a DC teljesítménymérőt ,amely 400V 40A tartományban mér és egy PIC-es áramkör digitálisan számítja a teljesítményt és ezzel arányos analóg jelet szolgáltat.Ma le is teszteltem,mert egy kis szél fújt,a költő azt mondaná "pajkos szellő lengedez",ez szépen hangzik,de nekünk piszokul nem jó.Éppen a termelés határán fújt,de azért a két utólsó kép a lehetőségeket jól mutatja.Az alsó szaggatott vonal 3m/s a felső 4m/s,jól látható a rotor indulása,leállása és a betáplálás.Jó szolgálatot fog tenni a szélkerekek és a generátorok optimalizálásához.
(#) weend válasza gaspa hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Holnaptól jön a szél, lehet tesztelgetni, lehet még 80 Km-órás széllökés is.
(#) dB_Thunder válasza weend hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
kicsit helyreigazítanék: amit te C-sínnek nevezel azt kalap sínnek hívják..
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia Barret
A te generátorodnak melyik része állandó mágnes?
Már értem, mi célt szolgál a feszültségemelő. Ezt a 220 voltos generátort nem alakítom át, inkább egy másik dinamót, csak annak a forgórészét át kellene tekercselni. 12 V, 500 W. Nincs mit kezdjek egy ilyen generátorral, ebben a formában a szélgenerátor építésnél.
Ma üzembe állítottam a 220 voltos szélgépem. Nem tetszik, hogy 5 m/s erősségű szél kell az induláshoz. Mellékelem a fényképét.
(#) weend válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia!
Köszi a kiigazítást, de akkor ebben az országban sokan el vannak tájékozódva. Én ezt látom a képen
Bővebben: Link
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Erre céloztam. Ha hamarabb tudom, nem a google-ról vadászok le egy "mintát".
Mekkora a szélkerék átmérő és a "lyuk" átmérő?
(#) dB_Thunder válasza weend hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Ez így igaz! Bevallom régebben én is úgy hívtam..
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia! Az állórésze.
A forgórésze meg kommutátoros szénkefés.
Ez egy 36V-os villanymotor.1800-as fordulatszámú.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Kezd egyre jobban tetszeni a generátorod. Megköszönném, ha pár részletet megírnál. Mindenek előtt, milyen mágnest használtál? Azután azt, hogy hány póluspárú az állórész? Használtál-e sarut az állórész kialakítására?
Nekem is van egy csupasz, kollektoros forgórészem, valamikor dinamó volt, 12 V, 25 A - T tudott, csak szétszedtem. Motort akartam belőle készíteni, de mint ilyenkor történni szokott, a végén se egyik, se másik. Mellékelek a képét annak a generátornak, amit ebben a formában nem tudok használni szélgép építésére, majd jó lenne áttekercselni.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Az én "generátorom" egy gyári futószalag mozgató motor...Állandó mágneses ferde hornyozású (nem ragad)
Gyárilag 1:5-ös olajban futó áttétellel .4 pólusú,de kettőt lekötöttem.(könnyebben indul) Rövidzárban mértem rajta 13A-t is.
Most dolgozik erősen,mert olyan vihar van,hogy folyamatosan dolgozik a viharvédelem...
Legalább nem rozsdásodik össze

gen.jpg
    
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Szia!
Le a kalappal! Nem ehhez a tempóhoz vagyunk szokva - magamra értve.

Refl. opto típusa? QRD1114 (Hestore) szerinted jó-e ilyesmire? (Szélmérő csapágyazott rakéta porsz. motor-ból, "opto tárcsa" a felpolírozott, lakkozott forgórész.) Esetleg a megépített, így garantáltan működő kapcs. rajzot is közölhetnéd.

A görbék magukért beszélnek. Látszik, hogy a 4 m/s alatti szél energetikailag csak költői, hűsölni való szellőcske.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 6, 2012 / 1
 
Szia!
Bizonyára ismert. Azért a terhelés görbén érdemes elgondolkodni. Ld. a mellékleten a jellegét. Valószínű, hogy ez okozza a "furcsa" viselkedést. A Te gen-ban a kis menetű tekercsek nyilván a pólus visszahatást csökkentő segédtekercsek.

sontgen1.jpg
    
(#) btoti hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Apropó!
Aki ma is panaszkodik a szélre, az végképp reménytelen eset:
(élő széltérkép)
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Nálam szinte folyamatosan viharvédelmi pozícióban van a gép Nem billen ki teljesen,de látszik hogy részlegesen kitér.
(#) gaspa válasza btoti hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Itt a két kapcsolási rajz,a füzetemből csak fotózni tudtam,de azért olvasható.Az első a szélmérő,a második a fordulatszám mérő.A konverziós tartományt a 2 láb kondija és a 3,4 láb ellenállása határozza meg 6V-ig lineáris a kimenet.Ha impulzus kimenet nem kell, a 4516 elhagyható.Mivel a forgórész bizonyára kefés,szerintem a kommutátorokat fesd le felváltva fehér-feketével,csodás jelet fog adni és nagyobb frekin, mint a vas hornyok,a kimeneten könnyebb kiszűrni a konverziós zajt az aluláteresztő szűrővel.Különben ma legalább 15 órás analóg rögzítést csináltam,nagyon tanulságos,majd később néhány részletét felteszem.
(#) illesoszkar hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Üdv fiuk.szerintem a legjobb megoldás generátor helyett egy DC motor pl kis roller motor 24v 250 watt.ezeket 25-30 %-al túl terhelheted. én kettőt összekötöttem és csak ujjal meghajtottam szinte ugyanolyan sebességgel fordult a másik min amennyire megpörgettem kézzel.van belőle láncos és bordás meghajtás.az eredeti szijjal vagy lánccal és az áttétellel meghajtva tökéletes,én két motorral oldottam meg úgy ,hogy negatív pontot összekötöttem és egy diódát tettem rá a két pozitívra egy egy diódát és a dióda után kötöttem össze a kettőt.ennek két funkciója van :Ha nem fúj a szél nem fogyaszt és ha valamelyik többet termelne ,nem dolgozik ellent.csak két gondom van még ezért szereltem le.csak az aksi stabilizálja és e levezető kábel becsavarodik egy hét alatt és leszakad.most egy függőleges csőtengelyen gondolkodom és a csapágyház alatt szénkefe áramszedő szerűségen gondolkodom.itt nálunk a 365 napból 340 napot fúj a szél
(#) Barret válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Hali!
A szénkefe az nagyon bonyolult!
Nekem az oszlopban van egy réz tányér,és a gép központi csapágyán keresztül be van állítva egy fém tüske,ami a réz tányéron támaszkodik.
A tüske a géppel együtt fordul,a tányér fix,és róla van levezetve a termelt áram.Ez összesen két alkatrész,mindkettő elszigetelve a környezetétől.
A negatív meg nálam lemegy a csapágyon...2 éve így működik. Még nem hibásodott meg!
(#) illesoszkar válasza Barret hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Köszi én egy csúszógyűrűs nagy villanymotor tengelyt találtam, azzal gondoltam megoldani bronzkefével.de jó ötletet adtál.köszi már csak a stabilitás van hátra.
(#) joco21 válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Szia Oszkár.
Én így oldottam meg.

R.JPG
    
(#) ekkold válasza joco21 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Ez mennyi ideje van kint a szabadban? (kiváncsi lennék hogy néz majd ki egy évvel később)
(#) Barret válasza ekkold hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Érdekes,szó szerint ez a gondolatom mióta ez a kép be van szúrogatva hol ide,hol oda
(#) borvendeg hozzászólása Jan 7, 2012 /
 
Hello!
Mi a véleményetek erről a motorról?
Azért ez már tudhat valamicskét!
(#) joco21 válasza ekkold hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Itt láthatod a dátumot. Az egy év eltelt. Ugyanúgy néz ki ma is.
(#) joco21 válasza Barret hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Igérem Neked, utoljára "szurogattam be" hol ide hol oda. Ja, és nem sértődtem meg!

A betonalapot, hányszor teszed még be? Töröltem !
Következő: »»   386 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem