Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   387 / 507
(#) borvendeg válasza joco21 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
De mért 4 pólus? Meg 4 vezeték? 3 fázisú a generátor?
(#) athor77 válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Ezekre gondoltál?
nekem is ezekből lesz ha egyszer végre lesz időm befejezni.
Te milyen diódát használsz?
Sorba vagy párhuzamosan kötöd őket?
(#) Barret válasza joco21 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Hali! Sértődésről szó se essék jó?
De én ezen a képen egy betonalapot látok csak...
(#) Barret válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Azért 4,mert abból 2 opcionális.
Arra a kettőre még lehet bekötni más dolgokat!
Okos megoldás,ha még le kell valamit vezetni,csak rá kell csatlakozni.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Jaj Istenem !!!
Akkor én most mit higgyek és melyik fórumtársban bízzak?
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Kösz!
Remek. Mindenképp hasznos lesz, mint működő kapcsolás (alap kapcsolást nyilván "kismilliót" találni). Most csak ránéztem mentettem. A maga idejében alaposan kivesézem.
A kommutátor használata is a pakliban volt. Pillanatnyilag 2:1 a javára. Ráadásul ott van az állítható szénkefe ház helye az opto rögzítésére, beállítására. A közöket gondoltam fekete lakk tollal kihúzni, polírozni, átlátszó lakk az oxidálódás ellen, (Ezen a motoron minden még csavaros rögzítésű szét- és visszaszerelhető. Már túl van az állórész kidobáson, ami egyébként is le volt égve, tisztításon, csapágy zsírozáson. A 10 cm-s inox merőkanalak már rég megvannak.) Így csinálni kellene (ezt is).
Mért adatokat mindig, mindenkitől szívesen veszek. Számítottból már bőven van a padláson.
(#) generátor24 hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Szerintetek mennyire kell vigyázni pl a neten árult hálozatra tápláló kívülről nem valami komolynak látszó inverterekkel?Elég alacsony áron lehet hozzájutni egy ilyen 500W körülihez.
használatánál írják csak be kell dugni a konnektorba és várni a szelet.az Eon erre mit szólna?Valóban lehet ilyet a tudtuk nélkül csinálni? Ha a fogyasztásm 0 de a generátor meg termel ezerrel akkor megindul a mérőóra visszafele?
Én megmondom öszintén félek az ilyen magánakcióktól.Hiszen tudjuk hogy az áramszolgáltató sokszor ok nélkül is büntet mert neki ugytetszik,nemhogy még én csak ugy táplálgassak vissza a tudta nélkül.
Várok válaszokat,hogy jól gondolom e vagy csak túl reagálom és simán lehet használni így is.
(#) laccika77 válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Amit nem tudnak az nem fáj. Nem mindegyik mérő képes visszafelé forogni (a régebbiek igen). Az biztos hogy nem szabályos. Üdv!
(#) poros válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
A korábbi hozzászólásokban azt írják engedélyeztetni kell. A rendszert és valahol azt olvastam csak az áramszolgáltató által elfogadott invertert lehet csak felszerelni. Ami a bejövő szinusz hullámmal egy "fázisban" tud rákapcsolódni a hálózatra. Ezek már nem 50 ezerforintos inverterek.
(#) Barret válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Szia!
Ha esetleg hálózatot javítanak,és lekapcsolják az áramot,mi lesz?
A generátorod meg nyomja rá a hálózati feszültséget!
Ezért csak a bevizsgált,általuk engedélyezett invertert engedélyezik!
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Szia!
Óvatosan, az alapszabály az alábbi linken, a többi magánügy. Az Elosztói szabályzat 6/B melléklete rendelkezik erről.
(kivonatok)
(#) poros válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Az viszont szerintem nem ütközik semmilyen szabályba, ha a hálózat leválasztása után a saját magad által termelt energiát használod. Vagy tévedek?
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Szia!
Csak halkan írom kiegészítésként, nehogy vitát generáljak: pl. leég az inverter, vagy jobb esetben levág a túláramvédő kismegszakító, mert a lekapcsolásnak (feszültség mentesítés) része a földelt rövidzár.
(#) btoti válasza poros hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Szia!
A hálózat csak az Áramszolgáltató engedélyével használható BÁRMILYEN célra! (Büntetés kockázata nélkül.)
(#) poros válasza btoti hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Igen elolvastam amit linkeltél és látom bejelentési kötelezettség van. Én sem szeretnék erről vitát nyitni ! Ezért csak kérdezem ! A lakásomban levő hálózat már az én tulajdonom. Tegyük fel lekötöm a hálózatról a lakást. Ezt megtudom tenni a már saját tulajdonban levő kismegszakítók után. "Nem a mérő alattira gondolok." És nem használom az energia szolgáltató energiáját. Ahhoz miért van közük? Csak elvi kérdés, tudom, hogy ilyen nincs de mégis?
(#) laccika77 válasza poros hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
De ilyen van! És szerintem nem is szabálytalan (ez csak vélemény). Csak egy,vagy két mágneskapcsoló kell, és ha rendelkezésre áll a privát "erőmű" akkor leválasztja a hálózatról a lakást, és a sajátodat használod. Ha nincs szél és,vagy lemerülnek az akkuk akkor visszaáll a hálózatra. Ezt nem túl bonyolult kivitelezni, de részlegesen is lehet, például kiszámítható nem túl nagy igényű fogyasztóknál (világítás, tv ,stb) Az egész ház az már kicsit macerásabb, de ha rendelkezésre áll a megfelelő energia akkor miért ne.?
(#) poros válasza laccika77 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Igen de olvasd el btoti linkjét. Ott feketén fehéren azt írja be kell jelenteni és nyilatkozni kell az egyebekről.
Éppen ezért jutott ez az extrém dolog az eszembe. Ha már relével kapcsolod át akkor nem független a hálózattól.
(#) generátor24 hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Amikről írtam valószínű kínai gyártmány,de hát már mi nem az.Ha nem érzékel a konnektorban áramot automatikusan leáll.Kis intelligens.
Ha nem akarunk szólni az Eon nak talán úgy úszhatjuk meg a büntit ha figyelünk hogy a fogyasztásunk mindig nagyobb legyen mint a betermelt mert így csak lassul az óra.Ezt eltudom képzelni hogy működjön.
(#) generátor24 válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Ja,és CE minősítése van.
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
A neten található hálózatra tápláló inverterek általában nem sokkal rosszabbak tízszer annyiba kerülő társaiknál. Mindegyiknek a leírásában szerepel, hogy csak a hálózat megléte esetén képes termelni. Teljesítménykorlátja is mindnek van, ha elmegy a hálózat és tovább termelne, túlterhelődik. Erre vagy lekapcsol, vagy leég.
Ha jó a működési elve, hálózat nélkül NEM TUD termelni.
A rátáplálás torzítására érdemes még odafigyelni. Ez megintcsak nem lehet túl nagy, hiszen a hálózat, mint nagyon kis ellenállású rendszer a torz jellel túlterhelné az invertert. A szolgáltató által elvárt másik fontos paraméter a hiba utáni visszatérési idő. Na ezt nem biztos, hogy megtalálni a "bóvli" invertereknél.
Idézet:
„Valóban lehet ilyet a tudtuk nélkül csinálni?”

Lehet, csak nem szabad.
(#) pipi válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
melyik CE?
nem mindegy
Bővebben: Link
(#) gaspa válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Nekem kb fél éve működik a visszatáplálós órám,a napelemeken egy elmü által elfogadott kínai inverter van a szélgenerátort tesztelem egy "nem valami komolynak" látszóval.Eddig nemigen érdekelt senkit a visszatáplálás ezért nem írtam róla.Az erre vonatkozó szabályokat nagyon is érdemes betartani,ez mindenkinek a saját felelőssége(ami nagyon komoly is lehet).Az említett inverter "komolynak látszó" megfogalmazása fedi a valóságot,az enyém 1200W-os,nemrég egy igen erős szélben meghibásodott,ezért meg kellett javítanom.Nos,a vezető invertergyártók produktumaitól nemigen marad el,van benne 10 db mosfet,8 bites AVR 10 bites A/D-vel,PWM szab. IC,4db 1000V 50A IGBT-s teljes híd tapad az AC hálózatra,varisztorok és szikraköz is van benne.Szerintem korrekten meg van csinálva,a kisebb teljesítményűek már nem biztos,gyakran fél hidat alkalmaznak,egyszerűbb vezérléssel,de az előírásokat feltehetően mindegyik teljesíti,az 5 perces visszakapcsolódás kivételével.Egyébként a hűtésük egyiknek sem megfelelő,de ezen lehet segíteni.
(#) gaspa válasza generátor24 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
A "csak be kell dugni a konnektorba és várni a szelet" -hez egy kis adalék,nemrég (1135364) hozzászólásomban írtam a valós idejű analóg méréseimről,bár akkor csak éppen termelést indító szél fújt,de az utolsó kép már előre vetíti a keserű valóságot.Néhány napja elég erős szél fújt és csináltam egy 15 órás felvételt,pár nap múlva teszek fel részleteket és hozzá magyarázatot,kiderül miért nem úgy alakulnak ezek a szél dolgok,ahogyan eddig elvártuk.
(#) btoti válasza poros hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Kicsit még diskurálva, semmiképp nem vitázva erről:
Alap álláspontom, hogy kisfeszültségű (pl. 230/400 V-s) hálózathoz csak gyakorlattal is bíró SZAKEMBER piszkáljon. Tőle logikusan az várható el, hogy ismeri a vonatkozó szabályokat és azok szerint jár el. Ha mégse, akkor az "foglalkozás körében elkövetett ..." eset. Az ezermesterkedés maradjon a törpe feszültségű (<48 V) területen. Ha valaki nem erősáramú szakember, akkor keressen ilyet a közelében, néhány mondatban úgyse lehet ennek szempontjait leírni.
A mérő utáni (fogyasztó felőli) hálózathoz is van köze az áramszolgáltatónak, mert az Üzemviteli szabályzat előírja, hogy milyen berendezéseket és miként lehet csatlakoztatni. Forgalomba hozni és papírforma szerint barkácsolni is csak megfelelő minősítéssel ellátott 0,4 kV-s hálózatra kacsolandó berendezéseket lehet.
A saját berendezések, hálózat országos hálózatról való, akár részleges leválasztásának is vannak szabályai (véletlen összekapcsolódás, késleltetések, reteszelések, vezérlő jelek védelmének impedancia szempontjai, érintésvédelem, stb.). Nem csak az energia, hanem a hálózat használata is szempont. Nem csak az energiáért fizetünk, hanem a hálózat használatáért is. A Te tulajdonodban van a lakásod hálózata, de csatlakozik az országos hálózathoz aminek műszaki alkalmasságáról a villanyóra felszerelésekor (elvileg, előírás szerint) az Áramszolgáltató meggyőződött (szerelési igazolás, érintésvédelmi mérési jegyzőkönyv).
Legegyszerűbb esetben (néhány fogyasztó, akár az egész lakás) ilyetén leválasztása SZAKSZERŰEN szerelt kézi, vagy mágnes teljesítmény kapcsolóval megoldható. Ebbe a legnagyobb áramszolgáltatói kiskirály se tud belekötni. Bármilyen hálózatba tápláló inverter, generátor, vagy bármi hálózatra csatlakoztatása csak Áramszolgáltatói engedéllyel lehet. Akkor is, ha az valójában semmit nem táplál be, vagy csak a hálózatot használja vezérlésként. (Bár ez utóbbi érdekes kérdés pl. egy hálózat vezetett, de sziget üzemben használt inverternél, ha pl. szétválasztható a vezérlő és teljesítmény kimenet. - A szakszerűség figyelembe vételével.)
Bonyolult, szakemberek előtt sem teljesen egyértelmű kérdések ezek. Mindenképp óvatosan a 0,4 kV-l - bele lehet halni, vagy leéghet a lakás! S Z A K S Z E R Ű S É G !>
(#) poros válasza btoti hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Minden mondatoddal egyetértve,és nem vitatkozva csupán az áramszolgáltató előírásait ha szó szerint veszem be kell jelentenem mindent. Egy kicsit jobban kisarkítva, tanyán ott ahol 1KM es körzetben nincs még villany oszlop sem. Bejelentési kötelezettségem van, ha létesítek egy sziget üzemű hálózatot?
(#) btoti válasza poros hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Nem, nem, nem!
A már hálózatra kapcsolt lakás (létesítmény) üzemszerű, rendszeres ide-oda kapcsolgatására értendő. Még egyszer hangsúlyozva a szakszerűséget.
A soha nem csatlakoztatott, vagy véglegesen leválasztott esetben nem értelmezhető az országos hálózathoz való viszony!
(#) poros válasza btoti hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Köszönöm! Igen így gondolom én is.
(#) Iszkakof István hozzászólása Jan 13, 2012 /
 
Tanuljatok a más hibájából !
A mellékelt képen lévő szélgép az idén lett felszerelve. Két alkalommal volt erős szél azóta. Az egyiket simán kibírta, de a másikba belerokkant. Még nem tudom, miért üthetett bele a lapát az oszlopba, amikor mögötte forog. Értelem szerűen távolodnia kellett volna. Viharvédelme nem volt, nem tartottam indokoltnak. Eléggé szélvédett helyen van felállítva. A lapátok anyaga fenyőfa.Miután letört a két lapát, már nem forgott tovább és a többi négy lapát (remélem, mert lentről úgy látszik) megmaradt éppen.
(#) zolika60 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Nem csak te jártál így. Gödöllőn az autópálya felhajtó mellett tavaly telepítettek két szélgépet. Jó nagyokat. Az egyiken a lapátkör átmérő olyan 6m körüli lehetett a másikon meg legalább 10m. A kisebbik már a felszerelését követő második héten az első erősebb szeles napon kibukott az irányból és úgy is maradt. A nagyobbik körülbelül két hónapig volt ott aztán az is széthullott. Azóta el is vitték őket, csak a két oszlop maradt. A nagy lökések ellen nehéz jó védelmet csinálni.Itt van néhány
(#) Iszkakof István válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Jobban örülnék, ha azt írtad volna, hogy csak te jártál így. A tehenem (amelyik nincs) , ha megdöglik, ne dögöljön meg a szomszédé is. Sőt! Adjon soook - soook tejet.
Az eltört lapátokat nem fogom meggyászolni, mert még van négy tartalék. Bár, annak se örülök, hogy összetört, de sok kutató még az életét is veszítette, ha a kísérlet nem sikerült.Nem teszek fel új lapátokat erre a tőkére. Már összetört kettő, de az azért, mert az oszlop kiborult. Megmetszette a közelben lévő körte fát. Készítek más rögzítési módot a lapátoknak. Minden jelentősebb lépésről tájékoztatom a fórumot, ha valaki úgy gondolja, hogy a hibáimból tanulhat.
Következő: »»   387 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem