Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   71 / 148
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Anti riaa bekötésével az a lényeg,hogy minél lineárisabb jelalakot kapjunk. Ha az Anti riaa-ban jól vannak kiszámolva az értékek,pont a riaa görbe tükörképét kell kapnod. A CHZ-s Anti Riaa jónak tűnik,azt használd.
(#) dollerakos válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
A képek és a táplálásról is... Az IC-k foglalatban vannak, bármikor cserélhetők, ha baj lenne. A becsatoló 1 µF-os kocka kondik elég harctériek, mert eredetileg nem voltak betervezve, ezért nem hagytam nekik helyet, az Antel jelzésűek a 22 µF bipolárok, a többi kondi a második szűrőkör elkói. (Erre mondják, hogy már szép nem lehetsz, legfeljebb jó...)
(#) Moszkvai válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Köszi! :kalap:
(#) dollerakos válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Igen, de abban nekem olyan lehetetlen értékek voltak, amelyeket nem tudtam volna megcsinálni, az ellenállás-értékeket macerás lett volna úgy összerakni.. Még a kondikat lehet reszelgetni... Ez az anti-RIAA is teljesen jó, ezt is innen töltöttem le és ez még MC-hez is teljesen jó, mert a végén az a 3 ohmos lezárása van. Elég sokfélét nézegettem a neten, ahány, annyiféle, leginkább az számít, hogy mennyire pontosan tudjuk megcsinálni..
(#) dollerakos válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Fagytam tőle ám rendesen, amikor élesztettem, mert mégiscsak 2400 Ft volt az IC darabja... A kettőstápot a lehető legkisebb áramhatárban indítani, stb., stb...
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Evvel csak arra próbáltam rátapintani,hogy a Hiragamódod átvitele még így sem teljesen jó. Mit Én variáltam az eredeti Hiraga riaa korrektorral,az Kb. 100Hz-től 20Khz-ig egészen lineáris Anti Riaa-val.
(#) dollerakos válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Gratulálok! Az általam használt anti-RIAA-val már 20-30 Hz-től ment az átvitel 2-3 Db-n belül és még 100 kHz felett is kitűnővolt, szinuszra és négyszögre is megmértem.
(#) dollerakos hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
A W. Marshall Leach féle RIAA-korrektor rajza a Sípos-könyvből, némi kis módosításokkal, amelyeket ceruzával jelöltem. - Ez még egy viszonylag egyszerű és szerintem nagyon frappáns kapcsolás, nagyon jó adatokkal és akik megépítették, szerintük jó hanggal is. (Leach bácsi szereti a differősítőt; a méltán híres végfokjában is találunk eleget... Esetleg valakinek van erről valami tapasztalata?
(#) dollerakos hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Szerintem az is nagyon fontos, hogy ki milyen gyaluval, milyen pickup-pel hallgat zenét. (Tudom, az erősítő és a hangdobozok is fontosak...) Nekem egy Lenco L75 és hozzá egy AN IQ2-esem van, de a Telefunken STS1-et is szívesen hallgatom az Ortofon OM 20-as konkordfejével... - Szerencsére ezek jó, nyugodt hangú pickup-ök, persze, vannak sokkal jobbak is. Nálam MC nincs, nem is nagyon lesz, nekem sok vele a macera, zavarérzékenyebb és nem igazán hallottam még olyat, amely teljesen csendes, brumm-mentes lett volna... (Mitől búg az MC - Hifi Magazin....)
(#) CHZ válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
MC bemenet kevésbé érzékeny a brummra, alacsony a bemenet impedanciája. Zajszintjét viszont nem könnyű minimalizálni, nagyon kis zajú eszközök kellenek.
MC trafóval könnyebb, viszont ez brummra érzékenyebb.
(#) dollerakos válasza CHZ hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Értem, köszi. Van egy haverom, akinek neki egyedül nincs semmi brummja, de az erősítésből eredő zaj ("szalonnasütés") nála összemérhető a lemezzajjal...
(#) NHGY válasza CHZ hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Idézet:
„MC trafóval könnyebb, viszont ez brummra érzékenyebb.”

Egy magára valamit is adó gyártó megfelelően árnyékolja a trafóit, ezeknél nem jelenthet gondot a brumm. Utólag az MM erősítő elé beépített házi kivitelezésű trafókkal lehet csak gondod, de az sem reménytelen...
(#) NHGY válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 8, 2012 1 /
 
Idézet:
„Nálam MC nincs, nem is nagyon lesz, nekem sok vele a macera, zavarérzékenyebb és nem igazán hallottam még olyat, amely teljesen csendes, brumm-mentes lett volna... (Mitől búg az MC - Hifi Magazin....)”

Talán még nem hallottál tisztességesen összerakott rendszert
Amikor az Általad említett cikket Solymos Antal megírta még kevés tapasztalat állt a rendelkezésükre a Hi-fi Magazinnál az MC hangszedőkkel kapcsolatban, mégis kínáltak megoldásokat. Késöbb aztán maguk is úgy találták, ez a hangszedőtípus vezet el legjobban a zene élvezetéhez...
(#) CHZ válasza NHGY hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Én is erre próbáltam utalni, csak nem fejtettem ki ennyire részletesen. Köszi.
(#) dollerakos válasza NHGY hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Abszolúte egyetértek. Lehet, hogy még nem hallottam jól összerakott rendszert, ez nem azt jeletni, hogy nincs, csak azt, hogy én nem hallottam... Csak azért írtam, mert úgy gondolom, hogy nekem egy jó MM hangszedővel egyszerűbb az élet, mivel kevésbé zavarérzékeny a nagyobb kimenőjelszintje miatt. Azzal is tisztában vagyok, hogy az MC-hangszedő technikai adottságai miatt is jobb, mint az MM és ennél fogva a zenehallgatás is jobb lehet vele - ezt az MC-kről általában gondolom, viszont egy jó MM egy közepes vagy gyengébb MC-nél jobb tud lenni...
(#) andriopulos válasza NHGY hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Ami azért a transzformátor ellen szól: Audio-Technica AT2000T Illesztőtranszformátor bruttó 336700.- forint. Nem akarok reklámot csinálni a boltnak. Még jó, hogy lehet kapni...
(#) kérdező válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Kicseréltem az IC-t, valamivel jobb lett, de csak az egyik oldal szól, és erősebb hangoknál nagyon recseg, a mély hangok szinte alig hallhatóak. Ezek szerint más baja is lehet? Esetleg hibás forrasztások okozzák, vagy valami más?
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Ez most az a KIT riaa anit vettél?
Milyen tápról járatod? A földhöz képest megvan a +- 12V?
Beáll a kimeneti offset?
(#) kérdező válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Ez az a KIT amit vettem. Kapcsoló üzemű tápról járatom, megvan a 12v, de lehet, hogy jobb ha elemekről fogom járatni.
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Jó,de szimmetrikus a táp? Tehát pozitív,GND,negatív?
(#) dollerakos válasza kérdező hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Helló!

Ez elég misztikus... Az, hogy nincsenek mélyhangok, a RIAA-korrekciós tagok körüli hibára utal. A recsegés kontakthibára utal. Nézd át jól az egészet és próbáld elemről is járatni.
(#) scooby_ válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Réges-régen,mikor az első riaa korrektoromat építettem,hasonló kaliber volt,elkövettem azt a hibát,hogy nem szimmetrikus tápra kötöttem,hanem csak simán a + és a - tápot,a GND-t elhagytam. Akkor torzított és nem szolt úgy,ahogy kellett volna.
(#) kérdező válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Ha 2 db 9 voltos elemről járatom, a GND-t a két elem közé kacsolom, akkor szimmetrikus? Gondolom a 9V elég neki.
(#) kérdező hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat. Így sem jobb, a kondenzátorok nem mehettek tönkre?
(#) kérdező válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Itt vannak a képek. A forrasztások elég rondák, de szerintem jók.
(#) scooby_ válasza kérdező hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ott van benne egy púpos elkó,azt sürgősen cseréld ki!
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ha jól látom,akkor az a púpos elkó pont a tápé. Ezért szól rosszul,az az elkó valószínűleg zárlatos. Vedd ki őket,és tegyél bele helyettük másikat. Illetve ha 9V-os elemről működteted,addig nem is nagyon kell bele,működni fog nélküle.
(#) kérdező válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Köszi a válaszokat. Megpróbálom.
(#) Moszkvai válasza kérdező hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Én levágnám a vezetékek végeit a forrasztási oldalon!
Csak zárlatot csinál, vagy valami mást!
(#) kérdező válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A vezetékeket le fogom vágni. Az említett kondikat kivettem, jobb lett egy kicsit, de még mindig csak az egyik oldal szól és torzít is. Gondolom a torzítás kontakthibák miatt lehet. Miért nem szól a másik oldal?
Következő: »»   71 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem