Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
És az merre lesz? (városra gondolok) Lehetne néha szolnokon is
Üsd be a Google keresőbe, hogy "Puskás börze" és minden elolvashatsz. Nekünk leginkább a "nosztalgia" napok érdekesek. / Puskás Tivadar Távközlési Technikum Budapest Gyáli u 22./
Na ide idén elkell egy nosztalgia napra jutnom! Sajnos januárban már nem fogok mert most foglaltam le itt He-n ha minden igaz egy csöves szkópot de remélem illetve úgy intézem hogy májusban ott legyek!Köszönöm az infót
Fogadd elismerésem a munkádért! Nagy csodálója vagyok azoknak, akik csak úgy össze tudnak dobni egy ilyen rádiót. Neked kellene megnézned az Orion 330 -asomat.
Kösz az elismerést, ha elküldöd a 330-ast megcsinálom.Üdv.
Kedves Fórumozók!
Terta 528H típusú rádióval kapcsolatban szeretnék kérdezni pár dolgot, az URH résszel kapcsolatban. A rádió túl van az általános feszültség ellenőrzésen, hullámváltó tisztításon, KH, HH, RH tökéletesen működik rajta, kellő érzékenység van! A FM rész át volt alakítva OIRT-re, a visszaalakítását megcsináltam, a kapcsolási rajz szerint, az oszc. kör visszacsatoló tekercsét, mind az egy menetet egy 0,3mm-es zománcozott réz huzalból csináltam meg, sajnos nem tudom milyen lehetett az eredeti, de a rezgés beindul szépen teljes sávszélességben. Behangoltam a KF-eket, ahogy a nagykönyvben meg van írva, viszont az aránydetektor 4µF-os kondenzátorán 15v-nál kisebb feszültséget nem tudtam mérni, akármennyire letekertem a generátor kimenetét (0-ra). Nagyobb bemenőszintre növekedett a fesz.. A hibajelenség, hogy a teljes átfogás a 12MHz (88-100) helyett csak 6MHz (ha 88-at állítom a kezdetre, akkor megáll a teteje 94 környékén). Mivel nincs FM szignálom, így a környékbeli adókkal próbálgatom a hangolást. A másik pedig, hogy a legerősebb adónál sem húzódik összébb a varázsszem, gyengébb adóknál pedig a maximumra feltekert hangerőnél is csak alig hallhatóan szól. Ha valaki tudna valami segítséget nyújtani nagyon megköszönném! Üdvözlettel!
A gyári adatok szerint ennek a CCIR sávszélessége sem volt több, mint 12,5 MHz(a jelenlegi CCIR:cca.21MHz). Szignál nélkül sajnos még ez sem megy, ma már biztosabb megoldás, ha egy CCIR-OIRT konvertert alkalmazol(Vakerán 1600.-Ft-ért hirdetik, nekem bevált!)
Sziasztok!
Egy örökölt Pacsirta (AR 612) rádió restaurálásába fogtam, és sajnos járt benne egy egérke, aki belekóstolt a kimenő trafóba is, de annyira hogy a vékony primer huzalt át is rágta. Valakinek van infója ezen trafó adatairól (menetszámok, huzalvastagság, tekerési sorrend...)? Vagy esetleg egy ép, bontott trafónak is örülnék. Ezután jön majd a többi nyűgöm. A csöves rádiók világa még sötét folt számomra, viszont nagyon érdekel, talán ennek a rádiónak a felélesztésével némileg megismerem. Valószínűleg a hangolás lesz a legnagyobb falat, szerintetek érdemes lenne építeni (beszerezni) egy GDO-t? Vagy mi kell hozzá? Megy "fülre" is?
Szia!
Fülre szerintem nem biztos jó ötlet hangolni,a GDO nem rossz megoldás,ettöl jobb csak egy szignálgenerátor.A trafó ügyben meg jó lenne egy egy régi Kádár féle könyvet beszerezni szerintem,ott minden adatot és kapcsolásirajzot megtalász hozzá.
Üdv! Lassan külsőleg teljesen kész lesz a Vtrgy R946 Fi-m. Sajnos a működőképességről le kell mondjak mert a rádióban a madár vagy nem tudom mi nemcsak a trafópapírt csipkedte le, de később kiderült hogy tekercselést is bántotta mert (gondolom) menetzárlatos lehetett mert 5-10 perc üzem után füstölni kezdett pedig akkor még nem nyúltam semmi olyanhoz.Sikerült mindent helyrepofozni, igaz 2 készülékből tudtam ennyire helyrehozni, mivel a kapott állapota siralmas volt.... már csak a hangszóróselymet kell kicserélni, meg még 1-2 apróság. Kösz a tippet mindenkinek aki segített. Remélem ha lezs 3.rádióm azt már még szebben helyre tudom állítani!
Azt a hangszóróselymet ne cseréld ki, ilyen szépet nem nagyon találsz helyette! Én azt szoktam csinálni, hogy egy szivaccsal átnedvesítem, és úgy óvatosan le lehet fejteni a fáról, aztán egy tál szappanos vízben áztatom, ecsettel lehet a koszos részeket megtisztítani. Többször is bejött már. (Kivéve az orion rádióknál, azokon nagyon vékony anyagból van és elszakad sajna) Egyébként szép rádió! Esetleg ha a rádiófrekvenciás részét átépíted tranzisztorosra, (ic-sre) a csöves végfokot meghagyva még szólhat is.
"Esetleg ha a rádiófrekvenciás részét átépíted tranzisztorosra, (ic-sre) a csöves végfokot meghagyva még szólhat is."
Ez merénylet lenne a készülék ellen! Felkérésre én is csináltam pl.URH beépítést de úgy, hogy 3-4 huzal leforrasztásával eredetibe lehetett visszaalakítani. Olyan URH, KH órás rádiót használtam nyersanyagnak aminek az óra része nem ment. A hullámváltót(URH állásban) és a hangerő potit fix beállításban hagyva saját kis trafós tápegységével építettem be. A hangolást pedig az eredeti skálaszerkezettel kombinálva(RH sávnyújtó) oldottam meg. Az eredeti rádió is működött az új URH rész pedig a lemezjátszó állásban csak a végfokot vezérelte. Sikeres, jó átalakítás lett.
Mellesleg a vakerán láttam 2000 ft körül működő 946-ost. Érdemes lenne megfontolni?
Van egy másik selymem kompletten érintetlenül valamivel tisztább és világosabb csak át kellene csavarozni az előlapot, de áttettem a rádiót az ablak alá a régi konvektorra és ennek a kicsit megbarnult selyemnek van egy "kisugárzása" így benne marad. Egyébként ismerem a módszert a Velence selymét így tisztítottam meg és szerencsére nem viselte meg. Bár legközelebb csak akkor teszem ezt ha mindenképpen indokolt. Egyébként kösz a tippet de igazat adok hatvanasjocó-nak az merénylet lenne ezeket a készülékeket hacsak lehet az utolsó csavarig eredeti alkatrészekből kell felújítani. Törekedve minél jobban arra az állapotra, mint pl. ez kinézett 1961-ben az üzlet kirakatában. Igaz nem épp szalonállapotú, de a díszítőkeret kis szögeit kivéve minden eredeti. Kár hogy a trafója tönkrement Igaz Perneky úrral(akitől vettem) konzultáltam és ha tud keres nekem trafót.
Huzalt adok hozzá ingyen, ha mégis meg akarod javítani a trafót...
Pacsirta trafóadatokmellékelve.
Üdv!
Hát majd még szeretném bővíteni a rádióimat még fizetésig megfontolom. Szerencsére a csővel bejött a dolog feltettem pár csövemet hirdetni főleg cserére és sikerült cserélnem olyan csöveket adtam amiből több van és helyette kapok el84, ecc83, 6n8s, 1pár teljesítménytrióda ez81 gu50 stb...
Én most Pacsirtát láttam 500ft körül. Az ilyenekre érdemes lecsapni. De erre már nem... : http://www.grando.hu/muszaki-cikkek/hi-fi-asztali-audiolejatszo/rad...463399 Hirtelen azt hittem igazi csövek vannak benne persze hova is gondoltam....
Szerintem a "hűtőbordája" is műanyagból van, mert egyébként csak azért is megérne ennyit.
Hát érdekességnek elmegy, meg aki nem ért hozzá csak emlékszik hogy a nagyszülei ilyen "lámpával" működő készülékeket használt az biztos megveszi. Egyébként volt már itthon nem egy hauser készülék max 1 évig bírta... bezzeg az 50 éves csöves rádióm mai napig tökéletesen működik. Megnézném az ilyen készülékeket 50 év múlva.. az elektrolit kondiknak pl max pár évet adok... vagy még annyit sem.
Sziasztok!
Most került hozzám egy ismerősöm Supraphon GE080 típusú táska lemezjátszója, hogy kicsit rakjam rendbe. Nagyon halkan és kissé csúnyán szól. A mindkét tű (mikro és normál) eléggé összekócolt tartófüleken lógott, ezt kiegyengettem amennyire lehetett, de sokat nem javult. Találtam egy repedezett kondenzátort a kimenő transzformátor primer oldalával párhuzamosan, szerintem az biztos nem jó, de okozhatja ez a halkulást? Vagy lehet, hogy az ECL82-es cső ért üzemórái végére? Sajnos kapcsolási rajzot sem találtam hozzá... A segítséget előre is köszönöm!
Azt kell megnézni, hogy a lemezjátszó betétre csatlakozó árnyékolt vezeték meleg(belső) erét megérintve van-e hangos brumm? Így 50 Hz-zel vezérled. Ha nincs akkor nem a tűk, hanem a betétben lévő piezzo kristály törött vagy elöregedett és emiatt halk. Az ECL 82-es erősítőfokozatban pedig feszültségmérésekkel(vagy működő csővel) kell a megfelelő paraméterekről meggyőződni!
Köszönöm! Ki fogom próbálni!
Minden problémát megoldottam egyedül, 87,4-102 MHz, kristálytiszta hangzás, kíváló érzékenység (jah és nincs FM szignálom)!
Sziasztok. Mivel lehetne csövet visszaragasztani a bakelit fejelésbe? Épp a rádióm gramofon lejátszóját javítom, és észrevettem hogy az egyenirányító cső kotyog a tokozásába.
Helló. Ha csak egy kicsit mozog, vagyis nem nagy a rés, akkor elég ha körbeöntöd finoman pillanatragasztóval. Ha nagyon mozog, akkor kétkomponenses műgyanta, (Eprorapid) a megoldás. Üdv.
Köszönöm, talán elég lesz a pillaragasztó is. Közben elindult a masina. Itt egy videó.
Van hozzá egy doboz tűm. Egy tű általában mennyi idő alatt kopik el?
Bocsánat, hogy beleszólok, de a pillanat ragasztó, csak addig jó, amíg nem használod a csövet. Melegre ugyanis elenged. Mindenképpen hőálló ragasztó kell.
Annak idején lámpagyűjtős témában valamilyen por és vízüveg kombinációt olvastam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |