Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   191 / 581
(#) Vales válasza BEAG hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Csodaszép és értékes darabok!
(#) frecsko válasza BEAG hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia.
Meseszépek. Én Sidol-t használok, nem karcol csak fényesít.
(#) Janó bácsi válasza BEAG hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia. Mostanában elég sok réz cuccot políroztam ,ezért friss tapasztalatok vannak: a köralakú, hengeres dolgokat be kell fogni valami forgó készülékbe, pl. rögzített villanyfúróba, és közepes fordulatszámon, előbb burvább, majd finomabb csiszolópapírral felcsiszolni. A legvégén valamilyen polír pasztával kell kipolírozni, én krómtisztítót használok, de jó bármilyen autós polírozó szer, sidol, stb. A lapos kerek dolgokat előzőleg felragasztom egy kerek falapra, két oldalán ragasztós szalaggal (szőnyegszél ragasztó) és megforgatva úgy csiszolom. A réz sajnos könnyen oxidálódik, ezért kezelni lehet például úgy hogy a végén lelakkozod színtelen lakkal , de elég csak szilikonnal lefújni, úgy is sokáig megtartja a fényét.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia.

A csiszolással csak az a baj, hogy a réz kopik tőle. Sidollal kétszer háromszor átdörzsölni és ahogy írtad szilikonnal vagy színtelen lakkal lefújni. Én lakkozni szoktam, leszigeteli és sokig megőrzi a fényességét a réznek. Réz ajtó kilincseknél bevált.
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia. De hiszen éppen az a cél, hogy kopjon, hogy eltünjenek róla az apró karcok, beütések, az oxidációból keletkezett bemaródások stb. Nem hiszem, hogy az a pár század mm, ami ilyenkor lejön bármiféle méretproblémát okozna, például egy csatlakozón vagy egy műszerburkolaton. A képen látható lemez 0.3 mm-es köznyelven trombitaréz, és jól látható, hogy a karcos, hajlott felület milyen szépen kisimul, kifényesedik a csiszolással. A méretkülönbséget pedig csak mikrométerrel lehetne megmérni, gyakorlatilag elhanyagolható.. De mindenki úgy csinálja, ahogy a legjobbnak tartja, nem muszáj megfogadni a tanácsaimat. Üdv.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Nekem egy szaki mondta, hogy vigyázzak a csiszolással ilyen okból kifolyólag. De kipróbálom a te módszeredet is, úgy is van egy karcos réz lapom.
(#) maci80 hozzászólása Dec 28, 2011 /

Üdvözlet! Keresem Philips Matador V6A kapcsolási rajzát!
(#) oregtamas0202 válasza BEAG hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Üdv !
Ennél a műszernél a réz még réz , de a Velence és társainál vigyázni !
Ami réznek látszik az nem biztos hogy réz, csak egy vékony bevonat , amin már rég átjött a rozsda és azt tovább csiszolva marad a vas , vagy az alu.
Öreg T.
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Philips Matador
(#) gkari válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Dec 28, 2011 / 1

Esélyes, hogy réz, mert pl. a Pacsirta veretei, gombok betétei is rezek(anno 1959-64).
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Dec 28, 2011 / 1

A "csöves" VT gombok is rézbetétesek
(#) hatvanasjocó válasza maci80 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Csak a radiomuseum. org oldalon találod meg de onnan csak regisztrált tagok tudják letölteni.Bővebben: Link
Pénzes oldal!
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szevasz! Ez egy visszacsatolt audion, a V6A pedig egy 4+1-es Bővebben: Link szuper meglehetősen csúnyán összelapátolva egy szép bakelit dobozban.
(#) BEAG válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szervusz Janó bácsi!

Köszönöm szépen a tanácsod, s természetesen a többiek dicséretét is! A műszerek kidobásra voltak ítélve, a folyosón találtam őket.

Megpróbálkozom először a finomabb, Sidol-os módszerrel, s ha nem hoz jó eredményt, nekimegyek a csiszolással. Értesíteni foglak Titeket az eredményről.

Gábor
(#) hatvanasjocó válasza BEAG hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Talált KINCS! Gratulálok!
(#) ticseboy hozzászólása Dec 28, 2011 /

Szétkaptam a kütyüt. Talán ez segit, ar rejtély megoldásában.
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Szia.Igazad van, jobban körül kellett volna néznem.
(#) maci80 hozzászólása Dec 28, 2011 /

Köszönöm a válaszokat!
Janó bácsi ez a rajz megvan nekem is köszönöm, nem egyezik a V6A típussal.
hatvanasjocó van ingyenes regisztráció is Írni kell nekik csak az email címet nem adták meg. Bár van rádió hívójel (vagy micsoda) illetve fax szám ahol el lehet őket érni.
(#) kisgeri hozzászólása Dec 29, 2011 /

Sziasztok! Rég láttatok már tőlem bármit is, így itt az ideje. Azért most, mert sikerült végre végeznem egy videó digitalizálásával, és ezzel együtt szerettem volna megmutatni. Amúgy augusztusi a történet. Szóval mikor számomra kiderült a budapesti VHF I. sáv lekapcsolása, rohamtempóval álltam neki, hogy ezt valahogy méltóképp meg is lehessen örökíteni. Így elővettem a legjobb állapotú Orion AT 501-esemet, jól szétszedtem, kipucoltam, ill. addig mentem a hibakeresésben, amíg egész elfogadható lett a kép és hang. Sajnos a táp összes elkója regenerálhatatlan volt, így újak kerültek bele, valamint még pár áteresztő kondi cseréje után jó lett. Tőlem szokatlan módon több hozzászólásban teszem fel a képeket, és így is rengeteg ki kellett maradjon sajnos. A képeken a tisztítás eredménye látszik.
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Itt már minden képen a tisztaság uralkodik.
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

És egy kép, hogy azért elölről is lássátok. Valamint a videó. Életem első kamerakezelése nem épp a legjobban sikerült (főleg a fókuszolásra gondolok), de ez most ilyen lett, a továbbiak jobbak lesznek. A videóról további kommentár a videó alatt! Sajnos az eredeti hang elég halk, így hangosítva lett rajta, ami természetesen a zajokat is erősítette.
Most látom persze, hogy az első hsz-ben fordított sorrendje van a képeknek, sebaj...
(#) maci80 válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Nagyon szép készülék, szép gondos munka! Gratulálok!
(#) hatvanasjocó válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

A videóért és a szép munkáért:Bővebben: Link
következő feladat egy kis tv adó aivel a jövőben is megmutathatod működés közben!
(#) newman92 válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Üdvözöllek! Nagyon szép munka! mintha teljesen új lenne! Ebben még a robbanós képcső van? Az is szép tiszta lett! Boldog új évet mindenkinek!
(#) Janó bácsi hozzászólása Dec 29, 2011 /

Üdv mindenkinek. Most egy olyan készüléket szeretnék bemutatni, így évzárásként, ami nincs is. Vagyis nem egy gyári valami, hanem egy roncsba épített retró. Még a nyáron vettem a dobozt, több masinával együtt, de annyira ki volt belezve, hogy már csak kidobásra lett jó. Ezért nem is készítettem róla képet, úgy gondoltam, ebből már nem lesz semmi. Aztán, mikor a karácsony előtti rendcsinálás közben a kezembe került, elindultam, hogy kiteszem a kuka mellé, majd elviszik a fémgyűjtők. És persze félúton megsajnáltam, visszahoztam és leültem elé gondolkodni. Végül is úgy döntöttem hogy feltúrom a pincét, padlást, meg a műhelyszemetet, hátha össze tudok kaparni egy szuperre való öreg cuccot. Lassan meg is lett minden,
Találtam trafót (igaz szakadt volt, ) öreg 127 Khz-es KF eket, öreg tekercstesteket, vasmagot, meg egy csomó R-C elemet. A csőkiosztást a legegyszerűbbre gondoltam, ECH, EBF, ECL. Aztán nekiláttam az építésnek. Leszedtem a panelről a még megmaradt pár cuccot, lekentem rozsdaoldóval, lecsiszoltam, lefújtam ezüsttel, stb. Megtekertem a tekercseket, a Magyari könyv segítségével, hidegen be is mértem. A rozsdás öreg skálán ugyan hosszúhullám van, én azonban csináltam egy külön kis panelt és rövid hull.-ot raktam bele. Az alkatrészeket egyenként ellenőrizve raktam fel, a kondik dobozába persze újak kerültek, a huzalozást is régi varnis csőbe bujtatott vezetékekkel végeztem. Külön összesített kapcs. rajzot nem csináltam tapasztalati értékeket használtam, illetve néhány Kádár könyvből kinézett megoldást alkalmaztam . Végül lassan elfogytak az asztalról a kikészített cuccok, minden be lett építve, eljött az ideje, hogy bekapcsoljam.
Teljes volt a sikerélmény a gép azonnal megszólalt, kicsit torzan, félrehangolva, de működött. Ráment még pár óra az élesztésre, de most már kész, meg vagyok vele elégedve.
(#) kisgeri válasza maci80 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Köszönöm, örülök, hogy tetszik! Majd várható a későbbiekben még hasonló sorozat, van mit megcsinálni.
@Hatvanasjocó: A kis TV adó szerencsére már adott, nem lesz műsorhiány. Ez egy HT gyártmányú TV channel unit, OIRT normájú, az első 12 csatornára. Pár csatlakozót kell még beszerezzek hozzá, hogy ne sufnituning legyen. De működik, már kipróbáltam.

@Newman92: Nem volt nagyon nehéz kitisztítani, de azért igyekeztem. A képcső ebben még bőven "robbanós". Azért nem kell megijedni tőlük, csak vigyázni rájuk. Próbáltam nem odakoccantani sehová, a jelek szerint sikerült is.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2011 / 2

Folyt: A doboz felújítás a szokásos, néhány helyen vissza kellet ragasztani a furnirt, aztán kromofag, majd csiszolás, lakkozás, stb. Mindkét bakelit előkeret darabokra volt törve, ezeket megragasztottam, majd a hiányzó részeket kipótoltam műgyantával, és a végén lefújtam. Nem tudom a fényképen milyen szin látszik de az életben nagyon szép, a nejem szerint ezt a szint ó-arany-nak hívják, úgy készült, hogy előbb feketére lett fujva, majd kapott rá egy leheletnyi bronz festéket.. A skálalapról a rozsdát nem sikerült teljesen eltüntetni, sokat vacakoltam vele, mostam, kapartam, de azért használható lett. Most már csak egy hátlapot kéne csinálni, nem sok kedvem van hozzá, mert a sok bőrlukasztó-ütögetéstől rendszerint bedagad a csuklóm, aztán napokig borogathatom.....

Boldog Új Évet mindenkinek Janó (bá)
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Kedves Janó bá'!
Nem tudom mennyit adsz véleményemre, de egyszerűen lenyűgöztél (nem csak ezzel a munkáddal). Eszméletlen, hogy ekkora elszántsággal, tudással rendelkezel, hogy csak úgy "hipp-hopp" összeraksz egy rádiót! Fogadd őszinte gratulációmat és elismerésemet!
Sikerekben gazdag, békés, Boldog Új Évet kívánok Neked és minden kedves fórumtársnak is.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Dec 29, 2011 /

Mindenkinek ócskaságokban(hogy ne unatkozzatok) bővelkedő új esztendőt kívánok!

Újévre.JPG

(#) newman92 válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Köszönöm a választ! Ha szabad mégegy kérdést: Mi igaz abból, hogy egyes készülékek üzem közben felrobbantak?
Mi volt az oka? Megnéztem a videót! Prímán dolgozik a masina! De szerintem kissé sípol benne a sorkimenő, de lehet hogy ez normális én nem értek annyira a régi TV-k hez.
Következő: »»   191 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem