Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   149 / 308
(#) rascal válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
"Néha én is inkább vasfűrészt használok, az már bizonyított"
Ráadásul nem teríti be a lakást utána a fűrészpor.
(#) SzervízMacska válasza rascal hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Mesélj, hogy lehet fűrészpor nélkül fűrészelni?
(#) bankimajki hozzászólása Jan 13, 2012 /
 
A NYÁK darabolásra én két különböző módszert használok. Kis tételnél, (1-2 vágás) bekarcolom szikével és eltöröm. (Satuban keményfa befogással. Vagy ami a kezem elé kerül. ) Vagy keresek valami ami elég nehéz alá dugom és eltöröm. (Ezt csak olyan helyen ahol nincs műhely.) De a másik verzió. (Nagy mennyiségű vágáshoz.) Fordulatszám szabályzós sarokcsiszoló félig kopott 1-es koronggal. (kb. Fele fordulaton.) Viszi, mint kés a vajat. (Tudom hogy az ilyen gép elég ritka, de nagyon egyszerű fázishasításos szabályzót készíteni és elé bekötni. A legtöbb hálózati lámpát is ilyenek szabályozzák.) Én is sokat szenvedtem a vágási módszerekkel. Ezek egyszerűek és olcsók. És nagyon termelékenyek.
Üdv.: Miki
(#) rascal válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Lézerrel. Csak arra utaltam, hogy kézi módszerrel a fűrészpor helyben marad, míg a gép szétfújja.
(#) SzervízMacska válasza rascal hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
A lézer tudtommal nem forgácsolás... Én a fürdőszobában darabolok a Dremel Multimmal. Van hozzá egy deszkám, amit felrakok a kádra keresztbe. Munka végeztével a port besöpröm a kádba, s lemosom a zuhannyal.
(#) elektrorudi válasza rascal hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Igaz, kevésbé high-tech, mint a lézer, de igen gyors és tiszta: lemezolló.
Ja... 400-as karos...
(#) SALáta válasza pepe091 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Alapvetően az akkumulátoros fúró másodsorban fúró és elsősorban csavar ki/be hajtó, oda kell ahol nehézkes a vezetékekkel bánni, gyorsan kell változó helyen szerelni, egy egy furat se akadály. Az asztali fúró az elsősorban finomabb munkákra való, pontosságot ne várj tőle de mivel nem kézben tartod és az előtolást szabályozni tudod ezért a fúrók éltartóssága jobb, esetleg még hűteni is tudod ha egyszerű "gépsatuba" fogod a darabot. A pisztolyfúró sokoldalú szerszám, lehet vele csavarozni és fúrni is, a csavarozás persze igénybe veszi. Az állványos fúró pontos munkára való, megfelelő műhelykörnyezet kell hozzá, beton alap stb és nem keverendő össze az asztali fúróval amit sokan állványosnak mondanak. (És még van ezer féle de azt hobbista nem igen használja)

Egy szék összerakása csavarkötéssel:
-asztali fúró M6 kapupánt csavar furatainak plusz süllyesztéseknek
-1 darab fúró a 3.5x25 ös facsavar előfúrására
-1 darab fúró a 3.5x25 ös facsavar behajtására
- fűrészelés, gyalulás, csiszolás gépeit, esetleges kézi szerszámokat kihagytam.

Amit nem ajánlok az a "gyorstokmány" , mivel először úgy sem lesz minőségi szerszámra pénzed meg kell elégedj a kínai vacakkal, így ajánlatos kerülni a gyorstokmányos gépet, még megbízható minőségűbe se vennék. Ha a gép túléli az összes funkciót amit csak ki lehet használni a gépen (falfúrás, körkiszúró készlet használata, nagyobb fa fúrók használata, csavarbehajtás) akkor a második gép megvételekor "selejtezném" durva munkákhoz egy minimális felújítás után. Legjobb eset lenne ha minden géppel fel tudnál egyszerre szerelkezni, de olyan keveseknek adatik meg.
(#) pepe091 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Köszönöm a választ! Most már szerintem mindenképp valamilyen akkus fúrót vennék. Figyelni fogok hogy ne legyen gyors tokmányos! Meg természetesen a minőség is szem előtt van nem egy tescost szeretnék 2-3 ezerért, (főleg hogy itt előrébb írták, hogy az egyikben műanyag fogaskerekek voltak ). Körülnézek, hogy mi az ami az én pénztárcámnak is megfelel, de azért minőségi.

Köszönöm a segítséget!
(#) l48 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
A gyorstokmányos véleményeddel nem értek egyet. Egy márkás akkus fúró vagy (behajtónak) igenis, hogy minőségi, a gyors munkát elősegíteni kivánó tokmánya van. A választásnál az egykezes szorításút kell előtérbe helyezni. A gagyi gépeknél még nem láttam ilyet. Általában egy márkás gépet úgy 6 évig tudok használni. Fémiparban! Fúrás , menetvágás, bontás és ritkán csavarbehajtás.
(#) tonya hozzászólása Jan 14, 2012 / 1
 
Sziasztok !

Sok szép műhelyt láttam itt, szeretném megmutatni az enyémet is. Ez az asztalos, lakatos, elektronikai is egyben. Bár az asszonyomnak nem tetszik, mivel azt mondja, hogy olyan mint a Bermuda háromszög, mert itt mindig eltűnök.
(#) rascal válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Az már igaz!
(#) satlokk válasza tonya hozzászólására (») Jan 14, 2012 / 1
 
Igaza is van,én is szivesen eltünnék ott.!
(#) SALáta válasza l48 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Egy kézzel szorítom a sima tokmányt is. A műanyag tokmány egy olyan alkatrésznél amibe egy furatba kell gömb alakú sorjázóval és akkus vagy levegős "fúrógéppel" egy másik átmenő furatot sorjátlanítani bizony idő után megöli a műanyag részt mert sokan a forgó résszel tartanak ellent. Ez a normál tokmányt is megöli, de még mindig biztosabb a normál fúró tokmány mint a gyors tokmány. Jobban meg lehet húzni és ha kell akár kalapács-vágó-satu hármassal bontható. Ez extrém eset de erre is fel kell készülni. Egy jó nevű márka, mannesmann esetében is volt probléma a gyors tokmánnyal. Olyan krova készletet gyártott amivel rozsdás inbusz csavar is könnyen kiszedhető, lehet kalapáccsal ütni a bit fejeket vagy méteres csőt tenni a kulcs végére a csavar adja meg magát - mint elvárató. Szóval ipari minőségű szerszámoknál sem jó a gyors tokmány szerintem. 10-13 ezer környékén nincs olyan gép ami gyors tokmánnyal rendelkezik és kielégíti a fémipari kívánalmakat (normál tokmányba sincs) de a normál tokmány tovább bírja és olcsóbb . A legjobb gépet nem hiszem hogy egy hobbista meg tudja fizetni, és nem biztos hogy a termelékenység a fő szempontja. Pár másodperccel kerül többe a normál tokmány szorítása/oldása, de egy beszorult gyors tokmány oldása nem kis kín.
(#) l48 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
A véleményedet tiszteletben tartva csak annyit mondanék, hogy a Mannesman az nem tartozik az emlitésre méltó márkák közé, nagyon nem. Amit emlitettél munkafolyamatot nem extrém felhasználás.
(#) SALáta válasza l48 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Egy műanyagnak (bármennyire is márkás) egy öntvénnyel való súrlódása nem extrém körülmény ? Mannesmann szerszám készlet egy "márkás" beta készletet már vert, berozsdált csavarnál eltört a hajtószár, ez beta volt, persze méteres csővel toldva, mannesmann nem adta meg magát, inkább a csavar, a többi 3 csavart már a mannesmann hajtószár lazította meg. Beta mindig márka volt, jó anyagból, ma is az. Mannesmannak vannak jó készletei. Visszatérve a tokmányhoz, bármelyik tokmánynál extrém egy hasonló szilárdságú vagy keményebb anyaggal történő súrlódás.

Tiszteletbe tartom azt hogy jók a gyors tokmányok, azonban a kérdezőnek egy gépre 13 ezer forintja van maximum, egy tényleg jó gyors tokmány ára 8-15 ezer forint környéke, a gép amin ilyen van akciósan 40-60 ezer forint. Olcsó gyors tokmányos gépnél első hiba a tokmány műanyagjának ledarálása volt az évek folyamán, ez egy mannesmann gép volt, amit egy fúróval lehet mindent csináltunk vele, mai napig megvan, új tokmánnyal, após gépének is hasonló a hibája. EVIG fúrógépen a "tokmány üt" , tengely van elhajolva. 450 w os, jó áttételezett gép. Eddig 4 darab volt a kezembe, ipari minőségű.
(#) pepe091 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Abban egyetértek én is, hogy ami nagyon jó minőség, és ipari feladatokat is ellát az már bőven 60-70 ezer forintba kerülnek. De szerintem egy ilyen hobbi célra, néha fúrni ezt-azt, behajtani itt-ott nem kell ipari minőség. Ma meg már szerintem elég jó ha egy tizenezres gép kibír 3-4 évet, mert lássuk be ma már így gyártanak mindent, vehetsz új mosógépet, meg TV-t akármit, 3-4 év múlva mehet a kukába mert olyan hibája lesz amit nem éri meg javítani. Szerintem ez érvényes a fúrókra is.
(#) nagy hoho válasza tonya hozzászólására (») Jan 14, 2012 / 1
 
Nem emlékszem,hogy itt a fórumon láttam volna még egy ilyen jól felszerelt műhelyt.Mit műhely, ez már egy üzem. Gratulálok!
(#) zenetom válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 14, 2012 / 1
 
Vagy szerszámbolt.
(#) nagy hoho válasza zenetom hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Azt nem mondta, hogy kiárusítás van.
(#) Alkotó válasza tonya hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Van itt sok minden.
De az én tapasztalatom szerint, ahol fát munkálnak meg, ott forgács van (sok-sok zsáknyi), fűrészpor a szalagfűrész 1m-es körzetében, és mindenhol (újra mondom "mindenhol") fa-por. Sok-sok por, ami rárakódik még a plafonra is.
A fémmegmunkálásnak szintén megvan a jellegzetes környezete, és részletezés helyett az sem ilyen. Itt nagyon nagy rend és tisztaság van, tehát leginkább elektronikai műhelynek nevezném (plusz egyéb gépek raktárának), ami egyébként pontosan bele is illik ennek a fórumnak a témájába.
(#) tonya válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Üdv!
Alkotó igazad van, ha csak egy darab lécet meggyalulok, vagy körfűrésszel ketté vágok száll a por végül is ezért van a por és forgács elszívó, de finom por így is van és száll, azért a legtöbb ilyen munkát ha lehet a szabadban végzem, de most hideg van. Jelzem ez egy szigorúan hobbyműhely, miután jelenlegi munkám 20 éve teljesen más területen van. (kereskedelem), így ez nekem kikapcsolódás ha lejutok ide és csinálok valamit. A szerszámok nagy részét használtan vettem és olcsón, ha kellett megjavítottam, felújítottam, főleg "ipari" régebbi gépek (metabo, aeg, bosch, makita, holz-her stb.) ezekbe van még anyag.
(#) zenetom hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Ennek vajon mekkora lehet a szárátmérője:Bővebben: Link ?
(#) szitko válasza zenetom hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
3.125mm. Minden nagy barkácsáruházban lehet kapni. A gagyik között kell keresni. Közepes minőség.
(#) zenetom válasza szitko hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
De azért szerintem elég jó ár/érték arány. Köszi a választ!
(#) szitko válasza zenetom hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ha jól emlékszem, akkor 4-5000 között van, az ára. Ahozképest ennyiért megéri ha nem pontos munkára kell, mert a szára nem mindegyiknek egyenes.
(#) zenetom válasza szitko hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Holnap megnézem hódéknál, hátha ott is 2-3ezer körül van, mert így postával 3200Ft, bár még így is megéri.
(#) nagy hoho válasza zenetom hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Nekem van ilyen készlet.A fűrésztárcsáról lekoptak a fogak,a csiszolópapír megcsúszik a hengeren, a gömb alakú maró is lekopott már csak gömb. A többi jó.Azokat még nem használtam.A viccet félre téve barkács használatra jó a készlet.Az elkopott alkatrészeket elég sokszor használtam.
(#) zolika60 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Mit jelent az elég sok?
(#) zenetom válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ahogy nézem van a dobozban utánpótlás, szóval egy darabig csak bírni fogja, nem fogok én éjjel-nappal fúrni-faragni.
Viszont azon gondolkozom, hogy ha a fúró tengelyére nem merőlegesen hat az erő (pl. vágáskor), akkor az nem tesz valami jót neki. Vagy magas fordulatnál ez nem számottevő?
(#) szaky27 válasza zenetom hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Én a lidlben vettem hasonló készletet 900 Ft ért és hobbi célra tökéletesen megfelel.
Következő: »»   149 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem