Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Szia, a toroid magom lemezszalagbol van feltekercselve!!
Etd ferrit? Ezt nem is tudtam, koszi zepen!!!
Szia! Csak a 2. tétel képletsora jó! Teljesítmény meghatározásra; P=(A vas/k)2 x f. Ezt lehet rendezgetni szükség szerint. A "k" értéke; 0.018-0.025 között, a trafó méretétől függ, nagyobb trafó>kisebb érték. 3~esetén kisebb értékek. 1~, 100VA-ig 0.018-0.02 illendő. A mértékegységek (m 2, Hz, P=kW). Belsö tekercs, J=2.5A; külső, lehet 3A/mm2. A hűlés miatt. De a toroidodból ki lehet sajtolni 50VA-t. Nem 24 órás üzemre!
Szia, köszi ezt észbentartom. Több külföldi fórumon láttam azt a képletet (ami ismert transzformátorok magjaira leszámolva korrektnek tűnt!)
Pákaállomás lesz a kicsikéből, szóval nem 24 órás üzemben lesz használva! Másik: Mennyire elmebeteg ötlet transzformátort sütőpapírral, v zsírpapírral szigetelni? A tetejét meg sütőzacskóból aprított csíkokkal borítani, h mégse legyen csupaszon a huzal?
Szia! A sütőpapír jó, de ajánlott(és egyszerűbb), teflon szalag(vizes-szerelvény bolt), a gázhoz való/sárga dobozos/jobb, de hálózati trafónál elég a vízhez használatos is. A sütő zacskó átütési szilárdsága nem ismert, de jó a hőállósága. Mindegy, mert két rétegben már az is biztonságos(alatta sütőpapír 2 réteg). Toroidnál az átfedésekre kell ügyelni! Vasra sütőpapír+2 réteg teflon, rétegenként szigetelni a tekercselést. Hőkapcsolós (pl:Wheller) pákához nem is kell nagyobb.
Üdv,
mennyiért szoktak/szoktatok készíteni 2*20V-os kb 80-120W-os trafót?
Én is észrevettem, de gondoltam hátha valaki szokott készíteni...
Helo!
Van sima rézvezetékem mivel szigeteljem hogyha papírszalaggal szigetelném az jó lenne vagy esetleg ragasztószalag ?
Nem írtad mire akarod használni és milyen vastag. Legjobb gézzel szigetelni, és tekercselés után lelakkozni, nitró lakkal.
"Nem írtad mire akarod használni és milyen vastag."
Lemez hegesztőnek(0,1-3 mm-ig) 1-1,5-es huzal
Trafóba nitrólakk? Eléggé életveszélyes.
Helló! Ha trafó primernek gondoltad, akkor vagy 40m hosszút kell szigetelni párhuzamosan, ilyen vastagságból, és jól szigetelni(hálózati fesz. lesz rajt!). Mondjuk ilyenkor kertben hideg van, lakásban kissé macerás, ha van türelmed Arra készülj, hogy így vastagabb lesz mint a gyári(zománc), lesz elég ablak a trafóban?
A nitró csak a lakk hígítója. Nyilván száradás után használjuk, akkor már semmi probléma.
Üdv.
Van egy 20V-os trafóm le kéne csökkentenem a feszültségét 17V-ra még az egyenirányítás előtt. Hogyan tudnám ezt megcsinálni úgy, hogy bírjon olyan 5-6A-t? Köszönöm
Úgy nem lehet kimérni, a max. áramot, hogy a szekunder tekercs ellenállásával osztom a szekunder tekercs feszültségét? pl. 17V/2,4Ohm =7,083 A ?
A helyzet az, hogy nem. Ha csak a szekunder tekercs ellenállását veszed figyelembe, akkor a terhelő ellenállás nulla ohm, azaz rövidzár. Rövidzár esetén meg a tekercs kapocsfeszültsége nulla, és nem 17 V. Amit így számoltál, az a rövidzárási áram, ugyan jellemző a trafóra, de ez nem az üzemi állapota. Ráadásul a szekunder tekercs ohmos ellenállása, csak a veszteségek egy része, a trafónak a belső ellenállása ennél nagyobb, így a rövidzárási árama is kisebb lesz, mint ahogy számoltad.
Az üresjárási feszültség mindíg nagyobb, mint a névleges. A trafó áramát úgy lehet meghatározni, hogy addíg terheled a kimenetet, amíg a trafó feszültsége a névleges nem lesz, és akkor megméred a terhelő áramot. A trafó üzemi áramát jó közelítéssel számolhatod a szekunder tekercs vezetékének keresztmetszetéből, 2.5 - 3,5 A/mm^2.
És sima papírból készült szalaggal lehetséges-e
És milyen vastagon kell megtekerni
Az nem zavar ha vastagabb mert oszlop trafót szeretnék csinálni. Ha lehetséges egyáltalán?És primernek gondoltam.
Lehet, feles átlapolással, 2 réteg, és lakkozni!! Számold ki egy sorra kb milyen hosszú kell, és feltekerés után összekötni(menetirány helyesen!). Könnyebb tekercselni. és rövidebbet kell egyszerre csinálni. Nagy trafóknál csináltunk ilyet.
Helló! Ha meg tudod mérni a pri.tek. drót keresztmetszetét, 2.5A/mm2-tel számolva, eddig az értékig terheled a szek.-en, (méred a primer áramot), ha 1-2 óra alatt sem kézmeleg, 3A-es áramsűrűségig felmehetsz a terheléssel.
Hát ez elég nagy trafó lesz igen. És ennek a szigetelési módszernek mekkora a leégési kockázata , vagy egyáltalán van -e ? Milyen lakk lenne jó rá?
Lehetőleg ne cellulóz alapú lakkot használj.
Pl. parkettalakk, már valaki dolgozott vele, és bevált. Parkettást környékezz meg, azt hiszem elég nagy dobozban árulják, és elég drága. Egy jó nagy trafóhoz sem kell akkora mennyiség.Nézz be a műgyanta topicba.
Üdv.
Valaki le tudná írni nekem, hogy 2,5A/mm^2 áramsűrűség mellet, hogyan tudom kiszámolni a huzalátmérőt, egy példával szemléltetve? pl. 0,48A Köszönöm
Szia! A keresztmetszet: 0,48A/2,5(A/mm^2)=0,192mm^2; az átmérő: négyzetgyök 4x(keresztmetszet)/pí; a művelet eredménye: 0,495mm.
De ha jól tudom az lassan szárad. Nem ?
Mint írtam használj nitró lakkot. Az perceken belül szárad.
A nitró lakk higítója sok műanyagot megtámad, oldja... A kétkomponensű lakkok, bár lassabban kötnek (nem száradnak), de nem tartalmaznak agresszív oldószereket, amik esetleg tönkretehetik a szigetelést.
akkor gézet nitrólakkal csinálom meg .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |