Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1308 / 2208
(#) bta válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2012
Sok kis cső párhuzamos kapcsolása esetén nehéz, vagy nem is lehet kiszámítani a végeredményt."

Ki lehet azért számolni sok ECC-re, Paravicininek például elég jól sikerült kiszámolnia (Az EAR V20 végén csatornánként 20 párhuzamosan kötött 12AX7/ECC83 dolgozik - persze katódkövetőről hajtva). Abban igazad van, hogy ez a szokatlan megoldás többféle módon is komplikálja az életet, tehát nagyon nem kezdőknek való.
(#) bta válasza varttina hozzászólására (») Jan 25, 2012
"Szerintem a GU50 egyetlen "hátránya" a nem túl szép formája."
Óvatosan(!) le kell vágni az alu sapkát, picit jobb lesz a hangja és kevésbé emlékeztet Szalacsira:-o) Egyébként nem túlzottan lineáris karakteriszikájú cső...
(#) pucuka válasza bta hozzászólására (») Jan 25, 2012
Hát ezért írtam, hogy szükségből, vagy balhéból jó a sok cső párhuzamos kapcsolása. Balhéból azért, hogy megmutassa, "én ilyet is tudok", bizonyítandó, hogy ért hozzá. De az eredmény egész biztos rosszabb, mintha egy, vagy egy-egy megfelelő csövet használna.
A GU -nak meg aztán mitől lenne jobb a hangja ha leveszed a sapkáját? Komoly? (bár ha leesik a földre, azért lehet más a hangja.
(#) bta válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 25, 2012
"Az elektroncső.hu-n található OTL fejhallgatóerősitőt 1épitettem meg, ebben voltak próbálgatva.
A 6080 hozta a legjobb eredményt..."

A 6080 jó hangú cső, csak a karakterisztikája... erősen négyzetes. OTL-be a viszonylag kis kivezérlés miatt jó. (Kimenőtrafós Push- Pull végfok még szóba jöhet, nvcs nélküli SET semmiképpen.)
(#) pjg válasza bta hozzászólására (») Jan 25, 2012
A seregben az R104 és az R105 adó-vevők végcsöve volt.
(#) pucuka válasza pjg hozzászólására (») Jan 25, 2012
Hát, a GU50 jó kis cső, leánykori nevén LS 50, még Wermacht -os korában. Csak a foglalat egy kicsit más.
(#) bakos13gab válasza bta hozzászólására (») Jan 25, 2012
Idézet:
„picit jobb lesz a hangja”


???
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 25, 2012
Nagyon süket lennék ? Mmm ez érdekes felvetés , nem tudom de én kirpóbáltam ezt a dolgot és semmit nem tapasztaltam , az adóvevőkben miért nincs rajt sapka akkor sokkal erősebb lenne legalább 100km -el a hatótáv?
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 25, 2012
Tudod, ha van sapkája, meg ha nincs sapkája . . .
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 25, 2012
Hát még azt el tudom képzelni, hogy az a cintányér esetleg, ha lebeg, akkor mindenféle zavart begyűjt vagy ilyesmi. De akkor már inkább azt hasonlítanám össze, hogy szabadon állva vagy a spiáter házban hogy szól. Ha ott valaki mond egy különbséget, jobban elhiszem.
(#) s.sanyi hozzászólása Jan 25, 2012
Sziasztok.Szeretném véglegesen megépiteni a vt 225-ös erőlködőmet,de még mindig dilémában vagyok,hogy mennyire kellene illeszteni a kimenőjét.Jelenleg 380v az anódfesz és 45 ma-el hajtom.Úgytudom,hogy az anódfeszt el kell osztani a meghajtással és ebben az esetben 8,4k jön ki.Zavar az adatlapja ami alapján 300 voltról 4,5k az illesztés 45 ma-el (már ez sem stimmel nekem)15w disszipáció mellett.Legyetek szivesek eggy kis magyarázatra.Jelenleg el 84-re méretezett (5.2k) kimenővel működik és mivel mérésre nem tudok hivatkozni fülre nagyon rendben van a hangja.vt 225
(#) mark.budai válasza s.sanyi hozzászólására (») Jan 25, 2012
Ha SE (gondolom), akkor Ua/Ik. Azaz simán ohm képlet, anódfesz (voltban) osztva katódárammal (amperben). Így kijön az Ra ( ohm-ban).
(#) s.sanyi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 25, 2012
Köszi.Igen SE lessz akkor ezek szerint mégis 8.4k lessz a kimenő.Sok rajzon látok ez a számolás alatti illesztéseket ezt hogyan kalkulálják?
(#) spirik hozzászólása Jan 26, 2012
Szia mindenki .
Szeretnék segítséget kérni hogy milyen a táp trafó és a kimenő trafó.A csövek láb számozását is szeretném kérni .
KÖSZÖNÖM SZÉPEN.
(#) klemo86 válasza spirik hozzászólására (») Jan 26, 2012
A keresőben megtalálod a lábkiosztásokat, a fűtőfeszültségek adottak, a szövegben meg gondolom le van írva a tápfesz és a kimenő illesztése, esetleg részletesen az elkészítése...
(#) mark.budai válasza spirik hozzászólására (») Jan 26, 2012
Valami hiányzik erről a rajzról.. Vagy csak én nem látom az alkatrészek értékeit?
(#) spirik válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 26, 2012
Szia.
Igen az is hiányzik,de sehol nem találom,ha abba is tudna segíteni valaki.Köszönöm szépen.
(#) Imi65 válasza spirik hozzászólására (») Jan 27, 2012
Szia!
Biztos, hogy ezt a korszerűtlen kapcsolást akarod kivitelezni, ezekkel a drága, és nem egyszerűen beszerezhető csövekkel? Én pl. legalább 20 éve nem találkoztam (üzemelő) EF22-vel, de AZ21-gyel sem. A végcső sem a legolcsóbb, bár az még könnyebben beszerezhető. A két pár 16W-ja viszont elég karcsú, 25W is megcélozható könnyedén 4 csővel. A triódának kötött pentódák alkalmazása szerintem butaság, inkább azt juttatja eszembe, hogy ebből volt sok, ezt kellett alkalmazni (bár, a 20-as - loktál - szériából én nem emlékszem ECC sorozatra).
Másik nagy kérdés, hogy szeretnél-e az elejére kis-jelű (mikrofon/hangszedő) bemenetet kialakítani. A mai világban erre (ebben a formában) kicsi az esély, hogy ki tudnád használni. Az az erősítő ebben a formában nem Hi-Fi.
Persze, ha a csövek formája fogott meg, akkor teljesen felesleges ezen okfejtésem.
(#) klemo86 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2012
Ha a csövek formája fogta meg, akkor is lehetne normális kapcsolást keresni, nekem Totya erősítője nagyon szimpatikus volt, jó hanggal
(#) Imi65 válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 27, 2012
Pontosan erre próbáltam utalni az elején, ez mozi hangosításra készült - szerintem - elsősorban (nem volt szerencsém ilyen készülékhez soha, csak APX-eket, meg az az AV sorozatot javítgattam anno, Ravelt is Gubán kolléga jóvoltából láttam, hallgattam). Az EBL szerintem is jó hangú cső, az EF-et viszont soha sem hallottam HF alkalmazásban (csak KF csőként). ECC2x viszont egyáltalán nincs a Magyari katalógus szerint. Ezek szerint az EF22 triódás kötését a kényszer szülte.
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2012
Imi, talán csak annyival korrigálnálak hogy dobozos új AZ21-et nem lehetetlen szerezni 1000 forint körüli áron, tapasztalatból tudom mert az EBL21 SE-nél szükségem volt rá, de ez csak egy összetevő. Új EBL21 már sokkal nehezebb ügy. Nem mellékesen magasan a legjobb hangú csövesem eddíg...
üdv.
(#) Imi65 válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 27, 2012
Rendben, Barna, köszönjük az infót, én csak a börzén látottakra (ill. "nem látottakra ) hagyatkoztam, Bár Nándi bácsinál van dobozos új UBL (legalábbis ősszel még volt egy dobozzal neki). EF22 viszont problémás, szerintem. Neked mi is volt az előfok, ECH21?
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2012
Bizony ECH21, innen is a fedőneve: "Loctal Project" :yes:
(#) pucuka válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2012
Én sem láttam életemben ECC2x csövet, még katalógusban sem. Azért volt a kisszuperekben 2×ECH21, EBL21
(#) saraha hozzászólása Jan 27, 2012
Sziasztok.
Kaptam egy régi orosz csöves lemezjátszót.Csak az erősítőfokozata van meg a mechanika az nincs már meg.
A csövek 6p14p-k és 6n2p.Érdemes ezzel kísérletezgetni?
Esetleg van valakinek ötlete,hogy miként tudnám ezt átalakítani egy rendes végfokká?
Csatoltam képeket hátha valaki felismeri de akár vissza is rajzolhatom abban az esetben,ha valaki segítene átalakítani.Ruszki lemezjátszó
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2012
A Rável egy jó végfokozattal rendelkező, nagy teljesítményű konstrukció, ha nem számítjuk a meghajtását, ami azóta átalakításra került, így 1100V Anódfeszről 190W-ot tud PushPullban az OS51-es csövekkel
A doboz a táp és a kimenőtrafó, minden maradt az eredeti, csak a meghajtás változott. Azóta sikerült szereznem egy Orion 881-es luxusszuper rádiót nagyon jó állapotban, és annak hallgatgattuk Bakos Gáborral a végfokozatát és a rádió részét. Szépen szól a korához képest, még kicsit brummos, de hamarosan meg lesz javítva az is. Amiért megvettem, az a nagyon szép alakja és az EBL21 PP végfokozata

Mindkettő készüléket idén tavasszal az audiofil talin bemutatom, és meglepetésekkel is készülök ezek mellé még.
(#) Imi65 válasza saraha hozzászólására (») Jan 27, 2012
Persze, mindenképpen. A 6N2P az orosz ECC83, a 6P14P meg az EL84-nek felel meg (az EL csereszabatos, a ECC csak a fűtés bekötésében tér el az 6N2P-től). Az orosz elkók általában rosszak (lehet, hogy ezzel nem mindenki ért egyet), én cserélném őket. Egyébként ez egy rendes végfok.
(#) saraha hozzászólása Jan 27, 2012
Szia.Amúgy szól csak elég brummos.Igazából arra gondoltam,hogy a bemeneti érzékenysége vagy impedanciája ennek gondolom nem a mostani szabványokhoz illeszkedik,szóval azon kellene változtatnom valamit nem?
(#) pucuka válasza saraha hozzászólására (») Jan 27, 2012
Ezért mondta az Imi, hogy a kondenzátorokat cserélné. A többivel nincs gond.
(#) saraha válasza pucuka hozzászólására (») Jan 27, 2012
Rendben, köszönöm Iminek is és neked is.
Következő: »»   1308 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem