Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Éljen az elektronika!
Follyon áram a vezetőkön, legyen körülöttük nagy a feszültség. Aztán földeljük őket!
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy csöves erősítőt de ott problémába ütköztem hogy hogyan lehetne megoldani a hangerőszabályzást. Ha valakinek van valami ötlete akkor írja meg. Gondoltam arra a hangerő szabályzó ic-re de én eredetibbet szeretnék. Ákos
Qvasz már megválaszolta, szerintem is műszakilag azonos a két változat. Méret, design lehet az ok, amiért kettő helyett négy akkuval oldották meg. Súlyra is kb. azonos lehet. Illetve ahogy telik az idő, egyre jobb akkumulátorokat terveznek, kicsit csökkenhet a súly is, azonos fajta (pl. mondjuk zselés ólom) akku esetén is.
Egy egyszerű attenuátor miért nem elég?
Bocs de nem vágom, hogy mi az.
Egy csóri potit bekötsz egyik sarok testre, másik bemenetre, a közepe a szabályzott jel. Ez ugye nem erősít, csak csillapít. (Erősíteni ugye minek, amikor végkivezérlésen van alapból egy szabályzó nélküli gép?)
Erre én is gondoltam de nem hittem, hogy jó megoldás. Más semmi nem kell egy erősítőnek csak a hangerő meg a bekapcsoló gomb? Más nem kell egy csöveshez?
Mármint kezelőszerv? Félvezetős erősítőn sincs több... Max bemenetválasztó.
Igen arra is gondoltam. Az csak annyi hogy veszek egy forgókapcsolót és kész?
Az is jó, de poti is.
Akkor bemenetválasztásra forgókapcsoló, hangerőre potméter, ki be kapcsolásra egy 220-as kapcsoló. Kell egy 220-as dugó egy hangfalkimenet meg a hangbemenet. A potmétert hova kössem? Közvetlen e bemenetválasztó után?
Két jelet hogy tudok egyszerre megszólaltatni? Egy karaoke szettet meg egy lemezjátszót? Mind a kettő vonalkimenet.
Egy sima potis jelösszegzővel meg lehet oldani, akkor nem kell bemenetválasztó, hanem minden bemenetnek 1-1 poti. Azt lehet, hogy érdemes lenne mondjuk aktívra építeni...
Na akkor az egyik bemeneten bemegy a hang onnan megy egy nyelves kis kapcsolóba onnan meg a potméteres szabályzóba. Ezenkívül még kell egy főkapcsoló meg szeretnék bele a kimenőtrafó után egy egy potméteres főszabályzót. Sztereóba szeretném építeni.
Tandem potméterrel oldom meg. Bemegy sztereó hang a tandem kapcsolós potméterbe utána meg egyből az erősítőbe. A kimenőtrafó után meg még egy tandem potméter.
Miért kellene még a kimenő trafó után is potméter? A bemenetre elég egy potméter és kész is.
Ja de sok bemenet sok potival és utána néha jól jön egy főszabályzás. Egyszer belövöm jelszintet a mikihez meg a lemezjátszóhoz és ha hangosítani vagy halkítani akarok ne kelljen megint állítgatni csak a kimenetit.
De akkor sem a kimenőtrafó után kell szabályozni a hangerőt, hanem az összesített jel után, még az erősítő előtt.
Ja igazad van tényleg. Akkor a sok szabályzott kis jelet összekötöm simán egybe és utána az összesített jelet szabályzom.
Ugye a kapcsolós poti kattan egyet amikor bekapcsol és utána tekerem. De a bekapcsolás után nő vagy csökken az ellenállás? 100 kilós elég lesz?
Szerintem ha csövest akarsz építeni, és itt tartunk, akkor egy "kicsit" bele kéne mélyedni annak a világába, hogy miről is szól a dolog. Van erre sok szép és értelmes könyv a neten is, anélkül szerintem ne is kezdj bele...
Sziasztok!
Van egy fölös M5218-as IC-m, és egy deck kapcsolási rajzában láttam már ezt mint fejhallgató erősítő, ha jól emlékszem, a hangereje is elég jó volt. Megkerestem a pdf-jét, ennek a 5. oldal alján van is egy fejhallgató erősítő kapcsolás, ami elég egyszerű, ennél már jóval bonyolultabb áramkört is építettem csak elvi rajz alapján. Nem is az utánépítéssel van a gondom, hanem azzal, hogy ennek elvileg szimmetrikus táp kell, olyanom meg nincs. Ha egy sima stabilizált 12V-os dugasztápra rákötöm úgy, hogy a negatív tápfeszültség helyére a táp - kivezetését, a pozitív tápfeszültségének pedig a + kivezetést kötöm, a jelföldet pedig a rajz szerinti 3-as lábra, akkor is működhet?
Szia!
Nem akarok itt beleszólni, de én TDA 2004-el kezdtem, aztán TDA 2030, és utána jött az első tranzisztoros erősítőm BD 243 és BD 244-es tranzisztorpárral. Most tervezem a csöves erősítőt, de a kivitelezése még nem ma lesz. Üdv! Balázs
A potméter 3lábán el tudok igazodni azért ne nézzél már hülyének. Mindenki magából indul ki. Az volt a kérdésem hogy mivel oldjam meg. Szóval én nem mondtam azt hogy a potméter 3 lábát hogy kell bekötni. A bekötést Klemo önszántából leírta. Szerintem nem vagy normális hogyha nem tudod megkülönböztetni a különféle topikok értelmét.
Fogd vissza Magad, légy szíves! A hozzászólásod törölve. A legközelebbi ilyen megnyilvánulásodat nem sima figyelmeztetéssel fogom leállítani!
Szia!
Húzd féltápra a neminvertáló bemenetet úgy, mint itt.
Sziasztok. "Tervezgetek" egy fényorgonát. Milyen frekvencia határokkal lehet számolni?
Mély 0-500hz Közép 500-4Khz Magas 4kz- Ezek szerintetek megfelel egy fényorgonának? Net-en nem találtam ilyenről leírást.
Szia!
Én a legalsó sávot 80Hz fölé nem vinném. A középső sávot pedig 4000-5000Hz -ig engedném. Ez csak saját ötletem, semmi tudományos alapja nincs. (Igazából annyi az alapja, hogy a mélyebb férfi hangok 70-80Hz -től indulnak szerintem, és a legmagasabb női alaphangok meg általában nem mennek 5kHz fölé)
Sziasztok!
Integrált áramkör képes olyant csinálni, hogy egyszer-egyszer nem működik, aztán már alig-alig működik, majd végül semmi? (tehát belül elszakad valami vagy egyéb) Egy "HIFI" -t javítok, aminek flyback tápja van és STR-X6759 IC van benne. Már szinte az összes alkatrészt átvizsgáltam, még az ellenállásokat is. Sajnos az adatlapjából nem tudtam meg, így titeket kérdezlek: Van az IC-ben termikus védelem? Csak mert elég sült szaga van, és a lábak is olyan színűek, mint a hegesztett acél: kékes-szürke. |
Bejelentkezés
Hirdetés |