Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   185 / 274
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Kapacitásra pontosan 1,5nF. Annyit mértem rajta.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Egy külön kérdésem lenne, hogy a TDA2030A amit használok az +-22V-ot is kibír. Ez a kapcsolás is elviselhet annyit, mivel amit mellékeltem rajzot azon is feltüntetik. Van nekem egy trafóm az 15,3V-ot ad le váltóba, azt egyen irányítva 22V-körül lesz.
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

A két oldal - tranzisztorok nélkül vizsgált - jelében a minimális eltérést megmagyarázza a 99/96k tényleges érték. A terheléses mérésnél felmerülhetne, hogy a jobb oldalon a tranzisztorok nem működtek helyesen, viszont akkor a 2,2 ohm ellenállásoknak nagyon kellett volna melegedni. Egyelőre kifogytam az ötletekből.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Ilyet nem tapasztaltam, hogy melegedett volna az ellenállás. Az a kérdésem lenne, hogy folytathatnánk e holnap ezt a beszélgetést, már egy kicsit elfáradtam.
Köszi a segítséget. Üdv!
(#) kiss.ferenc hozzászólása Feb 2, 2012 /

Senkinek semmi véleménye? Akkor lecserélem az ic-t és meglássuk mi lesz.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Üdv! Az a kérdésem lenne, hogy akkor ezek szerint csak az IC dollgozhat a 14W-os teljesítményből itélve. Ennél hogyan működik a rendszer, hogy a tranzisztorok rásegítenek az IC-re, vagy az IC-egy bizonyos teljesítményleadás után leold, és a tranzisztorok dollgoznak tovább.
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Szia! A TDA2030 tápáramfelvétele működteti a tranzisztorokat. A hangszóróra jutó áram áthalad a táp és az IC közötti - jelen esetben 2,2ohm - ellenálláson, rajta feszültségesést hoz létre. Amikor ez a feszültség eléri a kb. 0,6V-ot akkor a tranzisztoron keresztül is megindul az áram folyás.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Megmértem a tranzisztorokat azok működőképesek. A 2.2ohm ellenállások azok 2.7-2.8ohm körül vannak. Ezek is befolyásolhatják?

A tápágban lévő ellenállás ilyen mérvű eltérése nem hat ki a teljesítményre és az erősítésre sem.

Azon gondolkodom, hogy forrasztási hiba okozhatta e a teljesítménycsökkenést, mivel amikor kiforrasztottam a tranzisztorokat pár helyen láttam, hogy a fólia és a forrasztás sem volt százas.

Erre írtam, hogy az ellenállásoknak füstölni kellett volna, mert a hangszóróra menő teljesítmény felének megfelelő hőt bocsájtottak volna ki a tranzisztor hiányában.

Akkor lehet az is egy hibalehetőség?
(#) dani9228 hozzászólása Feb 5, 2012 /

Akkor használhatom +-22V-ról. Amit mellékeltem általam is megépített kapcsolást azon fel is van tüntetve, hogy ezen a feszültség szinten is működtethető. Elvileg a hangszóróvédő is elmegy +-22V-ról.
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

A hangszóróvédőbe vissza kell rakni - az IC miatt - a zenerdiódákat, de legalább stabilan fog működni
Ennek a trafónak egy vagy két 16V-os szekundere van?
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Egy szekundere van, vagy is két kivezetése. A képei mellékeltem.

A fotó alapján elég szerény teljesítményűnek becsülöm. Nem biztos, hogy érdemes a jelenlegi 12V-osról erre áttérni.

Ez a trafó egy Videoton TV-ben volt. Mást nem tudok róla. Ampermérővel 15A-t mértem rajta.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

12V-os trafót találtam, de olyan 13V-ot ad le, persze egyenben. Ezt még elviseli a hangszínszabályzó?

A 7812-nek kell elviselnie, nem lesz vele probléma.

Oké! Akkor azt mondod, hogy ne használjam azt a +-22V-os trafót.
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Szia Reloop. érdemes az ic-nek az erősítését növelni a visszacsatoló és a lekötött ellenállással ?

Ha van két elég erősnek tűnő 12V-os trafód, akkor megoldás lehetne, hogy külön-külön kötsz rájuk egyenirányító hidat és puffer-kondenzátort. Az ebből kialakított kettős táp feszültsége rendelkezhet némi eltéréssel a pozitív és a negatív oldal között, de ez az erősítő működését nem fogja zavarni.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Üdv! Az a baj, hogy nincsen. Amim van más trafóm az mind 20V felett ad le, váltóba. Az a kérdésem lenne, hogy a védelmen ejtett utolsó változtatások megmaradhatnak e a végfoktápjára kötésekor. A végfok tápja az nem változott 11500µF puffer és 100nF hidegítő, csatornánként. Köszi!!
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Üdv! Utoljára egy ellenállás értékén kellett csökkenteni a dupla relé miatt. Az maradhat, a többi a próba során kiderül. A tekintélyes puffer miatt remélem elmarad a relé rezgése.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Oké! Köszi! Egy új nyákot csináltam neki, mert már elég ronda volt az alja a forrasztgatások miatt. Éppen most forrasztgatom be az alkatrészeket.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Mellékeltem a hangját amikor behúz. Két kattanást lehet hallani, de szerintem azért mert a két relé egymás után húz be. Viszont amikor kihúzom a trafót a konnektorból a relé behúz majd azután pár másodperc múlva kienged. Ez mitől lehet?

Felvétel.mp3

(#) roboguard hozzászólása Feb 6, 2012 /

sziasztok

Megépítettem az:Egyszerű 14W erősítő tda 2030 -al
Találtam egy hibakeresési leirást, minden feszültség érték stimmel, viszont a kapcsolás áram felvétele 200mA körüli,és a a fél tápfeszültség a csatoló kondenzátor után is jelen van amit nem értek,hisz nem úgy van hogy a kondenzátor leválasztja az egyenfeszültséget?
találkozott valaki hasonló problémával?
(#) reloop válasza roboguard hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Szia! Fordított polaritással beültetett csatoló kondenzátorral lehet ilyesmit elérni.
(#) David 3g válasza roboguard hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Szia ha tényleg fordítva van a kondid akkor egy idő után elpukkan jártam már így
(#) roboguard válasza David 3g hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

köszi a válaszokat , megfordítottam a csatoló kondenzátort és a feszültség ugyanúgy megvan.
Viszont most nézem hogy az árammérő 0 és 200mA között ugrál.
Már úgy is próbáltam hogy kiveszem a diódákat úgy sem lett jobb.
az az idegesítő hogy 14 évesen már összeraktam és akkor ment...........
Következő: »»   185 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem